Υπάρχουν αρκετές αστικές περιοχές στον κόσμο που είναι τόσο προσεκτικά σχεδιασμένες που μας αφήνουν άφωνους. Πλέον με τη βοήθεια των δορυφόρων και των αεροφωτογραφιών, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε με κάθε λεπτομέρεια πόσο τακτοποιημένα ή συμμετρικά μπορεί να είναι τα σχέδια μιας πόλης ή μιας κοινότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Brøndby Haveby ή το Brøndby Garden City. Βρίσκεται λίγο έξω από την Κοπεγχάγη της Δανίας, αυτή η «πόλη -κήπος» έγινε γνωστή μετά τις αεροφωτογραφίες που παρουσίασε ο φωτογράφος Henry Do, αποκαλύπτοντας τη μοναδική κυκλική της διάταξη.
Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα για πρώτη φορά την πόλη ήταν η λέξη παράδεισος. Είναι τέλειο σκηνικό από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και μου αρέσουν αρκετά οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Αλλά τώρα μιλάμε για ένα πραγματικό μέρος στην πραγματική ζωή. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να πει κανείς ότι είναι σχεδόν το ονειρεμένο οικιστικό μας περιβάλλον που προσφέρει ηρεμία και την απαραίτητη ιδιωτικότητα.
Αλλά εμένα αυτή η συμμετρία μου κλωτσάει, μου δημιουργεί μια ανασφάλεια! Δεν έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε τέλειες κατοικίες, και ίσως μια μικρή δόση χάους να είναι απαραίτητη στη ζωή μας.
Πίσω στο Brondby, κάθε κοινότητα μοιάζει με μια πίτσα, χωρισμένη σε κομμάτια, αν την κοιτάξεις από ψηλά. Και δεν είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν μόνιμα.
Είναι ένα μέρος για τους ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα στις πόλεις, ώστε να έχουν ένα μικρό οικόπεδο όπου μπορούν να ασχοληθούν με την κηπουρική τους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες. Τα διαμερίσματα δεν είναι πάνω από 50 τ.μ. και δεν προσφέρονται για μόνιμη κατοικία. Είναι διαθέσιμα μόνο από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου και τα σαββατοκύριακα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Η πόλη κατασκευάστηκε το 1964. και το όραμα του αρχιτέκτονα Erik Mygind ήταν παρέχει στους ενοίκους ένα περιβάλλον για επαφή με τη φύση, κοινωνικοποίηση και ποιοτική χαλάρωση .
Ναι – οι κήποι νοικιάζονται. Το οικόπεδο νοικιάζεται, αλλά τα σπίτια είναι ιδιόκτητα. Η μόνιμη κατοικία των ενοίκων θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το οικόπεδο για να πληρούν τα κριτήρια για ένα σπίτι. Τα σπίτια στο Brøndby Garden City διαθέτουν συστήματα αποχέτευσης, τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η γέφυρα Ορεσούντ που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία
Πως είναι να ζεις στο Brondby Garden City; Ο Lenni Madsen, ένας μηχανικός λογισμικού ασφαλείας, του οποίου οι γονείς έχουν ένα σπίτι στην πόλη δηλώνει ότι:
«Φανταστείτε μια μικρή κοινότητα, όπου όλοι γνωρίζουν όλους. Βλέπετε ο ένας τον άλλον απέναντι από τον φράκτη, και μπορεί να βρίσκεστε με τον διπλανό σας για καφέ ή μπύρα. Έπειτα συγκρίνετε το με ένα απλό σενάριο, όπου δεν γνωρίζετε σχεδόν κανέναν στην πολυκατοικία σας, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται να μπουν στο διαμέρισμά τους, μην έχοντας λόγους για αλληλεπίδραση με τους γείτονές τους εκτός ίσως για να κάνουν κάποια παρατήρηση».
Εσείς θα μένατε στην Brøndby Garden City;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: 15 πράγματα για τα οποία φημίζεται η Δανία