Γεωγραφία
Η Σκωτία στα αγγλικά: Scotland και στα σκωτικά γαελικά: Alba, είναι χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του. Στα νότια συνορεύει μόνο με την Αγγλία, ενώ οι δυτικές ακτές της βρέχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό και οι ανατολικές ακτές της από τη Βόρεια Θάλασσα.
Έχει συνολική έκταση 78,772 km² λίγο μεγαλύτερη από την μισή Ελλάδα και πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Η Σκωτία χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς), και στις πεδινές περιοχές (Λόουλαντς) ενώ επίσης συγκαταλέγονται τα νησιά Εβρίδες, Όρκνεϊ και Σέτλαντ. Συνολικά έχει περισσότερα από 800 νησιά, εκ των οποίων τα 100 κατοικούνται μόνιμα.
Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς) και πεδινούς (Λόουλαντερς). Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία. Σε αντίθεση οι Λόουλαντερς στο νότο της χώρας έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αγγλική κουλτούρα λόγω γειτνίασης με την Αγγλία.
Περιεχόμενα
Πρωτεύουσα
Το Εδιμβούργο είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Γλασκώβη. Αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχει συνολικό πληθυσμό 486.120 κατοίκους κι είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο.
Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το βρυθονικό Din Eidyn (Φρούριο του Έντιν), ενώ αναφέρεται και σε ένα ποίημα του 600 μ.Χ. με τίτλο Y Gododdin. Μετά την πολιορκία του από τους Άγγλους, μετονομάστηκε σε Εδιμβούργο.
Σημαία
Η σημαία της Σκωτίας είναι γνωστή και ως Σταυρός του Αγίου Ανδρέα ή Saltire. Λέγεται ότι ο Άγιος Ανδρέας, ένας από τους αποστόλους σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους το 60 μ.Χ. και επειδή δεν θεωρούσε τον εαυτό του αντάξιο να σταυρωθεί σε ένα σταυρό σαν του Ιησού, τον σταύρωσαν σε ένα X, το οποίο έγινε και σύμβολο του. Διαβάστε το αφιέρωμα μας στις σημαίες με σταυρό.
Γλώσσα
Η Σκωτία έχει τρεις επίσημα αναγνωρισμένες γλώσσες: τα Αγγλικά, τα οποία σχεδόν πάντα μιλιούνται με τη μορφή των Σκωτικών Αγγλικών, τα Σκωτικά Γαελικά (μόνον το 1,2% των Σκώτων μιλάει πλέον Γαελικά) και τα Σκωτικά (Σκωτς) που μιλιούνται απ’ το 30% των Σκώτων.
Ιστορία
Πιστεύεται ότι, μετά τους παγετώνες, οι πρώτες ομάδες κυνηγών έφτασαν στη Σκωτία πριν 11.000 χρόνια. Οι πρώτες κατοικίες κατασκευάστηκαν πριν 9.500 χρόνια περίπου, ενώ οι πρώτοι οικισμοί πριν 6.000 χρόνια.
Η γραπτή ιστορία της Σκωτίας ξεκίνησε με την άφιξη των Ρωμαίων στη νότια και κεντρική Μεγάλη Βρετανία, όταν κατέλαβαν τα τωρινά εδάφη της Αγγλίας και της Ουαλίας και τα μετέτρεψαν στη ρωμαϊκή επαρχία Britannia. Οι Ρωμαίοι έχτισαν το Τείχος του Αδριανού για να ελέγξουν τις τοπικές φυλές και από τις δύο πλευρές, αλλά τελικά αποτέλεσε το βόρειο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Βρετανία.
Κατά τον Μεσαίωνα, το βασίλειο των Πίκτων ήταν το κράτος που έγινε τελικά γνωστό ως Άλμπα ή Σκωτία. Για τα επόμενα 900 χρόνια οι συγκρούσεις και οι κόντρες με την Αγγλία ήταν συχνές και φτάνουμε στο έτος 1707 κατά το οποίο οι αγγλικές απειλές για πάγωμα του εμπορίου και της ελεύθερης διακίνησης από τα μεταξύ τους σύνορα οδήγησαν στην υπογραφή της Ενωτικής Πράξης και στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.
Η Σκωτία έγινε ένα από τα μεγάλα εμπορικά, βιομηχανικά και πνευματικά κέντρα της Ευρώπης μετά τη σκωτσέζικη Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Φιλόσοφοι όπως οι Francis Hutcheson, Adam Smith, και David Hume έδωσαν πολλά στις πολιτικές και πρακτικές επιστήμες ενώ οι εφευρέτες Alexander Graham Bell, James Watt, Andrew Carnegie και John McAdam έκαναν γνωστή τη Σκωτία στα πέρατα του κόσμου.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πρόταση η οποία καταψηφίστηκε σε ποσοστό 54%.
