Από τις πιο απομακρυσμένες άκρες της Αμερικανικής ηπείρου έως τις παρυφές της Ανατολικής Ασίας (και ανάποδα για να μην έχουμε παρεξηγήσεις), οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του κόσμου δελεάζουν όλους τους ταξιδιώτες (θεωρητικούς και μη) και αποτελούν έμπνευση για τα πιο τρελά τους όνειρα.
Παράπονο δεν έχουμε, στον πλανήτη δεν λείπουν τα εκπληκτικά φαράγγια, όπου το H2O ρέει άφθονο και με την δύναμη της βαρύτητας σχηματίζει οπτικά θαύματα. Δεδομένου του μεγέθους, της ομορφιάς και του μεγαλείου τους, είναι δύσκολο να χάσετε τους ψηλότερους καταρράκτες στον κόσμο. Αποζητούν την αμέριστη προσοχή μας.
Αλλά υπάρχει ένας καταρράκτης που λειτουργεί υπόγεια και διατηρεί χαμηλό προφίλ – και ας είναι ο υψηλότερος και ισχυρότερος από όλους.
Πώς σχηματίζονται οι υποβρύχιοι καταρράκτες;
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη και η αίσθηση μας σε μακροσκοπικό επίπεδο φαντάζει σαν μια γιγάντια λίμνη. Αυτή η εικόνα, αν και μπορεί να γαληνεύει το μυαλό, είναι ψευδής. Οι θάλασσες είναι απίστευτα δυναμικές, περιέχουν νερά με διαφορετικές θερμοκρασίες, περιεκτικότητα σε αλάτι και πυκνότητες, προκαλώντας αλληλεπιδράσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας που επηρεάζουν τον ωκεανό σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτοί είναι οι παράγοντες που καθιστούν πιθανούς τους υποβρύχιους καταρράκτες, δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών – ιδιαίτερα των νερών με αντίθετες θερμοκρασίες, οι οποίες, όταν αντιδρούν, οδηγούν σε δραματικά αποτελέσματα.
Το νερό αποτελείται από μόρια H2O τα οποία κινούνται αρκετά και η θερμοκρασία επηρεάζει την κίνησή τους. Τα μόρια στο κρύο νερό κινούνται λιγότερο, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο ενεργά, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και επομένως έχουν πιο στενές σχέσεις να το πω μη επιστημονικά. Γιατί δεν ξέρω αν σας είπα, δεν είμαι φυσικός ούτε χημικός.
Ως αποτέλεσμα, το κρύο νερό είναι πιο πυκνό. Στον αντίποδα, τα μόρια στο ζεστό νερό είναι πολύ πιο ενεργά, κινούνται περισσότερο και έτσι κρατάνε αποστάσεις, που σημαίνει ότι το ζεστό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το κρύο νερό.
Όταν το κρύο και το ζεστό νερό συναντώνται, το πυκνό (και ψυχρότερο) νερό βυθίζεται γρήγορα κάτω από το αραιό (και θερμότερο) νερό. Τώρα, όταν αυτό λαμβάνει χώρα σε υποβρύχια φαράγγια, και τάφρους, το κρύο νερό ρέει κάτω από το ζεστό νερό, δημιουργώντας μια εξαιρετικά ισχυρή προς τα κάτω ροή — που δεν είναι άλλο από ένα υποθαλάσσιο καταρράκτη.
Υπάρχουν πολλοί καταρράκτες αυτού του είδους στους ωκεανούς – σας θυμίζω τον υποθαλάσσιο καταρράκτη στον Μαυρίκιο που είχαμε ασχοληθεί παλιότερα.
Πού βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου;
Ρωτήστε όποιον και ό,τι θέλετε (ακόμα και το Google και το ChatGPT) – όλοι θα σας πουν ότι ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο είναι οι Καταρράκτες Έιντζελ (Angel Falls) στη Βενεζουέλα. Αν και αυτό δεν είναι τελείως λανθασμένο, υπάρχει ένας καταρράκτης που είναι τρεις φορές πιο μεγάλος.
Ωστόσο, δεν μιλάμε για τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Μάλιστα δεν υπάρχουν διαθέσιμες περιηγήσεις για να δείτε το μεγαλείο του, δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να κολυμπήσετε ούτε και να τραβήξετε φωτογραφίες. Ο μεγαλύτερος καταρράκτης του πλανήτη είναι υποβρύχιος – και ονομάζεται ο Καταρράκτης του Πορθμού της Δανίας.
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο μεγαλύτερος καταρράκτης στον κόσμο βρίσκεται σε έναν βαθύ και σκοτεινό σημείο κάτω από τον Πορθμό της Δανίας – ένα τμήμα της θάλασσας που χωρίζει την Ισλανδία και τη Γροιλανδία.
Ο Καταρράκτης του Πορθμού της Δανίας;
Με πλάτος 160 χιλιόμετρα, ο Καταρράκτης του Πορθμού της Δανίας είναι ένας υποθαλάσσιος καταρράκτης — ο μεγαλύτερος καταρράκτης στον κόσμο, στην πραγματικότητα. Αυτό το θαύμα της φύσης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πορθμού της Δανίας στα όρια Ατλαντικού και Αρκτικού ωκεανού μεταξύ της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας – μια περιοχή ανήκει γεωγραφικά στα όρια του Αρκτικού Κύκλου.
Ο καταρράκτης ξεκινάει σε βάθος 609 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και πέφτει σε βάθος περίπου 3.505 μέτρων.
Με διαφορά υψομέτρου σχεδόν 3 χιλιομέτρων, ο Καταρράκτης του Πορθμού της Δανίας είναι ο ψηλότερος καταρράκτης στον κόσμο.
Μιας και με τις συγκρίσεις εμείς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε καλύτερα τα μεγέθη, οι Καταρράκτες Έιντζελ έχουν ύψος 979 μέτρα, δηλαδή έχουν τρεις φορές μικρότερο ύψος από τον Καταρράκτη του Πορθμού της Δανίας.
Ένα άλλο στοιχείο που μελετάμε συνήθως όταν αναφερόμαστε σε καταρράκτες είναι η ποσότητα νερού που πέφτει μια συγκεκριμένη περίοδο. Στους Καταρράκτες του Νιαγάρα λοιπόν περισσότερο από 168.000 m³ νερού πέφτει κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής. Ο υποθαλάσσιος καταρράκτης που μελετάμε σήμερα ρίχνει 2.000 φορές περισσότερο νερό από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Μπορείτε να δείτε τον Καταρράκτη του Πορθμού της Δανίας;
Δυστυχώς, δεν είναι δυνατό να δείτε ή να επισκεφθείτε τον καταρράκτη του Πορθμού της Δανίας, ούτε είναι δυνατό το κολύμπι και οι καταδύσεις στην τοποθεσία. Γιατί; Μα θα ήταν βέβαιος θάνατος για όποιον θα τολμούσε να κολυμπήσει 600 μέτρα για να συναντήσει την κορυφή του καταρράκτη.
Ακόμα κι αν ήσασταν ένας δεινός κολυμβητής Bajau και μπορούσατε να κολυμπήσετε σε τέτοιο βάθος μέσα σε τόσο παγωμένο νερό, η δύναμη των ύπουλων ρευμάτων του καταρράκτη θα συνέτριβε το σώμα σας και θα σας έσερνε για δύο μίλια κατευθείαν στην άβυσσο.
Παρόλο που οι άνθρωποι δεν μπορούν να το επισκεφτούν από κοντά, το επόμενο καλύτερο πράγμα, εκτός από το να το διαβάζουν τους γεωγραφικούς, είναι να δουν το παραπάνω βίντεο για τον Πορθμό της Δανίας στο youtube.
Τουλάχιστον, αυτή είναι η μόνη επιλογή προς το παρόν — έως ότου οι ιδιοφυΐες βρουν μια φουτουριστική λύση για να προσφέρουν υποβρύχιες ξεναγήσεις στα έγκατα των ωκεανών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:Οι 22 γεωγραφικοί πονοκέφαλοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε τη γεωγραφία