Μαρόκο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Menu

Γεωγραφία

Το Μαρόκο είναι η ακραία βορειοδυτική χώρα της Αφρικής, με ακτές τόσο στη Μεσόγειο Θάλασσα, όσο και στον ανοικτό Ατλαντικό Ωκεανό. Συνορεύει ανατολικά με την Αλγερία, νότια με την Μαυριτανία, και βόρεια με την Ισπανία. Για μόλις 14 χιλιομετράκια χάσαμε την οδική σύνδεση Ευρώπης-Αφρικής αλλά τουλάχιστον έχουμε κάποια εισγωρή ή εισχωρή του Ατλαντικού στη Μεσόγειο στο στενό του Γιβραλτάρ.

Είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και σε πληθυσμό και σε έκταση. Πρωτεύουσα του Μαρόκου είναι το Ραμπάτ. Το περίεργο είναι ότι πληθυσμιακά είναι η 7η πόλη στην σειρά, με μόλις 577,000 κατοίκους. Μπορεί να μην ξέρετε το Ραμπάτ αλλά σίγουρα θα έχετε ακούσει για την Καζαμπλάνκα, το Μαρακές, και τη Ταγγέρη.

Μπορεί οι Άραβες να αποκαλούν την χώρα τους al-Mamlakah al-Maghribiyyah (المملكة المغربية) που σημαίνει ξεκάθαρα το «Βασίλειο της Δύσης» ωστόσο εμείς αρκεστήκαμε στην απλή λέξη Μαρόκο εμπνευσμένοι απ τους Ιταλούς που εμπνεύστηκαν με την σειρά τους από το Μαρακές που στα βερβέρικα σημαίνει η χωρά του Θεού. (Mur N Akush).

Σημαία

H σημαία του Μαρόκο είναι κατακόκκινη με ένα πράσινο πεντάκτινο αστέρι στο κέντρο της. Τα 5 σημεία του συμβολίζουν την αγάπη, την αλήθεια, την ειρήνη, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Ιστορία

Στο Μαρόκο πρωτοεγκαστάθηκαν στην νεολιθική περίοδο (8000πχ) οι Βέρβεροι, αλλά μετά για χιλιετηρίδες αποτέλεσε το μήλο της έριδος για πολλούς διαφορετικούς λαούς απ’ όλο τον κόσμο. Μερικοί απ’ αυτούς ήταν οι Φοίνικες, οι Ρωμαίοι, οι Βάνδαλοι, οι Βησιγότθοι, οι Βυζαντινοί, οι Άραβες, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι. Το 1958 έγινε τελείως ανεξάρτητη χώρα, ωστόσο η περιοχή της Δυτικής Σαχάρα παραμένει ένα άλυτο θεματάκι.

Γλώσσα

Σε περίπτωση που επισκεφτείτε το Μαρόκο θα σας διευκόλυνε να γνωρίζετε αραβικά μια και είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά και η γνώση των γαλλικών θα έκανε την δουλειά της. Τώρα να ξέρατε κάποια απ τις 3 διαλέκτους των Βερβερικών που χρησιμοποιούνται …ε υπερβολή.

Έδαφος - Κλίμα

Βορειοδυτικά της χώρας κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού εκτείνονται εύφορες πεδιάδες, στα νότια συναντάμε την έρημο Σαχάρα και στα ανατολικά τα όρη του Άτλαντα, μια από τις υψηλότερες οροσειρές της Αφρικής. Βορειοδυτικά το κλίμα είναι εύκρατο και ζει το 95% του πληθυσμού ενώ νοτιοανατολικά παίζει πολύ ξηρασία.

Πανίδα

Στο Μαρόκο ζούσε το βάρβαρο λιοντάρι μέχρι το 1922. Δυστυχώς πλέον συναντάμε μόνο κάποιους απογόνους του σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Κατά τ’ άλλα υπάρχουν τα αξιολάτρευτα κατσικάκια που το χουν δει μαιμούδες, ορίτζιναλ barbary μακάκε monkeys, καμήλες, πρόβατα, αγριογούρουνα, jer boa, αλεπούδες της ερήμου, δελφινάκια και γουρουνόψαρα. Οι Μαροκινοί έχουν αδυναμία στις γάτες αλλά όχι και στους σκύλους, μια συνήθεια που κουβαλάνε από τον καιρό του προφήτη Μωάμεθ που είχε την ίδια αγάπη.

Bonus Facts

Στο Μαρόκο ιδρύθηκε το πιο παλιό πανεπιστήμιο στον κόσμο στην πόλη Fez το 859 μ.Χ από την Fatim al-Fihri, την κόρη ενός εύπορου εμπόρου.

Οι μαροκινές χήρες φορούν λευκά για 40 ημέρες μετά τον θάνατο του συζύγου τους όντας σε πένθος.

Αν τελευταία τα οικονομικά σας δεν είναι πολύ στα πάνω τους, στο Μαρόκο θα βρείτε την λύση. Αρκεί να έχετε όρεξη για σκάψιμο! Θαμμένοι θησαυροί υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.

Θέλετε να ξεφύγετε από το γκρι της Αθήνας; Κατανοητό… Υπάρχει η Chefchaouen, μια πόλη βαμμένη στα μπλε. Και αν δεν σας αρέσει το μπλε, υπάρχει κι η κόκκινη πόλη του Μαρακές.

Στην κουλτούρα των Μαροκινών, το συκώτι θεωρείται το κέντρο της αγάπης κι όχι η καρδιά. 

Και κάτι για τα ρομαντικά συκωτάκια, στην Καζαμπλάνκα θα βρείτε το καφέ του Ρικ, ένα πιάνο μπαρ ρέστοραντ εμπνευσμένο από την διάσημη ταινία.