Κούβα, το μαργαριτάρι της Καραϊβικής

Κούβα, το μαργαριτάρι της Καραϊβικής

γράφει ο Άρης Ανδρουλάκης

Η Κούβα είναι νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής Θάλασσας που αποτελείται από το ομώνυμο νησί, μαζί με κάποια άλλα μικρότερα. Είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της περιοχής. Έχει έκταση περίπου 110.000km2, ενώ πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους, περίπου σαν την Ελλάδα δηλαδή.

Χάρτης της Κούβας
Χάρτης της Κούβας

Οι πρώτοι κάτοικοι της Κούβας ήταν ιθαγενείς Ταΐνο (Taíno) και Γκουαναχαταμπέι (Guanahatabey). Ο Χριστόφορος Κολόμβος πρωτοπάτησε εκεί από τους Ευρωπαίους στις 28 Οκτωβρίου 1492 και ανακήρυξε το νησί ως μέρος του βασιλείου της Ισπανίας. Ως το 1511 οι Ισπανοί είχαν υποτάξει τους ιθαγενείς Ταΐνο και τους ανάγκασαν να δουλέψουν ως σκλάβοι. Αποτέλεσμα των απάνθρωπων καταναγκαστικών έργων και των ασθενειών που έφερναν οι Ευρωπαίοι ήταν να πεθάνουν πάρα πολλοί, σχεδόν όλοι. Έτσι οι Ισπανοί έφεραν σκλάβους από την Αφρική ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης και κυρίως του ζαχαροκάλαμου.

Από το 1820 και έπειτα όταν οι περισσότερες περιοχές της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στην Αμερική επαναστάτησαν και δημιούργησαν ανεξάρτητα κράτη. Η Κούβα από την άλλη παρέμεινε σχετικά πιστή. Αυτό οφείλεται εν μέρει λόγω της ευημερίας των Κουβανών που εξαρτιόταν από τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά και επειδή οι Κουβανοί ήταν αντίθετοι στην αυξανόμενη ισχύ των ΗΠΑ που ήθελαν να την προσαρτήσουν. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1895, η επιθυμία για ανεξαρτησία επανήλθε. Κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας, περίπου 400.000 Κουβανοί έχασαν την ζωή τους. Το 1898 ξέσπασε ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος ως αποτέλεσμα της εμπλοκής των ΗΠΑ στον κουβανικό αγώνα για ανεξαρτησία. Αποτέλεσμα ήταν η Κούβα να ανακηρυχθεί ανεξάρτητη, χωρίς να την προσαρτήσουν οι ΗΠΑ, ωστόσο είχαν ισχυρή επιρροή στο νησί. Το 1956 ξεκίνησε η επανάσταση στην Κούβα με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, ώστε να πέσει τελικά η κυβέρνηση του Μπατίστα το 1959.

H σημαία της Κούβας αποτελείται από πέντε μπλε και λευκές λωρίδες με ένα κόκκινο τρίγωνο, που περιέχει ένα αστέρι στο κέντρο του, στην πλευρά του ιστού. Πρωτοσχεδιάστηκε το 1849, κατά τις πρώτες απόπειρες για ανεξαρτησία και καθιερώθηκε το 1902. Οι 3 μπλε λωρίδες αντιπροσωπεύουν τα 3 τμήματα που ήταν χωρισμένη η Κούβα εκείνη την εποχή. Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα των ιδανικών, ενώ το κόκκινο το αίμα και την ανδρεία. Τα χρώματα, με την αντίστοιχη σημασία τους – ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα – έχουν επηρεαστεί από την γαλλική σημαία. Από την σημαία της Κούβας έχουν επηρεαστεί οι σημαίες του Πουέρτο Ρίκο (με αντιστροφή του κόκκινου και μπλε), των Φιλιππίνων και του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Σημαία της Κούβας
Σημαία της Κούβας

Εθνικός ήρωας της χώρας είναι ο ποιητής Χοσέ Μαρτί (José Martí), ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς. Εμφανίζεται σε πολλά αγάλματα, όπως και σε χαρτονομίσματα.

