Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

7 αξιοπερίεργα που δεν γνωρίζατε για το κάστρο του Εδιμβούργου​

Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι αναμφισβήτητα ένα απ' τα πιο εμβληματικά μνημεία της Σκωτίας! Με ένα ρεκόρ 2,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019 η περίφημη ιστορία του κάστρου είναι προς έκθεση για όλο τον κόσμο.
Το κάστρο του Εδιμβούργου

Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι αναμφισβήτητα ένα απ’ τα πιο εμβληματικά μνημεία της Σκωτίας! Με ένα ρεκόρ 2,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019 η περίφημη ιστορία του κάστρου είναι προς έκθεση για όλο τον κόσμο (προ κορονοϊού φυσικά) . Πολύ πιθανόν όμως να μην γνωρίζετε τα παρακάτω 7 αξιοπερίεργα γεγονότα:

1) Το κάστρο είναι χτισμένο πάνω σε ένα ηφαίστειο

Μην αγχώνεστε η ηφαιστειακή έκρηξη που σχημάτισε το Castle Rock έλαβε χώρα πριν από σχεδόν 340 εκατομμύρια χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το Castle Rock κατοικείται από το 850 π.Χ. και η κατασκευή του κάστρου έγινε τον 12ο αιώνα ακριβώς πάνω στην κορυφή του ηφαιστείου με τους αρχιτέκτονες της εποχής να είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.

2) Είναι το πιο "πολιορκημένο" μέρος στην Μεγάλη Βρετανία

Το κάστρο του Εδιμβούργου έχει αντιμετωπίσει εχθρικές δυνάμεις 23 φορές! Ξεχωρίζει:

  • η πολιορκία του Εδουάρδου του 1ου του Μακροσκελή  το 1296 που λεηλάτησε το κάστρο και έστειλε όλους τους θησαυρούς του στο Λονδίνο
  • η πολιορκία από το 1571-73 οπού η φρουρά του κάστρου που υποστήριζε την βασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας αντιστάθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις
  • και η τελευταία πολιορκία του κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Ιακωβιτών το 1745 όταν ο Κάρολος Εδουάρδος Στιούαρτ προσπάθησε και απέτυχε να καταλάβει το φρούριο.

Έκτοτε το φρούριο ζει ειρηνικά αν εξαιρέσεις βέβαια τον μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

3) Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας είναι το παλαιότερο κτήριο στην Σκωτία

Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας

Λόγω της μεγάλης ιστορίας του Κάστρου τα διάφορα κτίσματα που αποτελούν το συγκρότημα χρονολογούνται από διαφορετικές περιόδους. Το αρχαιότερο είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Ονομάστηκε από τη βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγο του Μάλκολμ του III της Σκωτίας, ήταν γνωστή για την ευσέβειά της και πέθανε μόλις τρεις ημέρες αφότου πληροφορήθηκε τον θάνατο του συζύγου της στη μάχη. Ήταν το μόνο κτίσμα που σώθηκε από την καταστροφή μετά την κατάληψη του κάστρου από τον Ροβέρτο Μπρους , το 1314.

4) Τα κοσμήματα της Σκωτίας είχαν χαθεί στο κάστρο για χρόνια

Το Στέμμα, το Σκήπτρο και το Ξίφος του κράτους (γνωστές και ως τιμές της Σκωτίας) χρησιμοποιούνταν στη στέψη των Σκώτων μοναρχών, και είναι το μόνο σετάκι βρετανικής βασιλείας που σώθηκε από τον καθαρισμό των βασιλικών συμβόλων του Oliver Cromwell. Αλλά μετά την Ένωση του 1707 –  Σκωτία και Αγγλία κάτω από ένα στέμμα – οι τιμές κλειδώθηκαν σε ένα μπαούλο στο Κάστρο του Εδιμβούργου και έμελλε να ξεχαστούν για σχεδόν έναν αιώνα, έως ότου ανακαλύφθηκαν ξανά από τον Sir Walter Scott το 1818. Από τότε τα κοσμήματα αυτά είναι σε συνεχή έκθεση με εξαίρεση την περίοδο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου με τον φόβο μην πέσουν σε γερμανικά χέρια.

5) Το κάστρο στοιχειώνεται από το φάντασμα του μοναχικού γκαϊντατζή

Ο θρύλος λέει ότι πριν από εκατοντάδες χρόνια, ανακαλύφθηκαν μυστικά περάσματα σε διάφορα μέρη του Εδιμβούργου κάτω από το κάστρο. Ένας νεαρός γκαϊντατζής λοιπόν στάλθηκε στις σήραγγες και του δόθηκε η εντολή να παίξει τη μουσική του καθώς περπατούσε, έτσι ώστε οι άνθρωποι από πάνω να μπορούν να χαρτογραφήσουν τα υπόγεια περάσματα. Ωστόσο, η μουσική του σταμάτησε απότομα, και δεν βρέθηκαν πότε τα ίχνη του. Λέγεται ότι οι μουσικές του μπορούν ακόμα να ακουστούν κάτω από το κάστρο μέχρι και σήμερα, με τον μοναχικό γκαϊντατζή να περιμένει να σωθεί…

6) Υπάρχει ένα κανόνι στο κάστρο που κρατάει την ώρα από το 1861

Το κανόνι στο κάστρο του Εδιμβούργου

Όταν οι ναυτικοί που διέρχονταν με τα πλοία τους από τον κόλπο του Φορθ κρατούσαν τα αυτιά τους ανοικτά για έναν έντονο θόρυβο που έβγαινε από το κάστρο του Εδιμβούργου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η κανονιά ακουγόταν μίλια μακριά και επέτρεπε στους ναυτικούς να προσαρμόσουν και να επαναφέρουν τα τότε ρολόγια τους στη σωστή ώρα. Αν και έχουμε βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κρατάμε την ώρα, αυτή η παράδοση έμεινε μέχρι και σήμερα.

7) Το κάστρο ήταν κάποτε το σπίτι ενός ελέφαντα

Το 1838, το 78ο σώμα των Highlanders επέστρεψε στο Εδιμβούργο μετά από μια μακρά απόσπαση στη Σρι Λάνκα με έναν… ελέφαντα. Καθώς το κάστρο ήταν ένας από τους κύριους στρατώνες πεζικού, ο ελέφαντας ζούσε μαζί με τους συντρόφους του και μάλιστα έγινε επικεφαλής όταν παρέλαζαν. Ανέπτυξε επίσης ένα πάθος για τη μπύρα! Τα δάχτυλα του ποδιού του είναι έκθεμα στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο μέσα στο κάστρο.

Picture of Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.