Τι να κάνω και τι να δω στη Γενεύη

Η Γενεύη, η κοσμοπολίτικη πόλη της Ελβετίας, βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Γενεύης (ή της λίμνης Λεμάν αν προτιμάτε), κοντά στα γαλλικά σύνορα. Γνωστή παγκοσμίως για τον πλούτο της, μιας και είναι μια από τις 5 πλουσιότερες πόλεις στον κόσμο. Έχει επίσης πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες – και η ίδια η πόλη αλλά και σαν βάση για μονοήμερες εκδρομές.

Για να σας βοηθήσω να οργανώσετε τις διακοπές σας στην πόλη, έχω φτιάξει μια λίστα με τα 11 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Γενεύη. Κάποια απ’ αυτά τα έκανα και κάποια θα ήθελα να τα κάνω αλλά δεν πρόλαβα, αφήνοντας εκκρεμότητες για ένα δεύτερο ταξίδι.

Εκτός από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, θα σας δώσω και χρήσιμες συμβουλές καθώς και ένα προτεινόμενο πρόγραμμα για να ακολουθήσετε στη Γενεύη και τα περίχωρά της ανάλογα τις ημέρες που θα μείνετε στην πόλη.

1. Δείτε το Jet d’Eau, το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ευρώπης

Jet d’Eau

Το σιντριβάνι Jet d’Eau της Γενεύης («πίδακας νερού») είναι το σύμβολο της πόλης από τη δημιουργία της διακοσμητικής εκδοχής του το 1891. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά οι προθέσεις των κατασκευαστών του ήταν πρακτικές και όχι να κατασκευάσουν ένα αξιοθέατο.

Στην ουσία ήταν μια λύση σε ένα τεχνικό πρόβλημα! Η πρώτη έκδοση, ύψους 30 μέτρων, λειτούργησε ως βαλβίδα ασφαλείας για μια υδραυλική εγκατάσταση που βρίσκεται στην πόλη.

Η σημερινή κατασκευή που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, έχει ύψος 140 μέτρα. Κάθε δευτερόλεπτο, περισσότερα από 500 λίτρα νερού αποβάλλονται με ταχύτητα 200 χλμ/ώρα. Κάθε στιγμή, 7 τόνοι νερού σχηματίζουν αυτόν τον εντυπωσιακό πίδακα νερού!

Βρίσκεται στο Jetée des Eaux Vives (προβλήτα Eaux Vives), αλλά μπορείτε να το δείτε από πάρα πολλά σημεία στην πόλη. Εμένα με βοήθησε να μην χάνω και τον προσανατολισμό μου. 

2. Επισκεφτείτε την Παλιά Πόλη της Γενεύης

Η Παλιά Πόλη της Γενεύης είναι το μεγαλύτερο ιστορικό κέντρο της Ελβετίας, όπου θα βρείτε μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία ενδιαφέροντος κατά την επίσκεψή σας στη Γενεύη. Είναι πολύ εύκολο να το επισκεφτείς και να το γυρίσεις με τα πόδια!

Αυτή είναι η λίστα με τα κυριότερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης:

 • Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου της Γενεύης και το παρεκκλήσι των Μακκαβαίων
 • Το Πανεπιστήμιο του Καλβίνου («Collège Calvin» στα γαλλικά), που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι το παλαιότερο στην πόλη
 • Το πάρκο Bastion
 • Το Τείχος της Μεταρρύθμισης
 • Place du Bourg-de-Four, μια πλατεία με σιντριβάνια και πολλά καφέ και εστιατόρια.
 • Η πρόσοψη του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας είναι υπέροχη. Από εκεί, το διάσημο μυστικό πέρασμα «Degrés de poules» οδηγεί στον καθεδρικό ναό.
 • Treille Promenade, το μεγαλύτερο παγκάκι στο κόσμο
 • Το Maison Tavel, το παλαιότερο ιδιωτικό σπίτι στη Γενεύη που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο
 • Ο Πύργος Molard: Αν και δεν είναι ακριβώς στην παλιά πόλη, αλλά ακριβώς στην έξοδο στην πλατεία Molard, χτισμένος το 1591.