Ο ποιητής Χοσέ Μαρτί
Ο ποιητής Χοσέ Μαρτί

Από το 1959 ως σήμερα υπήρχε κάποιος Κάστρο επικεφαλής του κράτους. Ο Φιντέλ από το 1959 ως και το 2008, που παρέδωσε την προεδρία στον αδερφό του Ραούλ. Και ο Ραούλ από το 2008 ως το 2021, όπου και πριν λίγες μέρες παρέδωσε την εξουσία σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν επίσης γνωστός για τις ομιλίες του. Η μακρύτερη στην Κούβα ήταν 7 ώρες και 10 λεπτά, ενώ σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη το 1960 ήταν 4 ώρες και 16 λεπτά, που εξακολουθεί να είναι ρεκόρ.

Ο Φιντέλ Κάστρο
Ο Φιντέλ Κάστρο

Σημαντική φιγούρα για την Κούβα, αν και αργεντινός, είναι και ο Τσε Γκεβάρα. Το μαυσωλείο του βρίσκεται στην πόλη της Σάντα Κλάρα.

Το Μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα
Το Μαυσωλείο του Τσε Γκεβάρα

Πρωτεύουσα της Κούβας είναι η Αβάνα, η οποία ιδρύθηκε το 1515 με την παλιά πόλη να είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι Σιενφουέγος (Cienfuegos), Σαντιάγκο ντε Κουβα (Santiago de Cuba), Τρινιδάδ (Trinidad), Σάντα Κλάρα (Santa Clara) κ.α.

Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα
Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα
Η πολύχρωμη Αβάνα
Η πολύχρωμη Αβάνα

Μέσα στο Καπιτώλιο της Αβάνας, βρίσκεται το άγαλμα της Δημοκρατίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο εσωτερικό άγαλμα στον κόσμο, μετά τον Βούδα της Νάρα της Ιαπωνίας και το άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν στην Ουάσινγκτον. Το άγαλμα είναι μια νεαρή γυναίκα που στέκεται, ντυμένη με χιτώνα, με κράνος, ασπίδα και λόγχη. Ζυγίζει 30 τόνους και έχει ύψος 14,60 μέτρα πάνω σε μαρμάρινο βάθρο 2,50 μέτρων.

Το Καπιτώλιο της Κούβας
Το Καπιτώλιο της Κούβας
Το άγαλμα της Ελευθερίας στο Καπιτώλιο
Το άγαλμα της Ελευθερίας στο Καπιτώλιο

Η χώρα είναι κυρίως πεδινή. Η υποτροπική χλωρίδα της χώρας σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω των Ισπανών, αφού δημιούργησαν εκτάσεις για την καλλιέργεια καφέ, καπνού, αλλά κυρίως ζαχαροκάλαμου, μιας και το κλίμα το ευνοούσε. Μόνο το 1/4 της χώρας, το δυτικό κομμάτι, έμεινε σχετικά ανέπαφο. Εκεί βρίσκεται και η κοιλάδα Βινιάλες (Viñales), που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Συνολικά υπάρχουν 9 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα.

Η κοιλάδα Βινιάλες
Η κοιλάδα Βινιάλες

Στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται και η αμερικάνικη βάση του Γκουαντάναμο (Guantanamo). Ιδρύθηκε το 1903, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της Κούβας, και είναι η παλαιότερη βάση εκτός των ΗΠΑ. Από τότε υπήρχε μια ετήσια συμφωνία μίσθωσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, η κουβανική κυβέρνηση δεν έχει εξαργυρώσει καμία επιταγή της μίσθωσης, ισχυριζόμενη ότι η βάση είναι παράνομη σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

Η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο
Η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο

Μέχρι και φέτος (2021) στην Κούβα κυκλοφορούσαν δύο νομίσματα: Το κουβανέζικο πέσο που είναι το νόμισμα που πληρώνουν και ανταλλάσσουν οι ντόπιοι και το τουριστικό/μετατρέψιμο πέσο που χρησιμοποιούσαν οι τουρίστες και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδικά καταστήματα. 1 τουριστικό πέσο ισοδυναμούσε περίπου με 25 κουβανέζικα πέσο. Πλέον το μοναδικό νόμισμα, που χρησιμοποιούν και ντόπιοι και τουρίστες είναι το κουβανέζικο πέσο (CUP) με ισοτιμία τα 24 δολάρια.

