Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κυκλάδες: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι Κυκλάδες είναι ένα «παγκοσμίου φήμης» νησιωτικό σύμπλεγμα από 33 μικρά και μεγάλα νησιά που απλώνονται στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, νότια της Αττικής και της Εύβοιας.
Κυκλάδες: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι Κυκλάδες είναι ένα «παγκοσμίου φήμης» νησιωτικό σύμπλεγμα από 33 μικρά και μεγάλα νησιά που απλώνονται στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, νότια της Αττικής και της Εύβοιας. Για την προέλευση του ονόματός του θα βρείτε διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές λέει ότι πήραν το όνομά τους από τις Νύμφες Κυκλάδες που τις μεταμόρφωσε σε βραχονησίδες ο Ποσειδώνας, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη λέξη «κύκλος», επειδή οι άνεμοι που πνέουν ορμητικοί ανάγκαζαν τα πλοία να περιστρέφονται κυκλικά. Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή συνδέει το όνομα με το ιερό νησί της Δήλου, γύρω από το οποίο σε νοητό κύκλο εκτείνονται τα υπόλοιπα νησιά.

Για τη δημιουργία αυτού του μαγευτικού αρχιπελάγους έβαλε για τα καλά το χεράκι της η γεωλογία… Σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, μετακινήσεις του γήινου φλοιού και αλλεπάλληλες γεωλογικές μεταβολές συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του μοναδικού θαλάσσιου σκηνικού.

Με τα κάτασπρα σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τους πολυάριθμους ναούς και ξωκκλήσια, τα μοναστήρια, τα κάστρα, τους ανεμόμυλους, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς αλλά και τις πανέμορφες παραλίες, δεν είναι τυχαίο που τα κυκλαδονήσια έχουν αναδειχθεί σε πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια σύντομη ξενάγηση στα κυριότερα νησιά του συμπλέγματος. Μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, τα καθένα όμως έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό.

Περιεχόμενα

Δυτικές Κυκλάδες

Κέα

Ιουλίδα (φωτ. Wikimedia Commons)
Ιουλίδα (φωτ. Wikimedia Commons)

Στο βορειοδυτικό άκρο του συμπλέγματος βρίσκεται η Κέα ή Τζια, ένα ορεινό νησί με μικρές κοιλάδες που καταλήγουν σε μικρούς κολπίσκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα, ένας παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί απείραχτη την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του και διαθέτει κάτασπρα διώροφα σπιτάκια, στενά ανηφορικά δρομάκια και πολλές εκκλησίες. Στη συνοικία Κάστρο, όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη, υπάρχουν κατάλοιπα από το βενετσιάνικο κάστρο. Περπατώντας λίγο πιο έξω από την Ιουλίδα θα συναντήσετε τον περίφημο «Λέοντα της Κέας», ένα κολοσσιαίο λιοντάρι σκαλισμένο στον σχιστόλιθο από το 600 περίπου π.Χ. Μία επίσκεψη στον κόλπο του Κούντουρου, με τις αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, επιβάλλεται, ενώ εξίσου όμορφες είναι οι παραλίες στην Κορρησία, το Γιαλισκάρι και τον Οτζιά. Αν είστε λάτρης της αρχαίων ερειπίων μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, με τον αρχαϊκό ναό του Πυθίου Απόλλωνα, χτισμένο πάνω από τη θάλασσα. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, σε όλο το νησί θα βρείτε άφθονα σηματοδοτημένα μονοπάτια, πολλά από τα οποία είναι λιθόστρωτα.

Κύθνος

Η Κύθνος, γνωστή και ως Θερμιά, είναι ένα κλασικό κυκλαδονήσι, με γυμνούς και άνυδρους λόφους με ξερολιθιές και διάσπαρτα λευκά ξωκκλήσια. Είναι γνωστή για τις θερμές, ιαματικές πηγές της στην περιοχή Λουτρά, όπου λειτουργεί υδροθεραπευτήριο. Εκτός από την γραφική Χώρα, χτισμένη σε ένα λόφο που δεν φαίνεται από τη θάλασσα, το νησί διαθέτει και άλλα υπέροχα χωριά (όπως ο Μέριχας, τα Λουτρά και η Δρυοπίδα) με πλακόστρωτα δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Στα νότια βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Κανάλας, όπου θα δείτε και το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο Καταφύκι, πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι παραλίες δεν θα σας λείψουν σε καμιά περίπτωση, καθώς φτάνουν σχεδόν τις 100. Η διασημότερη είναι η παραλία της Κολώνας, όπου μια στενή λωρίδα αμμουδιάς δημιουργεί δύο ακτές σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Σέριφος

Σέριφος (φωτ. Hans-Peter Muckenschabel/Pixabay)
Σέριφος (φωτ. Hans-Peter Muckenschabel/Pixabay)

Η Σέριφος διαθέτει αναμφίβολα ένα από τα πιο άγρια και κακοτράχαλα τοπία των Κυκλάδων, όπου εναλλάσσονται ορεινοί όγκοι, εύφορες κοιλάδες και μικροί ή μεγαλύτεροι κόλποι. Η πρωτεύουσα Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε ένα ύψωμα που φαίνεται όπως την προσεγγίζεις από το λιμάνι, παρουσιάζει μια ιδιαίτερα γραφική εικόνα με τα άσπρα σπιτάκια με τα γαλάζια παράθυρα και τα όμορφα καλντερίμια. Χωρίζεται σε δύο μέρη, την Κάτω και την Άνω Χώρα που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλιά. Μην παραλείψετε να ανεβείτε και τα σκαλιά προς το βενετσιάνικο κάστρο, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα παλιά μεταλλεία, λειτουργεί μάλιστα και υπαίθριο μεταλλευτικό μουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις παραλίες του νησιού που καλύπτουν όλα τα γούστα: Λιά, Κουταλάς, Βαγιά, Γάνεμα, Καλό Αμπέλι, Ψιλή Άμμος, Συκαμιά οι πιο γνωστές.

Σίφνος

Σίφνος, το Κάστρο (φωτ. Wikimedia Commons)
Σίφνος, το Κάστρο (φωτ. Wikimedia Commons)

Η Σίφνος θεωρείται από πολλούς ως η επιτομή της κυκλαδίτικης ομορφιάς και κομψότητας. Το σκηνικό τυπικό αλλά εντυπωσιακό: γυμνά υψώματα που εναλλάσσονται με κοιλάδες και καταλήγουν σε μικρούς κόλπους. Πρωτεύουσα είναι η Απολλωνία, ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά σε τρία υψώματα, γεμάτος με άσπρα διώροφα αρχοντικά και εκκλησίες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Αρτεμώνας, με νεοκλασικά σπίτια, λουλουδιασμένες αυλές και δύο ανεμόμυλους στην κορυφή του λόφου να αγναντεύουν το νησί. Το δυνατό χαρτί της Σίφνου είναι αναμφίβολα το Κάστρο -η παλιά πρωτεύουσα- ένας οχυρωμένος οικισμός μεσαιωνικής μορφής με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας ένα αμυντικό τείχος, ενώ οι θολωτές στοές, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα γραφικά εκκλησάκια συμπληρώνουν τη μαγεία του τόπου, μια πραγματική βουτιά στο παρελθόν. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον κόλπο του Φάρου, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, χτισμένο πάνω σε μια μικρή χερσόνησο. Πανέμορφες παραλίες για κολύμπι θα βρείτε στις Καμάρες, στον Πλατύ Γιαλό, στα Σεράλια και στην απομακρυσμένη Χερρόνησο.

