Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μογγολία – Γεωγραφικό ταξίδι στη χώρα της στέπας

Η Μογγολία (στα μογγολικά: Μογγολ ὐλς) βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, με έκταση 1.564.116 τ.χλμ. (12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας) και πληθυσμό 3.296.866 κατοίκους.
Μογγολία

Η Μογγολία (στα μογγολικά: Μογγολ ὐλς) βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, με έκταση 1.564.116 τ.χλμ. (12 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας) και πληθυσμό 3.296.866 κατοίκους. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά, και με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο και παρότι στα δυτικά απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Καζακστάν ωστόσο οι δυο χώρες δεν έχουν κοινά σύνορα.

Περιεχόμενα

Πληθυσμός

Ο μισός πληθυσμός της Μογγολίας ακολουθεί τον θιβετιανό βουδισμό, το 40% δηλώνουν άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ή χριστιανοί, και το 4% είναι οι μουσουλμάνοι.

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μογγολίας;

Πρωτεύουσα της Μογγολίας είναι το Ουλάν Μπατόρ με πληθυσμό 1.452.000 κατοίκους. Είχε διάφορα ονόματα κατά τη διάρκεια της ιστορίας του. Ιδρύθηκε το 1639 με το όνομα Ούργκα εν συνεχεία μετονομάστηκε σε Ιχ Χιούρεε και όταν έγινε πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μογγολίας, μετονομάστηκε σε Ουλάν Μπατόρ («κόκκινος ήρωας»), προς τιμήν του εθνικού ήρωα της χώρας Νταμντίν Σιουχμπαατάρ, οι πολεμιστές του οποίου απελευθέρωσαν τη Μογγολία από την Κινέζικη κατοχή με τη βοήθεια του κόκκινου στρατού. Το Ουλάν Μπατόρ είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κοντινότερη ακτή και είναι η πιο κρύα πρωτεύουσα του κόσμου.

Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας
Ουλάν Μπατόρ, πρωτεύουσα της Μογγολίας

Σημαία

Η σύγχρονη σημαία της Μογγολίας αποτελείται από τρεις κάθετες ισομεγέθεις λωρίδες χρωμάτων κόκκινου, μπλε και κόκκινου. Στο κέντρο της αριστερής λωρίδας είναι το κίτρινο εθνικό έμβλημα «Σογιόμπο» («soyombo») – μία αφηρημένη και γεωμετρική αναπαράσταση συμβόλων σε στήλες, για τη φωτιά, τον ήλιο, το φεγγάρι, τη γη, το νερό και το σύμβολο Ταϊτζίτου (Taijitu). Καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1992.

Σημαία της Μογγολίας

Τι γλώσσα μιλάνε στη Μογγολία

Η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα μογγολικά κάλκα που ομιλούνται από το 90% του πληθυσμού. Ανήκουν στην οικογένεια των αλταϊκών γλωσσών (τουρκικές και τουνγκουσικές γλώσσες της ευρύτερης περιοχής) και στον γραπτό λόγο χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο. Στα δυτικά τμήματα της χώρας ομιλούνται παράλληλα η καζακική και η τουβική γλώσσα, ενώ τα Ρωσικά είναι συχνά η πρώτη ξένη γλώσσα, με τα αγγλικά να ακολουθούν!

Ιστορία Μογγολίας

Πριν το 12ο αι. αρκετές μογγολικές φυλές υπήρχαν διάσπαρτες σε εδάφη της σημερινής Μογγολίας, Κίνας και Ρωσίας. Το 1162 γεννήθηκε ο Τεμιουτζέν, γνωστότερος με το όνομα Τζένγκις Χαν, ο οποίος ανακηρύχθηκε χάνος το 1206 και ανέλαβε εκστρατείες οι οποίες επέκτειναν την κυριαρχία των Μογγόλων και σε άλλες περιοχές. Αυτός και οι διάδοχοί του δημιούργησαν μια μεγάλη αυτοκρατορία, από τον Δούναβη έως το Ανάμ, πυρήνας της οποίας υπήρξε το σημερινό κράτος της Μογγολίας. Μέσα στην τεράστια αυτή αυτοκρατορία, οι Μογγόλοι αποτελούσαν τη μειονότητα, γι` αυτό και γρήγορα απορροφήθηκαν από τους λαούς που είχαν υποτάξει. Στα τέλη του 16ου αιώνα ολόκληρη η Μογγολία υποτάχθηκε στην κινεζική δυναστεία Κινγκ των Μαντσού και παρέμεινε κάτω από την κυριαρχία της μέχρι το 1911 που ξέσπασε η κινεζική επανάσταση!