Κατά την επίσκεψή σας στην Παλιά Πόλη της Γενεύης, θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στα ονόματα των δρόμων: η Rue du Purgatoire (Οδός Καθαρτηρίου) και η Rue d’Enfer (Οδός Κολάσεως) βρίσκονται δίπλα στη Rue de la Croix d’Or (Οδός Χρυσού Σταυρού) και τη Rue de Toutes Âmes (Οδός Όλων των Ψυχών)!

Ορισμένα από αυτά τα τουριστικά αξιοθέατα αξίζουν σίγουρα μια ειδική μνεία, επομένως θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά στη συνέχεια.

Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη Γενεύη, υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε να ακολουθήσετε μια ξενάγηση με οδηγό.

Κατά τη διάρκεια μιας 2ωρης περιήγησης στα αξιοθέατα, θα ανακαλύψετε τα κορυφαία αξιοθέατα της Γενεύης, όπως το σιντριβάνι Jet D'eau, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, το ρολόι των λουλουδιών, καθώς και το διεθνές τμήμα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Πατήστε το κουμπί για να κρατήσετε τη θέση σας σε μια ξένάγηση.

3. Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου της Γενεύης

Στην καρδιά της παλιάς πόλης, θα  βρείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου της Γενεύης (“Cathédrale Saint-Pierre de Genève”). Αν και κατασκευασμένος για καθολικές λειτουργίες, έγινε προτεσταντικός τόπος λατρείας το 1535.

Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου
Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου

Εάν δεν έχετε δει ποτέ μια προτεσταντική εκκλησία, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μπείτε μέσα: σύμφωνα με τους καλβινιστικούς πνευματικούς κώδικες, το εσωτερικό είναι εξαιρετικά απλό: όλα τα στολίδια και τα σημάδια της χλιδής έχουν αφαιρεθεί.

Πράγματα που πρέπει να δείτε κατά την επίσκεψή σας:

 • Ανεβείτε τα 157 σκαλοπάτια που οδηγούν στους πύργους, που θα σας δώσουν την πιο ωραία θέα στη Γενεύη από ύψος 64 μέτρων. Προσοχή οι κλειστοφοβικοί και οι υψοφοβικοί να το σκεφτούν διπλά πριν κάνουν την περιήγηση. Το κόστος για τους ενήλικες είναι 5 φράγκα ενώ για τα παιδιά 2 φράγκα.
 • Το παρεκκλήσι των Μακκαβαίων, του οποίου η διακόσμηση έρχεται σε αντίθεση με τη λιτότητα του καθεδρικού ναού. 
 • Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στο υπόγειο, όπου μπορείτε να δείτε τα θεμέλια του παλιού καθεδρικού ναού.

Επιπλέον, η επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου της Γενεύης είναι μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Προτεσταντισμού. Το Διεθνές Μουσείο της Μεταρρύθμισης βρίσκεται ακριβώς δίπλα, στο Maison Mallet.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος στην ιστορία του Προτεσταντισμού, το Auditoire de Calvin είναι επίσης κοντά στον Καθεδρικό Ναό.

4. Promenade de la Treille

Promenade de la Treille
Promenade de la Treille

Το Promenade de la Treille βρίσκεται στα περίχωρα της παλιάς πόλης, όχι μακριά από το δημαρχείο. Εκτός από το ότι φιλοξενεί το παλαιότερο παγκάκι στη Γενεύη, είναι ιδιαίτερα γνωστό για 2 ιδιαιτερότητές:

Είναι ΚΑΙ το μεγαλύτερο ξύλινο παγκάκι στον κόσμο, μήκους 120 μέτρων.

