Ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί

Vulcan Point - Σημείο του Ηφαίστου

Στο νησί Λουζόν στις Φιλιππίνες, περίπου 56 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, υπάρχει ένα πραγματικά μοναδικό ηφαίστειο. Το ηφαίστειο Taal είναι το μικρότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, με υψόμετρο 311 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του. Αλλά η λίμνη που έχει σχηματιστεί μέσα στην καλντέρα της είναι η μεγαλύτερη λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί στον κόσμο. Και μπορούσε να καυχηθεί ότι περιείχε το μεγαλύτερο νησί τρίτης τάξης (νησί σε λίμνη σε νησί σε λίμνη σε νησί) στον κόσμο με το όνομα Vulcan Point ή Σημείο του Ηφαίστου.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στις Φιλιππίνες
Εδώ οι καλοί χάρτες: Τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στις Φιλιππίνες

Η λίμνη Taal βρίσκεται σε μια καλντέρα πλάτους 25-30 χιλιομέτρων που σχηματίστηκε από μια σειρά εκρήξεων πριν από 140.000 έως 5.380 χρόνια. Η καλντέρα σχηματίζεται όταν εκρήξεις εκτοξεύουν μάγμα και άλλα υλικά προκαλώντας την κατάρρευση της κορυφής του ηφαιστείου, δημιουργώντας έναν κρατήρα σε σχήμα μπολ. Με την πάροδο του χρόνου, το μπολ αυτό συλλέγει νερό από τις βροχοπτώσεις και γεμίζει την καλντέρα, δημιουργώντας μια λίμνη. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί κάτω από την επιφάνεια, και οι συνεχείς εκρήξεις δημιουργούν κωνικές κορυφές που είναι πιθανόν να φτάσουν και πάνω από την επιφάνεια του νερού ως ηφαιστειακά νησιά. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Το νησί του ηφαιστείου Taal (23 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δημιουργήθηκε με αυτή τη διαδικασία σειριακών εκρήξεων στην καλντέρα και αποτελείται από αλληλεπικαλυπτόμενους κώνους και κρατήρες. Η μονή λίμνη του κρατήρα (γνωστή ως Main Crater Lake) σχηματίστηκε μετά από μια ισχυρή έκρηξη το 1911 που μείωσε την στάθμη του ηφαιστειακού νησιού από 1-3 μέτρα. Το Vulcan Point (το μικρό νησί στην κεντρική λίμνη κρατήρα του ηφαιστείου) είναι η άκρη ενός από τους κώνους του ηφαιστείου Taal.

Το Taal είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε πριν από 11 μήνες, στις 12 Ιανουαρίου του 2020 και η αμέσως προηγούμενη ήταν το 1977. Η τελευταία έκρηξη σκότωσε 39 ανθρώπους αν και είχαν απομακρυνθεί από το νησί περισσότεροι από 44.000 κάτοικοι! Η μεγάλη φυσική καταστροφή αποξήρανε την λίμνη που περιέλαβε το νησάκι Vulcan Point κι έτσι δεν υφίσταται πλέον

Αεροφωτογραφία του Vulcan Point

Bonus Facts

UPDATE: Κι όμως το Vulcan Point είχε ανταγωνισμό, υπάρχει ένα αντίστοιχο νησί (τρίτης τάξης πάλι) στο νησί Βικτώρια στον Καναδά! Δεν έχει όνομα αλλά μπορείτε να το δείτε εδώ

Το νησί ανακαλύφθηκε από τον Ken Jennings ύστερα από αμέτρητες ώρες αναζήτησης στο Google Earth.

Στον Καναδά είναι πολύ πιθανόν να ανακαλυφθούν και άλλα τέτοια νησιά μιας και η χώρα έχει 3 εκατομμύρια λίμνες, πολλές απ’ τις οποίες έχουν ήδη νησιά μέσα τους. Εδώ είναι και:

  • η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου σε ένα νησί (λίμνη Nettilling στο νησί Baffin,
  • το μεγαλύτερο νησί σε μια λίμνη (νησί Manitoulin στη λίμνη Huron),
  • η μεγαλύτερη λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη (λίμνη Manitou στο νησί Manitoulin στη λίμνη Huron)
  • και τέλος το μεγαλύτερο νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί σε μια λίμνη (Treasure Island στη λίμνη Mindemoya, στο νησί Manitoulin στη λίμνη Huron).

Πονοκέφαλος με έπιασε! Αλλά μ’ αρέσει! Αν θέλετε να βρείτε και άλλες γεωγραφικές σπαζοκεφαλιές, δείτε το αφιέρωμα μας εδώ

Και επειδή το βράδυ καλό είναι να μένουμε μακριά από οθόνες, το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους είναι εξαιρετική τέτοια περίπτωση. Βρείτε το εδώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