Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες χώρες φαίνονται μεγαλύτερες ή μικρότερες από άλλες είναι αυτό που ονομάζουμε μερκατορική προβολή. Η τοποθέτηση ενός τρισδιάστατου πλανήτη σε έναν δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη ήταν μεγάλη πρόκληση για τους πρώτους χαρτογράφους. Έτσι, ένας Φλαμανδός γεωγράφος και χαρτογράφος ονόματι Gerardus Mercator βρήκε μια λύση για τον πιο ακριβή παγκόσμιο χάρτη.
Έτσι, ένας Φλαμανδός γεωγράφος και χαρτογράφος ονόματι Gerardus Mercator βρήκε μια λύση για τον πιο ακριβή παγκόσμιο χάρτη. Το 1569 σχεδίασε έναν άτλαντα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ακρίβεια για σκοπούς πλοήγησης. Ωστόσο, το μειονέκτημα ήταν ότι το σύστημά του παραμόρφωνε το μέγεθος των αντικειμένων ανάλογα με τη θέση τους σε σχέση με τον ισημερινό.
Εξαιτίας αυτού, χερσαίες μάζες όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία φαινόντουσαν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στην πραγματικότητα. Υπάρχουν περίπου 40 διαφορετικοί τύποι προβολών χαρτών, από κωνικές έως πολυεδρικές και ρετροαζιμουθιακές, αλλά αυτός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται περισσότερο λόγω της ευκολίας και της απλότητάς του. Άλλωστε, καμία από αυτές τις προβολές δεν μπορεί να ονομαστεί «ο πραγματικός παγκόσμιος χάρτης».
Για να δείξουμε πόσο λανθασμένη είναι η αντίληψη που έχουμε για τα μεγέθη των χωρών υπάρχει ένας ιστότοπος που ονομάζεται thetruesize.com, ο οποίος σάς επιτρέπει να μετακινείτε χώρες και πολιτείες σε διάφορες τοποθεσίες, προσαρμόζοντας το μέγεθος τους. Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ ξαναέγιναν παιδιά, έπαιξαν με την εφαρμογή και ιδού 18 εντυπωσιακοί χάρτες:
1. Η Ρωσία στον Ισημερινό

Η Ρωσία εκτείνεται αρκετά μακριά από τη γραμμή του Ισημερινού, έτσι όταν την τοποθετήσουμε χοντρικά στο κέντρο της Αφρικής φαίνεται αισθητά μικρότερη. Σε απόλυτα μεγέθη, η έκταση της Ρωσίας είναι 17,1 εκ. τ.χλμ και η έκταση της Αφρικής 30,73 εκ. τ.χλμ.
2. Η Ελλάδα στον Αρκτικό κύκλο

Η Ελλάδα είναι η νοτιότερη χώρα της Ευρώπης (γεωγραφικά), ως εκ τούτου φαίνεται μικρότερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου. Η πιο αισθητή “αδικία” γίνεται με τις βόρειες χώρες. Η έκταση της Ελλάδας είναι 131,957 τ.χλμ., ενώ της Ισλανδίας για παράδειγμα είναι 103,592 τ.χλμ.
3. Οι 48 πολιτείες των ΗΠΑ σε σύγκριση με την Αυστραλία

Εξαιρώντας τις πολιτείες της Αλάσκας και της Χαβάης, οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος με την Αυστραλία. Τις φέραμε δίπλα δίπλα για να το επιβεβαιώσουμε και με το μάτι.
4. Η Βραζιλία στην Ρωσία

Αν δεν γνωρίζαμε τις εκτάσεις της Βραζιλίας (8.516.000 τ.χλμ) και της Ρωσίας (17.1 εκ. τ.χλμ.) σε καμία περίπτωση δεν θα περιμέναμε η Ρωσία να είναι απλά διπλάσια της Βραζιλίας.
5. Η Αυστραλία στην Ευρώπη

Μιας και η Αυστραλία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovsion, θεωρήσαμε καλό να φέρουμε κοντά τις δύο περιοχές. Η Αυστραλία θα φανεί αρκετά μεγαλύτερη μιας και η απόσταση από τον ισημερινό μεγάλωσε. Παρολαυτά είναι μικρότερη από την Ευρώπη κατά 2.500.000 τ.χλμ.
6. Η Ινδονησία στην Ρωσία

Η Ινδονησία είναι μια νησιωτική χώρα που εκτείνεται κατά μήκος του ισημερινού. Στην πραγματικότητα η απόσταση του ανατολικότερου σημείου της χώρας με το δυτικότερο, πλησιάζει την αντίστοιχη απόσταση της Ρωσίας.
7. Ο Καναδάς στον Ισημερινό

Ευκαιρία να συγκρίνουμε από κοντά τη 2η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου (Καναδάς με έκταση 9.984.670 τ.χλμ) με την 5η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου (Βραζιλία με έκταση 8.510.820 τ.χλμ.).
8. Η Γροιλανδία στον Ισημερινό

Η Γροιλανδία είναι από τις μεγαλύτερες “απάτες” του μερκατορικού χάρτη. Ενώ μοιάζει να έχει έκταση λίγο μικρότερη από την Αφρική, στην πραγματικότητα είναι 14 φορές μικρότερη.
9. Η Κίνα στη Ρωσία

Αν και οι δύο χώρες συνορεύουν, η σύγκριση που θα γίνει σε ένα μερκατορικό χάρτη θα δώσει τελείως λανθασμένες εντυπώσεις.
10. Η Ανταρκτική στην Ευρώπη

Η Ανταρκτική είναι στην πραγματικότητα η 5η μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου, περνώντας την Ευρώπη κατά 3.500.000 τ.χλμ.
11. Η Ιαπωνία στον Καναδά

Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή η έκταση της Ιαπωνίας αλλά η απόσταση από το ένα της άκρο στο άλλο είναι.
12. Οι 48 πολιτείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Αν θυμόσαστε έχουμε αναφέρει ότι η κεντρική και η νότια Ευρώπη βρίσκονται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις 48 πολιτείες των ΗΠΑ. Έτσι η απεικόνιση δεν αλλάζει δραματικά αν φέρουμε κοντά τις δύο περιοχές.
13. Το Μεξικό στη Γροιλανδία

Να και μια σύγκριση που δεν γίνεται πολύ συχνά. Μεξικό και Γροιλανδία έχουν περίπου την ίδια έκταση.
14. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στον Αρκτικό Κύκλο

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι περίπου το 1/5 της Ευρώπης και ελαφρώς μεγαλύτερη από την Γροιλανδία. Παρεμπιπτόντως, είναι η 11η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.
15. Η Ισλανδία και η Μ. Βρετανία στην Μεσόγειο

Φέραμε τα δύο μεγάλα νησιά του Ατλαντικού στη Μεσόγειο για ευκολότερες συγκρίσεις. Η Ισλανδία είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την Σικελία (το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου) ενώ η Μεγάλη Βρετανία 8 φορές.
16. Η πολιτεία του Τέξας στην Αλάσκα

Το Τέξας είναι η 2η μεγαλύτερη πολιτεία της Αμερικής με 695.621 τ.χλμ. Η Αλάσκα είναι υπερδιπλάσια του, με 1.717.854 τ.χλμ.
17. Οι ΗΠΑ στον Ισημερινό και στον Καναδά

Χωρίς να μας κάνει έκπληξη μετά από τόσο παραδείγματα, παρατηρούμε τη μεταβολή του μεγέθους των ΗΠΑ όσο απομακρύνεται από τη γραμμή του Ισημερινού.
18. Η Χιλή στην Ευρώπη

Η πιο μακρόστενη χώρα του κόσμου είναι η Χιλή και αν τη φέρουμε στο γεωγραφικό πλάτος της Ευρώπης, εκτείνεται από την Λιβύη μέχρι την άκρη της ηπειρωτικής Νορβηγίας.
Διαβάστε στη συνέχεια: Πόσες «πελοπόννησες» χωράνε σε κάθε κράτος της Ευρώπης
3 Απαντήσεις
Το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν υπάρχουν στο χάρτη οι πραγματικες απεικονίσεις των χωρών στο χάρτη για να μπορεί ο καθένας να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει σε δύο διαστάσεις να απεικονίσεις τρεις διαστάσεις κάνοντας υποχωρήσεις στην ακρίβεια?
Γιατι είναι πιο πρακτικό: είναι πιο εύκολο να μεταφέρεις και να χρησιμοποιείς έναν Άτλαντα ή ένα τάμπλετ απ’ ότι μια υδρόγειο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πηγαίνουμε από τις τρεις διαστάσεις στις δύο, αλλά ότι η μερκατορική προβολή χρησιμοποιείται σε εφαρμογές που δεν πρέπει. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διατηρεί τις διευθύνσεις (και άρα τα σχήματα). Αυτό την καθιστά ιδανική για πλοήγηση αλλά κάκιστη στην απόδοση εμβαδών (καμία χαρτογραφική προβολή δεν μπορεί να πετύχει και τα δύο).
“Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει σε δύο διαστάσεις να απεικονίσεις τρεις διαστάσεις”
– Τα μόνιτορ και οι χάρτινοι χάρτες είναι επίπεδοι…