Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 τροπικές χώρες και τον απολαμβάνουν παντού. Είναι το δεύτερο πιο εξαγόμενο προϊόν στον κόσμο μετά το πετρέλαιο, ενώ οι 3 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως είναι η Βραζιλία, το Βιετνάμ και η Κολομβία. Η υψηλότερη ετήσια κατανάλωση ανά άτομο στον κόσμο παρατηρείται στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι διαρκείς, σκοτεινοί και κρύοι χειμώνες κάνουν τον καφέ απαραίτητο. Πάμε να δούμε το τοπ10 σύμφωνα με το International Coffee Organization 2016:
1. Φινλανδία - 12 κιλά καφέ ετησίως
Οι Φινλανδοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές καφέ στον κόσμο. Ο μέσος Φινλανδός πίνει περίπου 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα που τα δύο δεκάλεπτα διαλείμματα για καφέ κατά τις ώρες εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα των Φινλανδών.
2. Νορβηγία - 9.9 κιλά καφέ ετησίως
Οι Νορβηγοί πίνουν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Τα καφέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα και είναι τα βασικά μέρη για σοσιαλάιζινγκ.
3. Ισλανδία - 9 κιλά καφέ ετησίως
Η μπίρα ήταν παράνομη στην Ισλανδία μέχρι το 1987 και το κρασί κάπως τσιμπημένο, οπότε ο καφές ήταν για καιρό το νούμερο ένα κοινωνικό ρόφημα στη χώρα. Συνηθίζεται να προσφέρουν στους επισκέπτες ένα φλιτζάνι καφέ. Οι Ισλανδοί έχουν επίσης μια τυποποιημένη απάντηση όταν τους προσφέρουν καφέ: tíu dropar, που σημαίνει 10 σταγόνες στα ελληνικά και εννοούν ότι θέλουν απλά ένα μικρό ποτήρι καφέ.
4. Δανία - 8.7 κιλά καφέ ετησίως
Στη Δανία η λέξη kaffeslabberas σημαίνει μια ανεπίσημη κοινωνική μάζωξη όπου ο καφές και το κέικ έχουν την τιμητική τους. Συχνά γίνεται και μετά το δείπνο. Επιπλέον στους δανέζικους γάμους, οι άνθρωποι είναι συχνά προσκεκλημένοι για τη δεξίωση του bryllupskaffe, δηλαδή του γαμήλιου καφέ.
5. Ολλανδία - 8.4 κιλά καφέ ετησίως
Οι Ολλανδοί έμποροι εισήγαγαν για πρώτη φορά τον καφέ στη Δύση, στέλνοντας ολόκληρα καφεόδεντρα από το λιμάνι της Υεμένης της Μόκα στην Ινδία και την Ινδονησία, όπου καλλιεργούνταν σε φυτείες για να προμηθεύουν κόκκους στην Ευρώπη.
6. Σουηδία - 8.2 κιλά καφέ ετησίως
Οι Σουηδοί έχουν μια λέξη (Fika), για να περιγράψουν ένα παρατεταμένο διάλειμμα για καφέ από τη δουλειά όπου συναναστρέφονται με φίλους. Αν προσθέσεις τις ώρες που οι Σουηδοί fika-ρουν τον χρόνο, πλησιάζουν τις 10 μέρες.
7. Ελβετία - 7.9 κιλά καφέ ετησίως
Οι Ελβετοί συνδύασαν τον καφέ και το κρασί για να δημιουργήσουν ένα δημοφιλές ποτό, το Luzerner Kafi, το οποίο είναι κόκκινο κρασί που προστίθεται σε αραιό καφέ με ζάχαρη. Στην Ελβετία ιδρύθηκε και η Nespresso, μια από τις πιο δημοφιλείς μάρκες καφέ στον κόσμο.
8. Βέλγιο - 6.8 κιλά καφέ ετησίως
Οι βελγικές πόλεις των Βρυξελλών και της Αμβέρσας έχουν χιλιάδες καφετέριες, συμπεριλαμβανομένου του Wittamer’s, το οποίο σερβίρει brûlot, ένα ρόφημα εσπρέσο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, τριμμένη φλούδα λεμονιού και ζεστό κονιάκ.
9. Λουξεμβούργο - 6.5 κιλά καφέ ετησίως
Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, το Λουξεμβούργο έχει χιλιάδες καφετέριες, από κομψά κτίρια μέχρι μικρά, ορθάδικα καφέ μπαρ.
Οι 9 πρώτες χώρες στην κατανάλωση καφέ στην Ευρώπη είναι ταυτόχρονα και οι 9 πρώτες στον κόσμο. Την 10η θέση να καταλαμβάνουν οι Καναδοί με 6.5 κιλά καφέ ετησίως.
14. Ελλάδα - 5.5 κιλά καφέ ετησίως
Με 1.5 φλιτζάνι καφέ την ημέρα δεν πας πουθενά. Προσπαθώ να ανεβάσω τον μέσο όρο όσο μπορώ αλλά δεν βοηθάτε παιδιά.
Ο Tom Waits στην αγαπημένη (μου) ταινία του Τζιμ Τζάρμους, Καφές και Τσιγάρα, είχε πει την σχετική ατάκα: We’re really the coffee-and-cigarettes generation, when you think about it. Δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτούμε Τομ, είμαστε πράγματι η γενιά του καφέ και των τσιγάρων, πάμε να δούμε έναν χάρτη πόσο τσιγάρα τον χρόνο καπνίζουν οι ευρωπαίοι;
Μία Απάντηση
πραγματικά εξεπλάγην που δεν είμαστε το Νο1 στην κατανάλωση καφέ ….επίσης ότι οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν την πρωτιά….
Μήπως το σώζουμε στο χρόνο που αφιερώνουμε για να πιούμε τον καφέ ???
έχει γίνει πολύ famous το take away πλέον αλλά και η κλασική συνήθεια ‘ πάμε για έναν καφέ ‘ νομίζω ότι κρατάει δυνατά ακόμα ….