Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καναδάς, η χώρα με τις περισσότερες λίμνες στον κόσμο

Ο Καναδάς βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της γης με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της Ελλάδας, περίπου 10 εκ. τ.χλμ. και πληθυσμό 39 εκ. κατοίκους. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό.
Καναδάς, η χώρα με τις περισσότερες λίμνες στον κόσμο

Γεωγραφία

Ο Καναδάς βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της γης με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της Ελλάδας, περίπου 10 εκ. τ.χλμ. και πληθυσμό 39 εκ. κατοίκους. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό. Στα νότια συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα ενώ ανατολικά γειτονεύει με την Γροιλανδία της Δανίας. Εκτείνεται στον Αρκτικό ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Καναδάς
Εδώ οι καλοί χάρτες: Καναδάς

Ως πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών και τυπικώς κεφαλή της χώρας είναι η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο ειρηνικές, ανεπτυγμένες και πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο.

Περιεχόμενα

Πληθυσμός

Η έντονη μετανάστευση τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών. Σήμερα το ποσοστό των μεταναστών αντιπροσωπεύει το 22% περίπου του συνολικού πληθυσμού. Οι πιο πολυπληθείς εθνικές ομάδες είναι των Κινέζων και των Νοτιοασιατών. Ο αυτόχθων πληθυσμός αντιπροσωπεύει περίπου το 3,8% του καναδικού πληθυσμού, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις.

Η ονομασία της χώρας προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από την λέξη των αυτοχθόνων Ινδιάνων Χιούρον-Ιροκουά «kanata», που σημαίνει «χωριό» ή «καταυλισμός». Το 1535, ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ εξέλαβε λανθασμένα την λέξη «kanata» ως τοπωνύμιο της περιοχής γύρω από την σημερινή Πόλη του Κεμπέκ και στους πρώτους χάρτες του σημείωσε με την ονομασία «Rivière du Canada» τον ποταμό που ονομάστηκε αργότερα Άγιος Λαυρέντιος.

Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή, λιγότερο πιθανή αλλά πιο ενδιαφέρουσα, το όνομα του προέρχεται από τους Ισπανούς χαρτογράφους οι οποίοι σημείωναν την περιοχή που δεν είχαν εξερευνήσει βόρεια του Κόλπου του Μεξικού με τις λέξεις «acà nada» («εδώ τίποτα»).

Πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα (Ottawa, Αγγλική προφορά: Όταουα ή Άτουα ή Άρουα, Γαλλική προφορά: Οταουά) κι είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Οττάβα, που ρέει στα όρια των επαρχιών του Κεμπέκ και του Οντάριο. Έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους και είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά μετά από το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Κάλγκαρι. Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες.

Σημαία

Η εθνική σημαία του Καναδά, γενικά γνωστή ως Φύλλο Σφενδάμνου ή Μονόφυλλη, είναι βασισμένη στο κόκκινο χρώμα με ένα λευκό τετράγωνο στο κέντρο της, στο οποίο δεσπόζει ένα κόκκινο φύλλο σφενδάμνου με 11 άκρες. Με αυτό τον τρόπο οι Καναδοί υμνούν την φύση και το περιβάλλον.

Σημαία Καναδά

Ιστορία

Πριν από την έλευση των ευρωπαίων αποίκων, ο Καναδάς κατοικούνταν από αυτόχθονες φυλές (Ινδιάνους και Ινουίτ). Αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως ανθρώπινα δημιουργήματα ηλικίας μεγαλύτερης των 10.000 χρόνων. Σήμερα πιστεύεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του Καναδά προέρχονται από την Ασία και ότι πέρασαν στην Αμερικανική ήπειρο από τον Βερίγγειο πορθμό που χωρίζει την Αλάσκα από την Σιβηρία.

Vikings στον Καναδά
Vikings στον Καναδά

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που πάτησαν το πόδι τους σε καναδικό έδαφος ήταν θαλασσοπόροι Βίκινγκς, οι οποίοι έφτιαξαν καταυλισμούς περί το 1000 μ.Χ.

Οι Βρετανοί κατέφθασαν στον Καναδά το 1497 με τον Ιταλό θαλασσοπόρο Τζιοβάνι Καμπότο (Τζον Κάμποτ).

Από την άλλη οι Γάλλοι με τον Ζακ Καρτιέ έφτασαν το 1534. Πολλές οι συγκρούσεις στα χρόνια συμβίωσης τους και ερχόμαστε στο 1919 που ο Καναδάς γίνεται ανεξάρτητο κράτος και μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

Την ίδια περίοδο μετανάστες από την Ουκρανία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Ελλάδα και σχεδόν από όλη την Ευρώπη καταφθάνουν στον Καναδά.

Γλώσσα

Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι οι δύο επίσημες γλώσσες της χώρας. Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της επαρχίας του Κεμπέκ, ενώ τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σχεδόν όλου του υπόλοιπου Καναδά. Οι αυτόχθονες γλώσσες όπως τα Ινούκτικουτ ομιλούνται από τους ντόπιους Ινουίτ στα Βορειοδυτικά Εδάφη και στο Νούναβουτ.

Έδαφος - Κλίμα

Από γεωγραφικής άποψης, ανατολικά συναντάμε πεδιάδες με πολλά ποτάμια και λίμνες καθώς και τα χαμηλά Απαλάχια Όρη. Στο Οντάριο μπορείτε να δείτε τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Δυτικά του Οντάριο, απλώνονται κι άλλες μεγάλες πεδιάδες: της Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Αλμπέρτα, περιοχές που στα χρόνια των Ινδιάνων έτρεχαν ξέγνοιαστοι οι βίσωνες και που στα νεότερα χρόνια έγιναν ο σιτοβολώνας της Υφηλίου.

Καταρράκτες Νιαγάρα
Καταρράκτες Νιαγάρα

Στα δυτικά της Αλμπέρτας ξεκινούν τα Βραχώδη Όρη, με τα υπέροχα δάση με τα αιωνόβια δέντρα αλλά και τις πολυδαίδαλες ακτές της.

Στα βόρεια εδάφη του Καναδά το κλίμα είναι πολικό, με πολύ μικρά καλοκαίρια και χαμηλή βλάστηση (τούνδρα).

Πόσες λίμνες έχει ο Καναδάς;

Υπάρχουν εκατομμύρια λίμνες στον Καναδά, πιο συγκεκριμένα έχει περισσότερες λίμνες από όλον τον κόσμο μαζί. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 31.752 λίμνες που έχουν έκταση μεγαλύτερη από τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 9% της επιφάνειας της χώρας καλύπτεται από λίμνες. Στο Οντάριο βρίσκονται 2 απ’ τις μεγαλύτερες, η Χιούρον και η Σουπιριόρ. Επίσης έχουν την δική τους έκδοση Νεκράς Θάλασσας με μπόλικο αλατάκι, τη Μικρή Μανιτού στο Saskatchewan. Το ποτάμι που ενώνει τις Μεγάλες λίμνες του Βορρά με τον Ατλαντικό ωκεανό είναι ο Άγιος Λαυρέντιος που υποφέρει από υπεραλίευση.

Πανίδα

Μιας και αναφερθήκαμε στα ζωάκια, στον Καναδά συναντάμε τον Αμερικανικό κάστορα, τον καναδικό Λύγγα, τον τάρανδο Ρενό, την καναδική χήνα και πολικές αρκούδες. Μάλιστα είναι τόσο διαδεδομένο ζωάκι που χρησιμοποιούν το σχήμα του στις πινακίδες των οχημάτων τους.

Bonus Facts

  • Πολικές Αρκούδες. Στο Churchill στη βόρεια Μανιτόμπα είναι η πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας. Περίπου 15.500 από τις 25.000 πολικές αρκούδες του κόσμου ζουν στο Churchill, λόγω της πρόσβασης στον παγωμένο κόλπο του Χάντσον, όπου ζουν το χειμώνα. Είναι επίσης το μόνο μέρος στον κόσμο που θα βρείτε μια φυλακή για πολικές αρκούδες ενώ μερικές φορές η πόλη “φιλοξενεί” περισσότερες πολικές αρκούδες από ότι ανθρώπους. Οι λίγοι κάτοικοι που ζουν εκεί αφήνουν τα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους ξεκλείδωτα σε περίπτωση που οι ίδιοι ή ένας επισκέπτης χρειάζονται μια γρήγορη απόδραση από μια πολική αρκούδα.
Πολικές αρκούδες στον Καναδά
Πολικές αρκούδες στον Καναδά
  • Ο Άγιος Βασίλης είναι Καναδός. Ο Υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά δήλωσε το 2012 ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν πράγματι Καναδός πολίτης. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που το κουστούμι του είναι κόκκινο με λευκό – τα χρώματα του Καναδά δηλαδή. Για να στείλετε επιστολές στον Σάντα, μπορείτε να χρησιμοποιείστε την εξής διεύθυνση:

Santa Claus
North Pole
H0H 0H0
Canada

  • Οι πρωτιές του Κεμπέκ. Χτισμένο το 1695, οι οχυρώσεις της πόλης του Κεμπέκ έχουν μήκος περίπου 4,6 χιλιόμετρα. Η πόλη του Κεμπέκ δεν είναι μόνο η μόνη πόλη με τείχη βόρεια του Μεξικού, αλλά ήταν επίσης η πρώτη πόλη στη Βόρεια Αμερική που έγινε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
  • Ιωάννης Φωκάς. Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε καναδικό έδαφος θρυλείται πως ήταν ο Ιωάννης Φωκάς ή Χουάν ντε Φούκα (Juan de Fuca) ή αν δεν σας αρέσουν τα προηγούμενα Απόστολος Βαλεριάνος. Ο θαλασσοπόρος από την Κεφαλονιά το 1592 εξερεύνησε για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος τα στενά που φέρουν το όνομα του (Χουάν ντε Φούκα) ανάμεσα στο νησί Βανκούβερ και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Ιωάννης Φωκάς
Ιωάννης Φωκάς
  • Σούπερ Ήρωες. Οι πιο διάσημοι σούπερ ήρωες συμπεριλαμβανόμενου του Superman και του Wolverine είναι καναδικής έμπνευσης. παρόλο που είναι ενάντια στον καναδικό νόμο τα κόμικς με βίαιες εικόνες.
  • Φίδια. Στην Μανιτόμπα θα βρούμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φιδιών garter στον κόσμο.
  • Τέρας του Λόχνες. Στην λίμνη Okanagan λέγεται ότι ζει το ogopogo, ένα μυθικό τέρας εφάμιλλο του τέρατος του Λόχνες.
  • Πίτσα Χαβάη. Το ήξερες ότι η πίτσα Χαβάη, αυτή με τον ανανά, είναι δημιούργημα Καναδού;
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.