Το παράδοξο του Vennbahn

Vennbahn

γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Το Vennbahn (Φένμπαν) είναι μια παλιά σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αάχεν της Γερμανίας και Λουξεμβούργου. Όταν κατασκευάστηκε το 1889 βρισκόταν αποκλειστικά στο έδαφος της Γερμανίας. Μετά την ήττα όμως της Γερμανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περιοχές Eupen και Malmedy παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη των Βερσαλλιών στο Βέλγιο, μαζί με τη σιδηροδρομική γραμμή, τους σταθμούς και άλλα βοηθητικά κτίρια. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το εξής παράδοξο: εδάφη της Γερμανίας αποκόπηκαν από το υπόλοιπο κράτος, καθώς παρεμβαλλόταν η γραμμή, που ανήκε πια στο Βέλγιο!

Τα αποκλεισμένα γερμανικά εδάφη είναι τα εξής: Münsterbildchen, Rötgener Wald, Rückschlag, Mützenich και Ruitzhof.

Η σιδηροδρομική σύνδεση καταργήθηκε το 2008 και αντικαταστάθηκε από δρόμο για τροχοφόρα, ποδήλατα και πεζούς, αν και σε ένα τμήμα η σιδηροδρομική γραμμή εξακολουθεί να υπάρχει. 

Το περίπλοκο σύνορο του Vennbahn

Το σημείο στην περιοχή Rötgener Wald είναι πολύ ενδιαφέρον: τα βέλγικα σπίτια βρίσκονται ακριβώς στα γερμανικό σύνορο, που είναι ο δρόμος! Στην περιοχή Rückschlag το γερμανικό έδαφος είναι απλά και μόνο ένα αγροτόσπιτο, όπου το σύνορο με το Βέλγιο εφάπτεται με το φράχτη του κήπου!

Με την κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Vennbahn υπήρξε η σκέψη να παραχωρηθεί η γραμμή στη Γερμανία, προκειμένου να επανενωθούν τα αποκλεισμένα εδάφη με τη γερμανική επικράτεια. Ωστόσο, τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών αποφάσισαν ότι η σιδηροδρομική γραμμή θα εξακολουθούσε να είναι βελγικό έδαφος και τα αποκλεισμένα γερμανικά εδάφη θα παρέμεναν ως έχουν… 

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα που κάναμε στα εξκλάβια (αποκλεισμένα εδάφη)

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram