Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νότια Αφρική, το έθνος Ουράνιο Τόξο

Η χώρα με τις τρεις πρωτεύουσες και τις έντεκα επίσημες γλώσσες
Νότια Αφρική

Η χώρα με τις τρεις πρωτεύουσες και τις έντεκα επίσημες γλώσσες

Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αφρικανικής ηπείρου με έκταση περίπου 1.2 εκατ. km2, 9 φορές δηλαδή μεγαλύτερη από την Ελλάδα, και πληθυσμό που φτάνει τα 60 εκατομμύρια. Τόσο στην έκταση, όσο και στον πληθυσμό είναι η 24η χώρα στον κόσμο, ενώ όσον αφορά την αφρικανική ήπειρο, είναι 9η σε έκταση και 5η σε πληθυσμό.

Είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει 3 πρωτεύουσες οι οποίες είναι:

  • Πρετόρια (εκτελεστική)
  • Κέιπ Τάουν (νομοθετική)
  • Μπλουμφοντέιν (δικαστική)

Η μεγαλύτερη πόλη όμως είναι το Γιοχάνεσμπουργκ, που είναι και το εμπορικό της κέντρο ουσιαστικά, και με δεύτερη σε πληθυσμό να είναι το Ντέρμπαν!

Έχει 11 επίσημες γλώσσες με κυριότερες τις Κόσα, Ζουλού και Αφρικάανς. Τα Αγγλικά είναι η 4η σε ποσοστό ομιλίας, αλλά είναι η κυρίαρχη στα επίσημα έγγραφα και στα ΜΜΕ.
Δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται ως Έθνος Ουράνιο Τόξο
«Τhe Rainbow Nation» μια φράση που επινοήθηκε από τον Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό.

Σύντομη Ιστορία της Νότιας Αφρικής

Στην περιοχή προϋπήρχαν αρκετές φυλές της Αφρικής με κυριότερες αυτές των Κόσα και Ζουλού.

Οι Ευρωπαίοι και πρώτοι οι Πορτογάλοι την «ανακάλυψαν» στο τέλος του 15ου αιώνα και ήταν εκείνοι που έδωσαν το όνομα Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στο ακρωτήρι που τους βοήθησε στα ταξίδια τους προς τα ανατολικά και τις Ινδίες.

Στην συνέχεια, τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί άρχισαν να παίρνουν τα σκήπτρα στην περιοχή, αφού παρατήρησαν ευνοϊκό κλίμα και εύφορο έδαφος.

Οι Ολλανδοί στην Νότια Αφρική

Με τους Βρετανούς να δυναμώνουν ως ναυτική δύναμη και να μεγαλώνουν την αυτοκρατορία τους πάτησαν κι αυτοί το πόδι τους τον 18ο αιώνα.

Ολλανδοί και Βρετανοί εκμεταλλεύτηκαν δυστυχώς τον πληθυσμό με την δουλεία. Μεταξύ τους βέβαια υπήρχαν πολλές αντιπαραθέσεις και διενέξεις, που τις περισσότερες φορές κατέληγαν σε πολεμικές συγκρούσεις, προφανώς για τον έλεγχο της περιοχής.

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι φυλή των Ζουλού με αρχηγό τους τον Σάκα μεγάλωσαν σε πληθυσμό, δύναμη και έκταση με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές συμπλοκές μεταξύ αυτών και των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, αλλά στο τέλος δεν επικράτησαν.

Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρξαν 2 μεγάλες πολεμικές συρράξεις μεταξύ Ολλανδών (Μπόερς) και Βρετανών εποίκων με αποτέλεσμα να υπερισχύσουν οι Βρετανοί αλλά με μεγάλες απώλειες.

Έτσι στις αρχές του 20ου αιώνα μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων έγινε συμφωνία. Το Βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε μια πρώτη μορφή ανεξαρτησίας στην περιοχή με συνέπεια να δημιουργηθεί το 1910 η Ένωση της Νοτίου Αφρικής μεταξύ των πρώην Βρετανικών και Ολλανδικών αποικιών. Η πλήρης ανεξαρτησία ήρθε το 1931.

Μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο όμως, και συγκεκριμένα το 1948, το κόμμα που ήταν στην εξουσία δημιούργησε το καθεστώς του απαρτχάιντ. Η λέξη προέρχεται από τα Αφρικάανς, που είναι ένα παρακλάδι της Ολλανδικής γλώσσας, και σημαίνει διαχωρισμός. Ήταν μια αυταρχική πολιτική, η οποία διασφάλιζε την κοινωνική, πολιτική και οικονομική υπεροχή του μειονοτικού λευκού πληθυσμού.

