Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Ευρώπης, στην Σκανδιναβική χερσόνησο, η οποία περιλαμβάνει την Νορβηγία, την Σουηδία και ένα μικρό μέρος της Φινλανδίας. Ενώ έχει έκταση 3.5 φορές όσο η Ελλάδα και είναι η 5η μεγαλύτερη χώρα σε όλη την Ευρώπη, ο πληθυσμός της είναι μόνο 10.230.000 κάτοικοι. Στα σουηδικά το όνομα της χώρα ακούγεται σαν Σβέριγιε (Sverige). Το 15% της χώρας βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο και το 65% καλύπτεται από δάση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες χώρες βρίσκονται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο;
Η Σουηδία, αν και δεν έχει τόσες πολλές λίμνες όπως η Φινλανδία, έχει την Βένερν η οποία εκτός του ότι είναι η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, είναι και η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά την Λάντογκα και την Ονέγκα.
Είναι η χώρα με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο! Υπολογίζονται κοντά στις 270.000, αλλά λιγότερα από 1000 κατοικούνται.
Πάνω σε 14 νησιά εκτείνεται και η πρωτεύουσα της χώρας, Στοκχόλμη, που είναι η μεγαλύτερη και από τις παλαιότερες πόλεις στην Σουηδία. Εκεί βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο Βάσα το οποίο φτιάχτηκε για να προστατεύσει το μοναδικό στον κόσμο διατηρημένο, κατά 95%, πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα.
Επίσης στην πόλη διοργανώνονται οι τελετές απονομές των βραβείων Νόμπελ και το μετρό της είναι γνωστό για την υπέροχη διακόσμηση των σταθμών του.
Άλλες γνωστές πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, η Ουψάλα και το Μάλμε.
Η περιοχή της σημερινής Σουηδίας κατοικείται, σύμφωνα με ευρήματα, από το 4000 π.Χ. Στην συνέχεια εμφανίζονται κάποια πρώτο-γερμανικά φύλα και γύρω στον 8ο αιώνα μ.Χ. κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι Βίκινγκς, των οποίων η εποχή θεωρείται ότι κράτησε ως τον 11ο αιώνα, όταν και άρχισε να εκχριστιανίζεται η περιοχή της Σκανδιναβίας. Συνέβησαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των φυλών και μικρο-βασιλείων των Βίκινγκς για το ποιός θα επικρατήσει στην περιοχή, ώσπου το 1319 η Σουηδία και η Νορβηγία ενώθηκαν μεταξύ τους, ενώ το 1397 ενώθηκε και η Δανία μαζί τους και έγινε η Ένωση του Κάλμαρ.
Η Ένωση του Κάλμαρ διατηρήθηκε μέχρι το 1523 οπότε οι Σουηδοί μετά από πολύχρονους αγώνες απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία με βασιλιά το Γουστάβο Α΄ Βάσα. Έκτοτε η Σουηδία βρέθηκε σε πολλές συγκρούσεις για τον έλεγχο της περιοχής, ειδικά με τους Ρώσους στις αρχές του 18ου αιώνα. Η Σουηδία σιγά σιγά πέρασε στον Διαφωτισμό.
Στα μέσα του 18ου αιώνα υπήρξε ελευθερία του τύπου και το 1739 δημιουργήθηκε η Ακαδημία των Επιστημών. Το 1809 έχασε τα εδάφη που βρίσκεται η σημερινή Φινλανδία από τους Ρώσους, αλλά το 1814 ενώθηκε πάλι με την Νορβηγία, έχοντας τον ίδιο βασιλιά, μετά τους πολέμους εναντίων του Ναπολέοντα. Το 1905 όμως η Νορβηγία αποφάσισε να έχει τον δικό της βασιλιά και έτσι αποχώρησε από την ένωση. Έκτοτε η Σουηδία δημιούργησε ένα επιτυχημένο μοντέλο δημοκρατίας (Κοινοβουλευτική Συνταγματική Μοναρχία) λόγω του μοναδικού τρόπου συνεργασίας των ηγετών, πολιτικών και τάξεων της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 18 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα νησιά Φερόε
Το 80% των γυναικών στην Σουηδία έχουν εργασία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόνο 49%.
Μαύρη κηλίδα στην ιστορία της χώρας όλα αυτά τα χρόνια ήταν η δολοφονία του πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, που θορύβησε τους Σουηδούς κι όχι μόνο.
Η σημαία της Σουηδίας είναι μπλε με έναν κίτρινο σταυρό. Σύμφωνα με τον μύθο ο βασιλιάς Έρικ ο 9ος κατά την διάρκεια της πρώτης επιδρομής της Σουηδίας στην νότια Φινλανδία το 1157 είδε στον μπλε ουρανό έναν χρυσό σταυρό. Η επιδρομή υποτίθεται έγινε για να εκχριστιανίσει τους, παγανιστές τότε, κάτοικους της Φινλανδίας. Βλέποντας αυτό το σημάδι καθιέρωσε και την σημαία της χώρας του.
Εκτός των Σουηδών, στα βόρεια της χώρας κατοικεί και ο αρχαίος αυτόχθονος λαός των Σαάμι, που έχουν και την δική τους γλώσσα. Για να διατηρήσουν την πολιτισμική τους κληρονομιά έχουν το δικαίωμα να έχουν διερμηνέα για τις συναλλαγές τους με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια επίσης υπάρχει μεγάλο κύμα μετανάστευσης κι από άλλες χώρες. Ο ελληνικός πληθυσμός (είτε που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν κάποιον Έλληνα γονέα) στην Σουηδία λέγεται ότι είναι κοντά στα 25,000 άτομα.
Παρά του ότι η περιοχή έχει εκχριστιανιστεί κοντά 1000 χρόνια τώρα, εξακολουθούν και υπάρχουν έθιμα που προέρχονται από τον παγανισμό, όπως για παράδειγμα το midsommar, «μεσοκαλόκαιρο» αν θέλουμε να το πούμε στα ελληνικά. Το βασικό έθιμο είναι ο χορός γύρω από ένα γαϊτανάκι, με συμβολικές αναφορές στην γονιμότητα, και γιορτάζεται κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο. Εκείνη η ημέρα είναι αργία για όλη την χώρα.
Έχει επίσης και αθλητική παράδοση, με το ποδόσφαιρο, τον στίβο και το χόκεϊ στον πάγο να έχουν τα σκήπτρα. Έχει διοργανώσει:
- τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912,
- το Μουντιάλ του 1958 και την Βραζιλία, με τον νεαρό Πελέ τότε, να το κατακτά για πρώτη φορά,
- το Euro 1992 με την έκπληξη του τουρνουά Δανία, να μαζεύει τους παίκτες, όπως θέλει να λέει ο μύθος, από τις παραλίες της Ελλάδας και της Μεσογείου και να το κερδίζει.
Η Σουηδία φημίζεται για την τεχνολογία και τις επιστήμες. Έχει 3 πανεπιστήμια τεχνολογίας και ένα από αυτά, του Λούλεο (Luleå), είναι το βορειότερο πανεπιστήμιο τεχνολογίας σε όλη την Σκανδιναβία, βρισκόμενο κοντά στον αρκτικό κύκλο. Πολλοί μπορεί να το θυμούνται, προ των σύγχρονων social network, ως κόμβο του IRC. Εκεί στην περιοχή τώρα βρίσκονται οι server του facebook για την Ευρώπη. Αν χάσετε κάποιες από τις ανεβασμένες φωτογραφίες σας, ξέρετε τώρα που θα τις βρείτε!
Επίσης το πρώτο εμπορικό κέντρο (mall) της Ευρώπης κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950 στην πόλη αυτή.
Γνωστοί Σουηδοί επιστήμονες ήταν ο Κέλσιος, ο Νόμπελ, ο Έρικσον (γνωστός μετέπειτα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα).
Σε επιστημονικό επίπεδο έχει συμβάλει στην ονομασία πολλών χημικών στοιχείων όπως για παράδειγμα το Ύττριο, Τέρβιο, Έρβιο και Υττέρβιο, όλα προερχόμενα από το χωριό Υττερμπι (Ytterby) όπου και ανακαλύφθηκαν τα παραπάνω στοιχεία. Και κατά μία έννοια το Σκάνδιο, το Τανγκστένιο, το Σιμπόργκιο, το Νικέλιο και το Όλμιο, προερχόμενο από την λέξη Στοκχόλμη, «συνδέονται» κάπως με την Σουηδία.
Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τις νέες τεχνολογίες. Το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα και τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας. Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα μετρητών στην χώρα, εγκαταστάθηκε και ήταν έτοιμο για χρήση τον Ιούλιο του 1967. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Το πιλοτικό πρόγραμμα e-Krona ξεκίνησε το 2019 και θα υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα το 2021. Από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς στην αρχή. Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων. Νέες εποχές!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 17 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Βόρειο Σέλας
Συχνές ερωτήσεις που αφορούν τη χώρα
Πτήσεις και αεροπορικά εισιτήρια για Σουηδία
Την στιγμή που γράφεται το άρθρο η Aegean Airlines, η Norwegean και η SAS εκτελούν απευθείας πτήσεις από Αθήνα για Στοκχόλμη, η Ryanair από Θεσσαλονίκη και η Norwegian το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Υπάρχουν βέβαια και πτήσεις με ανταπόκριση, που σε μερικές περιπτώσεις είναι αρκετά πιο οικονομικές. Οπότε αν ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα ίσως μπορέσετε να κλείσετε πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Μην ξεχνάτε ότι η Aegean βγάζει 3-4 φορές το χρόνο προσφορές για πτήσεις εξωτερικού και ίσως να μπορέσετε να επωφεληθείτε.
Πόσες ώρες πτήσης είναι το Αθήνα-Στοκχόλμη;
Συνήθως η πτήση διαρκεί από 3 ώρες και 35 λεπτά μέχρι 3 ώρες και 45 λεπτά.
Τι διαφορά ώρας έχει η Ελλάδα με την Σουηδία;
Η Ελλάδα (GMT+2) είναι μια ώρα μπροστά από την Σουηδία (GMT+1). Δηλαδή εάν εδώ είναι 16:00 το μεσημέρι, στη Σουηδία είναι 15:00.
Κόστος ζωής στη Σουηδία
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το κόστος ζωής στη Σουηδία κυμαίνεται από 1000 έως 1200 ευρώ το μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε είναι η εύρεση κατοικίας με την καλύτερη περίοδο αναζήτησης να είναι τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τις καθημερινές μετακινήσεις σας προτείνεται το ποδήλατο.
Τι φαγητά να δοκιμάσετε στη Σουηδία
Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από την γαστρονομία της Σουηδίας δοκιμάστε:
- παστή ρέγκα (Sill): είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που το τρώνε οι Σουηδοί σε ειδικές περιστάσεις, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και στις διακοπές του καλοκαιριού.
- παραδοσιακά κεφτεδάκια (Köttbullar): το διασημότερο πιάτο της σουηδικής κουζίνας. Σερβίρεται με ζωμό, μούρα και πουρέ πατάτας
- πατέ ταράνδου: σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει τάρανδο, οπότε είναι ευκαιρία, μιας και είναι ιδιαίτερα διαδομένο στη χώρα.
- ρολό κανέλλας: παραδοσιακό γλυκάκι που θα το βρείτε σε φούρνους, καφέ και ζαχαροπλαστεία.