Γιατί φημίζεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας;

Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία (ιρλανδικά: Éire, αγγλικά: Ireland) είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ., περίπου 4 φορές η Πελοπόννησος και κατοικείται τα τελευταία 7000 χρόνια. Το νησί είναι χωρισμένο στα δύο, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρειο Ιρλανδία, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την πρώτη χώρα.

Περιεχόμενα

Πληθυσμός Ιρλανδίας

Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Ιρλανδοί ζουν στο εξωτερικό και μόλις 6 εκατομμύρια στην Ιρλανδία. Ο πληθυσμός είναι κατά βάση νεανικός λόγω του υψηλού ρυθμού γεννήσεων, ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια. Περίπου το 9% των Ιρλανδών έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Τι γλώσσα μιλάνε στην Ιρλανδία;

Τα ιρλανδικά είναι τεχνικά η πρώτη επίσημη γλώσσα στην χώρα και όχι η αγγλική, παρόλο που μόνο το 2% του πληθυσμού τα μιλάει σε καθημερινή βάση.  Υπάρχουν εκατοντάδες προφορές και σχεδόν κάθε πόλη έχει την δική της. Ενδιαφέρον έχουν και τα ιρλανδικά επώνυμα που ξεκινούν με Mac που σημαίνει ο γιος του τάδε (πχ. ΜακΝτοναλντς) και με “Ο” που σημαίνει εγγονός του τάδε (πχ. Ο’ Hara).

Το μεγαλύτερο όνομα τοποθεσίας στην Ιρλανδία είναι το Muckanaghederdauhaulia.

Σημαία

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στην Ιρλανδική σημαία έχει το καθένα τον συμβολισμό του, το πράσινο για τους καθολικούς, το πορτοκαλί για τους προτεστάντες και το άσπρο για να εκφράσει την ανάγκη για ειρήνη και ενότητα μεταξύ τους.

Σημαία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Σημαία της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας

Πρωτεύουσα Ιρλανδίας

Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη στο νησί στην εκβολή του ποταμού Λίφεϋ. Αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς και είναι η κύρια πόλη της Ιρλανδίας από την εποχή του Μεσαίωνα. Ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής είναι 1.661.000 κάτοικοι. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις ιρλανδικές λέξεις “Dubh linn” και σημαίνουν μαύρος βάλτος ή μαύρη λίμνη. Η πρώτη γραπτή αναφορά για την πόλη προέρχεται από τον Έλληνα αστρονόμο και χαρτογράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο, το έτος 140 π.Χ., στα γραπτά του οποίου αναφέρεται ως Eblana Civitas. Ωστόσο θεωρείται ότι η πόλη ιδρύθηκε με το τωρινό της όνομα το έτος 988 μ.Χ.

Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας
Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας

Γεωγραφία

Είναι γνωστή και ως το σμαραγδένιο νησί μιας και είναι καταπράσινη! Ο ποταμός Shannon είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ιρλανδία. Οι βράχοι στο νησί Achill είναι οι δεύτεροι υψηλότεροι βράχοι στην Ευρώπη και βρίσκονται 688 μέτρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Άγιος Πατρίκιος

Το ξέρατε ότι ο Άγιος Πατρίκιος ο τριφυλλοφόρος γεννήθηκε στην Ουαλία και όχι στην Ιρλανδία; Σύμφωνα με τον θρύλο, ο άγιος είχε διατάξει όλα τα φίδια του νησιού να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν αν και όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχαν ποτέ φίδια στο νησί. Και αν και θα περιμέναμε το εθνικό σύμβολο της χώρας να είναι το τριφύλλι, οι Ιρλανδοί επέλεξαν την άρπα, που βρίσκεται μάλιστα και στο μπροστινό μέρος των ιρλανδικών διαβατηρίων.

Εμείς πάλι στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει την ημέρα του Άγιου Πατρίκιου με την ιρλανδική μπύρα. Και μολονότι είναι γνωστή για την παραγωγή της μπύρας Guiness (καθημερινά παράγονται 10 εκατομμύρια τεμάχια), περισσότερες πουλιούνται στη Νιγηρία, παρά στην Ιρλανδία.

