Καραϊβική, η απόλυτη ταξιδιωτική φαντασίωση

Γνωστή κυρίως ως η απόλυτη ταξιδιωτική φαντασίωση και ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς. Το γλυκό τροπικό κλίμα, με την απόλυτη χαλάρωση, μαζί με τα φιλόξενα γαλαζοπράσινα ζεστά νερά, έρχεται μια εικόνα στο νου που αυτομάτως λέει κανείς «διακοπεεεεές».

Για να δούμε όμως και μερικές πληροφορίες για αυτήν την πανέμορφη γωνιά του πλανήτη.

Ονομάζεται η γεωγραφική περιοχή από ένα σύμπλεγμα 700 περίπου νησιών που περικλείεται από την Βενεζουέλα και την Κολομβία στον νότο ως την Φλόριντα των ΗΠΑ στον βορρά και το Μεξικό στα δυτικά.

Χάρτης Καραϊβικής
Χάρτης Καραϊβικής

Τα νησιά που βρίσκονται εκεί αποτελούν 13 (+1) χώρες και 14 υπερπόντια εδάφη. Πιο συγκεκριμένα.

Χώρες:

 1. Τρινιντάντ και Τομπάγκο
 2. Μπαρμπάντος
 3. Γρενάδα
 4. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
 5. Αγία Λουκία
 6. Δομινίκα
 7. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
 8. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
 9. Δομινικανή Δημοκρατία
 10. Αϊτη
 11. Τζαμάικα
 12. Κούβα
 13. Μπαχάμες
 14. Βασίλειο των Κάτω Χωρών. 3 νησιά με την Αρούμπα, το Κουρασάο και τον Άγιο Μαρτίνο, ως συστατικά και συνταγματικά μέρη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών.

Υπερπόντια εδάφη:

 1. Μαρτινίκα (Γαλλία)
 2. Γουαδελούπη (Γαλλία)
 3. Άγιος Βαρθολομαίος (Γαλλία)
 4. Μοντσεράτ (ΗΒ)
 5. Αγιος Μαρτίνος (Γαλλία)
 6. Ανγκουίλα (ΗΒ)
 7. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (ΗΒ)
 8. Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι (ΗΠΑ)
 9. Πουέρτο Ρίκο (ΗΠΑ)
 10. Τερκς και Κέικος (ΗΒ)
 11. Νησιά Κέιμαν (ΗΒ)
 12. Μποναίρ (Κάτω Χώρες)
 13. Σάμπα (Κάτω Χώρες)
 14. Αγιος Ευστάθιος (Κάτω Χώρες)

Η έκταση όλων των νησιών είναι περίπου 235.000km2, ενώ υπολογίζεται ότι ζουν εκεί κοντά στους 45.000.000 ανθρώπους.

Στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις οτι κατοικούταν από το 6000 π.Χ. Οι Ευρωπαίοι την ανακάλυψαν το 1492 με τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Ο Κολόμβος αποβιβάζεται στην Ισπανιόλα
Ο Κολόμβος αποβιβάζεται στην Ισπανιόλα

Η περιοχή αποκαλείται και Δυτικές Ινδίες από την λάθος εκτίμηση του Κολόμβου, που πίστεψε ότι είχε φτάσει στην Ινδία ταξιδεύοντας δυτικά.

Τα νησιά χωρίζονται στις Μεγάλες Αντίλλες (Κούβα, Ισπανιόλα, Τζαμάικα, Πουέρτο Ρικο και Νησιά Κέιμαν), τα νησιά του Αρχιπελάγους Λουκάγιαν (Μπαχάμες και Νησιά Τέρκς και Κέικος) και στις Μικρές Αντίλλες (τα υπόλοιπα νησιά).

Το μεγαλύτερο νησί είναι η Κούβα με πληθυσμό κοντά στα 11 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το μικρότερο είναι η Σάμπα με έκταση μόλις 13km2 και πληθυσμό 2000 κατοίκους.

Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής είναι ο Άγιος Δομίνικος (Santo Domingo), που είναι και η πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, με 2.500.000 κατοίκους περίπου. Είναι επίσης και ο παλαιότερος ευρωπαϊκός οικισμός στην Αμερική που κατοικείται συνεχώς.

Άγιος Δομίνικος
Άγιος Δομίνικος
Άγιος Δομίνικος - Η παλιά πόλη
Άγιος Δομίνικος - Η παλιά πόλη

Υπήρξαν κι άλλες χώρες, εκτός από το ΗΒ, την Γαλλία, τις ΗΠΑ και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίες είχαν αυτά τα εδάφη ως κτήσεις, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία!

