Γεωγραφία Αφρικής: Οι αριθμοί της αφρικανικής ηπείρου

Γεωγραφία Αφρικής: Οι αριθμοί της αφρικανικής ηπείρου

Η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος της Γης και σε έκταση και σε πληθυσμό. Έχει έκταση περίπου 30,3 εκατομμύρια τ.χλμ. μαζί με τα νησιά και καταλαμβάνει περίπου το 6% της συνολικής επιφάνειας του πλανήτη και το 20% της συνολικής χερσαίας έκτασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2021 ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε 1.373.486.000 κατοίκους, δηλαδή περίπου το 17,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 Η Αφρική περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, από τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα κατά μήκος της Χερσονήσου του Σινά στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό ωκεανό στα νοτιοανατολικά, και τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά. Έχει 54 πλήρως αναγνωρισμένα κυρίαρχα κράτη, εννιά περιοχές και δύο de facto ανεξάρτητα κράτη με περιορισμένη αναγνώριση. Η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε έκταση είναι η Αλγερία και σε πληθυσμό η Νιγηρία.

Πολιτικός χάρτης της Αφρικής (πηγή: wikipedia)
Πολιτικός χάρτης της Αφρικής (πηγή: wikipedia)

Πάμε να δούμε μερικά ακόμα βασικά γεωγραφικά στοιχεία της αφρικανικής ηπείρου, τι λέτε;

Το ψηλότερο βουνό της Αφρικής

Το Κιλιμάντζαρο αποτελεί ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής (πηγή: wikipedia)

Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο σημείο της Αφρικής στα 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Οι 2 πιο ψηλές κορυφές του είναι κρατήρες ηφαιστείου (ο ένας ήδη σβησμένος και ο άλλος οσονούπω). Καλύπτονται κι οι δυο από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Αφρικής

Η οροσειρά του Άτλαντα εκτείνεται στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία (πηγή: wikipedia)
Η οροσειρά του Άτλαντα εκτείνεται στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία (πηγή: wikipedia)

Η οροσειρά του Άτλαντα είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της ηπείρου, ξεκινάει από το Μαρόκο και καταλήγει στην Τυνησία, μέσω Αλγερίας. Έχει μήκος, περίπου, 2.500 χλμ. και αποτελείται από τρεις οροσειρές, παράλληλες μεταξύ τους, που χωρίζουν τη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού από την έρημο Σαχάρα. Δεν είναι αμελητέο το ύψος της, η κορυφή Τζέμπελ Τούμπκαλ, φτάνει τα 4.167 μέτρα στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Εδώ ζουν κυρίως Βέρβεροι.

Το μεγαλύτερο νησί της Αφρικής

Τοπογραφικός χάρτης Μαδαγασκάρης (πηγή: reddit.com)

Η Μαδαγασκάρη κι ενίοτε Μαγαδασκάρη #νοτ είναι το μεγαλύτερο νησί της ηπείρου και 4ο στον κόσμο με έκταση 587.041 τ.χλμ.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής

Χάρτης με την περιοχή των μεγάλων λιμνών στην Ανατολική Αφρική (πηγή: Wikimedia Commons)
Χάρτης με την περιοχή των μεγάλων λιμνών στην Ανατολική Αφρική (πηγή: Wikimedia Commons)

Η λίμνη Βικτόρια είναι η μεγαλύτερη λίμνη της ηπείρου και επίσης η μεγαλύτερη τροπική λίμνη της Γης και η δεύτερη σε έκταση λίμνη γλυκού νερού της Γης. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Λευκού Νείλου. Αφιέρωμα στις μεγάλες αφρικάνικες λίμνες θα βρείτε εδώ. Είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής

Από ποιες χώρες περνάει ο Νείλος​
Χάρτης: Με το κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που περνάει ο Νείλος​

Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά ο δεύτερος του κόσμου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέει προς τον Βορρά εκβάλλοντας στη Μεσόγειο θάλασσα. Έχει συνολικό μήκος 6.853 χιλιόμετρα και τα νερά του τα μοιράζονται 11 χώρες.

Το κέντρο της Αφρικής

Το γεωγραφικό κέντρο της ηπείρου βρίσκεται στο χωριό Epena των 2000 κατοίκων στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα ακραία σημεία της ηπειρωτικής Αφρικής

Όσον αφορά τα ακραία σημεία της ηπειρωτικής Αφρικής, το νοτιότερο βρίσκεται στην Νότια Αφρική, το δυτικότερο στη Σενεγάλη, το βορειότερο στη Τυνησία και το ανατολικότερο στη Σομαλία.

Δεν ξεχνάμε

  • Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη μη-παγωμένη έρημος της Γης. Παρολαυτά όσο κι αν ακούγεται απίστευτο δεν είναι σπάνιο να χιονίσει στη Σαχάρα.
  • Στην Αφρική ομιλούνται περίπου 1500-2000 γλώσσες. Την πρωτιά κατέχει η Νιγηρία με 500 γλώσσες ενώ η Ζιμπάμπουε έχει 16 επίσημες γλώσσες.
  • Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που έχει εδάφη και στα 4 ημισφαίρια (βόρειο, νότιο, ανατολικό και δυτικό).
Η Αφρική είναι η μόνη ήπειρος που εκτείνεται και στα 4 ημισφαίρια της Γης

Bonus Fact

Λόγω μιας ασυμφωνίας σχετικά με την αναγνώριση των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν, υπάρχει μια περιοχή στην Αφρική που ονομάζεται Bir Tawil (Μπιρ Ταουΐλ) και δεν ανήκει σε καμία χώρα. Διάφοροι προσπάθησαν να το διεκδικήσουν ως δικό τους όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη. Προς το παρόν, το Bir Tawil διατηρεί το καθεστώς terra nullius (λατινικά, σημαίνει «γη κανενός»).

Απλοποιημένος χάρτης που δείχνει τις διεκδικήσεις της Αιγύπτου (κίτρινο και πράσινο), τις διεκδικήσεις του Σουδάν (μπλε και πράσινο), το Τρίγωνο Χαλαίμπ (πράσινο) και το Μπιρ Ταουΐλ (λευκό)

Αν νιώθετε ότι έχετε μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά τη Γεωγραφία αλλά έχετε όλη την καλή διάθεση να μάθετε, εκτός από το να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και τα περισσότερα από τα 700 θέματα που έχουμε ασχοληθεί, μια καλή αρχή είναι να αποκτήσετε το βιβλίο “Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους” (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) που είναι όνομα και πράγμα. Ό,τι και να επιλέξετε καλώς ήρθατε στον κόσμο της γεωγραφίας.

Αν πάλι ψάχνετε έναν ποιοτικό πολιτικό + γεωφυσικό χάρτη της Αφρικής σας προτείνω αυτόν εδώ.

Πριν φύγετε, ρίξτε μια μάτια στα αντίστοιχα αφιερώματα των γεωγραφικών για τις υπόλοιπες ηπείρους:

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