Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

9 πράγματα που ίσως αγνοούσατε για τους Ινουίτ

Ινουίτ είναι το όνομα των Ιθαγενών της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Στη γλώσσα τους η λέξη Ινουίτ (Inuit) σημαίνει «άνθρωποι».
9 πράγματα που ίσως αγνοούσατε για τους Ινουίτ

Ινουίτ είναι το όνομα των Ιθαγενών της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Στη γλώσσα τους η λέξη Ινουίτ (Inuit) σημαίνει «άνθρωποι».  Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τούλε (Thule), που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία μετά από τρεις αιώνες (1300 μ.Χ.) και λίγο αργότερα, το 1400 μ.Χ. στην ανατολική. Σήμερα ζουν στην Αλάσκα, στον βόρειο Καναδά και στη Γροιλανδία, κοντά και γύρω από τον Αρκτικό κύκλο.

Πάμε να δούμε μερικά συγκλονιστικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τη φυλή των Ινουίτ:

Οι Ινουίτ δεν θέλουν αποκαλούνται Εσκιμώοι.

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε απ’ τους Γάλλους ή τους Δανούς και σημαίνει είτε υπόδημα για το χιόνι είτε κρεατοφάγος (η λέξη Εσκιμώος αποτελεί μεταφορά του γαλλικού esquimaux, λέξη αλεουτικής αρχής, eskimants = «τρώει ωμά», από το eski = «ωμός» + mants = «τρώει») και η χρήση της λέξης θεωρείται ως φυλετική προσβολή. Έτσι λοιπόν Ινουίτ για τον πληθυντικό αριθμό και Ινούκ για τον ενικό.

Γυναίκες με παραδοσιακή ενδυμασία (1995) (πηγή: wikipedia)

Η Γροιλανδία κατοικείται κυρίως από Ινουίτ.

Στη Γροιλανδία ζουν 51349 Ινουίτ (απογραφή 2012) και αποτελούν το 89% του πληθυσμού του νησιού. Η πλειονότητα ζει στη νοτιοδυτική γωνιά του νησιού.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Που ζούσαν και που ζουν σήμερα οι Ινουίτ.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ινουίτ.

Παρόλο που οι Ινουίτ της Γροιλανδίας ήρθαν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και άλλες διατροφικές συνήθειες, δεν άλλαξαν τη διαίτα τους. Οι ανθρωπολόγοι και άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαίτα των Ινουίτ έχει παραμείνει κατά βάση η ίδια ανά τους αιώνες και αποτελείται κυρίως από κρέας και ψάρι καθώς η πρόσβαση σε λαχανικά και φρούτα είναι περιορισμένη.

Το φιλί με τις μύτες.

Τι τρέχει τώρα με το φημισμένο γλυκύτατο φιλί με τα μυτάκια τους; Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να μυρίζουν ο ένας τα μάγουλα και τα μαλλιά του άλλου. Αυτή η πράξη είναι γνωστή ως kunik.

Τα ιγκλού.

Παρεξηγημένος και ο όρος ιγκλού. Για τους Ινουίτ κάθε σπίτι ονομάζεται ιγκλού και όχι απαραίτητα οι κατασκευές σε σχήμα θόλου από χιόνι και πάγο.

Εσωτερικό ιγκλού στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: wikipedia)

Τα μεταφορικά μέσα των Ινούιτ.

Οι Ινουίτ ήταν αρκετά εφευρετικοί όσον αφορά τις μεταφορές. Είναι υπεύθυνοι για το qamutik, γνωστό και ως έλκυθρο με σκύλους, και το qajaq, γνωστό σε μας ως καγιάκ. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν ξύλο και οστά φάλαινας.

Τα σκυλιά έλκηθρου δεν είναι κατοικίδια.

Οι σκύλοι της Γροιλανδίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα των Ινουίτ. Όσο χαριτωμένα κι αν είναι, δεν είναι ήμερα και δεν είναι κατοικίδια.

Σε πολλά χωριά των Ινουίτ, τα σκυλιά ανταγωνίζονται τον αριθμό των κατοίκων. Παρά τη φιλική τους εμφάνιση, δεν είναι κατοικίδια. Δεν είναι ήμεροι. Μην προσπαθήσετε να τα χαϊδέψετε διαφορετικά κινδυνεύετε να σας δαγκώσουν. Τα σκυλιά χρησιμοποιούνται για το κυνήγι πολικών αρκούδων και φωκιών και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων το χειμώνα. Το καλοκαίρι κάνουν διακοπές.

Στο Sisimiut και σε μερικά ακόμα χωριά της Γροιλανδίας, τα σκυλιά είναι καθαρόαιμα τύπου χάσκι. Για να διατηρηθεί η φυλή καθαρή, δεν επιτρέπονται άλλα σκυλιά ως κατοικίδια για να αποτραπεί η αναπαραγωγή.

Εκατοντάδες λέξεις για το χιόνι.

Μια άλλη παρανόηση της κουλτούρας των Ινουίτ προκλήθηκε από τον ανθρωπολόγο Φραντς Μπόας τον 19ο αιώνα. Στον Μπόας δόθηκε η δυνατότητα να ζήσει με τους Ινουίτ για λίγο, ώστε να μάθει περισσότερα γι’ αυτούς, και σημείωσε το γεγονός ότι αναφέρονται συχνά στο χιόνι. Ωστόσο, η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ινουίτ έχουν εκατοντάδες λέξεις από το χιόνι προέρχεται από μια παρανόηση της δομής των προτάσεών τους. Αντί να χρησιμοποιούν πολλές λέξεις για να περιγράψουν κάτι, οι Ινούιτ χρησιμοποιούν μια λέξη, για παράδειγμα η λέξη aqilokoq μεταφράζεται με τη φράση «χιόνι που πέφτει απαλά». Φυσικά, οι Ινουίτ έχουν πολλές φράσεις για να περιγράψουν τις καιρικές συνθήκες, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις ρίζας που στην πραγματικότητα σημαίνουν χιόνι.

Οι πανοπλίες των Ινουίτ.

Όταν ακούτε τη λέξη πανοπλία, πιθανότατα οραματίζεστε ιππότες που προστατεύονταν από ατσάλι. Οι αρχαίοι Ινουίτ δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το υλικό, αλλά αδιαμφισβήτητα χρειάζονταν προστασία από τα στοιχεία και τα επικίνδυνα ζώα. Εξαιτίας αυτού, κατασκεύασαν τη δική τους εκδοχή πανοπλίας από ακατέργαστους δερμάτινους ιμάντες και οστέινες πλάκες, που συνήθως κατασκευάζονταν από δόντια θαλάσσιου ίππου. Αυτό το σχέδιο τους έδωσε τη δυνατότητα στους πρώτους ανθρώπους των Ινουίτ να επιβιώσουν από πολλές συναντήσεις που θα ήταν σχεδόν σίγουρα θανατηφόρες διαφορετικά.

Κυνηγοί θαλασσίων ίππων(1999) (πηγή: wikipedia)

Το διάβασμα δεν σταματάει εδώ όμως: γνωρίστε τους Σαάμι της Λαπωνίας.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

  1. …και ποτέ να μην τα σταματήσεις, Παντελή! Ούτε τα ταξίδια του νου ούτε τα κυριολεκτικά. Σε χαίρομαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.