1. Το όνομα Rio De Janeiro στα πορτογαλικά σημαίνει «Ποτάμι του Ιανουαρίου», και αυτό γιατί όταν πρωτοείδε το μέρος το 1502 ο Πορτογάλος εξερευνητής Gaspar de Lemos, ήταν Ιανουάριος και νόμισε ότι μπήκε με το πλοίο σε δέλτα ποταμού.

2. Είναι η 2η πολυπληθέστερη πόλη της Βραζιλίας με 12.000.000 κόσμο μετά το Σάο Πάολο.
3. Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της πόλης είναι το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή που δεσπόζει πάνω στο βουνό Corcovado και φαίνεται σαν να αγκαλιάζει όλη την πόλη. Το 2007 θεωρήθηκε ως ένα από τα «νέα» 7 θαύματα του κόσμου. Εγκαινιάστηκε το 1931 ως αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της πόλης. Έχει 30m ύψος, χωρίς την 8m ύψους βάση, και 28m άνοιγμα χεριών.

4. To Καρναβάλι του Ρίο είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Λέγεται ότι ξένοι επισκέπτες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 400.000 για εκείνες τις μέρες. Μαζί με τα εκατομμύρια των Βραζιλιάνων γίνεται ένας απίστευτος χαμός. Οι τιμές των εισιτήριων δε για το σαμποδρόμιο εκτοξεύονται.
5. Το Ρίο ήταν η μοναδική πόλη εκτός Ευρώπης που ήταν πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής χώρας, της Πορτογαλίας. Αυτό έγινε μεταξύ 1808 και 1821 για την διαφύλαξη της βασιλικής οικογένειας της Πορτογαλίας. Με το που ήταν ασφαλές να γυρίσει πίσω η οικογένεια στην Πορτογαλία η πρωτεύουσα επέστρεψε στην Λισαβόνα, η Βραζιλία όμως είχε πάρει πια το δρόμο της και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1822, με το Ρίο πλέον ως πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Βραζιλίας. Έμεινε πρωτεύουσα ως το 1960 που η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα και την Μπραζίλια.
6. Στο Ρίο υπάρχει η 8η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η οποία ξεκίνησε το 1807 από την βασιλική οικογένεια της Πορτογαλίας, φέρνοντας μαζί της πάνω από 60000 είδη βιβλίων.

7. Έχει το μεγαλύτερο αστικό δάσος στον κόσμο με έκταση 33 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι το αποτέλεσμα της αναδάσωσης, που έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα, με εντολή του αυτοκράτορα της Βραζιλίας Dom Pedro II. Ήταν μια ιδέα για να αποκατασταθεί η περιοχή που είχε καταστραφεί από φυτείες καφέ, προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση των λόφων που περιβάλλουν την πόλη.
8. Οι κάτοικοι του Ρίο λέγονται Cariocas. Η αρχική λέξη (ακουγόταν ως ΚαραϊΟκα) προέρχεται από την γλώσσα των ιθαγενών Tupi που βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή και σημαίνει το σπίτι των Carijo που ήταν μια γηγενής φυλή της περιοχής. Ζουν κυρίως σε πολυώροφα κτήρια. Εξωτερικά η αίσθηση που δίνουν είναι αντίστοιχη με αυτή μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας (με τους διπλάσιους βέβαια ορόφους). Tα πανύψηλα δέντρα στα φαρδιά πεζοδρόμια χαρίζουν όμως έναν εξωτικό τόνο στις γειτονιές.
9. H Street Art είναι νόμιμη και ένα από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά έργα βρίσκεται στην περιοχή της Lapa με τα διάσημα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σκαλιά από πλακάκια της Escadaria Selarón που τα επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο.
10. Στην ίδια περιοχή της Lapa, βρίσκεται και η χαρακτηριστική αψιδωτή κατασκευή Arcos da Lapa. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, ως γέφυρα, για να μεταφέρει γλυκό νερό από τον ποταμό Carioca στους κατοίκους της πόλης. Από τα τέλη του 19ου αιώνα που η πόλη υδροδοτήθηκε από αλλού, η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε για γραμμή τραμ, η οποία πλέον είναι η μοναδική που υπάρχει στο Ρίο.

11. Στο Ρίο υπάρχουν οι διάσημες παραλίες Copacabana, Ipanema, Leblon και Tijuca. Έχουν γραφτεί και διάσημα τραγούδια με τα ονόματα των παραλιών της όπως το Garota de Ipanema και το Copacabana. Στην Copacabana οι «λουόμενοι» πάντως δεν κολυμπούν. Απλώς λιάζονται ξαπλωμένοι ή παίζουν στην αμμουδιά. Τα κύματα εκεί είναι συνήθως τεράστια και απαιτεί προσπάθεια να μην πνιγείς στο ένα μέτρο και ταυτόχρονα να μείνει και το μαγιό στη θέση του.

12. Εξαίσιο μέρος για να δει πανοραμικά κάποιος το Ρίο και τον κόλπο Guanabara, εκτός από το Corcovado, είναι ο λόφος Pão de Açúcar, που σημαίνει ψωμί από ζάχαρη (sugar loaf στα αγγλικά). Είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2012 και στην κορυφή του φτάνεις με τελεφερίκ. Η πόλη του Ρίο Ντε Τζανέιρο ξεκίνησε στους πρόποδες του.
13. Είναι η μόνη πόλη της Νοτίου Αμερικής που έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες το 2016.
14. Έχουν γίνει 2 τελικοί Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (1950 και 2014) στο Ρίο και στο στάδιο Μαρακανά. Ο τελικός αγώνας του 1950 ανάμεσα στην Βραζιλία και την Ουρουγουάη προσέλκυσε σχεδόν 200.000 κόσμο και είναι ρεκόρ με τον περισσότερο κόσμο που έχει παρακολουθήσει αγώνα ποδοσφαίρου μέσα σε γήπεδο.

15. Η κουζίνα του Ρίο, και σαφώς της Βραζιλίας , είναι αποκάλυψη, όπως και η γεωγραφία της! Φαγητά όπως: Feijoada, Coaxinhas, Churrasco, Farofa, Mandioca Frita θα σας εκτοξεύσουν! Η καθημερινή δίαιτα τους περιλαμβάνει πεντανόστιμο ψητό ή τηγανητό κρέας, το πρωινό τους φρούτα και χυμούς που δεν έχω συναντήσει στην Ελλάδα. Και για τέλος μια caipirinha για κλείσιμο είναι ότι καλύτερο.
16. Στο Ρίο κάθε νοικοκυριό ενός μέσου Bραζιλιάνου απασχολεί σε καθημερινή βάση οικιακή βοηθό για το μαγείρεμα και την καθαριότητα. Η πρακτική αυτή έχει επικρατήσει και το να προσλαμβάνει μια οικογένεια ένα άπορο άτομο για τις οικιακές εργασίες θεωρείται, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ένα μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Απροειδοποίητο τεστάκι: Πόσο καλά γνωρίζετε τις πρωτεύουσες του κόσμου;