Οι 16 καλύτερες παραλίες της Σαντορίνης

Ίσως το πιο ξεχωριστό νησί των Κυκλάδων -για να μην πω ολόκληρου του Αιγαίου- είναι η Σαντορίνη, ή Θήρα για όσους προτιμάτε. Οι ομορφιές της είναι άπειρες και αρκούντως διάσημες: το ηφαίστειο, το ηλιοβασίλεμα, τα λευκά σπιτάκια, η θέα από την καλδέρα συνθέτουν ένα σκηνικό που ελκύει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο σαν μαγνήτης!

Οι παραλίες της Σαντορίνης είναι πραγματικά μοναδικές λόγω του ιδιόμορφου γεωλογικού τοπίου που σε επαφή με τη θάλασσα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Τα ιδιαίτερα νερά του ηφαιστείου και ο τόσο πρόσφατα διαμορφωμένος περίπλοκος βυθός δημιουργούν, σε συνδυασμό και με τα πολύχρωμα πετρώματα της ξηράς, μια εικόνα σχεδόν «εξωγήινη»! Δεν είναι τυχαίο που πολλοί λένε ότι αν η σελήνη είχε παραλίες θα έμοιαζαν με της Σαντορίνης…

Κόκκινη Παραλία

Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη

Ας ξεκινήσουμε από την πλέον διάσημη παραλία του νησιού που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, την θρυλική Κόκκινη Παραλία. Η τεράστια φήμη της αντανακλά αναμφίβολα και την ανυπέρβλητη ομορφιά της, ένας εκρηκτικός συνδυασμός από τα κόκκινα και μαύρα βράχια, τα σκούρα μπλε κρυστάλλινα νερά, την κόκκινη άμμο που εναλλάσσεται με μαύρα βότσαλα και τις υποβρύχιες θερμές πηγές. Είναι σχετικά μικρή γι’ αυτό συνήθως είναι γεμάτη κόσμο. 

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τα κατάλληλα μέσα προφύλαξης από τον ήλιο και τη ζέστη, καθώς η θερμοκρασία εδώ είναι συνήθως υψηλότερη από το υπόλοιπο νησί. Στα μείον της είναι και η απαγόρευση πρόσβασης που έχουν εκδώσει οι αρχές λόγω κατολισθήσεων, γι’ αυτό και όσοι την επισκέπτονται το κάνουν με δική τους ευθύνη…

Άσπρη Παραλία

Άσπρη Παραλία, Σαντορίνη
Άσπρη Παραλία, Σαντορίνη

Πολύ κοντά στην Κόκκινη βρίσκεται η Άσπρη Παραλία. Πρόκειται για έναν φιλόξενο όρμο που περιβάλλεται από ψηλούς, λευκούς βράχους, με μαύρη άμμο που μπερδεύεται με λευκά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το άσπρο της χρώμα που έρχεται σε αντίθεση με τα σκούρα ή κοκκινωπά χρώματα που συναντώνται στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

Εδώ θα βρείτε μια καντίνα για να προμηθευτείτε τα αναγκαία. Μην παραλείψετε σε καμιά περίπτωση να επισκεφθείτε τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου που θάφτηκε κάτω από τη στάχτη του ηφαιστείου της Θήρας.

Παραλία Βλυχάδα

Παραλία Βλυχάδα, Σαντορίνη
Παραλία Βλυχάδα, Σαντορίνη

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η Βλυχάδα, μια μεγάλη παραλία με χαρακτηριστικά κιτρινωπά βράχια και σπηλιές που έχουν λαξευτεί από το χρόνο και τα κύματα. Η ακτή έχει ψιλή μαύρη άμμο και σκούρο βότσαλο. Εδώ θα βρείτε ομπρέλες και ένα γραφικό beach bar χτισμένο μέσα στα βράχια, ενώ πάνω από το λιμανάκι που δένουν μικρά σκάφη υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό.

