Νέα Ζηλανδία

Νέα Ζηλανδία

Γεωγραφία

Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά και πολλά μικρότερα τριγύρω, στα νοτιοδυτικά του Ειρηνικού ωκεανού. Προφανώς δεν έχει σύνορα μιας και είναι γεωγραφικά απομονωμένη αλλά μια θάλασσα την χωρίζει από την Αυστραλία σε μήκος περίπου 2000 χιλιομέτρων, η Τασμανία. Γειτονεύει στα βόρεια με την Νέα Καληδονία και τα νησιά Φίτζι. 

Μπορεί να είναι 2 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με έκταση 268.000 τ.χλμ. αλλά έχει πληθυσμό 4.900.000 κατοίκους μόνο.

Menu

Πρωτεύουσα

Το 1865 το Ουέλλινγκτον έγινε η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, αντικαθιστώντας το Ώκλαντ. (μαορί: Te Whanganui-a-Tara ή Pōneke). Έχει πληθυσμό 212000 κατοίκους και βρίσκεται στο νότιο άκρο του βόρειου νησιού και είναι η νοτιότερη πρωτεύουσα του κόσμου.

Σημαία

Η σημαία της Νέας Ζηλανδίας βγήκε λίγο ασύμμετρη. Έχει μια σημαία μέσα σε μια άλλη σημαία πάνω αριστερά που συμβολίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στην βρετανική κοινοπολιτεία, και κάτω δεξιά 4 κόκκινα αστεράκια που συμβολίζουν το σταυρό του νότου.

Σημαία Νέας Ζηλανδίας
Σημαία Νέας Ζηλανδίας

Γλώσσα

Τρεις είναι οι επίσημες γλώσσες της χώρας. Τα Αγγλικά, Τα Μαορί και η Νοηματική Γλώσσα. Η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή ως Αοτεαρόα στη Μαορί γλώσσα, ή η Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου. Μοιάζουν πολύ με τα με τα Ραροτόνγκα , τα Ταϊτιανά , λιγότερο στενά με τα Χαβαϊανά και Μαρκεσάν, και περισσότερο απομακρυσμένα με τα Σαμοανά, Νιουεανά και Τονγκανά.

Έδαφος - Κλίμα

Στο νότιο νήσι συναντάμε τις νότιες Άλπεις με υψηλότερη κορυφή το Αοράκι ή όρος Κουκ στα 3574 μέτρα. Στο νότιο τμήμα βρίσκεται η Φιόρντλαντ με τα βαθιά φιόρδ που δημιουργήθηκαν από τη ύπαρξη των παγετώνων. Το Βόρειο νησί από την άλλη χαρακτηρίζεται από έντονη ηφαιστειακή δράση κι εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας η Ταούπο, στην καλντέρα ενός ενεργού υπερηφαιστείου.

Το κλίμα είναι ήπιο με θερμοκρασίες από 0 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Χλωρίδα - Πανίδα

Καθώς η Νέα Ζηλανδία ήταν απομονωμένη όπως ειπαμε από τον υπόλοιπο κόσμο για περισσότερο από 80 εκατομμύρια χρόνια έχει μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Εδω συναντούσαμε το μόα και τον αετό του Χααστ, το μεγαλύτερο αρπακτικό πουλί του κόσμου. Παράλληλα έχουμε τα Κίουι, τα Κακάπο και τα Τακαχέ, τρία πουλάκια που έχουν χάσει την ικανότητα να πετούν και κάθονται. Βέβαια μοναδικοί είναι κι οι παπαγάλοι Κακά και Κέα όπως επίσης και τα ερπετά Σκινκ, Γκέκο και Τουατάρα.

Bonus Facts

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις