Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γεωγραφία Ασίας: Τα αξιοσημείωτα της ασιατικής ηπείρου

Είναι η μεγαλύτερη ήπειρος της Γης, και το 60% των σάπιενς ζουν εδώ, οι οποίοι μιλούν περισσότερες από 2300 αναγνωρισμένες γλώσσες.
Γεωγραφία Ασίας: Τα αξιοσημείωτα της ασιατικής ηπείρου

Άλλο ένα μάθημα γεωγραφίας 101 ξεκινά με μισόκλειστα μάτια (μισάνοικτα αν είστε τίποτα αισιόδοξοι).

Θα ασχοληθούμε πρωνιάτικα με τα βασικά της ασιατικής ηπείρου. Είναι η μεγαλύτερη ήπειρος της Γης, και το 60% των σάπιενς ζουν εδώ, οι οποίοι μιλούν περισσότερες από 2300 αναγνωρισμένες γλώσσες.

Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της Ασίας;

Το ψηλότερο βουνό της Ασίας

Το Έβερεστ είναι το υψηλότερο σημείο της Ασίας αλλά και της Γης αν μετρήσουμε από την επιφάνεια της θάλασσας, στα 8.848,86 μέτρα. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Το ύψος του φτάνει στα δύο τρίτα του ύψους της Τροπόσφαιρας!

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ασίας

Τα Όρη Κουνλούν είναι η μεγαλύτερη οροσειρά της ηπείρου. Βρίσκεται στην κεντρική Ασία και έχει μήκος περίπου 3.000 χιλιόμετρα. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Λιούσι Σαν, με ύψος 7.167 μέτρα. Σε γεωγραφικό κουίζ θα απαντούσα τα Ιμαλάια αλλά είναι η 4η μεγαλύτερη σειρά της Ασίας. Δεν με βλέπετε αλλά έχω σοκαριστεί.

Το μεγαλύτερο νησί της Ασίας

Το Βόρνεο είναι το μεγαλύτερο νησί της ηπείρου και το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Το νησί ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: Μπρουνέι (1%) και Μαλαισία (26%) στον βορρά, και Ινδονησία (73%) στον νότο και αν δεν με απατάει η μνήμη μου είναι το μόνο νησί που χωρίζεται στα 3. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα ένα από τα παλαιότερα τροπικά δάση στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Ασίας

Η Κασπία Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ασίας. Έχει συνολική επιφάνεια 3 Ελλάδες. Τη λέμε «θάλασσα» λόγω του τεράστιου μεγέθους της αλλά και επειδή όταν οι Ρωμαίοι πρωτοέφτασαν εκεί δοκίμασαν το νερό της και το βρήκαν τσιμπημένο στο αλάτι. Πολύ ένταση η Κασπία Θάλασσα. Άνιση η μάχη για την πρωτιά στις λίμνες της Γης: ξεπερνάει τις επόμενες έξι μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες μαζί.

Η Λίμνη Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και με μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού λίμνη στον κόσμο

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας

Ο ποταμός Γιαγκτσέ, το μακρύ ποτάμι δηλαδή (όνομα και πράγμα), είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος 6.300 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Τα σάπιενς τον χρησιμοποιούν και για μεταφορές αλλά και για έμπνευση.

Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας

Το γεωγραφικό κέντρο της Ασίας είναι όπως συνηθίζεται σε όλες τις ηπείρους λίγο απροσδιόριστος όρος. Στον χάρτη σας δείχνω ένα απ’ αυτά, στο Yungfen της Κίνας. Η Ρωσία διεκδικεί επίσης το κέντρο της.

Τα ακραία σημεία της Ασίας

Όσον αφορά τα ακραία σημεία της Ασίας, το νοτιότερο βρίσκεται στην Ινδονησία, το δυτικότερο στη Τουρκία πάνω από τη Λέσβο, το βορειότερο και ανατολικότερο στη Ρωσία. Κι εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις αλλά δεν θα τελειώσει πότε το μάθημα έτσι.

Bonus Facts

Δεν ξεχνάμε τα ΣΟΣ:

  1. Οι 100 ψηλότερες κορυφές της Γης βρίσκονται στην Ασία.
  2. Στο τοπ10 μεγαλύτερων πόλεων, οι 7 είναι ασιατικές.
  3. Μεγαλύτερη έρημος της ηπείρου είναι η Γκόμπι, στην Κίνα και Μογγολία
  4. Η Μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου επίσης βρίσκεται εδώ, Son Doong στο Βιετνάμ.
  5. Στη Σιγκαπούρη απαγορεύεται να μασάς τσίχλα από το 1992. Ακούς Τάκη;
Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.