Μήλος

Η Μήλος είναι το νοτιότερο και ίσως το δημοφιλέστερο νησί των δυτικών Κυκλάδων. Η φήμη της οφείλεται φυσικά στα μοναδικά ηφαιστιογενή της πετρώματα που βάφουν τα βράχια στις παραλίες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του πορτοκαλί. Το λιμάνι του Αδάμαντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού Πλάκα, με τη χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της, συγκαταλέγεται στους γραφικότερους οικισμούς του Αιγαίου. Στο αρχαιολογικό μουσείο θα δείτε εκθέματα από την προϊστορική Φυλακωπή, καθώς και ένα αντίγραφο της διάσημης Αφροδίτης της Μήλου. Μια επίσκεψη στο βενετσιάνικο κάστρο, όπου θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, είναι επιβεβλημένη. Μην ξεχάσετε, επίσης, να επισκεφθείτε το χωριό Κλήμα, όπου θα δείτε τις περίφημες Κατακόμβες που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί ως τόπο λατρείας. Για τις παραλίες της Μήλου τι να πρωτοπεί κανείς: Σαρακήνικο, Κλέφτικο, Παπαφράγκας, Αχιβαδόλιμνη, Παλαιοχώρι, Φυριπλάκα είναι μόνο μερικές από τις κορυφαίες και ομορφότερες ακτές του νησιού και ολόκληρου του Αιγαίου, πραγματικά κομψοτεχνήματα της φύσης.

Κίμωλος

Γείτονας της Μήλου είναι η Κίμωλος, που αν και μικρή σε μέγεθος δεν υπολείπεται καθόλου σε ομορφιά. Είναι νησί ηφαιστιογενές και φημίζεται για την κιμωλία του που χρησιμοποιείται στην πορσελάνη. Η Χώρα, στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβουνίου, αποτελείται από δύο οικισμούς: το μεσαιωνικό Μέσα Κάστρο που είναι σήμερα ερειπωμένο και το λίγο πιο ύστερο Έξω Κάστρο, με τα σπίτια που είναι χτισμένα σε φρουριακή διάταξη. Μια περιήγηση στα δρομάκια με τους θόλους, τα περάσματα και τα κάτασπρα σπίτια είναι μια μαγευτική εμπειρία. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το «πέτρινο μανιτάρι», έναν εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό στο ύψωμα Σκλάβοι. Οι παραλίες του νησιού είναι μαγευτικές: Ελληνικά (όπου βυθισμένη στα ρηχά θα δείτε την αρχαία πόλη του νησιού), Πράσσα (με ιαματικά λουτρά), Αλυκή (με λευκή άμμο και αρμυρίκια), Μπονάτσα (με ψιλή άμμο και ρηχά νερά).

Βορειοανατολικές Κυκλάδες

Άνδρος

Άνδρος, η Χώρα (φωτ. Βασίλης Παπαδόπουλος)
Άνδρος, η Χώρα (φωτ. Βασίλης Παπαδόπουλος)

Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, η Άνδρος, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από την τυπική κυκλαδίτικη που γνωρίζουμε. Η επιβλητική Χώρα εντυπωσιάζει με τα αρχοντικά των εφοπλιστών και των καπεταναίων, αλλά και τις καμάρες, τις ανηφοριές, τις εκκλησίες και τα μουσεία της (με κορυφαίο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή). Στα ομορφότερα σημεία της Χώρας ανήκουν η πλατεία Καΐρη με τα πλατάνια, η πλατεία Αφανούς Ναύτη και το μικρό νησάκι με το φράγκικο κάστρο που συνδέεται με τη στεριά με μια πέτρινη γέφυρα. Αξιόλογοι οικισμοί είναι, επίσης, οι Στενιές με τα όμορφα αρχοντικά ναυτικών, οι Μένητες με τα ερείπια πύργων, το κοσμικό Μπατσί, αλλά και η περιοχή του Κορθίου με τους βενετσιάνικους πύργους, τους περιστερώνες και τα νεοκλασικά σπίτια. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το φυσικό τοπίο του νησιού που χαρακτηρίζεται από τις πολλές χαράδρες, τα φαράγγια και τα τρεχούμενα νερά. Οι παραλίες της Άνδρου είναι παρθένες και μαγευτικές: Άχλα, Της Γριάς το Πήδημα, Ζόρκος, Βιτάλι, Χαλκολιμιώνας και τόσες άλλες.

Τήνος

Τήνος, το Ξώμπουργο (φωτ. Wikimedia Commons)
Τήνος, το Ξώμπουργο (φωτ. Wikimedia Commons)

Το νησί της Παναγίας και των μαρμαρογλυπτών, η Τήνος, είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη γοητεία. Στην ομώνυμη πρωτεύουσα, μια τυπική νησιώτικη πολιτεία, εκτός από τα κάτασπρα σπίτια και τα στενά δρομάκια θα βρείτε και τον διάσημο ναό της Παναγίας που χτίστηκε το 1823 μετά την εύρεση της εικόνας της Θεοτόκου. Πραγματικά αιγαιοπελαγίτικα στολίδια είναι τα χωριά του νησιού: η καταπράσινη και με υπέροχη θέα Καρδιανή, τα μαγευτικά Υστέρνια με τα μαρμαρόστρωτα σοκάκια, ο πολυσύχναστος Πύργος με τα μουσεία αφιερωμένα στους ντόπιους μαρμαρογλύπτες (όπως το Μουσείο Χαλεπά προς τιμήν του διάσημου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά), ο γραφικός Πάνορμος με το φρέσκο ψάρι, ο Φαλατάδος με τα δαιδαλώδη στενοσόκακα, η Καλλονή με τους κήπους και τους ελαιώνες! Απαραίτητη μια επίσκεψη στο χωριό Βώλαξ, μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους, αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου σφαιρικής αποσάθρωσης. Μην παραλείψετε, επίσης, να σκαρφαλώσετε στον λόφο του Ξώμπουργου με τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, όπου βρίσκεται και η καθολική μονή της Ιεράς Καρδίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι 600 περίτεχνα διακοσμημένοι περιστεριώνες. Τέλος, οι παραλίες της Τήνου είναι πολλές και μαγευτικές: Κιόνια, Άγιος Φωκάς, Κολυμπήθρα, Αγία Θάλασσα, Σάντα Μαργαρίτα, Παχιά Άμμος και πολλές ακόμα.

Μύκονος

Το νησί των ανέμων και του διεθνούς κοσμοπολίτικου αέρα, η Μύκονος, δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις. Η Χώρα του νησιού είναι ομολογουμένως από τις γραφικότερες των Κυκλάδων. Απλώνεται σε πλάτος και εντυπωσιάζει με τα ασβεστωμένα λιθόστρωτα δρομάκια, τα λευκά σπίτια με τις χρωματιστές πόρτες, τους ανεμόμυλους και τις παλιές εκκλησίες, με σημαντικότερη την Παναγία Παραπορτιανή. Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την συνοικία του Κάστρου, χτισμένη σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι, αλλά και τη διάσημη Μικρή Βενετία, μια παλιά γειτονιά με αρχοντικά πλουσίων εμπόρων και καπεταναίων. Κατά την περιήγησή σας στο νησί θα συναντήσετε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του Αιγαίου: στα δυτικά ο Τούρλος και ο Άγιος Στέφανος, στα νότια ο Όρνος και ο Άγιος Ιωάννης, ο Πλατύς Γιαλός και η Ψαρού, οι διάσημες Παραντάις και Σούπερ Παραντάις και πολλές άλλες. Αξίζει, τέλος, και μια επίσκεψη στον φάρο Αρμενιστή, απ’ όπου θα απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Δήλος

Δήλος (φωτ. Wikimedia Commons)
Δήλος (φωτ. Wikimedia Commons)

Πολύ κοντά στη Μύκονο βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Δήλου, ένας από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Γενέτειρα του Απόλλωνα και της Άρτεμης, η Δήλος υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντικότατο λατρευτικό κέντρο και έδρα της Δηλιακής Συμμαχίας. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο, τους ναούς της Άρτεμης και της Ίσιδας, την Οδό των Λεόντων με τα πέντε μαρμάρινα λιοντάρια-φρουρούς και την ιερή Φοινικιά απ’ όπου κρατιόταν η Λητώ, καθώς γεννούσε τον Απόλλωνα. Μην ξεχάσετε να περιηγηθείτε και στο αρχαιολογικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα, όπως γλυπτά, μωσαϊκά, αγγεία, επιγραφές και επιτύμβια αγάλματα.

Κεντρικές Κυκλάδες

Σύρος

Η Σύρος, η «νύμφη του Αιγαίου», θα σας εντυπωσιάσει με την αρχοντιά και τον κοσμοπολίτικο αέρα της. Η πρωτεύουσα Ερμούπολη είναι γεμάτη από λαμπρά νεοκλασικά κτίρια, δείγμα της οικονομικής άνθησης που γνώρισε ως κορυφαίο λιμάνι της χώρας κατά τον 19ο αιώνα. Από τα ομορφότερα σημεία της είναι η συνοικία Βαπόρια, με τον ναό του Αγίου Νικολάου και τα μεγαλόπρεπα αστικά μέγαρα. Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου (του Σαν Τζώρτζη των ντόπιων) απλώνεται η Άνω Σύρος, η συνοικία των καθολικών, που διατηρεί άθικτη τη μεσαιωνική της όψη και χαρακτηρίζεται από τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα σκαλοπάτια και τα μικρά λευκά σπιτάκια. Στην ενδοχώρα του νησιού θα ανακαλύψετε πανέμορφα, γραφικά χωριά, όπως το Κίνι με το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα, τον τουριστικό Γαλησσά, τον Φοίνικα με την πολυσύχναστη παραλία και την Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια με τις υπέροχες εξοχικές επαύλεις των εύπορων Συριανών. Αν σας ενδιαφέρουν τα κατάλοιπα του παρελθόντος επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό́ χώρο της Χαλανδριανής, όπου ανακαλύφθηκε ένα πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο με πλούσια ευρήματα, καθώς και τον λόφο Καστρί, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν από τους αρχαιότερους οχυρωμένους οικισμούς στις Κυκλάδες.

Πάρος

Νάουσα (φωτ. Wikimedia Commons)
Νάουσα (φωτ. Wikimedia Commons)

Η Πάρος, παρά την τεράστια επισκεψιμότητα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να είναι ένα νησί απαράμιλλης ομορφιάς. Η πρωτεύουσα Παροικιά είναι ένας τυπικός κυκλαδίτικος οικισμός με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, άσπρα σπίτια και γραφικές εκκλησίες. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής (του 6ου αιώνα μ.Χ.) με τις 99 φανερές πόρτες και μία μυστική, σύμφωνα με την παράδοση. Θαυμάσιο είναι και το γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, κάποτε λημέρι πειρατών, με τα κάτασπρα σπιτάκια και την έντονη τουριστική κίνηση. Το νησί διαθέτει και άλλα αξιοπρόσεκτα χωριά: τις Λεύκες, με την εκπληκτική νεοκλασική αρχιτεκτονική και τα μαρμάρινα σοκάκια, την Μάρπησσα, ένα παραδοσιακό χωριό με μεσαιωνική όψη, αλλά και την ερειπωμένη ενετική πολιτεία του Κεφάλου με το κάστρο της. Κοντά στο χωριό Ψυχοπιανά θα ενθουσιαστείτε με την καταπράσινη βλάστηση από πλατάνια, δάφνες και αγριελιές, τα τρεχούμενα νερά και τις χιλιάδες πεταλούδες. Για τις παραλίες τα πολλά λόγια είναι περιττά: Κολυμπήθρες με τους εντυπωσιακούς βράχους, Χρυσή Ακτή, Σάντα Μαρία, Πούντα, Καλόγερος και πολλές άλλες.

Αντίπαρος

Στα δυτικά της Πάρου βρίσκεται η Αντίπαρος, ένα μικρό αλλά μαγευτικό νησάκι. Η πρωτεύουσα Αντίπαρος ή Κάστρο είναι χτισμένη γύρω από το ενετικό φρούριο και παρουσιάζει την τυπική εικόνα των κυκλαδίτικων οικισμών. Στα δυτικά, στο λόφο του Αγίου Ιωάννη, θα δείτε το εκπληκτικό σπήλαιο της Αντιπάρου, πλούσιο σε διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι δαντελωτές ακτές του νησιού θα ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα: Ψαραλυκές, Σιφνέικο, Σωρός, Γλυφά, Απάντημα είναι μόνο μερικές από τις υπέροχες παραλίες με τα καταγάλανα νερά.

Νάξος

Νάξος (φωτ. WeeFee_Photography/Pixabay)
Νάξος (φωτ. WeeFee_Photography/Pixabay)

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, συνάμα το πιο εύφορο και αυτάρκες, είναι η Νάξος. Η πρώτη εικόνα εντυπωσιάζει, καθώς στην είσοδο του λιμανιού πάνω στο μικρό νησάκι βρίσκεται η «Πορτάρα», το μοναδικό κατάλοιπο από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα. Στην πανέμορφη Χώρα με τα ανηφορικά δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά και τις εκκλησίες δεσπόζει ο όγκος του βενετσιάνικου κάστρου, όπου ζούσαν κάποτε οι καθολικοί κάτοικοι του νησιού. Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν πολλά παραδοσιακά χωριά, όπως το Φιλότι, ένα γραφικό ορεινό χωριό με κυβόσχημα σπιτάκια και λιθόστρωτα σοκάκια, και η Απείρανθος, ένα ορεινό κεφαλοχώρι με έντονο βενετσιάνικο χρώμα στην αρχιτεκτονική. Από τα ωραιότερα σημεία του νησιού είναι ο κάμπος της Τραγαίας, με τα όμορφα χωριά και τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Αξίζει να ανακαλύψετε τους πολυάριθμους ενετικούς πύργους, όπως τον Πύργο Μπαζαίου στο Σαγκρί και τον Πύργο Κρίσπι-Γλέζου στη Χώρα. Οι παραλίες της Νάξου, φυσικά, είναι εξίσου ελκυστικές: Μικρή Βίγλα, Απόλλωνας, Άγιος Προκόπιος, Αλυκό, Πάνορμος είναι μόνο μερικές από τις αναρίθμητες επιλογές του επισκέπτη.

Μικρές Κυκλάδες

Στα νότια και ανατολικά της Νάξου βρίσκονται μερικά μικρά νησάκια που έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Από αυτά κατοικημένα είναι η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Δονούσα και τα Κουφονήσια, λιλιπούτειοι παράδεισοι στο κλασικό κυκλαδίτικο στυλ. Στις ομορφιές τους συνυπολογίστε τις θαυμάσιες αμμουδιές με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, τα άσπρα μικρά σπιτάκια και τους εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Στα νησάκια αυτά προσθέστε και την ακατοίκητη Κέρο, όπου οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι βρισκόταν ένα πανκυκλαδικό ιερό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Νότιες Κυκλάδες

Φολέγανδρος

Φολέγανδρος (φωτ. 20465785/Pixabay)
Φολέγανδρος (φωτ. 20465785/Pixabay)

Παίρνοντας το όνομά της από το γιο του Μίνωα Φολέγανδρο, είναι μικρή αλλά γεμάτη αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά. Η Χώρα είναι χτισμένη κατά το ήμισυ μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο στο χείλος ενός απόκρημνου γκρεμού, με τα σπίτια να λειτουργούν ως οχυρωματικός περίβολος, ενώ το νεότερο τμήμα είναι τυπικά κυκλαδίτικο, με άσπρα σπιτάκια με πολύχρωμα πορτοπαράθυρα και αυλές, πλακόστρωτα σοκάκια και εκκλησίες. Ακολουθήστε το λιθόστρωτο δρομάκι για να φτάσετε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την ομορφότερη του νησιού, με αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό, απομεινάρια από την αρχαία πόλη. Πολύ κοντά βρίσκεται η Χρυσοσπηλιά, ένα σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που χρησίμευε ως ιερό κατά την αρχαιότητα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον οικισμό της Άνω Μεριάς με το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο. Για κολύμπι υπάρχουν οι παραλίες Καραβοστάσης, Λιβάδι, Αγκάλη, ο όρμος του Αγίου Γεωργίου και άλλες.

Σίκινος

Σίκινος, η Χώρα (φωτ. Wikimedia Commons)
Σίκινος, η Χώρα (φωτ. Wikimedia Commons)

Η Σίκινος είναι η εναλλακτική γειτόνισσα της Φολεγάνδρου, μικρή, ανόθευτη και παραδοσιακή. Η Χώρα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: στο παλιότερο Κάστρο με τα στενά δρομάκια και τα παραδοσιακά αρχοντικά και στο Χωριό με την κλασική όψη των κυκλαδίτικων οικισμών. Στην κορυφή του λόφου του Κάστρου δεσπόζουν τρεις εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι, καθώς και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής που προσφέρει ανυπέρβλητη θέα. Κάτω από το μοναστήρι βρίσκεται η Μαύρη Σπηλιά, από τις μεγαλύτερες σπηλιές των Κυκλάδων, προσβάσιμη όμως μόνο από τη θάλασσα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Επισκοπή, ένα οικοδόμημα με υπόγειες θολωτές κρύπτες, πιθανότατα ταφικό μνημείο του 3ου αιώνα μ.Χ. που αργότερα μετατράπηκε σε εκκλησία, καθώς και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου του νησιού. Από παραλίες σημειώστε: Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι με πρόσβαση οδικώς και Άγιος Παντελεήμονας, Σαντοριναίικα, Άγιος Ιωάννης, Καρράς και Μάλτας προσβάσιμες με καΐκι ή μέσω μονοπατιών.

Ίος

Η Ίος, ή Νιος όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα νησί πανέμορφο και διάσημο για τη νυχτερινή ζωή του. Πέρα από τα αμέτρητα μπαρ και τα ατελείωτα πάρτι, το νησί διαθέτει και πολλές άλλες ομορφιές. Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο όγκος του μεσαιωνικού κάστρου. Πρόκειται για μια αυθεντική κυκλαδίτικη πολιτεία, με κάτασπρα σπιτάκια, δρομάκια και εκκλησιές. Αν αγαπάτε τα αρχαία μνημεία επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Σκάρκου, στη θέση οικισμού της πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που είναι βραβευμένος για την υποδειγματική αναστήλωση και ανάδειξή του, αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης στο λόφο της Χώρας. Αν σας αρέσουν τα κάστρα μη χάσετε το Παλαιόκαστρο, οχυρό της βυζαντινής περιόδου που χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών από Κωνσταντινούπολη προς Κρήτη. Από παραλίες σημειώστε: Μυλοπότας για όσους θέλουν να συνδυάσουν κολύμπι και διασκέδαση, Μαγγανάρι, Αγία Θεοδότη και Ψάθη.

Αμοργός

Αμοργός, η Χώρα (φωτ. Wikimedia Commons)
Η Χώρα και οι ανεμόμυλοι της Αμοργούς (φωτογραφία:

Στην ανατολικότερη άκρη των Κυκλάδων, η Αμοργός ξεχωρίζει για την αυθεντική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρά της. Η Χώρα, σκαρφαλωμένη στο λόφο όπου βρισκόταν το μεσαιωνικό κάστρο, είναι γεμάτη στενά ανηφορικά δρομάκια, άσπρα σπίτια με πηγάδια και λιοτρίβια, ανεμόμυλους και παλιές εκκλησίες, ενώ προσφέρει μια μοναδική θέα. Το στολίδι του νησιού είναι αναμφισβήτητα η μονή της Χοζοβιώτισσας, χτισμένη σε έναν απόκρημνο βράχο. Για να την φτάσετε θα χρειαστεί να ανεβείτε 300 απότομα σκαλιά! Από τις ομορφότερες περιοχές είναι ο όρμος της Αιγιάλης, του δεύτερου λιμανιού του νησιού, με τα τρία κατάλευκα χωριουδάκια Ποταμός, Λαγκάδα και Θολάρια. Ωραίες ακτές υπάρχουν κοντά στα Κατάπολα, το βασικό λιμάνι, αν και τα σκήπτρα των παραλιών της Αμοργού κατέχει επάξια η Αγία Άννα, όπου γυρίστηκαν σκηνές από την διάσημη ταινία «Απέραντο Γαλάζιο»! Με καΐκι μπορείτε να κάνετε εκδρομές στα κοντινά νησάκια Άνυδρο, Κύνουρο και Νικουριά.