Απαρτχάιντ

Μετά από αγώνες πολλών χρόνων, με επικεφαλής τον Νέλσον Μαντέλα, οποίος ήταν φυλακισμένος για 27 χρόνια και απελευθερώθηκε το 1990, ήρθε η κατάργηση του απαρτχάιντ από τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ στις 17 Ιουνίου 1991. Στην συνέχεια ανακηρύχθηκαν εκλογές, πολυφυλετικές αυτήν την φορά, για τον Απρίλιο του 1994, όπου και επικράτησε ο ηγέτης του κινήματος κατά του απαρτχάιντ.

Το πέρασμα στην δημοκρατία και την ισότητα έφερε το Νόμπελ Ειρήνης του 1993 να μοιραστεί μεταξύ των δυο αυτών ανδρών.

Ο Νέλσον Μαντέλα και το Νόμπελ Ειρήνης

Η σημαία της Ν. Αφρικής είναι η μοναδική στον κόσμο που έχει 6 χρώματα χωρίς να έχει πάνω της κάποιο σύμβολο ή θυρεό. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 1994, ως προσωρινή πριν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το απαρτχάιντ, αλλά είχε μεγάλη απήχηση σε σημείο που έγινε επίσημη, μετά από αυτές, τον Απρίλιο του 1994.

Σημαία Νότιας Αφρικής

Έχοντας εκμεταλλευτεί πλέον το φυσικό της πλούτο και την γεωγραφική της θέση, βρισκόμενη στο πέρασμα μεταξύ Ατλαντικού και Ινδικού ωκεανού, έχει γίνει από τις κυριότερες δυνάμεις της Αφρικής και είναι μέσα στις 3 πρώτες οικονομίες της ηπείρου.

Η ανάπτυξή της φάνηκε και στον πιο απλό κόσμο, όταν της ανέθεσαν να διοργανώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 2010 – αυτό με τις βουβουζέλες. Το μεγάλο επίτευγμα όμως ήταν επίσης η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ράγκμπι το 1995, το οποίο έγινε λίγο μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην χώρα. Το γεγονός ότι το κατέκτησαν για πρώτη φορά, ενώ ήταν από τα αουτσάιντερ, το κάνει να μοιάζει με το δικό μας Ευρωμπάσκετ του 1987. Ο Μαντέλα είχε επικεντρωθεί με μεγάλο ζήλο στην διοργάνωση του, και ουσιαστικά ήταν το εφαλτήριο για την περαιτέρω ένωση όλου του κόσμου της Ν. Αφρικής.

«One team one country» – Μια ομάδα μια χώρα, όπως συνήθιζε να λέει. Η εξαιρετική ταινία INVICTUS περιγράφει την όλη κατάσταση εκείνης της εποχής.

Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 1995

Αυτό που συνέβη μετά την λήξη του τελικού απέναντι στην Νέα Ζηλανδία, θεωρείται μια εμβληματική στιγμή και από τις πιο διάσημες στην ιστορία του αθλήματος και όχι μόνο. Ο Νέλσον Μαντέλα, φορώντας καπελάκι και φανέλα ράγκμπι Springbok, σύμβολο που είχε δυστυχώς συνδεθεί με το απαρτχάιντ, έδωσε το κύπελλο στον αρχηγό της Νότιας Αφρικής, Φρανσουά Πιενάαρ (François Pienaar), μέσα σε απόλυτη αποθέωση του πλήθους. Ο ίδιος ο Πιενάαρ στην συνέντευξη μετά το τέλος του αγώνα έκανε την εξαίσια δήλωση ότι η ομάδα δεν είχε κερδίσει το τρόπαιο μόνο για τους 60.000 οπαδούς που ήταν μέσα στο γήπεδο, αλλά και για όλους τους 43.000.000 (οσος ήταν ο πληθυσμός τότε) Νοτιοαφρικανούς.

Το μέλλον ανήκει στην Ν. Αφρική και κοιτώντας πια προς αυτό να αναφερθεί επίσης ότι έχει το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στο νότιο ημισφαίριο με το «αλμυρό» ονομα SALT.

το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στο νότιο ημισφαίριο με το «αλμυρό» ονομα SALT.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.