Ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί

Vulcan Point - Σημείο του Ηφαίστου

Στο νησί Λουζόν στις Φιλιππίνες, περίπου 35 μίλια νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, υπάρχει ένα πραγματικά μοναδικό ηφαίστειο. Το ηφαίστειο Taal είναι το μικρότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, με υψόμετρο 1.020 πόδια στο υψηλότερο σημείο του (311 μέτρα). Αλλά η λίμνη που έχει σχηματιστεί μέσα στην καλντέρα της είναι η μεγαλύτερη λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί στον κόσμο. Και μπορούσε να καυχηθεί ότι περιείχε το μεγαλύτερο νησί τρίτης τάξης (νησί σε λίμνη σε νησί σε λίμνη σε νησί) στον κόσμο με το όνομα Vulcan Point ή Σημείο του Ηφαίστου.

Ηφαίστεια στις Φιλιππίνες

Η λίμνη Taal βρίσκεται σε μια καλντέρα πλάτους 16-19 μιλίων που σχηματίστηκε από μια σειρά εκρήξεων πριν από 140.000 έως 5.380 χρόνια. Η καλντέρα σχηματίζεται όταν εκρήξεις εκτοξεύουν μάγμα και άλλα υλικά προκαλώντας την κατάρρευση της κορυφής του ηφαιστείου, δημιουργώντας έναν κρατήρα σε σχήμα μπολ. Με την πάροδο του χρόνου, το μπολ αυτό συλλέγει νερό από τις βροχοπτώσεις και γεμίζει την καλντέρα, δημιουργώντας μια λίμνη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί κάτω από την επιφάνεια, και οι συνεχείς εκρήξεις δημιουργούν κωνικές κορυφές που είναι πιθανόν να φτάσουν και πάνω από την επιφάνεια του νερού ως ηφαιστειακά νησιά. Το νησί του ηφαιστείου Taal (8,9 τετραγωνικά μίλια) δημιουργήθηκε με αυτή τη διαδικασία σειριακών εκρήξεων στην καλντέρα και αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενους κώνους και κρατήρες. Η μονή λίμνη του κρατήρα (γνωστή ως Main Crater Lake) σχηματίστηκε μετά από μια ισχυρή έκρηξη το 1911 που μείωσε την στάθμη του ηφαιστειακού νησιού από 3-10 πόδια. Το Vulcan Point (το μικρό νησί στην κεντρική λίμνη κρατήρα του ηφαιστείου) είναι η άκρη ενός από τους κώνους του ηφαιστείου Taal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ροζ λίμνη στην Αυστραλία

Το Taal είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε πριν από 11 μήνες, στις 12 Ιανουαρίου του 2020 και η αμέσως προηγούμενη ήταν το 1977. Η τελευταία έκρηξη σκότωσε 39 ανθρώπους αν και είχαν απομακρυνθεί από το νησί περισσότεροι από 44.000 κάτοικοι! Η μεγάλη φυσική καταστροφή αποξήρανε την λίμνη που περιέλαβε το νησάκι Vulcan Point κι έτσι δεν υφίσταται πλέον

Αεροφωτογραφία του Vulcan Point

Bonus Facts

UPDATE: Κι όμως το Vulcan Point είχε ανταγωνισμό, υπάρχει ένα αντίστοιχο νησί (τρίτης τάξης πάλι) στο νησί Βικτώρια στον Καναδά! Δεν έχει όνομα αλλά μπορείτε να το δείτε εδώ

Το νησί ανακαλύφθηκε από τον Ken Jennings ύστερα από αμέτρητες ώρες αναζήτησης στο Google Earth.

Στον Καναδά είναι πολύ πιθανόν να ανακαλυφθούν και άλλα τέτοια νησιά μιας και η χώρα έχει 3 εκατομμύρια λίμνες, πολλές απ’ τις οποίες έχουν ήδη νησιά μέσα τους. Εδώ είναι και η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου σε ένα νησί (λίμνη Nettilling στο νησί Baffin, το μεγαλύτερο νησί σε μια λίμνη (νησί Manitoulin στη λίμνη Huron), τη μεγαλύτερη λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη (λίμνη Manitou στο νησί Manitoulin στη λίμνη Huron) και τέλος το μεγαλύτερο νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη (Treasure Island στη λίμνη Mindemoya, στο νησί Manitoulin στη λίμνη Huron).

Πονοκέφαλος με έπιασε!

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις