Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι 17 καλύτερες παραλίες της Μήλου

Η επιλογή των καλύτερων παραλιών της Μήλου ασφαλώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Από τις πάνω από 75 παραλίες του νησιού θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε αυτές που δεν πρέπει να χάσετε για κανένα λόγο.
Οι 16 καλύτερες παραλίες της Μήλου

Η Μήλος είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Αιγαίου. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό, με δαντελωτά ακρογιάλια, πολύχρωμα βράχια σμιλευμένα από τον αέρα και τη θάλασσα, λευκόχρυσες αμμουδιές και νερά κρυστάλλινα, άλλοτε πράσινα και άλλοτε γαλάζια. Οι εκπληκτικοί αυτοί θησαυροί της φύσης έχουν αναδείξει το νησί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους ταξιδιώτες του Αιγαίου.

Το να επιχειρήσει κανείς να επιλέξει τις καλύτερες παραλίες της Μήλου ασφαλώς και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Από τις πάνω από 75 παραλίες του νησιού θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε αυτές που δεν πρέπει να χάσετε για κανένα λόγο.

Μέσα στον κόλπο…

Παραλία Αχιβαδόλιμνη

Μέσα στον κόλπο της Μήλου, πολύ κοντά στο λιμάνι του Αδάμαντα, βρίσκεται η Αχιβαδόλιμνη. Το παράξενο όνομά της το πήρε από μια γειτονική λίμνη που είναι γεμάτη αχιβάδες. Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με λευκή άμμο και ρηχά γαλάζια νερά. Χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα πιο ήσυχο και το άλλο περισσότερο πολυσύχναστο, με beach bars και εστιατόρια. Εδώ θα βρείτε το οργανωμένο camping του νησιού.

Παραλία Άγιος Δημήτριος

Στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Μήλου υπάρχει ένα μικρό «διαμαντάκι», προσβάσιμο ωστόσο μόνο με σκάφος. Είναι ο Άγιος Δημήτριος, μια παραλία ιδανική για απομόνωση. Ξεχωρίζει για τα αστραφτερά της βότσαλα, τα καταγάλανα νερά της και το όμορφο, μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Παραλία Πλάθιενα

Παραλία Πλάθιενα, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)
Παραλία Πλάθιενα, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Στο βόρειο άκρο του κόλπου, πολύ κοντά στην Πλάκα, βρίσκεται η Πλάθιενα. Είναι μια σχετικά μικρή ακτή, με ψιλή λευκή άμμο και εύκολη πρόσβαση, στοιχεία που σε συνδυασμό με τα άκρως συμπαθή αρμυρίκια την κάνουν ιδιαίτερα αγαπητή. Έχει σχετικά ρηχά, αν και κρυστάλλινα νερά, γι’ αυτό όσοι έχετε παιδιά προτιμήστε την.

Στη βόρεια ακτή…

Παραλία Φυροπόταμος

Προχωρώντας λίγο ανατολικότερα φτάνουμε στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού, όπου θα συναντήσουμε στα δυτικά τον Φυροπόταμο, έναν κουκλίστικο παραθαλάσσιο οικισμό με μια μικρή παραλία. Η ακτή είναι αμμώδης και διαθέτει αρμυρίκια, αλλά και beach bars. Στην άκρη θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μια εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης.

Παραλία Σαρακήνικο

Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά θα συναντήσουμε τη διασημότερη ίσως παραλία της Μήλου, το Σαρακήνικο. Οι ιδιόμορφοι λευκοί βράχοι με τους περίεργους σχηματισμούς δημιουργούν ένα απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο που σε συνδυασμό με τον θρύλο ότι αποτελούσε λημέρι πειρατών έχουν εκτοξεύσει τη φήμη του! Στο μικρό, φυσικό λιμανάκι θα απολαύσετε την αμμουδιά και τα πρασινογάλαζα νερά. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε φροντίστε για τα απαραίτητα.

Παραλία Σαρακήνικο, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)
Παραλία Σαρακήνικο, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Παραλία Παπάφραγκας

Παραμένουμε στη βόρεια ακτή, όπου ανατολικότερα βρίσκεται ο Παπάφραγκας, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής. Πρόκειται για μια παραλία-σπηλιά, όπου η θάλασσα μπαίνει μέσα στο βράχο και δημιουργεί μια μικρή αμμουδιά. Εκεί θα κολυμπήσετε ανάμεσα στα γκριζόλευκα βράχια που δημιουργούν στενά περάσματα που οδηγούν στη θάλασσα. Για να προσεγγίσετε την παραλία θα πρέπει να κατεβείτε τα απόκρημνα βράχια, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί.

Παραλία Πολλώνια

Παραλία Πολλώνια, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Στην βορειοανατολική άκρη του νησιού βρίσκονται τα Πολλώνια (ή Απολλωνία), ένα γραφικό ψαροχώρι με μια παραλία με παχιά άμμο και άφθονα αρμυρίκια. Από εδώ μπορείτε να πάρετε ένα θαλάσσιο ταξί που θα σας οδηγήσει στην ακατοίκητη Πολύαιγο, ένα ηφαιστειογενές νησί με παραλίες εξωτικής ομορφιάς.

Στην ανατολική ακτή…

Παραλία Θειωρυχεία

Παραλία Θειωρυχεία ή Θειάφες, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Συνεχίζοντας προς την ανατολική ακτογραμμή, στον μικρό όρμο Παλιόρεμα θα βρείτε μια παραλία ιδιαίτερη, τα Θειωρυχεία ή Θειάφες. Εκεί βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων εξαγωγής θείου που λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Τα βράχια έχουν πάρει το χρώμα τους από το θείο και τα σιδηρομεταλλεύματα. Καθώς κάνετε το μπάνιο σας στα πεντακάθαρα νερά μπορείτε να δείτε ερειπωμένα κτίσματα, παλιά βαγόνια στις ράγες και παλιά εργαλεία αφημένα στην τύχη τους, μέσα σε ένα τραχύ και απόκοσμο τοπίο.