Εδώ βρίσκεται επίσης η «επίσημη καστανιά της Γενεύης» (le «marronnier officiel» στα γαλλικά). Κάθε χρόνο, το πρώτο της φύλλο ανακοινώνει την άφιξη της άνοιξης στη Γενεύη.

Το παγκάκι αυτό καθεαυτό δεν είναι κάτι το σπουδαίο, αλλά μιας και βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και το Πάρκο Bastions μπορείτε να κάνετε μια στάση.

5. Parc des Bastions

Στους πρόποδες της παλιάς πόλης, κάτω από το Promenade de la Treille, εκτείνεται το Parc des Bastions, το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα από τους φοιτητές, λόγω της εγγύτητάς του με το πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν 2 κύρια αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε σε αυτό το πάρκο:

 • Το Τείχος της Μεταρρύθμισης μήκους 100 μέτρων προς τιμήν των ανδρών που εργάστηκαν για τη Μεταρρύθμιση και τη δημιουργία του Προτεσταντισμού. Στη μέση περίπου μπορείτε να θαυμάσετε τα ψηλά αγάλματα των 4 μεγάλων ιεροκήρυκων: Jean Calvin, Guillaume Farel, Théodore de Bèze και John Knox.
 • Το πάρκο διαθέτει μια παιδική χαρά με 6 γιγαντιαίες σκακιέρες και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παίξετε (ή να παρακολουθήσετε) μια παρτίδα.

Κάθε χρόνο, σε αυτό το πάρκο πραγματοποιείται ένα μουσικό φεστιβάλ.

6. Ο Αγγλικός Κήπος

Χάρη στην εγγύτητά του στη λίμνη της Γενεύης και στις πολλές σκιερές περιοχές του, ο Jardin Anglais («Αγγλικός Κήπος») είναι ένας δημοφιλής δημόσιος κήπος για τουρίστες και ντόπιους. Είτε θέλετε να ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά είτε να κάνετε μια μικρή βόλτα δίπλα στη λίμνη, πρέπει να το δείτε όταν επισκεφτείτε τη Γενεύη.

Σε αυτόν τον κήπο, μπορείτε επίσης να βρείτε το περίφημο Ρολόι των Λουλουδιών (“Horloge Fleurie”). Είναι ένα κλασικό σημείο για selfie, και μαζί με το Jet d’Eau, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη στη Γενεύη! Συμβολίζει με πρωτότυπο τρόπο την παράδοση της ωρολογοποιίας της πόλης.

Στον κήπο, θα βρείτε επίσης το Εθνικό Μνημείο (“Monument National”), το οποίο τιμά την προσάρτηση της Γενεύης στην Ελβετία το 1814. Στο βορειοδυτικό άκρο του πάρκου, μπορείτε να διασχίσετε τη γέφυρα Mont-Blanc, η οποία διασχίζει τη λίμνη Γενεύη.

Τα βράδια του καλοκαιριού είναι πιθανόν να απολαύσετε κάποια δωρεάν συναυλία στο παλιό μουσικό περίπτερο.

7. Parc de La Grange και Parc des Eaux-vives

Τα δύο πάρκα βρίσκονται στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, στην Quai Gustave-Ador (αριστερή όχθη), λιγότερο από 10 λεπτά με τα πόδια από το Jet d’Eau.

Αυτοί είναι οι 2 πιο όμορφοι δημόσιοι κήποι στη Γενεύη σύμφωνα με τους ντόπιους. Και απ’ ό,τι μαθαίνω ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού, δεν έχουν ποτέ πάρα πολύ κόσμο!

Αεροφωτογραφία του Parc La Grange
Αεροφωτογραφία του Parc La Grange

Το Parc de la Grange, το μεγαλύτερο πάρκο στην πόλη, έχει μερικά πολύ ωραία αξιοθέατα:

 • Ο κήπος του με τριανταφυλλιές, ο μεγαλύτερος στη Γενεύη, έχει ανοιχτή πρόσβαση.
 • Τα Théâtre de l’ Orangerie και Théâtre de Verdure
 • Τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής βίλας
 • Το καλοκαίρι, μπορείτε να βρείτε ακόμη και πρόβατα στο πάρκο!

Μπορείτε να κάνετε πικνίκ και ακόμη και μπάρμπεκιου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Υπάρχει επίσης παιδική χαρά και παιδική πισίνα. Ιδανικό μέρος για οικογενειακή διαμονή στη Γενεύη!

Είσοδος του Parc des Eaux Vives
Είσοδος του Parc des Eaux Vives

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και το Parc des Eaux Vives, όπου βρίσκεται το εξαιρετικό ομώνυμο εστιατόριο/ξενοδοχείο. Είναι πολύ καλά διαμορφωμένο, έχει γκαζόν, ένα μικρό καταρράκτη, μικρά ξύλινα γεφυράκια και πολλά μεγάλα κωνοφόρα για να ξεκουραστείτε στις σκιές τις ζεστές μέρες.

8. Bains des Pâquis

Το Bains des Pâquis (Λουτρό Pâquis) είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη ζωή της πόλης της Γενεύης. Εκτός από το ότι είναι το ιδανικό σημείο για κολύμπι στην καρδιά της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι επίσης πολύ ευχάριστο για τη φιλική και χαρούμενη ατμόσφαιρά του. Πολύ μακριά από την πιο καθώς-πρέπει Γενεύη που όλοι φανταζόμαστε.

Η είσοδος κοστίζει 2 φράγκα και μπορείτε επίσης να φάτε εκεί. Η ομορφιά είναι στην απλότητα λένε, τα πιάτα του είναι γευστικά και οι τιμές είναι επίσης πολύ λογικές για τη Γενεύη.

Εκτός από το φαγητό μπορείτε να κάνετε θαλάσσιες δραστηριότητες, μασάζ κλπ… Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περάσετε μια ολόκληρη μέρα εκεί το καλοκαίρι.

Και το χειμώνα, μπορείτε να χαρείτε τη σάουνα και το χαμάμ! Όλες οι πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις τιμές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Bains des Pâquis (δυστυχώς στα γαλλικά μόνο).

Το βράδυ, σερβίρουν επίσης ελβετικό φοντί με αφρώδες Crémant. Δεν είναι πολύ ακριβό και τελοσπάντων είστε στην Ελβετία, αν δεν φάτε φοντί, τι κάνετε! Ωστόσο, σας προτείνω να κάνετε κράτηση. Και το πρωινό στο Bains des Pâquis, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, είναι επίσης μια καλή ιδέα.

9. Επίσκεψη στο Μέγαρο των Εθνών

Το Μέγαρο των Εθνών («Palais des Nations») είναι ένα υπέροχο κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και είναι η έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

O σφαιρικός αστρολάβος που δωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από το Ίδρυμα Woodrow Wilson
O σφαιρικός αστρολάβος που δωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από το Ίδρυμα Woodrow Wilson

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διπλωματικά κέντρα του κόσμου, φιλοξενεί επίσης πολλά διεθνή πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά ιδρύματα.

Μπορεί να μην σας ακούγεται τόσο συναρπαστικό, αλλά το αναφέρω σε αυτήν τη λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Γενεύη επειδή διοργανώνονται πολλές ξεναγήσεις εκεί:

 • Επίσκεψη στο Palais des Nations: Ιδανικό εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ
 • Η ιστορία του Palais des Nations: προσανατολισμένη στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, αυτή η ξενάγηση σας επιτρέπει να ανακαλύψετε την ιστορία αυτού του εμβληματικού κτηρίου.
 • Ιστορία του ΟΗΕ: Εκτός από την επίσκεψη στο Palais des Nations, θα επισκεφθείτε και το Μουσείο της Κοινωνίας των Εθνών, το οποίο εκθέτει την ιστορία του ΟΗΕ μέσω αρχειακών εγγράφων.
 • Ξενάγηση στο πάρκο Ariana: Μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τη διαχείριση του πάρκου 45 εκταρίων που περιβάλλει το Palais des Nations. Δυνατότητα επίσκεψης από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο.

