Στο πέρασμα των χρόνων τρεις χώρες πήραν την ονομασία Μπενίν και κάθε μια έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία.
Η Πόλη του Μπενίν
Πρώτη ήταν η πρωτεύουσα της Αφρικανικής αυτοκρατορίας του Μπενίν που στο αποκορύφωμα της απλωνόταν από το Λάγκος της Νιγηρίας στα δυτικά και μέχρι πέρα από τον Νίγηρα στα ανατολικά. Η έκταση της ήταν περίπου το ένα πέμπτο της σημερινής Νιγηρίας.

Το 1255, ο Όμπα Εουνέτο βασιλιάς της περιοχής ονόμασε το βασίλειο του σε Ούμπινι. Το όνομα Μπίνι ήρθε έπειτα από τις επαφές που είχαν στην περιοχή με τους Πορτογάλους και έτσι προέκυψε και η ονομασία Μπενίν.
Οι Όμπα ήταν εκείνοι που διαμόρφωσαν την Αυτοκρατορία του Μπενίν. Περίπου στα τέλη του 13ου αιώνα έως και τον 15ο , η Αυτοκρατορία μεγάλωνε σταδιακά κυρίως λόγω των επεκτατικών πολέμων των βασιλιάδων. Η Αυτοκρατορία άφησε κληρονομία από ιστορικά έργα τέχνης , πρωτοποριακά εμπορικά δίκτυα αλλά και πολεμικές τακτικές που βοήθησαν στην επέκταση της.
Ο βασιλιάς Όμπα Εουάρε Α’, περίπου στο 1440, ήταν εκείνος που αναδιοργάνωσε τις πολιτικές δομές και προήγαγε τις τέχνες κυρίως μέσω της κατασκευής έργων από ελεφαντόδοντο, ορείχαλκο και ξύλο που έδωσαν μια παγκόσμια απήχηση της Αυτοκρατορίας.

Ήταν από τις πρώτες πόλεις που είχαν στοιχειώδη φωτισμό αφού τεράστιοι μεταλλικοί φανοί άναβαν με φοινικέλαιο και ήταν τοποθετημένοι παντού στη πόλη. Η διάταξη των συνοικιών της πόλης αλλά και των κατοικιών βασιζόταν στα ίδια συμμετρικά πρότυπα. Ακόμα στο Μπενίν δέσποζε μια λεωφόρος μήκους έξι χιλιομέτρων χωρίς πλακόστρωτο σε μια απόλυτη ευθεία.
Εντυπωσιακή κατασκευή είναι η Τάφρος του Μπενίν. Ένα δίκτυο από προμαχώνες που σκοπό είχαν να προστατεύσουν την πόλη καλύπτοντας περίπου 16.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περικλείοντας 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοινοτικής γης.
Μάλιστα το 1974 το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες περιέγραψε την τάφρο του Μπενίν σαν το μεγαλύτερο ανάχωμα στο κόσμο και το τοποθέτησε στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων κατασκευών της ανθρωπότητας πίσω μόνο από το περίφημο Σινικό Τείχος.

Τον 15ο αιώνα οι Πορτογάλοι ήρθαν σε επαφή με την Αυτοκρατορία και ξεκίνησαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Προϊόντα όπως το ελεφαντόδοντο ,το πιπέρι αλλά και η ανταλλαγή σκλάβων για την στρατιωτική ενίσχυση του Μπενίν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Τον 17ο αιώνα άρχισε η παρακμή του βασιλείου κυρίως λόγω της κατάργησης του δουλεμπορίου αλλά και της πτώσης της τιμής του ελεφαντόδοντου.
Σταδιακά έχανε τις κτήσεις της η Αυτοκρατορία και η έλευση των Βρετανών την έκανε ακόμα πιο αδύναμη αλλά και απομονωμένη.
Το 1897 οι Βρετανοί επιτέθηκαν στο Μπενίν και πυρπόλησαν τη πόλη μεταφέροντας σε ασφαλές μέρος τους θησαυρούς. Μερικούς τους πούλησαν και άλλους τους μετέφεραν στην Ευρώπη όπου πήραν θέση σε διάφορα μουσεία.
Σήμερα το Βασίλειο του Μπενίν ουσιαστικά υπάρχει ως κοινωνική οργάνωση στη Νιγηρία και όλοι οι πολίτες του βασιλείου είναι πολίτες της Νιγηρίας και ζουν σύμφωνα με την νομοθεσία της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη Ζιμπάμπουε, η χρυσή αυτοκρατορία της Αφρικής
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπενίν

Η δεύτερη ιστορία αφορά τη σημερινή χώρα του Μπενίν που βρίσκεται στην Δυτική Αφρική και έχει πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Πόρτο-Νόβο και σαν νόμισμα έχει το φράγκο CFA της Δυτικής Αφρικής. Σαν επίσημη γλώσσα έχουν τα Γαλλικά ενώ η μεγαλύτερη πόλη και ουσιαστικά διοικητική πρωτεύουσα είναι η Κοτονού.
Κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τους Γάλλους το 1960 και το όνομα τους το οφείλουν ουσιαστικά στον υδάτινο όγκο επάνω στον οποίο βρίσκεται η Αφρικανική χώρα. Παλιότερα η χώρα ονομάζονταν Δαχομέη αλλά δεν θεωρήθηκε political correct και άλλαξε σε Μπενίν λόγω της ουδετερότητας του αλλά και της πληθώρας εθνοτικών και γλωσσικών ομάδων. Τη τελική του ονομασία την πήρε το 1990 ενώ από το 1975 έως το 1990 ονομάζονταν Λαϊκή Δημοκρατία του Μπενίν.

Το κλίμα είναι υγρό και θερμό ενώ στην νότια περιοχή υπάρχουν δυο ξηρές εποχές και δυο εποχές βροχών. Στην βόρεια περιοχή το κλίμα είναι τροπικό και υπάρχει μια περίοδος βροχοπτώσεων και μια εποχή ξηρασίας. Οι άνεμοι Χαρματάν κάνουν τις νύχτες του χειμώνα αρκετά κρύες.
Στην περιοχή θεωρείται ότι ξεκίνησε η θρησκεία βουντού και διαδόθηκε στην Καραϊβική αλλά και την Βόρεια Αμερική μέσω των δούλων. Μάλιστα από το 1992 αναγνωρίζεται ως επίσημη θρησκεία του κράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε τα πάντα για το Μαρόκο
Η Δημοκρατία του Μπενίν
Η τρίτη ιστορία έχει να κάνει με την πιο σύντομη δημιουργία κράτους στην ιστορία. Η Δημοκρατία του Μπενίν στην Νιγηρία δημιουργήθηκε το 1967 και ουσιαστικά αποτέλεσε χώρα μόνο για λίγες ώρες. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Νιγηρία, υπήρξε η επιθυμία της φυλής Ίγκμπο να γίνει ανεξάρτητη.
Ήθελε ουσιαστικά να δημιουργήσει την Δημοκρατία της Μπιάφρα στα ανατολικά και οι στρατιωτικές δυνάμεις της κατέλαβαν μάλιστα αρκετές περιοχές . Οι Νιγηριανές δυνάμεις αντέδρασαν και ο Άλμπερτ Οκόνκουο , γιατρός στο επάγγελμα και ηγέτης της κατεχόμενης περιοχής πραγματοποίησε την εξής παράδοξη κίνηση.
Ανακήρυξε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1967 την ίδρυση της Δημοκρατίας του Μπενίν προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Ήθελε ένα κράτος ανεξάρτητο από την Μπιάφρα και την Νιγηρία για να υποστηρίξει την αυτονομία της πρώτης. Μετά από 12 ώρες όμως οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νιγηρίας εισέβαλλαν στην πόλη του Μπενίν και κατήργησαν την νεοσύστατη Δημοκρατία.
Μάλιστα στις λίγες ώρες ύπαρξης της είχε προλάβει να δημιουργήσει και σημαία με πράσινο και μαύρο χρώμα και έμβλημα τον ήλιο.