Η πρώτη χώρα που κέρδισε την ανεξαρτησία της στην περιοχή ήταν η Αϊτή το 1804.

Μεταξύ του 1958 και 1962 δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία των Δυτικών Ινδιών από τα νησιά που ήταν βρετανικές αποικίες, αλλά κατέρρευσε λόγω εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων. Τα περισσότερα νησιά, στην συνέχεια απόκτησαν από μόνα τους την ανεξαρτησία.

Σημαία Ομοσπονδίας Δυτικών Ινδιών
Σημαία Ομοσπονδίας Δυτικών Ινδιών

Δύο νησιά της Καραϊβικής διαχωρίζονται σε 2 κράτη:

 • Την Ισπανιόλα, που είναι και το 2o νησί σε έκταση μετά την Κούβα, και διαχωρίζεται στην Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία.
 • Το μικρό νησί του Αγίου Μαρτίνου που μοιράζεται από την Γαλλία και τo Βασίλειο των Κάτω Χωρών.
Χάρτης Ισπανιόλας
Χάρτης Ισπανιόλας
Χάρτης Άγιου Μαρτίνου
Χάρτης Άγιου Μαρτίνου

Γενικά ηλιόλουστη στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, με την περίοδο από Μάιο έως Νοέμβριο, να ονομάζεται υγρή, λόγω των συχνών νεφελωδών καλύψεων που δίνει τις λεγόμενες τροπικές βροχές. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως όμως μεταξύ Αύγουστου και Σεπτέμβριου, εμφανίζονται μερικές φορές και σφοδροί τυφώνες. Ένας από τους πιο σφοδρούς τυφώνες, που έχουν συμβεί στην ιστορία, ήταν και ο τυφώνας Irma το 2017 που διέλυσε κυριολεκτικά κάποια από τα νησιά.

Ο τυφώνας Irma
Ο τυφώνας Irma
IRMA (ΔΟΜΙΚΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
IRMA (ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ)

H περιοχή έχει πολλά ξεχωριστά είδη ζώων με πιο χαρακτηριστικό τον παπαγάλο του Πουέρτο Ρίκο, τους κουβανέζικους κροκόδειλους και τα καβούρια «φαντάσματα».

Ο παπαγάλος του Πουέρτο Ρίκο
Ο παπαγάλος του Πουέρτο Ρίκο
Το καβούρι-φάντασμα
Το καβούρι-φάντασμα

Στην Καραϊβική, αν και δεν είναι τόσο γνωστό, υπάρχουν και κοραλλιογενείς ύφαλοι, που πρόσφατα απόκτησαν τον πρώτο αναλυτικό χάρτη τους, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια διάσωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα περισσότερα νησιά της περιοχής τα χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι άποικοι για την παραγωγή καπνού, αλλά κυρίως ζάχαρης, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει. Υπήρχαν όμως νησιά που δεν φάνηκαν κατάλληλα για τέτοιου είδους γεωργική παραγωγή και έμειναν με την πυκνή τροπική βλάστηση τους, όπως είναι η Δομινίκα. Τελευταία έχει αυξηθεί και η παραγωγή αλατιού στα νησιά που είναι εξαιρετικά άνυδρα.

Η μουσική της Καραϊβικής έχει ποικιλομορφία. Μερικά από τα στυλ μουσικής είναι η ρέγκε, η μπατσάτα, η μερένγκε και η σάλσα. Διάσημοι άνθρωποι της μουσικής από την Καραϊβικής είναι η Ριάννα (Rihanna) από τα Μπαρμπάντος, η Νίκι Μινάζ (Nicki Minaj) από το Τρινιντάντ και φυσικά ο Μπομπ Μάρλει (Bob Marley) από την Τζαμάικα.

Bob Marley
Bob Marley

Από την Τζαμάικα είναι και ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο Ushain Bolt.

Ushain Bolt
Ushain Bolt

Εκεί στο ίδιο νησί δημιουργήθηκε ο James Bond, ο πιο εμβληματικός ήρωας της νεότερης λογοτεχνίας, και κατόπιν του κινηματογράφου από τον Ιαν Φλέμινγκ.

Το σπίτι Golden Eye στην Τζαμάικα όπου ο Fleming έγραψε όλα τα μυθιστορήματα του James Bond
Το σπίτι Golden Eye στην Τζαμάικα όπου ο Fleming έγραψε όλα τα μυθιστορήματα του James Bond

Τελικά υπάρχει μια μαγεία στην Καραϊβική!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *