Είτε ακόμα βρίσκεστε στο σχολείο και μελετάτε γεωγραφία είτε αποφοιτήσατε πριν από δεκαετίες (καλή ώρα), υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον υπέροχο πλανήτη στον οποίο ζούμε.
1) Η Αλάσκα είναι η δυτικότερη και ανατολικότερη πολιτεία στις ΗΠΑ
Η Αλάσκα εκτείνεται τόσο μακριά από τη δύση που καταλήγει στο ανατολικό ημισφαίριο. Στην πραγματικότητα, το νησί Semisopochnoi, μέρος των Αλεούτιων νήσων της Αλάσκας, είναι πρακτικά το ανατολικότερο σημείο σε όλη τη Βόρεια Αμερική.
2) Υπάρχει* ένα νησί μέσα σε μια λίμνη πάνω σε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη πάνω σε ένα νησί
Στις Φιλιππίνες, *μέχρι τις αρχές του 2020 θα βρίσκατε το Vulcan Point, ένα νησί στη λίμνη Main Crater.
Η λίμνη Main Crater βρίσκεται σε ένα ηφαιστειακό νησί, το οποίο με την σειρά του το βρίσκουμε στην λίμνη Taal.
Η λίμνη Taal βρίσκεται στο νησί Luzon.
Κι έτσι έχετε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί.
3) Το όρος Mauna Kea είναι υψηλότερο από το Έβερεστ
Το όρος Έβερεστ μπορεί να είναι το ψηλότερο βουνό πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, αλλά όταν πρόκειται για το ψηλότερο βουνό στη γη, την πρωτιά την κατέχει το όρος Mauna Kea.
Πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Mauna Kea έχει ύψος μόλις 4,207 μέτρα. Αλλά όταν μετρήσουμε το βουνό από τη βάση του στον πυθμένα του Ειρηνικού, το ύψος του φτάνει τα 10,000 μέτρα – πάνω από 1000 μέτρα ψηλότερα από το Έβερεστ.
4) Το Έβερεστ δεν είναι τόσο κοντά στη Σελήνη όσο το όρος Chimborazo
Όχι μόνο δεν είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αλλά δεν είναι και το πλησιέστερο στο διάστημα, παρόλο που έχει το υψηλότερο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτή η διάκριση πηγαίνει, αντίθετα, στο όρος του Ισημερινού (Εκουαδόρ), Τσιμποράσο.
Η γη δεν είναι στην πραγματικότητα στρογγυλή, αλλά οβάλ, με μια διόγκωση στη μέση.
Αν και το όρος του Ισημερινού έχει ύψος μόλις 6,263 μέτρα, η θέση του κοντά στον ισημερινό το ωθεί πιο κοντά στα αστέρια απ’ ότι το βορειότερο Έβερεστ των 8,848.86 μέτρων.
6) Ο Ειρηνικός Ωκεανός συρρικνώνεται
Χρόνο με το χρόνο η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αμερική κινούνται πιο δυτικά, με αποτέλεσμα ο Ειρηνικός Ωκεανός να συρρικνώνεται. Έτσι η Ασία και η Βόρεια Αμερική έρχονται πιο κοντά αφού ο Ειρηνικός μειώνεται κατά δύο έως τρία εκατοστά περίπου κάθε χρόνο.
7) Η Ρωσία εκτείνεται σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας
Η Ρωσία έχει 11 ζώνες ώρας (σε σύνολο 24). Έτσι, όταν ένας Ρώσος από τη μία πλευρά της χώρας ξυπνά στις 7 π.μ., ένας άλλος από την άλλη πλευρά μπορεί να ετοιμάζεται για βραδινό του δείπνο.
Η Γαλλία απ’ την άλλη έχει περισσότερες ζώνες ώρας – 12 – από τη Ρωσία ή και από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο, λόγω των υπερπόντιων περιοχών της.
8) Το Λος Άντζελες είναι ανατολικά του Ρίνο της Νεβάδα
Σίγουρα, η Καλιφόρνια βρίσκεται δυτικά της Νεβάδα, αλλά ελέγξτε προσεκτικά τον χάρτη και θα δείτε ότι η πόλη των αγγέλων είναι στην πραγματικότητα 138 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρίνο.
9) Η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται κατά 1 μέτρο το χρόνο
Οι Αζτέκοι δημιούργησαν ένα τεχνητό νησί πάνω στην λίμνη Texcoco για να χτίσουν την πόλη και οι Ισπανοί με τη σειρά τους συνέχισαν την οικοδόμηση πάνω στα ερείπια το 1521. Επειδή η πλειονότητα των ντόπιων βασίζεται στο νερό που εξάγεται από τον υδροφορέα κάτω από την πόλη, η στάθμη έχει μειωθεί συνολικά 10 μέτρα τα τελευταία 60 χρόνια!
10) Ανακαλύφθηκαν νέα νησιά στις Φιλιππίνες
Το Αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων αποτελείται πλέον από 7.641 νησιά – αρκετές εκατοντάδες περισσότερα από τα 7.107 νησιά που οι επιστήμονες πίστευαν αρχικώς ότι η χώρα περιείχε.
Με την ευκαιρία να αναφερθεί ότι τα νησιά έχουν ονομαστεί έτσι προς τιμήν του βασιλιά Φίλιππου του 2ου της Ισπανίας, και το μεγαλύτερο νησί της χώρας είναι το Luzon, με έκταση 109,965 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
11) Η Ρωσία και η Κίνα συνορεύουν με 14 χώρες η καθεμία
Η Κίνα συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Μπουτάν, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, τη Μιανμάρ, τη Μογγολία, το Νεπάλ, τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Βιετνάμ.
12) Τρεις χώρες στον κόσμο είναι αποκλεισμένες από μια άλλη χώρα
Το Λεσότο, το Σαν Μαρίνο και η Πόλη του Βατικανού είναι οι μόνες τρεις χώρες που είναι εντελώς αποκλεισμένες από άλλη χώρα. Το Λεσότο βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη Νότια Αφρική, ενώ ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία.
13) Η Θάλασσα των Σαργασσών δεν έχει ακτές
Η μόνη θάλασσα στον κόσμο χωρίς ακτές, η θάλασσα του Σαργασσών βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Περιβάλλεται από τέσσερα ωκεάνια ρεύματα και ονομάστηκε έτσι από τα πλωτά φύκια που την καλύπτουν, τα φύκια Sargassum.
14) Το εθνικό πάρκο Yellowstone φιλοξενεί ένα υπερηφαίστειο
Κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone βρίσκεται ένα ενεργό υπερηφαίστειο – μια διάκριση που απονέμεται σε ηφαίστεια που έχουν απελευθερώσει περισσότερα από 240 κυβικά μίλια υλικού (λίγο περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου της λίμνης Erie, σύμφωνα με το National Geographic) κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης.
Το ηφαίστειο Yellowstone έχει βιώσει τρεις πολύ μεγάλες εκρήξεις, δύο εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «υπέρ» – αν και ευτυχώς για τους λάτρεις του πάρκου, η πιο πρόσφατη ήταν πριν από 640.000 χρόνια.
15) Το Σουδάν έχει περισσότερες αρχαίες πυραμίδες από την Αίγυπτο
Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου της Γκίζας θεωρούνται ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά γνωρίζατε ότι το Σουδάν έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό πυραμίδων; Στο Σουδάν θα βρείτε λοιπόν 255 πυραμίδες, χτισμένες από τα αρχαία κουσιτικά βασίλεια της Νουβίας, και είναι αρκετά περισσότερες από τις 138 της Αιγύπτου.
16) Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της Γης
Η Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη, ή (ευρύτερα λεγόμενη Μεσο-Ατλαντική Ράχη) είναι μια οροσειρά καταμεσής της λεκάνης του Ατλαντικού ωκεανού όπως υποδηλώνει και το όνομά της και εκτείνεται σε όλο το μήκος του από Βορρά μέχρι Νότου. Πρόκειται για επιμήκη ζώνη τεκτονικού ρήγματος, συνολικού μήκους 40.000 χλμ. αποτελούμενη από όρη, ηφαίστεια και οροπέδια. Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγαλύτερη σε μήκος οροσειρά του κόσμου αποτελώντας και το όριο μεταξύ τεσσάρων κύριων τεκτονικών πλακών, Ευρασίας και Βορείου Αμερικής στο Βόρειο ημισφαίριο και Αφρικής και Νοτίου Αμερικής στο Νότιο ημισφαίριο.
Το νησί της Ισλανδίας είναι κόμματι της οροσειράς που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη ρωγμή Silfra, μπορείτε να κολυμπήσετε ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες.
Ακόμα 8 νησιά είναι μέρος είναι της οροσείρας:
- Γιαν Μάγεν (Νορβηγία)
- Αζόρες (Πορτογαλία)
- Βράχοι του του Αγίου Παύλου (Βραζιλία)
- Νήσος Αναλήψεως (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Νήσος Αγία Ελένη (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Τρίσταν Ντα Κούνια (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Νήσος Γκαφ (Ηνωμένο Βασίλειο)
- Νήσος Μπουβέ (Νορβηγία)
17) Δεν υπάρχει γη στον Βόρειο Πόλο
Στην πραγματικότητα ο Βόρειος Πόλος αποτελείται από ένα λεπτό στρώμα πάγου πάχους 2-3 μέτρων που επιπλέει στον Αρκτικό Ωκεανό. Υπολογίζεται ότι το στρώμα πάγου εκτείνεται σε μία έκταση 12 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το βάθος της θάλασσας στον Βόρειο Πόλο έχει μετρηθεί στα 4.261 μέτρα από το ρωσικό υποβρύχιο Mir το 2007 και στα 4.087 μέτρα από το USS Nautilus το 1958.