Στη νότια ακτή…

Παραλία Κλέφτικο

Παραλία Κλέφτικο, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)
Παραλία Κλέφτικο, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Στη νότια ακτογραμμή της Μήλου στη δυτική της άκρη βρίσκεται το Κλέφτικο, ή αλλιώς τα Θαλασσινά Μετέωρα. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο σκηνικό από γκριζόλευκους βράχους με παράξενα σχήματα, σπηλιές και κοιλώματα που σμίλεψαν ο χρόνος και τα στοιχεία της φύσης. Η εμπειρία να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς είναι ανεπανάληπτη. Δυστυχώς η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος από την παραλία Κήπος, μια όμορφη αμμουδιά με λιμανάκι.

Παραλία Γέροντας

Παραλία Γέροντας, Μήλος (φωτ. ZoiDalari/Pixabay)
Παραλία Γέροντας, Μήλος (φωτ. ZoiDalari/Pixabay)

Προχωρώντας ανατολικότερα βρίσκουμε τον Γέροντα, έναν πανέμορφο όρμο με λευκά βράχια και σπηλιές, μαύρη άμμο και κρυστάλλινα νερά. Σήμα κατατεθέν είναι σίγουρα η φυσική πέτρινη καμάρα στην άκρη της παραλίας. Μην σας πτοήσει ο χωματόδρομος ούτε το δεκάλεπτο περπάτημα που θα χρειαστεί να κάνετε.

Παραλία Φυριπλάκα

Παραλία Φυριπλάκα, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)
Παραλία Φυριπλάκα, Μήλος (πηγή: Wikimedia Commons)

Ακόμα πιο ανατολικά συναντάμε την Φυριπλάκα, μια εκτεταμένη παραλία με θεόρατα χρωματιστά βράχια, λευκόγκριζη ψιλή αμμουδιά και λευκό βότσαλο. Είναι οργανωμένη και διαθέτει beach bars με ξαπλώστρες. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία προχωρήστε παράλληλα με την ακτή και τους βράχους και θα βρείτε δύο πιο μοναχικές παραλίες.

Παραλία Τσιγκράδο

Πολύ κοντά βρίσκεται το Τσιγκράδο, μια παραλία περιτριγυρισμένη από επιβλητικούς βράχους και στολισμένη με κάτασπρη άμμο και καταγάλανα νερά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός κάπως απότομου μονοπατιού, η ομορφιά της όμως θα σας αποζημιώσει. Δεν είναι οργανωμένη, μπορείτε όμως να πεταχτείτε δίπλα στην Φυριπλάκα για ένα δροσιστικό ποτό αν στεγνώσει ο λαιμός σας…

Παραλία Αγία Κυριακή

Ακόμα λίγο πιο ανατολικά θα συναντήσετε την Αγία Κυριακή, μια μεγάλη αμμουδιά με όλα τα κομφόρ, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars και ένα γήπεδο beach volley. Διαθέτει έναν πολύ όμορφο συνδυασμό από πολύχρωμα βότσαλα και χοντρή άμμο, καθώς και δροσερά νερά. Αν και συνήθως είναι πολυσύχναστη θα βρείτε σίγουρα χώρο να απλώσετε την πετσέτα σας.

Παραλία Παλαιοχώρι

Φτάνοντας στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται το Παλαιοχώρι, μια μεγάλη και δημοφιλής παραλία. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι τα πολύχρωμα βράχια σε ροζ, κόκκινο, κίτρινο και λευκόγκριζο χρώμα, καθώς και τα θερμά νερά που αναβλύζουν. Θα παρατηρήσετε ότι ουσιαστικά αποτελείται από τρεις επιμέρους παραλίες: την μεγαλύτερη και οργανωμένη, με ενοικιαζόμενα και ταβέρνες, την ενδιάμεση και μια πιο μικρή περικυκλωμένη από τα βράχια.

Στη δυτική ακτή…

Παραλία Άγιος Ιωάννης

Στη δυτική ακτογραμμή -την πιο δύσβατη του νησιού- βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης, μια λευκόχρυση αμμουδιά χωρισμένη σε τρία μέρη που συνδέονται μεταξύ τους με μονοπατάκια. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη -όπως γενικά στις δυτικές παραλίες- καθώς πρέπει να διασχίσετε έναν χωματόδρομο 12 χιλιομέτρων.

Παραλία Συκιά

Προχωρώντας λίγο πιο νότια από τον Άγιο Ιωάννη βρίσκουμε τη Συκιά, μια θαλασσινή σπηλιά που στο εσωτερικό της κρύβει μια πολύ μικρή παραλία. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι η οροφή της σπηλιάς έχει καταρρεύσει, δημιουργώντας μια «τρύπα» με θέα το γαλάζιο του ουρανού. Η παραλία διαθέτει βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Κι εδώ μπορείτε να φτάσετε μόνο με σκάφος, και μάλιστα συνδυαστικά με το Κλέφτικο.

Παραλία Τριάδες

Λίγο βορειότερα από τον Ἀγιο Ιωάννη θα συναντήσετε τις Τριάδες, τρεις απομονωμένες αμμουδερές παραλίες με καταγάλανα ρηχά νερά. Τα βράχια σε συνδυασμό με την ξανθιά άμμο συνθέτουν ένα σκηνικό ιδιαίτερα ελκυστικό. Η πρόσβαση ίσως σας κουράσει λίγο αλλά αξίζει τον κόπο.

Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.