Λίμνη Σουπίριορ, η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο

γράφει ο Σπύρος Προύντζος

Ένα άγριο φυσικό θαύμα βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α.-Καναδά. Ανήκει στις λεγόμενες Μεγάλες Λίμνες, έναν σχηματισμό λιμνών στα σύνορα των δυο χωρών.

Αποτελεί την μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού σε έκταση στον πλανήτη αλλά και την τρίτη μεγαλύτερη σε όγκο πίσω από τη Βαϊκάλη και Τανγκανίκα. Η έκταση της μοιράζεται στο Οντάριο, στην Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ενώ απέχει 800 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του Καναδά, Οττάβα.

Περιστοιχίζεται από το οροπέδιο γνωστό και ως Καναδική ασπίδα. Ένα αρχαίο καταφύγιο όπου φιλοξένει κομμάτια της πολιτιστικής ιστορίας ολόκληρης της Βόρειας Αμερικής. Η πελώρια λίμνη έχει το μέγεθος της Αυστρίας παρακαλώ και κρύβει ιστορίες για γίγαντες, μυθικά θαλάσσια τέρατα και θρυλικά ναυάγια.

Χάρτης με τις Μεγάλες Λίμνες
Χάρτης με τις Μεγάλες Λίμνες

Οι αριθμοί της λίμνης ζαλίζουν. Έχει έκταση 82.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 563 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος 257. Το μέγιστο βάθος της είναι 406 μέτρα.

Στην λίμνη διακρίνουμε την μεγαλύτερη έκταση εκτεθειμένου πυριγενούς πετρώματος στον πλανήτη. Την γέννηση της, την οφείλει στην «σύγκρουση» της φωτιάς με τον πάγο δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Πήρε την σημερινή της μορφή περίπου πριν 5.000 χρόνια.

Στην λίμνη διακρίνουμε πανύψηλους γκρεμούς που πέφτουν ουσιαστικά μέσα της, ποικιλία πετρωμάτων όπως γρανίτες, ψαμμίτες και ηφαιστιογενή πετρώματα. Στους βράχους παρατηρούμε μια μίξη φυσικών υλικών όπου μας δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά.

Το μαλακό πέτρωμα όπως ο ψαμμίτης με το σκληρό πυριγενές πέτρωμα δημιουργούν ένα είδος σάντουιτς πάνω στους βράχους, προφέροντας ένα γεωλογικό παράδοξο θέαμα.

Ο καιρός της περιοχής είναι δύσκολος, απρόβλεπτος και μάλιστα η λίμνη ουσιαστικά ρυθμίζει και το τοπικό κλίμα. Η μέση θερμοκρασία είναι 4,4 βαθμοί Κελσίου ενώ το χειμώνα η θερμοκρασία φτάνει στους -29 και το καλοκαίρι τους +32. Το φαινόμενο της λίμνης όπως είναι γνωστό ουσιαστικά αποτελεί ένα μετεωρολογικό όρο για την ικανότητα τη λίμνης λόγω και της μεγάλης μάζας νερού που διαθέτει να διαμορφώνει τον καιρό.

Διάφορα αξιοθέατα έχει η λίμνη και αρκετά από αυτά περιβάλλονται από θρύλους και δοξασίες. Αρχικά ο εντυπωσιακός βραχώδης σχηματισμός που είναι ορατός από μακριά αλλά και από διάφορες οπτικές γωνίες, ο περίφημος γίγαντας που κοιμάται.

Αεροφωτογραφία με τον γίγαντα που κοιμάται (πηγή: P199)

Σύμφωνα με τη παράδοση δημιουργήθηκε όταν ο δυτικός άνεμος πέτρωσε τον Νάνα Μπούζου, τον αρχαίο ήρωα της φυλής Οτζίμπουε. Ο γίγαντας αποκοιμήθηκε για πάντα όταν αποκαλύφθηκε η τοποθεσία του αργυρωρυχείου στους εξερευνητές. Η στάση του είναι ευδιάκριτη με τα χέρια διπλωμένα πάνω στο στήθος του.

Η συγκεκριμένη φυλή έχει μια στενή πνευματική επαφή με την περιοχή και τα μέλη της αποτελούν τους πρώτους κάτοικους της λίμνης.

Ο θρύλος μπλέκει με την πραγματικότητα αρκετές φορές. Στην λίμνη κατά την περίοδο 1869-1884 βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από ασήμι και μάλιστα δημιουργήθηκαν αρκετά φρεάτια εξόρυξης που έφεραν μάλιστα τζίρους 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1884 το φρεάτιο πλημμύρισε και τα όνειρα των χρυσοθήρων σταμάτησαν απότομα.

Ο γίγαντας που κοιμάται αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους πεζοπόρους. Τα 19 χιλιόμετρα πεζοπορίας αλλά και οι γκρεμοί των 300 μέτρων αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Ακόμα μια εντυπωσιακή γεωλογική δημιουργία αποτελεί το θαλάσσιο λιοντάρι. Με μήκος 15 μέτρων μέσα στη λίμνη, πάχους 1,5 μέτρου και ύψους 7,5 μέτρων δεσπόζει και κουβαλά τη δική του ιστορία.

Το θαλάσσιο λιοντάρι
Το θαλάσσιο λιοντάρι

Ο Νάνα Μπούζου πήρε τον καλό του σύντροφο Νάγκοτζι μαζί του σε ένα ταξίδι για προστασία. Ο Νάγκοτζι είχε φτερά αετού και πόδια πάπιας. Δεν πήρε μαζί του όμως τον Thunderbird (το πουλί της αστραπής). Ο Thunderbird εξοργίστηκε και προκάλεσε καταιγίδα όπου έσπασε τα φτερά του Νάγκοτζι και μαζί με τον Νάνα Μπούζου έπεσαν από τον ουρανό.

