Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

14 πράγματα για τα οποία φημίζεται το Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χώρας που έχει επηρεαστεί από αρκετές διαφορετικές κουλτούρες. Φημίζεται για τις βάφλες του, τις σοκολάτες του αλλά και τις μπίρες. Και όσο συναρπαστικά είναι αυτά τα καλούδια τόσο γοητευτική είναι και η ίδια η χώρα.
14 πράγματα για τα όποια φημίζεται το Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χώρας που έχει επηρεαστεί από αρκετές διαφορετικές κουλτούρες. Φημίζεται για τις βάφλες του, τις σοκολάτες του αλλά και τις μπίρες. Και όσο συναρπαστικά είναι αυτά τα καλούδια τόσο γοητευτική είναι και η ίδια η χώρα.

Συγκέντρωσα τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που φημίζεται το Βέλγιο, ενδιαφέροντα στοιχεία της χώρας και συνήθειες των Βέλγων που θα σας εξάψουν την περιέργεια.

1. Το Βέλγιο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κυβέρνηση

Το πολίτευμα του Βελγίου είναι η Ομοσπονδιακή Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Έχει Βασιλιά (τον Φίλιππο από το 2013) και 6 κυβερνήσεις: μία ομοσπονδιακή και 5 τοπικές. Το Βέλγιο απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και χωρίς κυβέρνηση πάντως.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Το Βέλγιο συνορεύει με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και την Ολλανδία (Κάτω Χώρες) (πηγή: britannica)

Μια φορά χρειάστηκαν 652 μέρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση και οι Βέλγοι το βρήκαν σχετικά αποδεκτό. Κάποια πράγματα χρειάζονται καιρό και απ’ ότι φαίνεται και οι βελγικές κυβερνήσεις. Μερικοί Βέλγοι ήταν και πιο ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μιας και δεν χρειάστηκε να πληρώσουν έξτρα φόρους. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει τους Βέλγους, αλλά περισσότερα γι’ αυτό σε επόμενο φακτ.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης έχει να κάνει με τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις που κυριαρχούν στη Βαλλονία και τη Φλάνδρα. Τα πολιτικά κόμματα που αποσπούν τις περισσότερες ψήφους σε κάθε περιοχή δεν σημαίνει ότι έχουν ανάλογη υποστήριξη και στις υπόλοιπες περιοχές.

2. Δεν υπάρχει βελγική γλώσσα

Το Βέλγιο έχει 3 επίσημες γλώσσες και καμία δεν ονομάζεται βελγική. Οι κάτοικοί του ομιλούν τα Ολλανδικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά ανάλογα με την περιοχή. 

Χάρτης με τις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου: με πορτοκαλί οι Φλαμανδοί, με κόκκινο οι Βαλλόνοι και με πράσινο οι γερμανόφωνοι. Στο κέντρο διακρίνεται η δίγλωσση (ολλανδικά/γαλλικά) περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikimedia Commons)
Χάρτης με τις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου: με πορτοκαλί οι Φλαμανδοί, με κόκκινο οι Βαλλόνοι και με πράσινο οι γερμανόφωνοι. Στο κέντρο διακρίνεται η δίγλωσση (ολλανδικά/γαλλικά) περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikimedia Commons)

Στα σχολεία που ομιλούντα τα Ολλανδικά, τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν τα Γαλλικά στην 5η τάξη. Έτσι η πλειονότητα των Φλαμανδών μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γαλλόφωνους της Βαλλονίας. Δεν ισχύει το ίδιο και τους τελευταίους, οι οποίοι δεν έχουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση τα ολλανδικά.

Οι περισσότεροι Φλαμανδοί επίσης γνωρίζουν καλά αγγλικά. Από παιδιά έρχονται σε επαφή με την αγγλική από τα διάφορα προγράμματα της τηλεόρασης. Σε αντίθεση με το γαλλόφωνο μέρος της χώρας όπου τα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα είναι μεταγλωττισμένα. 

3. Οι Βέλγοι έχουν τρέλα με το ποδόσφαιρο

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου έχει το παρατσούκλι “Οι Κόκκινοι Διάβολοι” και όλη η χώρα ντύνεται στα κόκκινα κατά τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. 

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης της FIFA, γεγονός που κάνει την χώρα πιο ενωμένη από ποτέ. 

Οι Βέλγοι με το ποδόσφαιρο ξεχνούν τις όποιες διαφορές και διαφωνίες που έχουν (προσωρινά) και κρεμάνε τις βέλγικες σημαίες όπου βρουν.

Σημαία Βελγίου

Και μιας και μιλάμε για αθλήματα, το Βέλγιο ευθύνεται για την έμπνευση του κρίκετ και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι μετανάστες από το Βόρειο Βέλγιο μετέφεραν το παιχνίδι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με ένα ποίημα του 1533 που υπάρχει μια σχετική αναφορά στο παιχνίδι.

4. Οι βάφλες

Υπάρχουν περισσότερες από 30 διαφορετικού τύπου βάφλες Βελγίου που θα βρεις σε ένα τυπικό σούπερ μάρκετ της χώρας. 

Βελγική Βάφλα με φράουλα (πηγή: wikipedia)
Βελγική Βάφλα με φράουλα (πηγή: wikipedia)

Στα πιο τουριστικά μέρη με τα μαγαζάκια που πουλούν βάφλες, θα βρείτε κατά κύριο λόγο τους 2 πιο δημοφιλείς τύπους βέλγικης βάφλας. Τη βάφλα Βρυξελλών, η οποία είναι πιο αεράτη και λιγότερο γλυκιά, και τη βάφλα Λιέγης, η οποία είναι παχιά, πλούσια και γεμάτη από κρυσταλλική ζάχαρη.

Οι περισσότερες βάφλες που θα βρείτε εκτός Βελγίου είναι πιθανότητα αυτές των Βρυξελλών.

5. Οι Βέλγοι είναι αρκετά σνομπ με τις σοκολάτες

Και όχι με όλες τις σοκολάτες, αλλά αυτές που δεν είναι βέλγικες, καθώς θεωρούν τη χώρα τους ως την καλύτερη παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο.

Αν δώσεις δε, ξένη σοκολάτα για δωράκι, είναι πολύ πιθανόν οι Βέλγοι να το εκλάβουν ως προσβολή. Ενδεχομένως να φτιάχνουν τις καλύτερες σοκολάτες στον κόσμο, μιλώντας από προσωπική πείρα, αλλά ας ηρεμίσουμε λίγο.

6. Το εθνικό σύμβολο του Βελγίου είναι ένα παιδάκι που ουρεί

Και αν όχι ολόκληρου του Βελγίου, σίγουρα είναι το σύμβολο της βελγικής πρωτεύουσας. Το Μάνεκεν Πις (Manneken Pis, «ο μικρός που κατουράει» δηλαδή, στην τοπική διάλεκτο) είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα ύψους 61 εκατοστών που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι. 

Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του ή το 1618 ή το 1619. Το Μάνεκεν Πις βρίσκεται κοντά στην Γκραντ Πλας, δύο τετράγωνα πίσω από το δημαρχείο.

Συνήθως δεν είναι ντυμένο, και οι επισκέπτες της πόλης το βρίσκουν ιδιαίτερα χαριτωμένο. Το άγαλμα όσο κι αν σας ακουστεί περίεργο έχει εκατοντάδες φορεσιές και οι Βέλγοι δεν βαριούνται να τον αλλάζουν ακόμα και 2-3 φορές τη βδομάδα. Μπορείτε να τις χαζέψετε όλες μαζί στο σχετικό μουσείο με τη γκαρνταρόμπα του. 