Παραλίες Περίσσα + Περίβολος

Παραλία Περισσά, Σαντορίνη
Παραλία Περισσά, Σαντορίνη

Στο νότιο τμήμα της ανατολικής ακτής της Σαντορίνης θα συναντήσετε την Περίσσα, μια μεγάλη και πολυσύχναστη παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Έχει ψιλή μαύρη άμμο και υπέροχα νερά, ενώ ο βράχος του Προφήτη Ηλία την προστατεύει πολύ καλά από τους ανέμους. Είναι οργανωμένη, με πολλά beach bars, ξενοδοχεία, ταβέρνες και υποδομές για θαλάσσια σπορ. 

Εκεί που τελειώνει η Περίσσα αρχίζει ο Περίβολος, μια εξίσου κοσμική αν και λίγο πιο ανεμοδαρμένη πλαζ με κρυστάλλινα νερά, μαύρη άμμο και άφθονα μπαράκια, καφέ και εστιατόρια. Κοντά στο παλιό εργοστάσιο τοματοποιίας βρίσκεται η μικρή και πιο ήσυχη παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Παραλία Καμάρι

Παραλία Καμάρι, Σαντορίνη
Παραλία Καμάρι, Σαντορίνη

Λίγο πιο βόρεια, κάτω από το Μέσα Βουνό όπου ήταν χτισμένη η αρχαία Θήρα, βρίσκεται το Καμάρι, το αντίπαλο δέος της Περίσσας. Συγκεντρώνει μερικά από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά των σαντορινιών παραλιών: μαύρη άμμο με βότσαλα, υπέροχα διαυγή και βαθιά νερά, καφετέριες, ταβέρνες, κλαμπ, μίνι μάρκετ, τουριστικά γραφεία κλπ. Παρά την πολυκοσμία το Καμάρι παραμένει μία από τις μεγαλύτερες και πιο γοητευτικές παραλίες του νησιού.

Παραλία Μονόλιθος

Παραμένουμε στην ανατολική ακτογραμμή, όπου λίγο βορειότερα από το Καμάρι θα συναντήσουμε τον Μονόλιθο. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με μαύρη άμμο -χωρίς βότσαλα αυτή τη φορά- και σχετικά ρηχά νερά, ένας αληθινός παράδεισος για οικογενειακές εξορμήσεις. Διαθέτει, άλλωστε, και όλες τις ανέσεις, ταβέρνες, καφέ, ξενοδοχεία, μίνι μάρκετ και όλα όσα θα μπορούσε να χρειαστεί ένας λουόμενος…

Παραλία Έξω Γιαλός

Πολύ κοντά στον Μονόλιθο, αφού περάσετε τον οικισμό του Καρτεράδου, θα συναντήσετε τον Έξω Γιαλό, μια ακτή με μαύρο ψιλό βότσαλο, σκούρα μπλε νερά και αρμυρίκια, ένα όχι τόσο συνηθισμένο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης. Είναι οργανωμένη και ενίοτε ιδιαίτερα κοσμική και θορυβώδης, με συχνά μεγάλα πάρτι που δονούν την περιοχή…

Παραλία Πορί

Προχωρώντας βορειότερα, πολύ κοντά στο Ημεροβίγλι βρίσκεται το Πορί, μια παραλία που προτιμούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για έναν γραφικό όρμο με κοκκινωπούς βράχους που τον προστατεύουν από τους ανέμους. Το ειδυλλιακό σκηνικό συμπληρώνουν τα μικρά σκούρα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά.

Παραλία Κολούμπος

Πλησιάζοντας στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στην Οία, θα βρείτε μια παραλία διαφορετική από τις κλασικές, τουριστικές παραλίες του νησιού. Είναι ο Κολούμπος, μια παραλία απομονωμένη και άγρια μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Στα δεξιά της ακτής, στη Σπηλιά της φώκιας όπως λέγεται, βρίσκεται και ένα υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο. Η παραλία είναι αγαπημένη επιλογή για γυμνιστές και περιπετειώδεις τύπους…

Παραλία Μπαξέδες

Παραλία Μπαξέδες, Σαντορίνη
Παραλία Μπαξέδες, Σαντορίνη

Στο βορειότερο άκρο της Σαντορίνης βρίσκονται οι Μπαξέδες, μια ήσυχη παραλία σε απόσταση αναπνοής από την Οία. Δημοφιλής για οικογένειες, καθώς διαθέτει σκούρα άμμο και ρηχά νερά, ενώ δεν πλήττεται ιδιαίτερα από το μελτέμι. Εδώ θα βρείτε και μικρά ταβερνάκια.

Παραλία Αμμούδι

Το Αμμούδι στο λιμάνι της Οίας
Το Αμμούδι στο λιμάνι της Οίας

Περνώντας στις παραλίες της δυτικής ακτογραμμής που αντικρίζει την καλδέρα συναντάμε το Αμμούδι, ακριβώς στο λιμάνι της Οίας. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με υπέροχη θέα προς την Θηρασιά, με βράχια και απότομα, βαθιά νερά, κατάλληλα για επιδέξιους κολυμβητές. Θα καταλήξετε σε αυτήν αν κατεβείτε τα 214 σκαλοπάτια από την πασίγνωστη Οία με το ακόμα πιο πασίγνωστο ηλιοβασίλεμα…

Παραλία Μουζακιά

Ανάμεσα στην Οία και το Ημεροβίγλι βρίσκεται η Μουζακιά, μια ήσυχη ακτή προσβάσιμη μόνο με σκάφος. Τα πεντακάθαρα νερά της και η απομόνωση που προσφέρει την κάνει ιδιαίτερα δελεαστική σε όσους αντιπαθούν την πολυκοσμία.

Παραλία Πλάκα

Πολύ κοντά στο Μεγαλοχώρι βρίσκεται η Πλάκα, μια παραλία με ιαματικά λουτρά και θέα προς το ηφαίστειο. Μπορείτε να φτάσετε είτε με σκάφος είτε ακολουθώντας το μονοπάτι σε μια ημίωρη κατάβαση μαγευτική αν και κάπως επικίνδυνη, λόγω της έντονης κλίσης και των πιθανών κατολισθήσεων… Μια βουτιά, ωστόσο, από τα βράχια στο άγριο τοπίο της καλδέρας είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη. Πολύ κοντά βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλάκας καθώς και οι εγκαταλελειμμένες πια εγκαταστάσεις των παλιών λουτρών.

Παραλίες στη Θηρασιά

Απέναντι από τη Σαντορίνη βρίσκεται το μικρό νησάκι της Θηρασιάς, υπόλειμμα του προϊστορικού νησιού της Στρογγυλής που βυθίστηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου γύρω στα 1600 π.Χ. και δημιούργησε την καλδέρα. Η Θηρασιά διαθέτει γενικά μικρές και απότομες ακτές, τα κρυστάλλινα νερά και η μαγευτική τους θέα όμως κάνουν το κολύμπι σ’ αυτές μια αξέχαστη εμπειρία. Για όσους το επισκεφθείτε υπάρχει η Μαύρη Παραλία κοντά στο λιμάνι της Ρίβας, καθώς και η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες.

Και για το τέλος, Παλιά και Νέα Καμένη…

Είναι αυτονόητο ότι μια εκδρομή με σκάφος στα ηφαιστειακά νησάκια της Παλιάς και Νέας Καμένης είναι πάντοτε στη λίστα με όσα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στη Σαντορίνη. Αφού, λοιπόν, περπατήσετε στον κρατήρα της Νέας Καμένης μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στα ζεστά νερά με το κιτρινωπό από το θείο χρώμα.

Στα νερά του ηφαιστείου… (φωτ. Klaus Stebani/Pixabay)
Στα νερά του ηφαιστείου… (φωτ. Klaus Stebani/Pixabay)
Βασιλης Παπαδοπουλος
Βασιλης Παπαδοπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χαλκίδα, αλλά εδώ και χρόνια περιπλανιέμαι στην πρωτεύουσα. Σπούδασα ιστορία, η οποία μαζί με τη γεωγραφία είναι οι δύο εμμονές που με καταδιώκουν από την παιδική μου ηλικία. Λατρεύω τους χάρτες, την αρχιτεκτονική, το χάσιμο στους δρόμους των πόλεων και την Sade Adu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *