Αν και στη σύγχρονη ιστορία, η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου συνδέεται με το πράσινο χρώμα, τις παρελάσεις (όταν δεν ακυρώνονται) και τις μπύρες, η γιορτή χρονολογείται πριν από 1.500 χρόνια. Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν τον 17ο αιώνα στις 17 Μαρτίου, στην επέτειο του θανάτου του Αγίου Πατρικίου τον 5ο αιώνα.
Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία

Πολλά από αυτά που είναι γνωστά για τη ζωή του Αγίου Πατρικίου είναι συνυφασμένα με τη λαογραφία και τους μύθους. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο πολιούχος της Ιρλανδίας, γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία (και όχι στην Ιρλανδία) κοντά στα τέλη του 4ου αιώνα, πιθανότητα στην Ουαλία ή τη Σκωτία. Σε ηλικία 16 ετών απήχθη από Ιρλανδούς εισβολείς και πωλήθηκε ως σκλάβος σε Κέλτη ιερέα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αφού εργάστηκε ως βοσκός για έξι χρόνια, κατόρθωσε να δραπετεύσει πίσω στη Βρετανία. Επέστρεψε τελικά στην Ιρλανδία ως χριστιανός ιεραπόστολος.
Ο Άγιος Πατρίκιος δεν έδιωξε τα φίδια από την Ιρλανδία, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν από μιας αρχής

Μεταξύ των θρύλων που συνδέονται με τον Άγιο Πατρίκιο είναι ότι ενώ βρισκόταν στην κορυφή μιας πλαγιάς αποφάσισε να απομακρύνει τα φίδια από την Ιρλανδία – ωθώντας τα να πέσουν μέσα στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τα φίδια δεν κατέλαβαν ποτέ το σμαραγδένιο νησί. Δεν υπάρχουν σημάδια φιδιών στο αρχείο απολιθωμάτων της χώρας ενώ το νερό που περιβάλλει την Ιρλανδία χρονολογείται από την τελευταία παγετώδη περίοδο. Πριν από αυτή, η περιοχή ήταν καλυμμένη με πάγο και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα ήταν απαγορευτικές για τα ερπετά.
Η παρουσία των καλικάντζαρων βασίζεται σε κέλτικα παραμύθια

Ο κοκκινομάλλης, ντυμένος στα πράσινα καλικάντζαρος συνδέεται συνήθως με την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Η πρωτότυπη ιρλανδική ονομασία για αυτές τις φιγούρες της λαογραφίας είναι «lobaircin», που σημαίνει «μικρόσωμος σύντροφος». Η πίστη στους καλικάντζαρους προέρχεται πιθανώς από τα κέλτικα παραμύθια κατά τα οποία μικρόσωμοι άντρες και γυναίκες (εδώ έχουμε αμφιβολίες) χρησιμοποιούσαν τις μαγικές τους δυνάμεις για να υπηρετήσουν το καλό ή το κακό. Oι καλικάντζαροι παρουσιάζονται ως αρκετά ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες και είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση των παπουτσιών άλλων κέλτικων νεράιδων.
Το τριφύλλι θεωρήθηκε ιερό φυτό

Το τριφύλλι έχει συνδεθεί, πέραν του Παναθηναϊκού, με την Ιρλανδία εδώ και αιώνες. Οι Κέλτες το ονόμαζαν “seamroy” και θεωρήθηκε ιερό φυτό που συμβόλιζε την άφιξη της άνοιξης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος Πατρίκιος χρησιμοποίησε το φυτό ως “οπτικό παράδειγμα” όταν προσπαθούσε να εξηγήσει την Αγία Τριάδα. Μέχρι τον 17ο αιώνα, το τριφύλλι είχε γίνει σύμβολο του αναδυόμενου ιρλανδικού εθνικισμού.
Η πρώτη παρέλαση του Αγίου Πατρικίου πραγματοποιήθηκε στην Αμερική
Ενώ οι άνθρωποι στην Ιρλανδία γιόρταζαν τον Άγιο Πατρίκιο από το 1600, η παράδοση με την παρέλαση ξεκίνησε στην Αμερική και μάλιστα προηγείται της ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα αρχεία αναφέρουν ότι η πρώτη παρέλαση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1601 σε μια ισπανική αποικία στο σημερινό St. Augustine της Φλόριντα από τον Ιρλανδό εφημέριο Ricardo Artur. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, οι Ιρλανδοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στον αγγλικό στρατό διαδήλωσαν στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη στις 17 Μαρτίου του 1737. Ο ενθουσιασμός για τις παρελάσεις του Αγίου Πατρικίου στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις ολοένα και αυξανόταν.
Το βοδινό κρέας με λάχανο είναι το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας

Το γεύμα που έγινε βασικό στοιχείο της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου ήταν μια αμερικανική “καινοτομία”. Ενώ το ζαμπόν και το λάχανο ήταν στις γεύσεις που αγαπούσαν οι Ιρλανδοί, το βοδινό κρέας προσέφερε ένα φθηνότερο υποκατάστατο στους φτωχούς μετανάστες. Οι Ιρλανδοαμερικάνοι που ζούσαν στις παραγκουπόλεις του Κάτω Μανχάταν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, αγόραζαν περισσεύματα βοδινού κρέατος από τα πλοία που επιστρέφαν από το εμπόριο τσαγιού στην Κίνα, το έβραζαν τρεις φορές και στην τελευταία πρόσθεταν λάχανο για να αφαιρέσουν μέρος της άλμης.
Bonus Facts
Το επίσημο χρώμα του Άγιου Πατρίκιου κανονικά ήταν το μπλε. Το πράσινο χρώμα υιοθετήθηκε μετά τη σύνδεση της ημέρας με το ιρλανδικό κίνημα ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με τον ιρλανδικό μύθο, ο Άγιος Πατρίκιος δεν ονομαζόταν αρχικά Πατρίκιος αλλά Maewyn Succat και για καλή μας τύχη το άλλαξε σε Πατρίκιος αφού έγινε ιερέας.
Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι εθνική αργία για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία και μέχρι τη δεκαετία του 70′ οι pubs ήταν κλειστές εκείνη την ημέρα σε όλο το νησί. Ο εορτασμός της ημέρας ήταν καθαρά θρησκευτική υπόθεση.
Στο Σικάγο, την ημέρα του εορτασμού βάφουν με πράσινο χρώμα τα νερά του ομώνυμου ποταμού από το 1962.

Το 2020 και το 2021, οι παρελάσεις σε ολόκληρη τη Αμερική ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες λόγω της εμφάνισης του ιού.
Ακολουθεί και playlist με ιρλανδική μουσική, ένεκα της ημέρας, από το μουσικό αυτάκι της Ντανιέλας Παλαιοχωρινού.