Γεωγραφία Ευρώπης: Οι αριθμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου

Γεωγραφία Ευρώπης: Οι αριθμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου

Η Ευρώπη, γνωστή και ως η Γηραιά ήπειρος, είναι η 2η μικρότερη ήπειρος του κόσμου, η οποία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο βόρειο ημισφαίριο. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χωρίζεται  από την Ασία στην ανατολή με τα φυσικά σύνορα των Ουράλιων, του ποταμού Ουράλη, της Κασπίας Θάλασσας, της περιοχής του Καυκάσου και του Εύξεινου Πόντου προς τα νοτιοανατολικά.

Η Ευρώπη καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.180.000 τετρ. χλμ. ή αλλιώς το 6,8% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη. Ο πληθυσμός της για το 2021 εκτιμάται σε 747.747.000 κατοίκους

Πάμε να δούμε μερικά βασικά γεωγραφικά πραγματάκια της ευρωπαϊκής ηπείρου; Μια συγνώμη στον δημιουργό του χάρτη που τον μαγάρισα έτσι, αλλά μια εικόνα 36 λέξεις και 9 βελάκια.

Το υψηλότερο βουνό της Ευρώπης

Το όρος Ελμπρούς της Ρωσίας όπως το βλέπουμε από τον Βορρά (πηγή: wikipedia)
Το όρος Ελμπρούς της Ρωσίας όπως το βλέπουμε από τον Βορρά (πηγή: wikipedia)

Το όρος Ελμπρούς είναι το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης. ‘Eχει δύο κορυφές και δύο “κοιμώμενα” ηφαίστεια. Η δυτική κορυφή του βρίσκεται στα 5,642 μέτρα. Ποια είναι η υψηλότερη κορυφή του κόσμου;

Το χαμηλότερο σημείο της Ευρώπης

Η Κασπία Θάλασσα από το διάστημα (πηγή: wikipedia)
Η Κασπία Θάλασσα από το διάστημα (πηγή: wikipedia)

Το χαμηλότερο σημείο της Ευρώπης είναι στα -28 μέτρα, βρίσκεται στη Ρωσία στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας σε κοντινή απόσταση από το όρος Έλμπρους που όπως είπαμε είναι το ψηλότερο σημείο.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ευρώπης

Το Λευκό Όρος είναι η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.808 μ. (πηγή: wikipedia)

Οι Άλπεις είναι η μεγαλύτερη οροσειρά που βρίσκεται εξολοκλήρου στην Ευρώπη και εκτείνονται από την Αυστρία και την Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Μον Μπλαν με 4.808 μέτρα στα Γαλλοϊταλικά σύνορα.

Το μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης

Δορυφορική εικόνα της Μεγάλης Βρετανίας τον Απρίλιο του 2002 (πηγή: wikipedia)

Η Μεγάλη Βρετανία είναι το μεγαλύτερο νησί της ηπείρου και 9ο στον κόσμο με έκταση 209.000 τ.χλμ.

Η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης

Λίμνη Λάντογκα, Ρωσία (πηγή: wikipedia)
Λίμνη Λάντογκα, Ρωσία (πηγή: wikipedia)

Η Λάντογκα είναι λίμνη γλυκού νερού της βορειοδυτικής Ρωσίας, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης και η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο, καταλαμβάνει δε έκταση 18.135 τ.χλμ., (λίγο μικρότερη από την Σλοβενία).

Το κέντρο της Ευρώπης

Το κέντρο της Ευρώπης δεν είναι τόσο εύκολο να προσδιοριστεί και μιλάμε για πονεμένη ιστορία. Υποστηρίζεται αυθαίρετα ότι εάν ληφθούν υπόψη όλα τα νησιά της Ευρώπης – από τις Αζόρες (που είναι και το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης) μέχρι τη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ (που είναι και το βορειότερο σημείο της Ευρώπης) και από την Γαύδο μέχρι την Ισλανδία – τότε το κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στους 58°18′14″N 22°16′44″E στο χωριό Mõnnuste του νησιού Saaremaa στη δυτική Εσθονία.

Οι Λευκορώσοι επιστήμονες προσπάθησαν το 2008 να προσδιορίσουν το κέντρο της ηπείρου λαμβάνοντάς τη σαν μια ενιαία μάζα και βρήκαν ότι το κέντρο βρίσκεται στο Polotsk βόρεια της χώρας. Έχει στηθεί και σχετικό μνημείο.

Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης

Το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται στη Punta De Tarifa της Ισπανίας, και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των νησιών είναι η Γαύδος.

Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης

Η Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ στον Αρκτικό Ωκεανό, ένα ακατοίκητο αρχιπέλαγος της περιφέρειας Αρχάγγελσκ της Ρωσίας είναι το βορειότερο σημείο της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα είναι το ακρωτήριο Φλίγκελι στη νήσο Ροδόλφου.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης
Εδώ οι καλοί χάρτες: Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης

Το βαθύτερο σημείο της Ευρώπης

Το βαθύτερο σημείο της Ευρώπης είναι στο Ιόνιο πέλαγος στα 5267 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ονομάζεται Φρέαρ των Οινουσσών (Calypso Deep στα αγγλικά). Αποτελεί σημείο του λεγόμενου Δειναροταυρικού τόξου που είναι η επί της ουσίας η επιφάνεια τριβής της Ευρασιατικής και της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Το φρέαρ των Οινουσσών
Εδώ οι καλοί χάρτες: Το φρέαρ των Οινουσσών

Bonus Facts

  • Στην Ευρώπη βρίσκονται τόσο η μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βατικανού όσο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση).
  • Δύο από τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και τα δυο στην Ιταλία: Η Αίτνα (υψόμετρο 3.3350 m) και το Στρόμπολι.
  • Εδώ έχουν ακμάσει οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες: Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Ισπανική, Ρωσική, Γαλλική, Πορτογαλική και η Βρετανική
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μια λέξη με 58 γράμματα και είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μονολεκτικό τοπωνύμιο. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (το όνομα του χωριού), σημαίνει «Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Llanfair) σε ένα κοίλωμα (pwll) με λευκές φουντουκιές (gwyngyll) κοντά (goger) στην περιστρεφόμενη δίνη (ychwyrndrobwll) της εκκλησίας του Αγίου Τυσίλιο (llantysilio) με την κόκκινη σπηλιά ([a]g ogo goch)
  • Και μη ξεχνάμε την ιστορία της ονοματοδοσίας της Ηπείρου. Ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη και αποφάσισε να εμφανιστεί μπροστά της σαν ένας υπέροχος, λευκός ταύρος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Την απήγαγε και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά, τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδώνα. Μετά από αυτά, ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς την με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα.
Αν νιώθετε ότι έχετε μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά τη Γεωγραφία αλλά έχετε όλη την καλή διάθεση να μάθετε, εκτός από το να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας και τα περισσότερα από τα 500 θέματα που έχουμε ασχοληθεί, μια καλή αρχή είναι να αποκτήσετε το βιβλίο “Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους” που είναι όνομα και πράγμα. Ό,τι και να επιλέξετε καλώς ήρθατε στον κόσμο της γεωγραφίας.

Αν πάλι ψάχνετε έναν ποιοτικό πολιτικό + γεωφυσικό χάρτη της Ευρώπης σας προτείνω αυτόν εδώ.

2 Απαντήσεις

  1. ποιά είναι η 12η πρωτεύουσα από Β ??? οι 11 είναι : Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βαρσοβία, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βαλέττα, Βαντούζ, Βατικανό, Βίλνιους, Βρυξέλλες, Βερολίνο….!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