13 ενδιαφέροντα πράγματα για την Εσθονία που ίσως δεν γνωρίζατε​

Εσθονία

Η Εσθονία, είναι μία από τις 3 βαλτικές χώρες (παρέα με τη Λετονία και Λιθουανία), με πρωτεύουσα το Ταλίν ή Τάλιν ή Ταλλιν χωρίς τόνο γιατί αγανάκτησα! Σε έκταση είναι περίπου το 1/3 της Ελλάδας και έχει πληθυσμό 1.300.000 κατοίκους.

Συγκέντρωσα 13 ενδιαφέροντα facts για την Εσθονία ώστε να τη γνωρίσουμε καλύτερα: 

1) Η Εσθονία έχει περισσότερα από 2000 νησιά

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη χώρα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για χιλιάδες νησιά. Παρολαυτά τα νησιά της Εσθονίας είναι εντελώς ανέγγιχτα από τον πολιτισμό και είναι ιδανικός προορισμός για κάποιον που θέλει να γευτεί ένα πιο παραδοσιακό τρόπο ζωής κοντά στη φύση. Ξεχωρίσαμε τα Kihnu, Hiiumaa και Saaremaa.

Εξοχή στο Saaremaa
Εξοχή στο Saaremaa

2) Άφθονο πράσινο

Ως μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες στην Ευρώπη, η Εσθονία είναι εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης. Δάση καλύπτουν σχεδόν το 50% της χώρας, καθιστώντας την Εσθονία μία από τις πιο πράσινες χώρες της Ευρώπης.

Kaberneeme στην επαρχία Harju (πηγή: Maksim Shutov)
Kaberneeme στην επαρχία Harju (πηγή: Maksim Shutov)

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

3) Το κουβάλημα της συζύγου είναι άθλημα

Αν και αυτό το περίεργο εσθονικό χόμπι μπορεί να μην έχει φτάσει (ακόμα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του απονέμουμε εύκολα το χρυσό μετάλλιο για τη διασκέδαση που προσφέρει. Επιπλέον, οι κανόνες του είναι αρκετά απλοί.

Όπως υποδηλώνει το “όνομα” του “αθλήματος”, οι σύζυγοι παίρνουν τα άλλα τους μισά στις πλάτες τους και αγωνίζονται για εκατοντάδες μέτρα. Η πίστα περιλαμβάνει συνήθως 2 εμπόδια στη ξηρά και ένα μέσα σε νερό, βάθους τουλάχιστον ενός μέτρου. Και, δεν τελειώνει εδώ – η «σύζυγος» που μεταφέρεται πρέπει πράγματι να είναι δική τους, ή έστω του γείτονα, και τουλάχιστον ηλικίας 17 ετών. Και ναι υπάρχει και παγκόσμιο πρωτάθλημα.

4) Δωρεάν δημόσια συγκοινωνία για τους ντόπιους

Προαστιακός στο Τάλιν (πηγή: wikipedia)
Προαστιακός στο Τάλιν (πηγή: wikipedia)

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μαθαίνουμε για το Ταλίν είναι ότι οι κάτοικοί του μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν το δημόσιο δίκτυο μεταφορών της πρωτεύουσας. Δυστυχώς, αυτό το προνόμιο δεν αφορά τους επισκέπτες, αλλά το εκτεταμένο σύστημα είναι εύκολο στη χρήση και προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας / τιμής εάν επιθυμείτε να γνωρίσετε την πόλη με αυτό το τρόπο.

5) Δύο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η Παλιά Πόλη του Ταλίν έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Καμία επίσκεψη στην Εσθονία δεν είναι πλήρης χωρίς να περάσετε ικανό χρόνο θαυμάζοντας τη Χανσεατική κληρονομιά του Ταλίν, η οποία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Η ιστορία της αποτυπώνεται σε κάθε εκατοστό των μεσαιωνικών προσόψεων της πόλης.

Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας
Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας

Το δεύτερο μνημείο το μοιράζεται και με άλλες 10 γειτονικές χώρες και πρόκειται για το Γεωδαιτικό Τόξο Στρούβε (Struve Geodetic Arc). Είναι μία αλυσίδα ερευνητικών τριγωνομετρήσεων, οι οποίες εκτείνονται από το Χάμμερφεστ (Hammerfest) της Νορβηγίας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και με μήκος πάνω από 2820 χιλιόμετρα. Η αλυσίδα δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον Γερμανικής καταγωγής Ρώσο επιστήμονα Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε, από το 1816 έως το 1855, με σκοπό να υπολογίσει το ακριβές μέγεθος και σχήμα της Γης. Η αλυσίδα εντάχθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το έτος 2005.

6) Διαδικτυακή ψηφοφορία

Η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε στους πολίτες της να ψηφίσουν διαδικτυακά το 2005. Η χώρα συχνά χαρακτηρίζεται ως η πιο ψηφιακά προηγμένη κοινωνία στον κόσμο. 

Με WiFi hotspots σε όλη τη χώρα (ακόμη και σε αρκετά δάση) και όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, διαθέσιμες στο διαδίκτυο, η Εσθονία πρωτοστατεί στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές Google Maps, WhatsApp, Facebook και Instagram κατά την παραμονή σας στη χώρα με ιδιαίτερη ευκολία.

7) Η κορώνα

Πριν η χώρα υιοθετήσει το ευρώ το 2011, το εσθονικό νόμισμα ήταν η κορώνα. Η εσθονική της ονομασία είναι «kroon» και χρησιμοποιήθηκε σε δύο περιόδους στην ιστορία: μεταξύ 1928–1940 και 1992–2011. Στο ενδιάμεσο διάστημα το εθνικό νόμισμα ήταν το σοβιετικό ρούβλι.

Κρουν: το νόμισμα της Εσθονίας ως το 2011.

8) Οι ντόπιοι δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι

Ενώ μόνο το 16% των Εσθονών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι βασική πτυχή της ζωής τους, η χώρα φιλοξενεί μια εκπληκτική σειρά καλά διατηρημένων θρησκευτικών χώρων. Ο πιο αξιοσημείωτος είναι η Εκκλησία της Αγίας Madeline στο Ruhnu, και πρόκειται για το παλαιότερο ξύλινο κτίριο της χώρας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1643 και έχει διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου από ξύλα από ναυάγια πλοίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Αγίου Όλαφ στο Ταλίν. Εκτός του ότι ήταν το ψηλότερο κτίριο του κόσμου όταν κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, έχει χτυπηθεί πάνω από 10 φορές από κεραυνούς με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες πυρκαγιές το 1625, το 1820 και το 1931.

9) Εσθονικά παραδοσιακά τραγούδια

Οι χορωδίες της Εσθονίας ονομάζονται seto και είναι φημισμένες από τα παλιά τα χρόνια. Ακούστε από πρώτο χέρι την πολυφωνική σερενάτα στο νησί Setomaa με τους παραδοσιακούς τραγουδιστές να αναβιώνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την αρχαία παράδοση του εσθονικού τραγουδιού.

Η Εσθονία με έντονη παρουσία στο διαγωνισμό της Eurovision κέρδισε την πρώτη θέση το 2001 με το τραγούδι «Everybody» το οποίο εκτελέστηκε από τον Τάνελ Πάνταρ και τον Ντέιβ Μπέντον. Το 2002, φιλοξένησε την εκδήλωση.

10) Καθαρός αέρας

Ίσως να μην προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αφθονίας των χώρων πρασίνου, αλλά η Εσθονία μπορεί να υπερηφανεύεται για τον καθαρότερο αέρα στον κόσμο. Η χώρα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μαζί παρέα με την Φινλανδία και την Ισλανδία.

11) Επίπεδη χώρα, ψηλός πληθυσμός

Αυτά τα δύο γεγονότα για την Εσθονία έρχονται σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους. Ενώ η Εσθονία είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη ως προς τα τοπία της, οι άνθρωποι της, από την άλλη, είναι οι ψηλότεροι στην Ευρώπη. Το υψηλότερο σημείο της χώρας, που ονομάζεται “όρος” Egg, έχει ύψος μόλις 318 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τι θα γινόταν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε μέχρι και 100 μέτρα (πηγή: Evelyn Uuemaa)
Τι θα γινόταν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε μέχρι και 100 μέτρα (πηγή: Evelyn Uuemaa)

Οι Εσθονές έχουν μέσο ύψος τα 169 εκατοστά ενώ οι Εσθονοί τα 180. Δείτε τον πίνακα με τους μέσους όρους ύψους των κατοίκων όλης της Ευρώπης.

Οι γυναίκες της Εσθονίας έχουν επίσης τη φήμη ότι είναι από τις πιο όμορφες του κόσμου καθώς η χώρα περηφανεύεται για τα περισσότερα supermodels με διεθνή καριέρα αναλογικά με τον πληθυσμό.

12) Οι Εσθονοί μιλούν πολλές γλώσσες

Προς ανακούφιση των τουριστών οι περισσότεροι Εσθονοί είναι τουλάχιστον δίγλωσσοι και θεωρούνται από τους καλύτερους αγγλόφωνους στην Ευρώπη. Επιπλέον μιλούν Ρωσικά, Φινλανδικά και Γερμανικά εκτός φυσικά από τη μητρική τους γλώσσα (Τα εσθονικά ανήκουν στον φιννικό κλάδο των φιννοουγγρικών γλωσσών της ουραλικής γλωσσικής οικογένειας).

13) Χριστούγεννα στο Ταλίν

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ταλίν
Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Ταλίν (Πηγή: trafalgar.com)

Ο θρύλος λέει ότι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο φυτεύτηκε στο κέντρο της πόλης του Ταλίν το 1441. Γεγονός που αμφισβητείται από την γειτονική Ρίγα που υποστηρίζει κάτι παρόμοιο. Κατά τα άλλα η χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Δημαρχείου του Ταλίν από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις αρχές Ιανουαρίου είναι εξαιρετική ευκαιρία να απολαύσετε ζεστό κρασί και τοπικά εσθονικά χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