Σαντορίνη (Θήρα)

Ίσως το πιο παράξενο -και παγκοσμίως διάσημο- από τα νησιά των Κυκλάδων, η Σαντορίνη (η Θήρα της αρχαιότητας) ξεχωρίζει για την γεωλογική της μορφολογία που οφείλεται στη δράση του ηφαιστείου της. Στο χείλος της άκρως εντυπωσιακής καλδέρας, σκαρφαλωμένα πάνω στα απόκρημνα, μαύρα βράχια, είναι χτισμένα τα ομορφότερα χωριά του νησιού. Η πρωτεύουσα Φηρά, μαζί με τους γειτονικούς οικισμούς Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι, σχηματίζουν ένα εκπληκτικής ομορφιάς οικιστικό σύνολο, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα υπόσκαφα σπίτια στο ηφαιστιογενές έδαφος. Η διάσημη Οία, ο πρώτος οικισμός στην Ελλάδα που κρίθηκε διατηρητέος, είναι σκαλισμένη πάνω στα πετρώματα που δημιούργησε η λάβα και παρουσιάζει μια μαγευτική εικόνα, με τα άσπρα και χρωματιστά σπίτια, τους θόλους και τις αυλές της. Με καραβάκι μπορείτε να επισκεφθείτε τα ηφαιστειακά νησάκια της Παλαιάς και Νέας Καμένης, όπου θα νιώσετε τις έντονες αναθυμιάσεις του ηφαιστείου και θα κολυμπήσετε στα ζεστά από τις θερμές πηγές νερά. Στο νότιο άκρο του νησιού βρίσκεται το Ακρωτήρι, όπου οι ανασκαφείς έφεραν στο φως την προϊστορική πόλη της Θήρας που έμεινε θαμμένη κάτω από τη στάχτη του ηφαιστείου που εξερράγη το 1500 π.Χ. Οι παραλίες της Σαντορίνης δεν θα μπορούσαν παρά να είναι εξίσου ιδιαίτερες, και ενίοτε άκρως πολυσύχναστες: Κόκκινη Παραλία, Άσπρη Παραλία, Βλυχάδα, Περίβολος, Περίσσα, Καμάρι είναι μερικές από τις κορυφαίες.

Ανάφη

Ανάφη, Χώρα και Κάλαμος (φωτ. Wikimedia Commons)
Ανάφη, Χώρα και Κάλαμος (φωτ. Wikimedia Commons)

Στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, κάπως απομακρυσμένη από τα υπόλοιπα νησιά, στέκεται η Ανάφη. Πάνω στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου είναι χτισμένη η Χώρα, μια γραφική μικρή πολιτεία με κάτασπρα μικρά σπιτάκια με αυλές, ανηφορικά δρομάκια, μικρές πλατείες, εκκλησίες και ανεμόμυλους. Στο λόφο Καστέλι απλώνεται η αρχαία πόλη, όπου σώζονται μνημειακοί τάφοι και επιτύμβια γλυπτά. Μην χάσετε στο ανατολικό άκρο του νησιού τον Κάλαμο, τον υψηλότερο μονόλιθο της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα αγαπητό σε έμπειρους αναρριχητές. Στην κορυφή του Καλάμου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας (Άνω Παναγιά), όπου θα φτάσετε μετά από πεζοπορία μιάμισης ώρας μέσα από ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο (μην τρομάξετε από τους κρωγμούς των γερακιών και το βουητό του αέρα). Οι παραλίες του νησιού θα σας εντυπωσιάσουν με την ανόθευτη ομορφιά τους: Άγιος Νικόλαος, Κατσούνι, Κλεισίδι αλλά και ο αχανής Ρούκουνας, Φλαμουρού και Πρασιές.

Picture of Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.