Έδαφος - Κλίμα
Το κλίμα της Σκωτίας είναι εύκρατο ωκεάνιο και γενικά ευμετάβλητο. Επηρεάζεται από το Ρεύμα του Κόλπου από τον Ατλαντικό κι έτσι έχει πιο ήπιους χειμώνες, αλλά και πιο δροσερά και υγρά καλοκαίρια σε σύγκριση με άλλες περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, όπως οι πόλεις του Όσλο και της Μόσχας. Ωστόσο, παρατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το υψηλότερο βουνό στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην Σκωτία. Είναι το Ben Nevis και φτάνει τα 4409 πόδια και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο δέχεται περισσότερες από 100,000 αναβάσεις.
Το παλιότερο δέντρο στην Ευρώπη βρίσκεται στο Fortingall Yew στο Perthshire και είναι ηλικίας μεταξύ 2000 και 3000 χρονών.
Πανίδα
Οι αγελάδες των Highlands είναι ένα σκωτσέζικο ρουστίκ είδος βοοειδών. Έχει μακριά κέρατα και μακρύ δασύτριχο παλτό, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι ταύροι ζυγίζουν έως 1800 λίβρες και τα θηλυκά έως 1100 λίβρες. Ωστόσο οι μονόκεροι κατέχουν την πρώτη θέση στην καρδιά των Σκωτσέζων μιας και είναι το επίσημο ζωάκι τους, που είναι γνωστό για την ευγένεια και την αγνότητα του.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φθηνά Αεροπορικά Εισιτήρια λόγω κρίσης
Bonus Facts
- Σε περίπτωση που επισκεφτείτε την Σκωτία σίγουρα θα συναντήσετε ένα κάστρο μιας και συνολικά υπάρχουν γύρω στα 3000, 1 για κάθε 100 τετραγωνικά μίλια. Επίσης οι Σκωτσέζοι έχουν την δική τους βερσιόν του Στόουνχετζ, τις Callanish Stones. Χτίστηκαν το 3000 π.Χ. στο νησί του Lewis και κανείς δεν ξέρει γιατί και πως βρέθηκαν εκεί.
- Οι Σκωτσέζοι προσπάθησαν να χτίσουν τον δικό τους Παρθενώνα, με στόχο να είναι μεγαλύτερος αλλά φθηνότερος και να αποτελέσει το εθνικό τους μνημείο; Η κατασκευή ξεκίνησε το 1826 αλλά λόγω έλλειψης πόρων έμεινε ανολοκλήρωτη. Έχει μείνει στην ιστορία ως η ντροπή της Σκωτίας.
- Από την άλλη η Σκωτία μπορεί να είναι περήφανη για την παραγωγή ουίσκι, με πολλά αποστακτήρια να βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
- Διάσημο επίσης είναι το Irn-Bru, μη αλκοολούχο αναψυκτικό που παράγεται και καταναλώνεται κατά κόρον στη Σκωτία, και έχει συνδεθεί με τη μοντέρνα κουλτούρα της.
- Εθνικό πιάτο της Σκωτίας μπορεί να θεωρηθεί το χάγκις, πιάτο που φτιάχνεται από κιμά των εντοσθίων προβάτου, βρώμη και καρυκεύματα.
- Επίσης στην Σκωτία γεννήθηκε το γκολφ από τον 15ο αιώνα ενώ ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας έγινε εκεί το 1872.
- Η μικρότερη εμπορική πτήση στον κόσμο ενώνει 2 σκωτσέζικα νησιά απόστασης 2,7 χιλιομέτρων και διαρκεί 47 ολόκληρα δευτερόλεπτα.
- Το Bonnybridge είναι διαβόητο για τις εμφανίσεις UFO. Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερες από 300 περιπτώσεις.
- Ο καταρράκτης Eas a' Chual Aluinn είναι ο υψηλότερος στην Μεγάλη Βρετανία με ύψος τα 213 μέτρα. Είναι τρεις φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.
- Το αδιάβροχο εφευρέθηκε στη Σκωτία από τον Charles Macintosh, ο οποίος γεννήθηκε στη Γλασκώβη.
- Το Εδιμβούργο ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που είχε τη δική της πυροσβεστική.
- Ο σερ Nils Olav είναι ο πιο παρασημοφορημένος πιγκουίνος στον κόσμο. Ζει στον ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου και έχει μια πλούσια συλλογή από τίτλους. Η τελευταία ήταν το 2016, όταν προήχθη σε ταξίαρχο από τον Νορβηγικό Στρατό.