Άλλο παράδοξο είναι το ότι παρόλο από το 2009 είναι παράνομο να είσαι μεθυσμένος σε δημόσιο χώρο στην Ιρλανδία, η χώρα κατέχει την 6η θέση σε κατανάλωση μπύρας παγκοσμίως ανά άτομο! Ακόμα φιλοξενεί μία από τις παλαιότερες παμπ στον κόσμο, η οποία άνοιξε το 900 μ.Χ.

Προσωπικότητες & Διακρίσεις

Ο σερ Έρνεστ Χένρι Σάκλετον ήταν εξερευνητής, Άγγλο-Ιρλανδικής καταγωγής, ο οποίος συμμετείχε σε τρεις εξερευνητικές αποστολές στην Ανταρκτική και κατόρθωσε να φτάσει 157 χιλιόμετρα από το Νότιο Πόλο.

Επιπλέον τα υποβρύχια εφευρέθηκαν στην Ιρλανδία από τον John Philip Holland και ο Wild Atlantic Way είναι η μεγαλύτερη παραλιακή οδική διαδρομή στον κόσμο με μήκος που ξεπερνά τα 2500 χιλιόμετρα.

Wild Atlantic Way
Wild Atlantic Way

Παράλληλα ο διάσημος Λευκός οίκος σχεδιάστηκε από τον ιρλανδό αρχιτέκτονα James Hoban στα τέλη του 18ου αιώνα.

Αν αναρωτιέστε από τέχνη πως τα πήγαιναν οι φίλοι μας, ο Bram Stoker, ο οποίος έγραψε τον Dracula, είναι από το Δουβλίνο, και πρόκειται για μια ιστορία που έχει εμπνευστεί από τον ιρλανδικό θρύλο του Abhartach.

Τα γνωστά σε όλους μας βραβεία όσκαρ σχεδιάστηκαν από τον ιρλανδό George Stanley. Και μιλώντας για βραβεία Η Ιρλανδία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision επτά φορές, περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη χώρα (το 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 και 1996).

Bonus Facts

 • Ο φάρος Hook στο Wexford είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο και ο 2ος πιο παλιός σε λειτουργία μετά τον πύργο του Ηρακλή στην Ισπανία.
 • Η Ιρλανδία έχει τη δική της αρχαία εκδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων που ονομάζεται Tailteann Games.
 • Το ξενοδοχείο Woodenbridge στο Wicklow είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στην Ιρλανδία. Άνοιξε το 1608.
 • Το Halloween προέρχεται από το αρχαίο κέλτικο φεστιβάλ Samhain, όπου οι ντόπιοι ανάβαν φωτιές και φορούσαν τρομακτικά κοστούμια για να αποτρέψουν τα ανεπιθύμητα πνεύματα. Το Samhain είναι μια παλιά γαελική λέξη που μεταφράζεται σε «πιο σκοτεινό μισό», σηματοδοτώντας έτσι την αρχή του χειμώνα.
 • Το ορυχείο Tara στο County Meath είναι το μεγαλύτερο ορυχείο ψευδαργύρου στην Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο.
 • Η γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε στην Ιρλανδία πριν χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία.
 • Περίπου 34.000 Αμερικανοί δήλωσαν ότι έχουν ιρλανδική καταγωγή στην απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ.
 • Ο μέσος όρος ύψους των Ιρλανδών είναι τα 171,8 εκατοστά και βρίσκονται στην 25η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Οι άνδρες έχουν μέσο όρο τα 179 εκατοστά και οι γυναίκες τα 164,5 εκατοστά.
 • Οι ομοφυλοφιλικοί γάμοι είναι νόμιμοι στην Ιρλανδία από το 2015. Οι αμβλώσεις από το 2018.
 • Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι θαμμένος στην Εκκλησία του Whitefriar Street στο Δουβλίνο.
 • Το Croke Park στο Δουβλίνο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη.
 • Ένα απ’ τα πιο σημαντικά γεωλογικά αξιοθέατα της χώρας είναι το Dun Briste ή «Χαλασμένο Φρούριο», ένας εκπληκτικός βραχώδης σχηματισμός που μας επιτρέπει να δούμε στρώμα στρώμα τα πολύχρωμα πετρώματά του. Μάθετε περισσότερα για τον Dun Briste.

Πηγές: Wikipedia, Britannica

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