Φαν φακτ: Το φημισμένο αγαλματάκι  φόρεσε τη στολή του εύζωνα το 2021, για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το άγαλμα των Βρυξελλών "Manneken Pis" τίμησε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Το άγαλμα των Βρυξελλών "Manneken Pis" τίμησε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

7. Το Βέλγιο λατρεύει τα φεστιβάλ

Στο Βέλγιο φιλοξενούνται μερικά απ’ τα καλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. Ειδικά όσον αφορά την ηλεκτρονική μουσική, οι Βέλγοι μπορούν άνετα να υπερηφανεύονται για το Tomorrowland και το I Love Techno. Για τους ροκάδες το Rock Werchter θα κάνει την δουλειά του. 

Η κεντρική σκηνή του Tomorrowland το 2017 (πηγή: wikipedia)
Η κεντρική σκηνή του Tomorrowland το 2017 (πηγή: wikipedia)

Επιπλέον, στο Βέλγιο απολαμβάνουν τις παρελάσεις. Υπάρχουν άφθονες παραδοσιακές παρελάσεις που είτε λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο είτε πιο αραιά και που και συνήθως έχουν ιστορικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο.

Αν τα φεστιβάλ και οι παρελάσεις είναι του γούστου σας λοιπόν, προτιμήστε το καλοκαιρινό Βέλγιο.

8. Οι τηγανιτές πατάτες είναι τελικά βελγικές

Όσο και αν μπερδεύει ο όρος french fries (γαλλικές πατάτες) οι Βέλγοι διεκδικούν τις τηγανιτές πατάτες ως δικιά τους έμπνευση. Πως προέκυψε το french; Από την πλευρά τους, η δημοφιλία του όρου «γαλλικές (french)» εξηγείται λόγω της «Ηγεμονίας της γαλλικής γαστρονομίας» με την οποία εξομοιώθηκε η κουζίνα τους, σε συνδυασμό με την κοινή γλώσσα και τη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών. 

Βελγικές τηγανιτές πατάτες (πηγή: pixabay)
Βελγικές τηγανιτές πατάτες (πηγή: pixabay)

Σας έπεισαν; Δεν έχει και πολύ σημασία, οι τηγανιτές πατάτες είναι χωρίς υπερβολή, διαθέσιμες στα πέντε λεπτά παντού στο Βέλγιο. Συνήθως τις τρώνε βουτώντας τες σε μαγιονέζα. Μετά απ’ αυτό δεν θες να ξανακούσεις για τηγανητές πατάτες με κέτσαπ.

9. Το υψηλότερο σημείο στο Βέλγιο βρίσκεται χαμηλότερα από το υψηλότερο κτίριο του κόσμου

Τελείως αντιδιαμετρικά με την Ελλάδα, το Βέλγιο είναι μια χώρα εκνευριστικά πεδινή. 

Ένας πύργος έξι μέτρων έχει χτιστεί το 1923 στην κορυφή για να επιτρέπει στους επισκέπτες να φτάνουν τεχνητά το ύψος των 700 μέτρων. (πηγή: wikipedia)
Ένας πύργος έξι μέτρων έχει χτιστεί το 1923 στην κορυφή για να επιτρέπει στους επισκέπτες να φτάνουν τεχνητά το ύψος των 700 μέτρων. (πηγή: wikipedia)

Το Σινιάλ ντε Μποτράνζ στο οροπέδιο Hautes Fagnes στο ανατολικό Βέλγιο είναι το υψηλότερο σημείο της χώρας στα 694 μέτρα. Είναι πιο κοντό από το ψηλότερο κτίριο του κόσμου στο Ντουμπάι, το Μπουρτζ Χαλίφα που υψώνεται μέχρι τα 828 μέτρα. Το Βέλγιο μαζί με την Ολλανδία (τις Κάτω Χώρες δηλαδή) και το Λουξεμβούργο είναι ιστορικά γνωστές ως Κάτω Χώρες. Μπερδεμός!

10. Υπάρχουν χιλιάδες βέλγικες μπίρες

Μπορείς να πίνεις μια βέλγικη μπίρα κάθε μέρα για 4 χρόνια χωρίς να πιεις την ίδια μπίρα 2 φορές.

Υπάρχει μια αβεβαιότητα για το πόσες βελγικές μπίρες υπάρχουν τελικά, αλλά οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ένα νούμερο κοντά στις 1000 με 1200 διαφορετικές ετικέτες. 

