Κούβα, 19 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μαργαριτάρι της Καραϊβικής

Κούβα, το μαργαριτάρι της Καραϊβικής

Η Κούβα είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής Θάλασσας που αποτελείται από το ομώνυμο νησί, την Ίσλα δε λα Χουβεντούδ καθώς και άλλα μικρότερα νησιά. Είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της περιοχής. Έχει έκταση περίπου 110.000 τ.χλμ., ενώ πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους! Περίπου σαν την Ελλάδα δηλαδή.

Χάρτης της Κούβας
Χάρτης της Κούβας

Οι ιθαγενείς και η άφιξη των Ευρωπαίων

Οι πρώτοι κάτοικοι της Κούβας ήταν ιθαγενείς Ταΐνο (Taíno) και Γκουαναχαταμπέι (Guanahatabey). Ο Χριστόφορος Κολόμβος πρωτοπάτησε εκεί από τους Ευρωπαίους στις 28 Οκτωβρίου 1492 και ανακήρυξε το νησί ως μέρος του βασιλείου της Ισπανίας. Ως το 1511 οι Ισπανοί είχαν υποτάξει τους ιθαγενείς Ταΐνο και τους ανάγκασαν να δουλέψουν ως σκλάβοι. Αποτέλεσμα των απάνθρωπων καταναγκαστικών έργων και των ασθενειών που έφερναν οι Ευρωπαίοι ήταν να πεθάνουν πάρα πολλοί, σχεδόν όλοι. Έτσι οι Ισπανοί έφεραν σκλάβους από την Αφρική ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης και κυρίως του ζαχαροκάλαμου.

Η Ανεξαρτησία της Κούβας

Από το 1820 και έπειτα όταν οι περισσότερες περιοχές της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στην Αμερική επαναστάτησαν και δημιούργησαν ανεξάρτητα κράτη. Η Κούβα από την άλλη παρέμεινε σχετικά πιστή. Αυτό οφείλεται εν μέρει λόγω της ευημερίας των Κουβανών που εξαρτιόταν από τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και επειδή οι Κουβανοί ήταν αντίθετοι στην αυξανόμενη ισχύ των ΗΠΑ που ήθελαν να την προσαρτήσουν. 

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1895, η επιθυμία για ανεξαρτησία επανήλθε. Κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, περίπου 400.000 Κουβανοί έχασαν την ζωή τους. Το 1898 ξέσπασε ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των ΗΠΑ στον κουβανικό αγώνα για ανεξαρτησία. Αποτέλεσμα ήταν η Κούβα να ανακηρυχθεί ανεξάρτητη, χωρίς να προσαρτηθεί από τις ΗΠΑ. Ωστόσο η αμερικάνικη επιρροή στη χώρα παρέμεινε ισχυρή. Το 1956 ξεκίνησε η επανάσταση στην Κούβα με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, ώστε να πέσει τελικά η κυβέρνηση του Μπατίστα το 1959.

Η σημαία της Κούβας

Σημαία της Κούβας
Σημαία της Κούβας

H σημαία της Κούβας αποτελείται από πέντε μπλε και λευκές λωρίδες με ένα κόκκινο τρίγωνο, που περιέχει ένα αστέρι στο κέντρο του, στην πλευρά του ιστού. Πρωτοσχεδιάστηκε το 1849, κατά τις πρώτες απόπειρες για ανεξαρτησία και καθιερώθηκε το 1902. Οι 3 μπλε λωρίδες αντιπροσωπεύουν τα 3 τμήματα που ήταν χωρισμένη η Κούβα εκείνη την εποχή. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα των ιδανικών, ενώ το κόκκινο το αίμα και την ανδρεία. Τα χρώματα, με την αντίστοιχη σημασία τους – ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα – έχουν επηρεαστεί από την γαλλική σημαία

Από την σημαία της Κούβας έχουν επηρεαστεί οι σημαίες του Πουέρτο Ρίκο (με αντιστροφή του κόκκινου και μπλε), των Φιλιππίνων και του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο εθνικός ήρωας της Κούβας

Εθνικός ήρωας της χώρας είναι ο ποιητής Χοσέ Μαρτί (José Martí), ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς. Εμφανίζεται σε πολλά αγάλματα, όπως και σε χαρτονομίσματα.

Ο ποιητής Χοσέ Μαρτί
Ο ποιητής Χοσέ Μαρτί

Οι Κάστρο στην εξουσία

Από το 1959 ως σήμερα υπήρχε κάποιος Κάστρο επικεφαλής του κράτους. Ο Φιντέλ από το 1959 ως και το 2008, που παρέδωσε την προεδρία στον αδερφό του Ραούλ. Και ο Ραούλ από το 2008 ως το 2021, όπου και πριν λίγες μέρες παρέδωσε την εξουσία σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν επίσης γνωστός για τις ομιλίες του. Η μακρύτερη στην Κούβα ήταν 7 ώρες και 10 λεπτά, ενώ σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το 1960 ήταν 4 ώρες και 16 λεπτά, που εξακολουθεί να είναι ρεκόρ.

Ο Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο

Σημαντική φιγούρα για την Κούβα, αν και αργεντινός, είναι και ο Τσε Γκεβάρα. Το μαυσωλείο του βρίσκεται στην πόλη της Σάντα Κλάρα.

Το Μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα
Το Μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα

Η πολύχρωμη πρωτεύουσα

Πρωτεύουσα της Κούβας είναι η Αβάνα, η οποία ιδρύθηκε το 1515 με την παλιά πόλη να είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι Σιενφουέγος (Cienfuegos), Σαντιάγκο ντε Κουβα (Santiago de Cuba), Τρινιδάδ (Trinidad), Σάντα Κλάρα (Santa Clara) κ.α.

Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα
Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα
Η πολύχρωμη Αβάνα
Η πολύχρωμη Αβάνα

Μέσα στο Καπιτώλιο της Αβάνας, βρίσκεται το άγαλμα της Δημοκρατίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο εσωτερικό άγαλμα στον κόσμο, μετά τον Βούδα της Νάρα της Ιαπωνίας και το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα είναι μια νεαρή γυναίκα που στέκεται, ντυμένη με χιτώνα, με κράνος, ασπίδα και λόγχη. Ζυγίζει 30 τόνους και έχει ύψος 14,60 μέτρα πάνω σε μαρμάρινο βάθρο 2,50 μέτρων.

Το Καπιτώλιο της Κούβας
Το Καπιτώλιο της Κούβας
Το άγαλμα της Ελευθερίας στο Καπιτώλιο
Το άγαλμα της Ελευθερίας στο Καπιτώλιο

Η γεωγραφία της Κούβας

Η χώρα είναι κυρίως πεδινή. Η υποτροπική χλωρίδα της χώρας σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω των Ισπανών, αφού δημιούργησαν εκτάσεις για την καλλιέργεια καφέ, καπνού, αλλά κυρίως ζαχαροκάλαμου, μιας και το κλίμα το ευνοούσε. Μόνο το 1/4 της χώρας, το δυτικό κομμάτι, έμεινε σχετικά ανέπαφο. Εκεί βρίσκεται και η κοιλάδα Βινιάλες (Viñales), που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Συνολικά υπάρχουν 9 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα.

Η κοιλάδα Βινιάλες
Η κοιλάδα Βινιάλες

Η αμερικανική βάση Γκουαντάναμο

Στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται και η αμερικάνικη βάση του Γκουαντάναμο (Guantanamo). Ιδρύθηκε το 1903, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της Κούβας, και είναι η παλαιότερη βάση εκτός των ΗΠΑ. Από τότε υπήρχε μια ετήσια συμφωνία μίσθωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει εξαργυρώσει καμία επιταγή της μίσθωσης, ισχυριζόμενη ότι η βάση είναι παράνομη σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο
Η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Τα κουβανέζικα νομίσματα

Μέχρι και φέτος (2021) στην Κούβα κυκλοφορούσαν δύο νομίσματα: Το κουβανέζικο πέσο που είναι το νόμισμα που πληρώνουν και ανταλλάσσουν οι ντόπιοι και το τουριστικό/μετατρέψιμο πέσο που χρησιμοποιούσαν οι τουρίστες και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδικά καταστήματα. 1 τουριστικό πέσο ισοδυναμούσε περίπου με 25 κουβανέζικα πέσο. Πλέον το μοναδικό νόμισμα, που χρησιμοποιούν ντόπιοι και τουρίστες είναι το κουβανέζικο πέσο (CUP) με ισοτιμία 4 σεντς του αμερικάνικου δολαρίου.

Κουβανέζικα Πέσο για τους ντόπιους (αριστερά) και για τους τουρίστες (δεξία)
Κουβανέζικα Πέσο για τους ντόπιους (αριστερά) και για τους τουρίστες (δεξία)

Η επιχειρηματική δραστηριότητα

Οι περισσότερες δραστηριότητες στην Κούβα ανήκουν στο κράτος. Ακόμα και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι κατά 51% κρατικές. Η μοναδική ιδιωτική δραστηριότητα που επιτρεπόταν ήταν η πώληση προϊόντων  από τους αγρότες (κυρίως χειροποίητα πούρα). Όλα αυτά μέχρι το 2008 όπου ξεκίνησε δειλά το άνοιγμα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κουβανέζικα Πούρα
Κουβανέζικα Πούρα

Οι εξωγωγές της Κουβάς

Τα πούρα και το ρούμι είναι από τα κυριότερα είδη που παράγονται και εξάγονται, ενώ τα κύρια γεωργικά προϊόντα της είναι η ζάχαρη, τα εσπεριδοειδή, ο καπνός, το ρύζι και τα φασόλια.

Κουβανέζικα Ρούμια
Κουβανέζικα Ρούμια

Δεν υπάρχει αναλφαβητισμός στην Κούβα, με την εκπαίδευση να παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Η ιατρική στη χώρα βρίσκεται επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Με το εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα αναγκάστηκε να ανοίξει περαιτέρω τα σύνορα της για τουρισμό. Ιδιαίτερα ανθεί ο ιατροτουρισμός, όπου πολλοί τουρίστες έρχονται για ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν κυρίως στην Κούβα είναι εκείνα τα αμερικάνικα από την δεκαετία του 1950. Επίσης κυκλοφορούν κάποια παλιά LADA, εξαιτίας της στενής σχέσης παλαιότερα με την Σοβιετική Ένωση. Σπανίως μπορεί να δει κανείς πιο καινούργια αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα στην Κούβα
Αυτοκίνητα στην Κούβα

Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν τζάμια στα παράθυρα, εξαιτίας του μεγάλου κόστους αντικατάστασής τους μετά από τους δυνατούς κυκλώνες που πλήττουν  συχνά την περιοχή. Επειδή ανήκουν όλα στο κράτος, οι Κουβανοί μπορούν να αιτηθούν για αλλαγή σπιτιού και γειτονιάς, αρκεί η μετακίνηση να τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Κουβανέζικη μουσική

Γνωστή για την μοναδική της μουσική. Μουσικές και χοροί όπως η ρούμπα, το μάμπο και το τσα-τσα ξεκίνησαν από την Κούβα.

Κουβανέζικη Μουσική

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Ο γνωστός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έζησε στην Κούβα από το 1939 μέχρι και το 1960, όπου κατά την διάρκεια εκείνων των χρόνων έγραψε αρκετά από τα αριστουργήματά του όπως ο «Γέρος και η Θάλασσα». Στην Αβάνα βρίσκεται και το αγαπημένο του μπαράκι El Floridita, που θεωρείται ως το λίκνο του daiquiri. Μέσα στο μπαρ μπορεί να δει κανείς το επιβλητικό γλυπτό του συγγραφέα.

Το μπαρ El Floridita
Το μπαρ El Floridita

Κουβανέζικη γαστρονομία

Παραδοσιακό πιάτο της χώρας είναι το Ropa Vieja (Ροπα Βιέχα), που είναι μοσχάρι σε κομματάκια μαζί με μαύρα φασόλια, ρύζι και τηγανιτή γιούκα (ένα είδος ρίζας). Προερχόμενα από την Κούβα είναι τα κοκτέιλ Mojito, Daquiri και Cuba Libre φτιαγμένα από ρούμι, που ρέει άφθονο στα εργοστάσια παραγωγής, λόγω των ζαχαροκάλαμων.

Κοκτέιλ Daquiri με κουβανέζικο ρούμι
Κοκτέιλ Daquiri με κουβανέζικο ρούμι
Το παραδοσιακό πιάτο των Κουβανών Ropa Vieja
Το παραδοσιακό πιάτο των Κουβανών Ropa Vieja

Το Εθνικό άθλημα της Κούβας

Εθνικό άθλημα θεωρείται το baseball, ενώ επίσης έχουν σημαντικές επιτυχίες στον στίβο και στην πυγμαχία.

ΑΚΤΕΣ ΚΟΥΒΑΣ

Όπως τα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής, έτσι και η Κούβα έχει ακτές με λευκή άμμο, γαλανά νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι την ονομάζουν το μαργαριτάρι των Αντίλλων.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Μία Απάντηση

  1. Από τα πιο αγαπημένα μου θέματα ήταν πάντα η γεωγραφία και η ιστορία . Κατά τη γνώμη μου όποιος δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι κόσμο ζει. Σας ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα γεωγραφικά και ιστορικά θέματα που κοινοποιειτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