Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας 2022: Ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα;

Τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Η απάντηση που μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι το "δεν ξέρω". Αλλά για να μην τελειώσει τόσο άδοξα το άρθρο ακόμα δεν ξεκίνησε, ας δούμε τι λένε και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές που προσπαθούν να βρουν απάντηση σε μία από τις πιο πολύπλοκες ερωτήσεις στην ιστορία.
Το κυνήγι της ευτυχίας σε ένα παγκόσμιο χάρτη

Παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας για το 2022

Τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους; Η απάντηση που μου έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι το “δεν ξέρω”. Αλλά για να μην τελειώσει τόσο άδοξα το άρθρο ακόμα δεν ξεκίνησε, ας δούμε τι λένε και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές που προσπαθούν να βρουν απάντηση σε μία από τις πιο πολύπλοκες ερωτήσεις στην ιστορία.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, τα επίπεδα ευτυχίας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα: η οικονομική ασφάλεια, οι αντιλήψεις για κοινωνική υποστήριξη, η αίσθηση προσωπικής ελευθερίας και πολλά άλλα. Όπως καταλαβαίνετε πολλά υποκειμενικά κριτήρια που όμως αν τα δεις συνολικά σε έναν πληθυσμό μιας χώρας βγάζουν κάποιο νόημα.

Οι χάρτες που έφτιαξα αντλούν δεδομένα από την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας για να αποκαλύψει τη μέση βαθμολογία ευτυχίας 146 χωρών. Δείχνει τις μέσες βαθμολογίες από το 2019 έως το 2021 και υπογραμμίζει ποιες χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες —ή πιο δυστυχισμένες— και γιατί. Να σημειώσω εδώ ότι τα δεδομένα δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή και οικονομική κρίση που ακολούθησε.

Πώς μετριέται η ευτυχία;

Οι αριθμοί που εμφανίζονται σε κάθε χώρα αντιπροσωπεύουν τα δεδομένα της έρευνας από χιλιάδες ερωτηθέντες, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν την υποκειμενική ευτυχία τους. Οι ερωτήσεις βασίζονται σε μια μεθοδολογία που δεν θα σας αναπτύξω αλλά μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η έκθεση κάνει χρήση της παλινδρόμησης (μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης στατιστικής τεχνική μοντελοποίησηςς για την έρευνα της συσχέτισης μεταξύ μίας εξαρτώμενης μεταβλητής και μιας ή περισσότερων ανεξάρτητων μεταβλητών) για να εξηγήσει τις βαθμολογίες της ευτυχίας, εξετάζοντας υλικούς και άυλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν, όπως:

  • Κοινωνική υποστήριξη
  • Προσδόκιμο ζωής
  • Ελευθερία να κάνεις επιλογές ζωής
  • Γενναιοδωρία
  • κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  • Αντιλήψεις περί διαφθοράς
  • Θετικές και αρνητικές επιδράσεις

Η παγκόσμια ευτυχία

Η παγκόσμια ευτυχία έχει μέσο όρο βαθμολογίας 5,6, παρουσιάζοντας μια σχετική βελτίωση κατά 0,1 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Παρακάτω, εξετάζουμε τα επίπεδα ευτυχίας κάθε ηπείρου.

Βόρεια Αμερική

Τρέχουσα διάθεση: Ευτυχισμένη (6.3)

Όπως και πέρυσι, ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, έχει χάσει κάποιο έδαφος στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας τη 15η θέση φέτος σε σύγκριση με τη 14η της προηγούμενης χρονιάς. Αντίθετα, οι ΗΠΑ ανέβηκαν τρεις θέσεις στη φετινή έκθεση λίγο κάτω από τον Καναδά με βαθμολογία 6,97.

Επίπεδα ευτυχίας Βόρειας Αμερικής
Επίπεδα ευτυχίας Βόρειας Αμερικής

Η Δομινικανή Δημοκρατία έρχεται στην τελευταία θέση στην ήπειρο. Ενώ γνώρισε εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα επλήγη σκληρά από την παγκόσμια πανδημία – το 2020, περίπου 270.000 άνθρωποι βρέθηκαν κάτω από το επίπεδο φτώχιας και η οικονομία ζορίζεται να φτάσει τα προπανδημικά επίπεδα.

Νότια Αμερική

Τρέχουσα διάθεση: Ευχαριστημένη (5.8)

Η Ουρουγουάη διατηρεί την πρωτιά ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στη Νότια Αμερική. Το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φτώχιας και η ισχυρή μεσαία τάξη (πάνω από το 60% του συνολικού πληθυσμού) είναι οι λόγοι ευημερίας της χώρας.

Η πανδημία δεν την επηρέασε τόσο, προσαρμόστηκε γρήγορα στα δεδομένα τηλεργασίας και τηλεμάθησης ενώ παράλληλα ήταν και η πρώτη χώρα που άνοιξε τα σχολεία κατά την αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης.

Επίπεδα ευτυχίας Νότιας Αμερικής
Επίπεδα ευτυχίας Νότιας Αμερικής

Μέχρι και πέρυσι, η Κολομβία ήταν η πιο βελτιωμένη χώρα στην ήπειρο. Αλλά φέτος, έπεσε 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, καθιστώντας την τη λιγότερο βελτιωμένη χώρα.

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα με βαθμολογία 4.9. Η βαθμολογία παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η οικονομική και υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα σε συνδυασμό με τις μεταναστευτικές ροές προς Κολομβία και Ισημερινό είναι οι κύριοι λόγοι δυστυχίας.

Ευρώπη

Τρέχουσα διάθεση: Ευτυχισμένη (6.5)

Η Φινλανδία δεν είναι μόνο η πιο ευτυχισμένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά καταλαμβάνει και την πρώτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η Φινλανδία είναι μία από τις πέντε βόρειες χώρες που κατατάσσονται στο top 10. Η Δανία έρχεται στη δεύτερη θέση και ακολουθεί η Ισλανδία στην τρίτη.

Επίπεδα ευτυχίας Ευρώπης
Επίπεδα ευτυχίας Ευρώπης

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, βελτιωμένη αρκετά από την 77η θέση της προηγούμενης έκθεσης.

Χωρίς εκπλήξεις η Ουκρανία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, καθιστώντας την την πιο δυστυχισμένη χώρα στην Ευρώπη.

Αφρική

Τρέχουσα διάθεση: Δυστυχισμένη (4.5)

Η Αφρική κατατάσσεται ως η πιο δυστυχισμένη ήπειρος. Η Ζιμπάμπουε παραμένει η πιο δυστυχισμένη χώρα καθώς συνεχίζει να παλεύει με υψηλά επίπεδα φτώχειας. Το 2021, περίπου 6,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το διεθνές όριο φτώχειας.

Επίπεδα ευτυχίας Αφρικής
Επίπεδα ευτυχίας Αφρικής

Στον αντίποδα, ο Μαυρίκιος παραμένει η πιο ευτυχισμένη χώρα στην περιοχή, πιθανότατα λόγω των σχετικά υψηλών επιπέδων εισοδήματός του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαυρίκιος έγινε χώρα υψηλού εισοδήματος τον Ιούλιο του 2020, αλλά επανήλθε στο ανώτερο-μεσαίο εισόδημά του το 2021 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Ασία

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στη 146η και τελευταία θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Μετά τη λήξη της 20ετούς κατοχής της χώρας οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία προκαλώντας οικονομική δυσπραγία και χάνοντας την υποστήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πιο ευτυχισμένη χώρα της ηπείρου είναι το Ισραήλ με 7.4 βαθμολογία καταλαμβάνοντας την 9η θέση παγκοσμίως.

Επίπεδα ευτυχίας Ασίας

Διανύουμε τον τρίτο χρόνο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 και είναι σαφές ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία, την κοινωνική και την οικονομία. Δεν είναι σαφές πότε τα πράγματα θα επανέλθουν πλήρως στο φυσιολογικό – αν ποτέ γίνει αυτό. Το θετικό είναι ότι οι χώρες δείχνουν σιγά σιγά σημάδια ανάκαμψης.

Για τη συνέχεια δείτε τον χάρτη: Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων; 

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.