Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών

Ως λέξη η «Ολλανδία», για την ίδια την χώρα, είναι μια περιοχή της. Στα ελληνικά όμως το «Ολλανδία» αναφέρεται συνήθως είτε για όλο το Βασίλειο ή για την περιοχή των Κάτω Χωρών.
Το βασίλειο των Κάτω Χωρών

Κατ’ αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι για να γίνει πιο κατανοητό και λογικό το κείμενο. Ως λέξη η «Ολλανδία», για την ίδια την χώρα, είναι μια περιοχή της. Στα ελληνικά όμως το «Ολλανδία» αναφέρεται συνήθως είτε για όλο το Βασίλειο ή για την περιοχή των Κάτω Χωρών. Για λόγους διευκρίνισης και διατύπωσης θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την επίσημη επωνυμία. Αφού λοιπόν το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας ξεδιαλύνουμε τι γίνεται σε αυτό το βασίλειο.

ΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΩΡΕΣ
ΕΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΩΡΕΣ

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η κατάσταση στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών μοιάζει με αυτή του Ηνωμένου Βασίλειου. Είναι δηλαδή μία οντότητα, ένα κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από τέσσερεις αυτόνομες χώρες, που οι σχέσεις τους μέσα στο βασίλειο καθορίζεται από το σύνταγμα. Αυτές είναι:

1. Κάτω Χώρες (Netherlands/Nederland), αναφερόμενη και ως Ολλανδία
2. Αρoύμπα (Aruba)
3. Κουρασάο (Curaçao)
4. Άγιος Μαρτίνος (Saint Martin / Sint Maarten)

Οι τρεις τελευταίες βρίσκονται στην Καραϊβική θάλασσα, ενώ οι Κάτω Χώρες έχουν το κυρίως τμήμα τους στην Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από 12 επαρχίες, μαζί με τρείς άλλες ειδικές περιοχές (ως δήμοι) στην Καραϊβική.

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ

Οι επαρχίες είναι: Βόρεια Ολλανδία (Noord-Holland), Νότια Ολλανδία (Zuid-Holland),
Φρίσλαντ (Friesland), Χέλντερλαντ (Gelderland), Χρόνινχεν (Groningen), Λιμβουργία (Limburg), Βόρεια Βραβάντη (Noord-Braaband), Ουτρέχτη (Utrecht), Οφεράισσελ (Overijssel), Ντρέντε (Drenthe), Φλέβολαντ (Flevoland) και Ζηλανδία (Zeeland) και τα νησιά στην Καραϊβική που δεν είναι μέρος κάποιας επαρχίας αλλά θεωρούνται ως ειδικοί δήμοι όπως είπαμε:

  • Μποναίρ (Bonair)
  • Σάμπα (Saba)
  • Άγιος Ευστάθιος (St. Eustatius)
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΕΣ

Για το πως φτάσαμε ως εδώ όμως χρειάζεται μια συνοπτική ιστορία. Η ευρύτερη περιοχή των σημερινών Κάτω Χωρών, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ήταν κατά τον 16ο αιώνα υπό την κατοχή της Ισπανίας και αναφέρονται ως 17 Επαρχίες των Κάτω Χωρών. Οι επαρχίες αυτές επαναστάτησαν εναντίων της Ισπανίας με τον πόλεμο να κρατάει 80 χρόνια. Οι βόρειες επαρχίες σύναψαν συνομοσπονδία το 1581 και τον 17ο αιώνα τελικά αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες με διευρυμένα εδάφη. Την ίδια εποχή εξελίχθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές και οικονομικές δυνάμεις και ιδρύθηκαν αποικίες και εμπορικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις των Ολλανδών έφταναν από την Βόρεια Αμερική, και το Νέο Άμστερνταμ (σημερινή Νέα Υόρκη), την Καραϊβική και την Νότια Αμερική, ως την Νότια Αφρική και την σημερινή Ινδονησία. Η ναυτική τους δύναμη είχε απλωθεί ως την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, η οποία πήρε το όνομά της από την επαρχία των Κάτω Χωρών. Στην συνέχεια οι πόλεμοι με τον Ναπολέοντα, η Βελγική Επανάσταση και η κατάλυση της ένωση με το Λουξεμβούργο τον 19ο αιώνα, έφερε τις Κάτω Χώρες στην έκταση που είναι τώρα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές από τις αποικίες έγιναν ανεξάρτητες, όπως η Ινδονησία. Το Σουρινάμ και τα 6 νησιά της Καραϊβικής, με το όνομα Ολλανδικές Αντίλλες έγιναν μέρη, ως αυτόνομες χώρες, του Βασιλείου της Ολλανδίας. Στην συνέχεια το Σουρινάμ ανεξαρτητοποιήθηκε εντελώς το 1975, ενώ το 1986 η Αρούμπα έφυγε από τις Ολλανδικές Αντίλλες και έγινε ξεχωριστή χώρα μέσα στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Οι Ολλανδικές Αντίλλες, που αποτελούνταν από 5 νησιά πλέον, διαλύθηκαν ως χώρα το 2010 και τα νησιά αποφάσισαν για το καθεστώς τους μέσα στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, το οποίο είναι εκείνο που είδαμε παραπάνω.

ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ - ΧΑΡΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ - ΧΑΡΤΗΣ
ΟΛΛ ΑΝΤΙΛΕΣ 1959–1986
ΟΛΛ ΑΝΤΙΛΕΣ 1959–1986
ΟΛΛ ΑΝΤΙΛΕΣ 1986–2010
ΟΛΛ ΑΝΤΙΛΕΣ 1986–2010

8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις Κάτω Χώρες

  • Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα είναι το Άμστερνταμ, αλλά έδρα της κυβέρνησης είναι η Χάγη.
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • H έκταση όλου του βασιλείου είναι 42531 Km2, περίπου το 1/3 της Ελλάδας, με πληθυσμό όμως κοντά στα 18 εκατομμύρια.
  • Το χαμηλότερο υψόμετρο της χώρας είναι 7m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Zuidplaspolder, ενώ το υψηλότερο είναι το ενεργό ηφαίστειο Mount Scenery στο νησί Saba στα 862m. Όσο για την ηπειρωτική χώρα το υψηλότερο σημείο της είναι τα 322m στο Vaalserberg.
ΣΑΜΠΑ MOUNT SCENERY
ΣΑΜΠΑ MOUNT SCENERY
  • Συνορεύει με 3 χώρες, το Βέλγιο, την Γερμανία και στο νησί του Αγίου Μαρτίνου με την Γαλλία!

  • Ενώ το ευρωπαϊκό τμήμα του κράτους χρησιμοποιεί το Ευρώ, τα υπόλοιπα μέρη χρησιμοποιούν τα εξής:

    • Αρούμπα: Φλορίνι Αρούμπας
    • Κουρασάο και Άγιος Μαρτίνος: Γκίλντα Ολλανδικών Αντιλλών, αλλά μετά τα μέσα του 2021 το νόμισμα θα αλλάξει σε Γκίλντα Καραϊβικής.
    • Σάμπα, Μποναίρ και Άγιος Ευστάθιος: Δολάριο ΗΠΑ.
  • Εθνικό ζώο και σύμβολο είναι το λιοντάρι ενώ ως φυτό έχουν την τουλίπα.

Εθνικό ζώο και σύμβολο είναι το λιοντάρι
Εθνικό ζώο και σύμβολο είναι το λιοντάρι
ΤΟΥΛΙΠΕΣ
ΤΟΥΛΙΠΕΣ
  • Γνωστό για την παράγωγη μπίρας και τυριών, με τα πιο διαδεδομένα το Γκούντα και το Ένταμ.
ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΜΠΙΡΕΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΜΠΙΡΕΣ
ΓΚΟΥΝΤΑ
ΓΚΟΥΝΤΑ
  • Το εθνικό χρώμα των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) είναι το πορτοκαλί και προέρχεται από την πρώτη σημαία της χώρας του Οίκου της Οράγγης. Το πορτοκαλί χρώμα αντικαταστάθηκε με το κόκκινο το 1630, γιατί λέγεται ότι το πορτοκαλί εκείνες τις εποχές ξεθώριαζε προς το κόκκινο ούτως ή άλλως. Παρέμεινε ως σημαία όλου του Βασιλείου από τότε.
ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ
ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΤΩ ΧΩΡΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.