Η μεγαλύτερη οροσειρά στην Ευρώπη, οι Άλπεις, είναι από τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα της ηπείρου. Από το Μον Μπλαν ως το Μάττερχορν, τους σιδηροδρόμους, τα τεράστια τούνελ, τα ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα, ήρθε η στιγμή να εξερευνήσουμε τις Άλπεις λίγο πιο εξονυχιστικά.
1. Οι Άλπεις εκτείνονται σε 8 διαφορετικές χώρες
Ξεκινώντας από τη Γαλλία στα δυτικά, συνεχίζουν στην Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Γερμανία και την Ιταλία και καταλήγουν στην Αυστρία και την Σλοβενία. Σωστά μετρήσατε 7 χώρες. Υπάρχει και το μικροσκοπικό Μονακό που βρίσκεται εξολοκλήρου στις Δυτικές Άλπεις.
2. Άλπεις, τα Λευκά Όρη αλλιώς
Η λέξη Άλπεις, προέρχεται πιθανότατα από την Ίνδοευρωπαική λέξη *albʰos που σημαίνει λευκός, υπόλευκος, στα αρχαία ελληνικά: Άλφός, στα λατινικά: Albus, στα αρχαία γερμανικά: albiz. Το τελευταίο μεταφράζεται ως κύκνος και πιθανότατα λόγω χρώματος να σήμαινε πάλι το λευκό.
3. Δημιουργήθηκαν πριν από 65 εκ. χρόνια
Η οροσειρά εκτείνεται για 1200 χιλιόμετρα και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την σύγκρουση της Ευρωπαϊκής πλάκας με την Αφρικανική πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
4. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι το Μον Μπλαν
Με ύψος 4810 μέτρα το Μον Μπλαν είναι η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων. Η ονομασία έχει γαλλική προέλευση και σημαίνει χωρίς εκπλήξεις το Λευκό Όρος. Οι Ιταλοί χωρίς να πρωτοτυπήσουν το ονομάζουν Monte Blanco με την ίδια σημασία.
Υπάρχει μια διχογνωμία για το αν πρόκειται για το μεγαλύτερο βουνό της Ευρώπης ή όχι, καθώς το όρος Έλμπρους της Ρωσίας είναι αρκετά ψηλότερο (5642 μέτρα) και βρίσκεται στα σύνορα των πλακών της Ασίας και της Ευρώπης. Επιπλέον το Έλμπρους πρακτικά είναι ένα αδρανές ηφαίστειο και όχι βουνό (σσ. εμείς πάντως στο αφιέρωμα μας στη γεωγραφία της Ευρώπης επιλέξαμε το Έλμπρους).
5. Τα φρούρια των Άλπεων
Αν και οι Άλπεις φαντάζουν απόρθητες η κυριαρχία στην περιοχή αμφισβητούνταν συχνά πυκνά. H Αλσατία, η Λωραίνη και οι περιοχές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία υπήρξε μήλον της έριδος για τους γιους του Καρλομάγνου και οι φιλονικίες τους άφησαν αρκετά ερείπια κάστρων.
6. Οι υπόγειες σήραγγες των Άλπεων
“Ποιος ανεβοκατεβαίνει τώρα ολόκληρες Άλπεις” φαίνεται να είναι ο λόγος για την κατασκευή τόσων τούνελ στο εσωτερικό της οροσειράς. Μέχρι το 2020 η Σήραγγα βάσης Γκόταρντ ήταν η μεγαλύτερη του κόσμου με μήκος 57.09 χιλιόμετρα και βάθος 2300 μέτρα. Η σήραγγα Γκόταρντ βρίσκεται στην Ελβετία, κάτω από τις Άλπεις και εξυπηρετεί τη σιδηροδρομική γραμμή Μιλάνου-Ζυρίχης συνδέοντας τις πόλεις Erstfeld και Bodio.
7. Οι θεαματικοί σιδηρόδρομοι των Άλπεων
Αναμφίβολα ένας απ’ τους πιο ωραίους τρόπος να ταξιδέψετε στην Ευρώπη είναι το τρένο. Το Glacier Express, γνωστό και ως το πιο αργό express τρένο στον κόσμο φημίζεται για την γραφική διαδρομή του συνδέοντας τα θέρετρα του Μάττερχορν και του Σεντ Μόριτζ στις Ελβετικές Άλπεις.
Ακόμα ένας διάσημος σιδηρόδρομος είναι και ο Bernina που διασχίζει 61 χιλιόμετρα, 13 τούνελ και 52 οδογέφυρες. Ταξιδεύει με κλίση 7% για μεγάλο μέρος της διαδρομής καθιστώντας τη μία από τις πιο απότομες διαδρομές του κόσμου.
8. Η αμφισβήτηση των συνόρων Ιταλίας-Γαλλίας
Μπορεί οι Γάλλοι να υποστηρίζουν ότι το Μον Μπλαν βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος αλλά οι Ιταλοί έχουν διαφορετική γνώμη. Η περιοχή αμφισβείτειται εδώ και αιώνες, πηγαίνοντας πίσω στα χρόνια του Δουκάτου της Σαβοΐας. Ο οίκος της Σαβοΐας ήταν βασιλική δυναστεία και ανεξάρτητη χώρα το έτος 1003 μ.Χ.
Το Δουκάτο κατείχε μεγάλο μέρος των Άλπεων μέχρι που ο Ναπολέων προσάρτησε την Σαβοϊα το 1792 στο δρόμο του για την κατάκτηση της Ιταλίας. Μετά από αρκετούς πολέμους ο Δούκας της Σαβοΐας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄ παραχώρησε την Σαβοΐα στους Γάλλους με αντίτιμο να γίνει ο Βασιλιάς της Ιταλίας.
Σήμερα το θέμα δεν έχει επιλυθεί και κατά καιρούς γίνονται μικρά διπλωματικά επεισόδια συνήθως λόγω διαδρομών ski και hiking.
9. Ο χειμερινός αθλητισμός
Από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, οι Άλπεις μετατρέπονται στον παράδεισο των χειμερινών σπορ. Δραστηριότητες όπως το σκι, το snowboard και το έλκηθρο έχουν την τιμητική τους.
Το 1864, ένας ξενοδόχος στο Σεντ Μόριτζ ονόματι Johannes Badrutt εισήγαγε την ιδέα των χειμερινών διακοπών όπως τις ξέρουμε σήμερα. Κάλεσε μερικούς καλοκαιρινούς επισκέπτες να επιστρέψουν για διακοπές το χειμώνα υποσχόμενος ότι θα τους πληρώσει το κόστος των διακοπών τους αν αυτοί δεν έμεναν ευχαριστημένοι.
Όχι μόνο τους άρεσε αλλά έμειναν και μέχρι τον Μάρτιο, πληρώνοντας κανονικά τις διακοπές τους εκεί. Γρήγορα τα νέα μαθεύτηκαν στην πατρίδα τους.
10. Οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες
Η Γαλλική πόλη του Σαμονί δεν είναι μόνο ένα σπουδαίο θέρετρο του σκι, αλλά και το μέρος που έγινε η διεξαγωγή των πρώτων χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων το 1924. Η πρώτη ολυμπιακή πίστα του σκι ονομάστηκε Le Mont και κατασκευάστηκε στα πόδια του Μον Μπλαν και του παγετώνα Bossons.
11. Το εκρηκτικό πολεμικό μέτωπο των Ελβετών
Η Ελβετία συνόρευε συχνά με εμπόλεμες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αυστρία) καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας της. Με το 60% της χώρας να βρίσκεται στις Άλπεις, οι Ελβετοί σκέφτηκαν να συνδέσουν όλα τα τούνελ, τους σιδηροδρόμους και τις γέφυρες που βρίσκονται στην επικράτεια τους με εκρηκτικό υλικό ώστε να μπορούν να τα ανατινάξουν ανά πάσα στιγμή κριθεί απαραίτητο. Η στρατηγική πίσω απ’ το σχέδιο αυτό είναι η καθυστέρηση των εισβολέων να φτάσουν στις ελβετικές πόλεις και ταυτόχρονα να κερδίσει χρόνο η χώρα να οργανώσει αντάρτικο στα βουνά.
Γνωρίζατε ότι η Ελβετία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που θα μπορούσε να χωρέσει το 114% του πληθυσμού της σε πυρηνικά καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
17 ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ελβετία εδώ.
12. Ο τουρισμός στις Άλπεις
Κλείνοντας, γνωρίζατε ότι οι Άλπεις είναι οι ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης; Περίπου 120 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στις Άλπεις κάθε χρόνο!