13 συναρπαστικά facts που ίσως δεν γνωρίζατε για το Άμστερνταμ

Έχετε ακούσει για τα coffee shops, τα κανάλια, τις τουλίπες και την περίφημη κουλτούρα του ποδηλάτου. Τι άλλο όμως κάνει το Άμστερνταμ έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο; Ακολουθούν 13 συναρπαστικά πραγματάκια που ίσως δεν γνωρίζετε για την ολλανδική πρωτεύουσα.

Ολόκληρη η πόλη στηρίζεται σε 11 εκατομμύρια στύλους

Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ

Τα περισσότερα κτίρια στο Άμστερνταμ είναι χτισμένα πάνω σε ξύλινους πασσάλους μήκους μεταξύ 15 και 20 μέτρων. Ένα τυπικό σπίτι στο κέντρο της πόλης υποστηρίζεται από περίπου 10 τέτοιες κολώνες, αλλά το Βασιλικό Παλάτι του Άμστερνταμ βρίσκεται πάνω σε περισσότερους από 13.500 ξύλινους πασσάλους.

... αλλά βυθίζεται συνεχώς

Το Amsterdam βυθίζεται συνεχώς

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή του Άμστερνταμ είναι ότι η πόλη βρίσκεται στην πραγματικότητα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας! Κατάφερε να παραμείνει πάνω από το νερό χάρη στο σπουδαίο σύστημα καναλιών και τους ξύλινους στηρικτικούς πασσάλους. Δυστυχώς, οι βάλτοι από κάτω δημιουργούν φτωχά θεμέλια και έχουν προκαλέσει πολλές ρωγμές σε σκάλες και λοξά κτίρια όλα αυτά τα χρόνια.

Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα κανάλια απ' την Βενετία

Το Άμστερνταμ έχει περισσότερα κανάλια απ' την Βενετία

Τα κανάλια του Άμστερνταμ του 17ου αιώνα συγκρίνονται τόσο συχνά με αυτά της Βενετίας με αποτέλεσμα η ολλανδική πρωτεύουσα να κουβαλάει το ψευδώνυμό «Βενετία του Βορρά». Στην πραγματικότητα, το Άμστερνταμ φιλοξενεί 165 κανάλια συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων, ενώ η ιταλική πόλη διαθέτει περίπου 150. Το κανάλι Singelgracht είναι στην λίστα με τα Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εδώ θα βρείτε περισσότερα ποδήλατα από ανθρώπους

Εδώ θα βρείτε περισσότερα ποδήλατα από ανθρώπους

Το Άμστερνταμ φημίζεται ως η πλέον φιλική πρωτεύουσα προς το ποδήλατο, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη να ακούμε ξέφρενα κουδούνια να χτυπούν από ποδηλάτες όλη την ημέρα. Πάνω από το 60% των κατοίκων κάνουν ποδήλατο καθημερινά και υπάρχουν περίπου 3 ποδήλατα για κάθε αυτοκίνητο στο δρόμο. Ορισμένοι ποδηλάτες μπορεί να είναι λίγο βιαστικοί, οπότε φροντίστε να μείνετε στη σωστή πλευρά του δρόμου όταν κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα της πόλης.

Είναι η πρώτη πρωτεύουσα σε παγκόσμιο επίπεδο που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων ίδιου φύλου.

Η σημαία του gay pride

Αναμφισβήτητα μία από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις της Ευρώπης, το Άμστερνταμ (αλλά και ολόκληρη η χώρα) ήταν το πρώτο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων το 2001. Από τότε, η πόλη έγινε ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το ετήσιο Amsterdam Gay Pride φέρνει χορευτικά πάρτι, προβολές ταινιών, αθλητικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και την παγκοσμίου φήμης Canal Parade.

Ο καπνός απαγορεύεται στα καφέ και τα εστιατόρια

Ο καπνός απαγορεύεται στα καφέ και τα εστιατόρια

Μπορεί η κάνναβη να είναι νόμιμη στο Άμστερνταμ, αλλά το παραδοσιακό κάπνισμα απαγορεύεται σε καφετέριες και εστιατόρια από το 2008. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα τρένα, τους σταθμούς και τους χώρους αναμονής. Εάν χτύπα ξύλο σας πιάσουν οι αρχές, σας περιμένει ένα πρόστιμο 25 € και άνω.

Μπορείτε να αγοράσετε κάνναβη μόνο στα coffee shops

Μπορείτε να αγοράσετε κάνναβη μόνο στα coffee shops

Ενώ πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το Άμστερνταμ για την κουλτούρα της κάνναβης,  στην πραγματικότητα είναι παράνομο να καπνίζεις δημόσια. Υπάρχουν πάνω από 200 coffee shops στην πόλη για να απολαύσετε αυτήν την ουσία ιδιωτικά και, το σημαντικότερο, με ασφάλεια. Αφήστε που είναι και λίγο επικίνδυνο να κυκλοφορείτε υπό την επήρεια της με τόσα ποδήλατα και κανάλια.

Το Άμστερνταμ έχει πάνω από 2.500 πλωτά σπίτια…

Το Άμστερνταμ έχει πάνω από 2.500 πλωτά σπίτια…

Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 πλωτά σπίτια στο Άμστερνταμ, σε πολλά από τα οποία μπορείτε να μείνετε κιόλας αποφεύγοντας ένα τυπικό ξενοδοχείο. Βρίσκονται κατά μήκος των καναλιών και του ποταμού Άμστελ, τα πλωτά σπίτια είναι κατασκευασμένα πάνω σε σχεδίες από τσιμέντο και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού σπιτιού, όπως μπάνια, κουζίνες και υπνοδωμάτια.

...συμπεριλαμβανομένου ενός για αδέσποτα γατάκια

...συμπεριλαμβανομένου ενός για αδέσποτα γατάκια

Το Poezenboot προσελκύει συχνά ένα πλήθος από γατόφιλους καθώς είναι το μόνο σκάφος στην Ολλανδία (και πιθανώς στον κόσμο) για εγκαταλελειμμένες γάτες. Γνωστό και ως Catboat (γατοβάρκα), αυτό το πλωτό ιερό βρίσκεται περίπου 650 μέτρα νοτιοδυτικά του Κεντρικού Σταθμού του Άμστερνταμ. Είναι ανοιχτό για το κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά οι δωρεές είναι ευπρόσδεκτες για την ευημερία των γατών.

Όσο πιο στενά τα σπίτια, τόσο λιγότερος ο φόρος

Όσο πιο στενά τα σπίτια, τόσο λιγότερος ο φόρος

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί υπάρχουν τόσα στενά σπίτια στο Άμστερνταμ; Τον 17ο αιώνα, το ποσό του φόρου που έπρεπε να πληρώσουν οι πολίτες βασίστηκε στο πλάτος των σπιτιών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμα στενά κτίρια με περίπου 4 ή 5 ορόφους. Μάθετε περισσότερα για τα στενά σπίτια του Άμστερνταμ κάνοντας κλικ εδώ.

Η κόκκινη γειτονιά φορολογείται κανονικά

Red Light District

Σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ, θα βρείτε μια σειρά από μικρά δωμάτια με γυάλινη πρόσοψη, με γυναίκες και σπανιότερα άνδρες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους θεωρείται νόμιμη και οι απασχολούμενοι πληρώνουν κανονικά φόρους στο κράτος. Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 πάντως απαγορεύονται οι ξεναγήσεις στην περιοχή των κόκκινων φαναριών (Red Light District).

Σαν την ολλανδική μπύρα δεν έχει

Σαν την ολλανδική μπύρα δεν έχει

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δική τους μπύρα, οι Ολλανδοί μπορούν με υπερηφάνεια να ισχυριστούν ότι έχουν την πιο δημοφιλή. Η Heineken, που ιδρύθηκε στο Άμστερνταμ το 1864, σήμερα παράγει σχεδόν 5,2 δισεκατομμύρια γαλόνια μπύρας κάθε χρόνο. Στο Heineken Experience, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τη διαδικασία παρασκευής – με την κατάλληλη συνοδεία.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι διαθέσιμο σε 70 διαφορετικές γλώσσες

Το μουσείο της Άννας Φρανκ

Καμία επίσκεψη στο Άμστερνταμ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να μάθετε για τη σκοτεινότερη περίοδο του. Γι’ αυτό επισκεφτείτε το βιογραφικό Μουσείο της Άννας Φρανκ που βρίσκεται στο υδάτινο κανάλι “Πρίνσενχραχτ” (“Prinsengracht”). Η Άννα Φρανκ κρύφτηκε με την οικογένειά της σε ένα μυστικό σπιτάκι για 2 χρόνια μεταξύ 1942 και 1944 προτού αιχμαλωτιστούν. Το ημερολόγιό της έχει μεταφραστεί σε 70 διαφορετικές γλώσσες.

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!
Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.