18) Η μεγαλύτερη έρημος της Γης είναι η Ανταρκτική
Όταν σκέφτεστε μια έρημο, το μυαλό σας μάλλον πηγαίνει σε ένα περιβάλλον με καυτό ήλιο και τσουρουφλιστή άμμο, αλλά η μεγαλύτερη έρημος της Γης είναι στην πραγματικότητα κάπου πιο παγωμένα και συγκεκριμένα στην Ανταρκτική! Για να χαρακτηριστεί μια περιοχή ως έρημος δεν πρέπει να δέχεται περισσότερα από 25 εκατοστά βροχοπτώσεων ετησίως και η Ανταρκτική την υπερκαλύπτει τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη έρημο της Γης.
Η έρημος Σαχάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος της Γης πίσω και από την Αρκτική έρημο. Με την ευκαιρία γνωρίζατε ότι χιονίζει στη Σαχάρα;
19) Η Βύβλος είναι η παλιότερη πόλη που κατοικείται αδιάκοπτα
Η Βύβλος ή Τζουμπάιλ είναι πόλη του Λιβάνου στις ακτές της Μεσογείου η οποία πιστεύεται ότι πρωτοκατοικήθηκε μεταξύ του 8800 και του 7000 π.Χ. και κατοικείται έκτοτε. Θεωρείται η πρώτη πόλη που χτίστηκε στην Φοινίκη. Σε αρκετές σχετικές λίστες θα βρείτε και την Δαμασκό ή την Ιεριχώ ως τις παλιότερες πόλεις, αλλά υπάρχουν αμφισβητήσεις. Η παλιότερη πόλη στην Ελλάδα που κατοικείται συνεχώς είναι πιθανότατα το Άργος (από το 5000 π.Χ.).
20) Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που εκτείνεται και στα 4 ημισφαίρια της Γης
Μπορεί να σας ξενίζει να μιλάμε για 4 ημισφαίρια μιας σφαίρας αλλά δεν το εξετάζουμε το θέμα γεωμετρικά, μα γεωγραφικά. Η Γη χωρίζεται από τη γραμμή του Ισημερινού σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο, και από την γραμμή του μεσημβρινού του Γκρίνουιτς και της Διεθνής Γραμμής Ημερομηνίας σε ανατολικό και δυτικό. Η μόνη ήπειρος λοιπόν που έχει εδάφη και στα τέσσερα ημισφαίρια είναι η Αφρική. Περισσότερα ενδιαφέροντα γεωγραφικά facts για την ήπειρο της Αφρικής θα βρείτε εδώ.
21) Μόνο μια χώρα μεσολαβεί μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειας Κορέας
Αν είχατε μια υδρόγειο σφαίρα ή ένα παγκόσμιο χάρτη στο σπίτι ενδεχομένως να το είχατε ήδη παρατηρήσει. Αν προσέξετε καλά τη Νορβηγία θα δείτε ότι το ανατολικότερο της τμήμα βρίσκεται πάνω από την Φινλανδία και συνορεύει με την Ρωσία. Η Ρωσία φυσικά συνορεύει και με τη Βόρεια Κορέα gia 17,2 ολόκληρα χιλιόμετρα, οπότε αν χρειαστεί ποτέ να μεταβείτε για οποιοδήποτε λόγο από τη Νορβηγία στη Βόρεια Κορέα, θα χρειαστεί να διασχίσετε μόνο ρωσικό έδαφος.
22) Η Γαλλία μοιράζεται τα μεγαλύτερα σύνορά της με τη Βραζιλία
Από το 1981, όταν το Μπελίζ έγινε ανεξάρτητο, η γαλλική Γουιάνα απόμεινε το μόνο έδαφος της ηπειρωτικής Αμερικής που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η Γαλλική Γουιάνα, ως τμήμα της Γαλλίας, συνορεύει με τη Βραζιλία για 730 χιλιόμετρα. Το μήκος των γαλλοβραζιλιάνικων συνόρων ξεπερνούν κατά 71 χιλιόμετρα τα Βελγογαλλικά και κατά 107 χιλιόμετρα τα Γαλλοισπανικά.
Για το κλείσιμο σας έχω προτασούλα: Αν σας αρέσουν τα έξυπνα φακτς για τα διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και τα γεωγραφικά παιχνίδια, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ – Ακτίβιτι μπουκ για ενήλικες. Βρείτε το εδώ!
3 Απαντήσεις
ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πολύ έξυπνη και χαρούμενη προσέγγιση, πάω να το αγοράσω… Keep going on
Συγχαρητήρια ως προς την παρούσα δημοσίευση. Πάντως, θέλω να σας επισημάνω, ως προς το παρόν θέμα, ότι πέραν των τριών αναφερομένων περικλείστων κρατιδίων είναι καί το Μονακό.-