12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τα Μπαρμπάντος

12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τα Μπαρμπάντος

Με αφορμή την αλλαγή πολιτική πλεύσης των Μπαρμπάντος (ή Μπαρμπέιντος) και από μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών, ανακηρύχθηκε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στις 30 Νοεμβρίου του 2021, πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια για τη χώρα της Καραϊβικής:

Η ονομασία της χώρας

Ετυμολογικά το «Μπαρμπάντος» προέρχεται είτε από τον πορτογαλικό όρο “os barbudos” είτε από το ισπανικό ισοδύναμο, “los barbudos”, και τα δύο σημαίνουν «τα γενειοφόρα». Ίσως είναι αναφορά στις κρεμασμένες ρίζες της γενειοφόρου συκής (Ficus citrifolia) που είναι ενδημική στο νησί, ή στους γενειοφόρους Καραΐβους που κάποτε κατοικούσαν στο νησί ή μεταφορικά στην “γενειάδα” που σχηματίζεται από τον αφρό της θάλασσας όταν χτυπάει τους απόκρημνους υφάλους. 

Το 1519, ο γενουάτης χαρτογράφος Βισκόντε Ματζόλο έδειξε σωστά σε έναν χάρτη τη νησιωτική χώρα και την ονόμασε Μπαρμπάντος. Δεν θέλω να μου το μπερδεύετε όμως με την Μπαρμπούντα της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στις Υπήνεμες Νήσους (σσ. οι Ισπανοί την ονόμασαν “Las Barbudas” και τους ευχαριστούμε για το μπερδεματάκι).

Το αρχικό όνομα του Μπαρμπάντος κατά την Προκολομβιανή εποχή ήταν Ichirouganaim στη γλώσσα των Αραουάκων και πιθανότατα σημαίνει κάτι απ’ τα παρακάτω:

  • «Κόκκινη γη με λευκά δόντια»
  • «Νησί της κόκκινης πέτρας με δόντια έξω (ύφαλοι)»
  • ή απλά «Δόντια»
Εδώ οι καλοί χάρτες: Μπαρμπάντος (πηγή: britannica)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Μπαρμπάντος (πηγή: britannica)

Η πρωτεύουσα των Μπαρμπάντος

Η πόλη Μπριτζτάουν (Bridgetown) με πληθυσμό 96.578 κατοίκους (2006) είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Μπαρμπάντος. Νωρίτερα ονομαζόταν Πόλη του Αγίου Μιχαήλ. Ιδρύθηκε στη σημερινή της τοποθεσία το 1628 από τους Άγγλους, έπειτα από τον αποικισμό της Χολτάουν, τότε Τζέιμς Τάουν. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Το όνομα Μπρίτζταουν προέκυψε είτε μετά την κατασκευή μιας νέας γέφυρας, κάπου στο 1654 είτε από τον Sir Tobias Bridge. Άλλωστε υπήρχε και μια προγενέστερη γέφυρα κατασκευασμένη απ’ τους ιθαγενείς Ταΐνο.

Μπριτζτάουν, η πρωτεύουσα των Μπαρμπάντος (πηγή: pixabay)
Μπριτζτάουν, η πρωτεύουσα των Μπαρμπάντος (πηγή: pixabay)

Η σημαία με την τρίαινα

Η εθνική σημαία των Μπαρμπάντος αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, χρυσού και μπλε ενώ στο κέντρο δεσπόζει μια σπασμένη τρίαινα σε μαύρο χρώμα. Το μπλε χρώμα κλασικά συμβολίζει τον ωκεανό και τον ουρανό, ενώ το χρυσό την άμμο. Το ενδιαφέρον βρίσκεται πίσω από τον συμβολισμό της τρίαινας του μυθικού θεού της θάλασσας, Ποσειδώνα. 

Ο άξονας της τρίαινας έχει σπάσει, συμβολίζοντας την απόσχιση των Μπαρμπάντος από τη Βρετανία. Η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1966 (ίδια ημερομηνία με την πρόσφατη ανακήρυξη της δημοκρατίας). 

Η σημαία των Μπαρμπάντος μαζί με άλλες 12 εθνικές σημαίες είναι οι μόνες που φέρουν όπλα στο σχέδιο τους. Δείτε τη σχετική λίστα

Σημαία Μπαρμπάντος
Σημαία Μπαρμπάντος

Η γενέτειρα του ρουμιού

Αν υπήρξε ποτέ ένα νησί που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι το μέρος από το οποίο προήλθε το ρούμι, αυτό είναι τα Μπαρμπάντος. Ειδικότερα, το Mount Gay Distilleries, παράγει ρούμι από το 1703. Σε όλο το νησί, υπάρχουν πάνω από 1.500 καταστήματα που εμπορεύονται το απόσταγμα, πολλά αποστακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Foursquare Distilleries και St Nicholas Abbey (φυτεία, μουσείο και αποστακτήριο ρουμιού). Δεν ξέρω ποιο είναι το αγαπημένο σας ρούμι, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ένα καλύτερο στα Μπαρμπάντος.

Mount Gay μπουκάλια που αναφέρουν τον τύπο του βαρελιού που χρησιμοποιείται για την παλαίωση του ρουμιού. (πηγή: wikipedia)
Mount Gay μπουκάλια που αναφέρουν τον τύπο του βαρελιού που χρησιμοποιείται για την παλαίωση του ρουμιού. (πηγή: wikipedia)

Το πειρατικό παρελθόν

Η πραγματική ιστορία των πειρατών της Καραϊβικής είναι άκρως ενδιαφέρουσα και δεν είναι απλώς ένα φανταστικό σενάριο για το Hollywood. Οι πειρατές κυριαρχούσαν στις θάλασσες της περιοχής, τρομοκρατώντας τα διερχόμενα πλοία. Δύο διαβόητοι πειρατές των Μπαρμπάντος ήταν ο Sam Lord και ο Stede Bonnet

Πολύ καινoτόμος πειρατής ο κύριος Lord: είχε σκεφτεί το απίθανο κόλπο να κρεμάει φανάρια στα δέντρα καρύδας ώστε οι ναυτικοί να νομίζουν ότι πρόκειται για τα φώτα της πρωτεύουσας και να κατευθύνονται προς τα εκεί. Το αποτέλεσμα ήταν τα πλοία να βρίσκουν σε υφάλους.

Ο Stede Bonnet από την άλλη πλευρά, ήταν ένας σωστός κύριος και ένας συνταξιούχος ταγματάρχης του βρετανικού στρατού. Τον γοήτευσε η σκοτεινή πλευρά το 1717, και έφτασε στο σημείο να αγοράσει το δικό του πειρατικό πλοίο. Το ονόμασε “Revenge” (η εκδίκηση δηλαδή) και το απέπλευσε από την ακτή της Νέας Αγγλίας. Στην πορεία λεηλάτησε πολλά πλοία και εν τέλει επέστρεψε στην Καραϊβική. Έγινε φίλος και με τον θρυλικό πειρατή, Blackberry. Για την ιστορία, ο Bonnet συνελήφθη και θανατώθηκε με απαγχονισμό, το 1718.

Οι πειρατές των Μπαρμπάντος (πηγή: barbados.org)
Οι πειρατές των Μπαρμπάντος (πηγή: barbados.org)

Το Crop Over festival

Μακράν το μεγαλύτερο πάρτι στο νησί, το φεστιβάλ Crop Over σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου και χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Το φεστιβάλ αναβίωσε την δεκαετία του 1970 και πλέον από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα μόνιμο πάρτι ακολουθώντας μια σειρά από ημερήσιες και νυχτερινές εκδηλώσεις, αγορές χειροτεχνίας, παρελάσεις και πολλά άλλα. Δεν είναι του γούστου μου αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Τι γλώσσα μιλάνε στα Μπαρμπάντος;

Χαίρομαι που μου κάνω αυτή την ερώτηση γιατί αν και η επίσημη γλώσσα της νησιωτικής χώρας είναι τα Αγγλικά, η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού ομιλούν τα Bajan

Τα Bajan βασίζονται κατά βάση στην αγγλική γλώσσα, με επιρροές όμως από τη Δυτική Αφρική. Η γλώσσα δεν είναι τυποποιημένη και συνεχώς εξελίσσεται ώστε να περιλαμβάνει νέες εκφράσεις.

Απαγορεύεται το καμουφλάζ

Όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στα ρούχα. Το συγκεκριμένο πριντ της παραλλαγής στα Μπαρμπάντος χρησιμοποιείται -δια νόμου- αποκλειστικά από τις αμυντικές δυνάμεις.

Άρωμα Ικαρίας

Απαγορεύονται οι Άγγλοι στα ραντεβού τους. Μεταφορικά μιλώντας είναι αδύνατο να περιμένεις να γίνει κάτι στην ώρα του στα Μπαρμπάντος. Όλα θα γίνουν αλλά σε βάθος χρόνου.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της παραλίας Cattlewash

Το όνομα της παραλίας Cattlewash προήλθε από τα βοοειδή που βάδιζαν ως τη θάλασσα σε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία. Μην περιμένετε να δείτε κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Στο παρελθόν πάντως, οι άνθρωποι ταξίδευαν από όλο τον κόσμο στα Μπαρμπάντος για να δοκιμάσουν θεραπευτικές τελετουργίες στην παραλία, μια διαδικασία που λέγεται ότι γιάτρευε πολλές ασθένειες. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, και ανεξάρτητα αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς, μια βουτιά στα νερά της παραλίας Cattlewash κάτω από τον ήλιο των Bajan είναι βέβαιο ότι θα σας ανανεώσει. Προσοχή όμως στα ισχυρά ρεύματα, το κολύμπι στα ανοιχτά νερά δεν συνιστάται!

Παραλία Cattlewash (πηγή: Philip Willcocks/Shutterstock.com)
Παραλία Cattlewash (πηγή: Philip Willcocks/Shutterstock.com)

Το απαγορευμένο φρούτο

Όσο νόστιμο και δημοφιλές είναι σήμερα, το γκρέιπφρουτ ήταν κάποτε γνωστό ως το απαγορευμένο φρούτο. Όπως έλεγε ο μύθος των Μπαρμπάντος, ανακαλύφθηκε στο Welchman Hall Gully τον 18ο αιώνα. Η ύπαρξή του λέγεται ότι έχει να κάνει με μια διασταυρούμενη επικονίαση που συνέβη φυσικά, μεταξύ φράπας και γλυκού πορτοκαλιού. Στα Μπαρμπάντος μπορείτε να απολαύσετε χυμό γκρέιπφρουτ με το γεύμα σας ή να το γευτείτε σε κάποιο νόστιμο τοπικό κοκτέιλ.

Γρκέιπφρουτ, το απαγορεύμενο φρούτο των Μπαρμπάντος (πηγή: pixabay)
Γρκέιπφρουτ, το απαγορεύμενο φρούτο των Μπαρμπάντος (πηγή: pixabay)

Η φιλοξενία των Bajan

Οι κάτοικοι των Μπαρμπάντος είναι πολύ φιλόξενοι και εξυπηρετικοί, πάντα έτοιμοι να δώσουν μια χείρα βοηθείας και να σας κεράσουν ένα κρύο αναψυκτικό ή να ξεκινήσετε την κουβεντούλα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