Την ιδιά χρόνια, ορμόμενοι από το γεγονός αυτό, οι Μογγόλοι ηγεμόνες της Ούργκα με την υποστήριξη της τσαρικής Ρωσίας ανακήρυξαν την αυτονομία της Μογγολίας. Έξι χρόνια αργότερα οι Κινέζοι ανέκτησαν τον έλεγχο, και το 1920, 5000 στρατιώτες της ρωσικής Λευκής Φρουράς εισβάλουν στη χώρα, τους οποίους αντιμετώπισε με επιτυχία ο Νταμντίν Σιουχμπατάρ με την στήριξη των μπολσεβίκων. Ε και με την ευκαιρία έδιωξε και τους κινέζους. Εγκαθίδρυσε ένα ιδιόμορφο σοσιαλιστικό καθεστώς, διατηρώντας στη θέση του ανώτατου άρχοντα της χώρας τον “Ζώντα Βούδα” της Ούργκα και στις 26 Νοεμβρίου 1924 ανακήρυξε τη χώρα σε Λαϊκή Δημοκρατία.

Γεωγραφία Μογγολίας

Η γεωγραφία της χώρας έχει ποικίλα χαρακτηριστικά, από την έρημο Γκόμπι στα νότια ως ψυχρές και ορεινές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά. Το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελείται από στέπες. Ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή Κουιτέν στον ορεινό όγκο Ταβάν στα δυτικά, με υψόμετρο 4.374 μέτρα. Η λεκάνη της λίμνης Ουβς Νούουρ, στα σύνορα με τη Ρωσία, αποτελεί το χαμηλότερο σημείο και παράλληλα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς.

Κλίμα Μογγολίας

Το κλίμα είναι έντονα ηπειρωτικό, με κύριο χαρακτηριστικό του τις λίγες βροχοπτώσεις, τις εκτεταμένες περιόδους ηλιοφάνειας και τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανά εποχή.

Χλωρίδα - Πανίδα Μογγολίας

H χλωρίδα και η πανίδα της Μογγολίας είναι μοναδική με τα περισσότερα ζωάκια που ζουν εκεί, να είναι ενδημικά και απειλούμενα ταυτόχρονα με εξαφάνιση. Εδώ θα βρούμε τη λεοπάρδαλη του χιονιού, άγρια πρόβατα, τον σιβηρικό αίγαγρο, την αντιλόπη σάιγκα, μοσχοφόρα ελάφια, γάτες μανούλ.

Γιατί φημίζεται η Μογγολία;

  • Το Golden Eagle Festival πραγματοποιείται για δύο ημέρες κάθε χρόνο, γιορτάζοντας τις παλιές παραδόσεις των Καζάκων. Ξεκινά με μια παρέλαση κυνηγών πάνω σε άλογο με τους αετούς τους, φοράνε περίτεχνες στολές και κουβαλάνε μαζί τα αξεσουάρ κυνηγιού. Οι αετοί διαγωνίζονται για την ταχύτητα και την ευκινησία τους, καθώς τα πουλιά απελευθερώνονται από ένα ψηλό βράχο και κατευθύνονται προς τα χέρια των κυνηγών.
  • Σε μια χώρα με τόσο μεγάλες αποστάσεις, η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αίσθηση της κοινότητας. Οι άνθρωποι που ζουν στην εξοχή της Μογγολίας θα έχουν πάντα ένα μπολάκι ζεστό, αλμυρό τσάι γάλακτος έτοιμο για σας.
  • Το χειμώνα θα βρείτε πωλητές του δρόμου να πωλούν παγωτό. Δεν υπάρχει ανάγκη για καταψύκτη στους -30 βαθμούς Κελσίου.
  • Το Ger, μια σκηνή μογγολικού στυλ έχει όλες τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού. Οι κάτοικοι των πόλεων, ακόμα και της πρωτεύουσας εξακολουθούν να μένουν σε αυτές τις σκηνές τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τη μαζική αστικοποίηση, το 25-40% των Μογγόλων ακολουθούν νομαδικούς τρόπους ζωής. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις ένα ger με δορυφορικό πιάτο.
  • Η Εσωτερική Μογγολία, επίσημα «Αυτόνομη Περιφέρεια Εσωτερικής Μογγολίας» αποτελεί αυτόνομη επαρχία της Κίνας. Παραδοσιακά βρισκόταν εκτός της κινεζικής επικράτειας, καθώς κατοικούνταν από μογγολικά φύλα και άλλους λαούς της στέπας και βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εδάφη πέρα από το Σινικό Τείχος. Εκεί βρίσκονται οι πόλεις φαντάσματα Kangbashi και Ordos.
  • Ένα άγαλμα με ύψος 40 μέτρων βρίσκεται λίγο έξω από την Ουλάν Μπατόρ και είναι το υψηλότερο άγαλμα αλόγου. Το θυμάστε ότι ο Τζένκινς Χαν λέγεται ότι έπεσε απ’ το άλογο του και πέθανε ε;
Άγαλμα Τζένγκις Χαν
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.