10. Η Σπασμένη Καρέκλα

Μιας και είστε διπλά, δείτε και το γλυπτό της Σπασμένης Καρέκλας, μια γιγάντια ξύλινη καρέκλα ύψους 12 μέτρων με σκασμένο το ένα πόδι η οποία στέκεται δίπλα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Πλατεία των Εθνών.

Συμβολίζει την προσπάθεια της διακοπής χρήσης ναρκών στον κόσμο. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο σημείο με το τραμ ή το λεωφορείο.

11. La Jonction

Tο La Jonction είναι το σημείο που ο Ροδανος ποταμός ενώνεται με τον ποταμό Αρβ! Αν διακρίνετε μια αγωνία στο πρόσωπο μου, πολύ σωστά διακρίνετε… γιατί έχω βρει σκούρα! Μπροστά μου έχω ένα τρένο που περνάει και τραντάζει όλη τη σιδηροδρομική γέφυρα 200 μέτρων και από πίσω έχω 2 ποταμούς με διαφορετικά νερά ενώ βρίσκομαι σε ένα ακαθόριστο και κυρίως αψυχολόγητο ύψος! Είναι περίπου 30 λεπτά απ’ το κέντρο της πόλης με τα πόδια.

Υπερκοντινό σε μένα και πίσω μου η ένωση των δύο ποταμών
Υπερκοντινό σε μένα και πίσω μου η ένωση των δύο ποταμών

12. Περιήγηση στην Ελβετική Ριβιέρα

Η Ελβετική Ριβιέρα, στο καντόνι του Vaud, βρίσκεται κοντά στη Γενεύη και αξίζει 100% να την επισκεφτείτε. Εδώ βρίσκονται και τα διάσημα Vevey και Montreux, 2 ελβετικές πόλεις στην όχθη της λίμνης!

Κάστρο Chillon
Κάστρο Chillon

Εάν δεν έχετε αυτοκίνητο και θέλετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα σας προτείνω να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από τη Γενεύη η οποία περιλαμβάνει:

 • Μετακινήσεις με μικρό λεωφορείο
 • Οδηγός
 • Θα δείτε τους υπέροχους αμπελώνες Lavaux
 • Θα πιείτε ένα ποτήρι κρασί
 • Επίσκεψη στην πόλη Vevey και στο μουσείο Charlie Chaplin
 • Κρουαζιέρα στη λίμνη με ένα αυθεντικό ατμόπλοιο
 • Η επίσκεψη στο Κάστρο Chillon, ένα κάστρο του 11ου αιώνα – το πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ελβετία
 • Επίσκεψη στο Μοντρέ

Με αυτόν τον τρόπο και μέσα σε 8-10 ώρες θα επισκεφθείτε τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της Ελβετικής Ριβιέρα! Καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων πατώντας το παρακάτω κουμπί.

13. Επίσκεψη στο Αννεσύ

Άλλη μια πολύ ωραία πρόταση για μονοήμερη εκδρομή από τη Γενεύη είναι η περίπτωση του Αννεσύ, με το παρατσούκλι «Η Βενετία των Άλπεων».

Η λίμνη Αννεσύ είναι η 2η μεγαλύτερη στη Γαλλία και λέγεται ότι έχει απ’ τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο. Τα νερά της έχουν παγετωνική προέλευση. Θα κάνετε μια βόλτα εκεί και θα δείτε φυσικά και τη γοητευτική Παλιά Πόλη με τα κανάλια.

Η Κυριακάτικη αγορά του Αννεσύ είναι απ’ τις καλύτερες της Γαλλίας.

Μπορείτε να πάτε με Flix Bus από τη Γενεύη αλλά μπορείτε να κλείσετε και μια ξενάγηση συνολικής διάρκειας 4.5 ωρών από εδώ

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Προετοιμάσου σωστά!

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.