Κουβανέζικα Πέσο για τους ντόπιους (αριστερά) και για τους τουρίστες (δεξία)
Κουβανέζικα Πέσο για τους ντόπιους (αριστερά) και για τους τουρίστες (δεξία)

Οι περισσότερες δραστηριότητες στην Κούβα ανήκουν στο κράτος. Ακόμα και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανήκουν κατά 51% στο κράτος. Η μοναδική ιδιωτική δραστηριότητα ήταν ότι μπορούσαν οι αγρότες να πουλήσουν τα προϊόντα τους, και κυρίως χειροποίητα πούρα. Όλα αυτά μέχρι το 2008 όπου ξεκίνησε κάπως το άνοιγμα προς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κουβανέζικα Πούρα
Κουβανέζικα Πούρα

Τα πούρα και το ρούμι είναι από τα κυριότερα είδη που παράγονται και εξάγονται, ενώ τα κύρια γεωργικά προϊόντα της είναι η ζάχαρη, τα εσπεριδοειδή, ο καπνός, το ρύζι και τα φασόλια.

Κουβανέζικα Ρούμια
Κουβανέζικα Ρούμια

Δεν υπάρχει αναλφαβητισμός στην Κούβα, με την εκπαίδευση να είναι δωρεάν. Ιδιαίτερα λέγεται ότι η ιατρική βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Με το εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Κούβα αναγκάστηκε να ανοίξει περαιτέρω τα σύνορα της για τουρισμό. Ιδιαίτερα ανθεί ο ιατροτουρισμός, όπου πολλοί τουρίστες έρχονται για τις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν κυρίως στην Κούβα είναι εκείνα τα αμερικάνικα από την δεκαετία του 1950. Επίσης κυκλοφορούν κάποια παλιά LADA, εξαιτίας της σχέσης παλαιότερα με την Σοβιετική Ένωση. Σπανίως μπορεί να δει κανείς πιο καινούργια αυτοκίνητα.

Αυτοκίνητα στην Κούβα
Αυτοκίνητα στην Κούβα

Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν τζάμια στα παράθυρα, εξαιτίας του μεγάλου κόστους και ότι σπάνε λόγω των κυκλώνων στην περιοχή. Επίσης λόγω ότι ανήκουν όλα στο κράτος, μπορεί κάποιος να κάνει αίτημα να αλλάξει σπίτι και γειτονιά, επειδή μπορεί να τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Γνωστή για την μοναδική της μουσική. Μουσικές και χοροί όπως η ρούμπα, το μάμπο και το τσα-τσα ξεκίνησαν από την Κούβα.

Κουβανέζικη Μουσική

Ο γνωστός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ έζησε στην Κούβα από το 1939 μέχρι και το 1960, όπου κατά την διάρκεια εκείνων των χρόνων έγραψε αρκετά από τα αριστουργήματά του όπως ο «Γέρος και η Θάλασσα». Στην Αβάνα βρίσκεται και το αγαπημένο του μπαράκι El Floridita, που θεωρείται ως το λίκνο του daiquiri. Μέσα στο μπαρ μπορεί να δει κανείς το επιβλητικό γλυπτό του συγγραφέα.

Το μπαρ El Floridita
Το μπαρ El Floridita

Παραδοσιακό πιάτο της χώρας είναι το Ropa Vieja (Ροπα Βιέχα), που είναι μοσχάρι σε κομματάκια μαζί με μαύρα φασόλια, ρύζι και τηγανιτή γιούκα (ένα είδος ρίζας). Προερχόμενα από την Κούβα είναι τα κοκτέιλ Mojito, Daquiri και Cuba Libre φτιαγμένα από ρούμι, που ρέει άφθονο στα εργοστάσια παραγωγής, λόγω των ζαχαροκάλαμων.

Κοκτέιλ Daquiri με κουβανέζικο ρούμι
Κοκτέιλ Daquiri με κουβανέζικο ρούμι
Το παραδοσιακό πιάτο των Κουβανών Ropa Vieja
Το παραδοσιακό πιάτο των Κουβανών Ropa Vieja

Εθνικό άθλημα θεωρείται το baseball, ενώ επίσης έχουν σημαντικές επιτυχίες στον στίβο και στην πυγμαχία.

Όπως τα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής, έτσι και η Κούβα έχει ακτές με λευκή άμμο, γαλανά νερά. Δεν είναι τυχαίο ότι την ονομάζουν το μαργαριτάρι των Αντίλλων.

ΑΚΤΕΣ ΚΟΥΒΑΣ
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε Περισσότερα
Youtube

Οι Γεωγραφικοί στο YouTube

Προτάσεις