Διαφορετικές μπίρες, και διαφορετικά είδη μπίρας της ίδιας ετικέτας μας συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ. Στο καφέ Ντελίριουμ μπορείτε να βρείτε συνολικά 1700 διαφορετικές μπίρες να δοκιμάσετε. Αφού με ρωτάτε εγώ ήμουν λάτρης της λευκής Hoegaarden. Hoegaarden αν με διαβάζεις, στείλε μήνυμα για χορηγία.

Φαν Φακτ: Κάθε μπίρα έχει και το δικό της ιδιαίτερο ποτήρι. Πως ένα καφέ με 100άδες ή 1000αδες μπίρες βρίσκει το χώρο για τόσα διαφορετικά ποτήρια είναι απορίας άξιο.

11. Τα στρουμφάκια μας έρχονται απ' το Βέλγιο

Το Βέλγιο φημίζεται και για τα κινούμενα σχέδια του. Εκτός απ’ τα στρουμφάκια, ο Τεν Τεν και ο Λούκυ Λουκ είναι βελγικής προέλευσης.

Στρουμφάκι άγαλμα στις Βρυξέλλες στην Galerie Horta (πηγή: wikipedia)
Στρουμφάκι άγαλμα στις Βρυξέλλες στην Galerie Horta (πηγή: wikipedia)

Υπάρχουν περισσότερα από 800 καταχωρημένα βελγικά κινούμενα σχέδια. Κάθε σωστός Βέλγος έχει επίσης αρκετές 100αδες βελγικά κόμικ στο σπίτι του.

12. Οι Βέλγοι αγαπούν τη συζήτηση για τον καιρό

Μπορεί να μην έχεις κοινά χόμπι αλλά μπορείς να συζητήσεις για το πόσο ωραία συννεφιά είχε σήμερα και να κάνεις καινούριους φίλους στο Βέλγιο.

Το Βέλγιο πάντως δεν είναι τόσο βροχερό όσο το έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Εννοείται ότι βρέχει ικανές ποσότητες όμως για να μπορείς να πιάνεις την κουβεντούλα με τους τριγύρω σου.

13. Το Βέλγικο όνειρο

Οι Βέλγοι συχνά χρησιμοποιούν την έκφραση ότι έχουν γεννηθεί με ένα τούβλο στο στομάχι τους. Και επειδή εύκολα μπορεί να παρερμηνευτεί με τόσα φαγητάκια που έχω αναφέρει πιο πάνω, εννοούν ότι έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Και αφού το αποκτήσουν σκέφτονται τι θα κάνουν όταν συνταξιοδοτηθούν (ιδανικά γύρω στα 50): Δηλαδή να βρουν ένα άλλο σπίτι στην νότια Γαλλία ή την Ισπανία και να προσφέρουν B&B υπηρεσίες. Θα επιστρέψουν στο Βέλγιο μόνο όταν χρειαστούν κάποια ιατρική περίθαλψη. 

14. Οι υψηλότεροι φόροι στον κόσμο εφαρμόζονται στο Βέλγιο

Ίσως υπερέβαλλα λίγο, αλλά σίγουρα είναι απ’ τους υψηλότερους. Αν ο μισθός σου ξεπερνάει τα 13.500 ευρώ το χρόνο, το 40% καταλήγει στο κράτος. Αν δε, κάνεις το λάθος να βγάζεις πάνω από 40.000 ευρώ, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%.

Επιπλέον πρέπει να πληρώνεις φόρο κοινωνικής ασφάλειας 13,07%  και έναν κοινοτικό φόρο που είναι φορές που φτάνει το 9%.

Νιώθεις ότι γνωρίζεις καλά πλέον το Βέλγιο; Απάντησε στις 10 ερωτήσεις στο κουίζ που μόλις έφτιαξα εδώ.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

  1. Νομιζα ότι το Maneken pis κατουράει μια βομβα με φυτίλι, απο τις παλιές, που έριξαν σε κάποια πολιορκία των Βρυξελλών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.