Απογοητευμένος που δεν τον προστάτευσε, ο Νάνα Μπούζου τον μεταμόρφωσε σε πέτρα για τιμωρία. Ως το 19ο αιώνα το κεφάλι ήταν ορατό αλλά με τον καιρό και τις συνθήκες διαβρώθηκε.

Περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη βρίσκουμε το φαράγγι Ouimet. Εντυπωσιάζει με το μέγεθος του αφού τα τείχη του από πυριγενή πετρώματα φτάνουν τα 107 μέτρα σε μήκος τριών χιλιομέτρων.

Ακόμα μια γεωλογική δημιουργία είναι το γνωστό και ως κεφάλι του Ινδιάνου, όπου περιβάλλεται από τους δικούς του θρύλους. Ο γίγαντας Ομέτ όπου βοηθούσε τον Νάνα Μπούζου, ερωτεύτηκε την κόρη του.

Καθώς όμως μετακινούσε ένα βουνό, έφυγε μια κορυφή χτύπησε την κόρη του ηγέτη του και την σκότωσε. Ο Νάνα Μπούζου την έθαψε στο φαράγγι και ως τιμωρία μετέτρεψε σε πέτρα τον Ομέτ για να φυλάει τον τάφο της αιώνια.

Στο φαράγγι βρίσκει καταφύγιο και το γρηγορότερο ζώο στον κόσμο το Γεράκι Πετρίτης.

Στο περιφερειακό πάρκο της λίμνης Σουπίριορ υπάρχει ο τεράστιος βράχος ύψος 30 μέτρων, ο Άγκουα. Ένα ιερό μέρος για τη φυλή Οτζίμπουε που απέδιδαν τιμές για την προστασία τους από πιθανούς κινδύνους. Πάνω στον βράχο παρατηρούμε ζωγραφιές όπου ουσιαστικά αποτύπωναν την ιστορία της ζωής τους.

Τις ζωγραφιές τις πραγματοποιούσαν με το τη βοήθεια ενός πετρώματος του αιματίτη που το κονιορτοποιούσαν με λίπος αρκούδας. Στις ζωγραφιές δεσπόζει το πνεύμα της λίμνης, ο Μισμπαζού, ένας λύγκας με κέρατα. Μάλιστα εάν δεν του απέδιδαν τιμές προκαλούσε τεράστιες καταιγίδες με το χτύπημα της ουράς του.

Στα αξιοθέατα της λίμνης θα πρέπει να προστεθεί και ο κόλπος Old Woman. Ένα θεαματικό τοπίο όπου μάλιστα υπήρξε κέντρο εξόρυξης χαλκού 5.000 πριν. Επιπρόσθετα εντυπωσιακός είναι ο εμβληματικός φάρος Split Rock που χρονολογείται από το 1905.

Στο λιμάνι Γκαργκαντούα, μπορούμε να θαυμάσουμε την εντυπωσιακή παραλία με τα στρογγυλά λεία βότσαλα. Το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία και κωπηλάσια.

Έχουν γίνει περίπου 550 ναυάγια στην ευρύτερη περιοχή ενώ ακόμα και σήμερα βρίσκονται 350 από αυτά στον πάτο της λίμνης Σουπίριορ.

Το πιο γνωστό ναυάγιο είναι τo ναυάγιο του Edmund Fitzgerald. Με μήκος 222 μέτρα και πλάτος 23 το πλοίο μετέφερε για 17 έτη σιδηρομετάλλευμα. Στις 10 Απριλίου του 1975 μια άγρια καταιγίδα το βούλιαξε και άφησε πίσω του 29 νεκρούς.

Ζωγραφιά του Jim Clary με το ναυάγιο του Edmund Fitzgerald
Ζωγραφιά του Jim Clary με το ναυάγιο του Edmund Fitzgerald

Βρίσκεται στον πάτο της λίμνης σε βάθος 160 μέτρων κομμένο στα δυο. Μάλιστα η ιστορία του υπάρχει και σε τραγούδι από τον Gordon Lightfoot, το The Wreck of the Edmund Fitzgerald.

Η φυλή Οτζίμπουε ουσιαστικά καθόρισε και κληροδότησε τη λίμνη Σουπίριορ και ακόμα και σήμερα βρίσκουμε το πνεύμα τους πάνω στις πέτρες. Οι μονολιθικοί θρύλοι αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Βόρειας Αμερικής.

BONUS FACT: Η λίμνη Σουπίριορ αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου συστήματος επιφανειακών υδάτων στον πλανήτη. Οι Μεγάλες Λίμνες έχουν έκταση 244.108 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχουν 23.000 κυβικά χιλιόμετρα όπου αντιστοιχεί στο 18% της παγκόσμιας προμήθειας νερού.

Κατά μήκος των 3.280 χιλιομέτρων της διαδρομής μεταξύ των λιμνών υπάρχουν 509 λιμάνια ενώ περίπου 4.000 πλοία διασχίζουν κάθε χρόνο την συγκριμένη θαλάσσιο οδό.

Εκτός της λίμνης Σουπίριορ, οι υπόλοιπες Μεγάλες λίμνες είναι η Χιούρον, Μίσιγκαν, Έρι και Οντάριο. Η δημιουργία τους αποτελεί μέρος της δράσης των παγετώνων περίπου 5.000 χρόνια πριν.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube