γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Είναι μία από τις γνωστότερες παραλίες της χώρας, βρίσκεται στη νησί της Άνδρου και είναι δίπλα στο Κόρθι.
Εντοπίζεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και 23 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χώρα.
Αν και έχει πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα ρηχά νερά, εντούτοις, η πρόσβαση σε αυτή είναι αρκετά δύσκολη, καθώς περιβάλλεται από γκρεμούς και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται με αυτοκίνητο. Περιλαμβάνει ακόμα έναν βραχώδη σχηματισμό που θυμίζει μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας. Ξεπροβάλλει πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, ενώ βρίσκεται ανατολικά από τον μεγάλο Όρμο του Κορθίου. Η παραλία “Της Γριάς το Πήδημα” είναι και ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι επισκέπτονται το νησί.
Και αν αυτή η παραλία είναι από τις καλύτερες για να κάνει μία οικογένεια μπάνιο, η φήμη της οφείλεται περισσότερο σε ένα και μόνο γεγονός: στο παράξενο όνομά της, που για όσους έχουν πιο βρώμικο μυαλό, ίσως τους γεννήσει διάφορες σκέψεις..
Είναι, αναμφίβολα, ένα παράξενο όνομα. Για την απόκτηση του ίδιου, υπάρχουν τρεις κυρίαρχοι μύθοι, από τους οποίους και πάλι, κανένας δεν είναι σίγουρος.
Ας δούμε και τους τρεις –και ο καθένας, επιλέγει ό,τι κρίνει καλύτερο.
- Η πρώτη εκδοχή αναφέρεται σε μία γριά γυναίκα την οποία κυνηγούσαν οι Τούρκοι και εκείνη αναγκάστηκε να ανέβει στο βράχο και να αυτοκτονήσει, για να μην πέσει στα χέρια τους.
- Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε μία γριά γυναίκα, η οποία έπεσε από το βράχο και αυτοκτόνησε, επειδή έμεινε για τρίτη φορά χήρα και δεν άντεξε τη μοναξιά.
- Ο τρίτος μύθος επεξηγεί πιο αναλυτικά από πού προέρχεται ο βραχώδης σχηματισμός που μοιάζει με μορφή μεγάλης γυναίκας. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή αφορά το Κάστρο της Γριάς ή αλλιώς, το Κάστρο της Φανερωμένης στο χωριό Κοχύλου. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, γεγονός που προβλημάτιζε τους Τούρκους που ήθελαν να το κατακτήσουν. Για να παγιδεύσουν το Κάστρο, έστειλαν μία γριά γυναίκα με την έγκυο κόρη της με σκοπό να ζητήσουν βοήθεια. Τότε, η γριά γυναίκα τη νύχτα άνοιξε μία πύλη ώστε να μπορέσουν εκείνοι να εισβάλλουν. Οι ίδιοι έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Τότε η ίδια, μη αντέχοντας το βάρος της συνείδησης και αισθανόμενη τύψεις, σκαρφάλωσε στον ομώνυμο βράχο και αυτοκτόνησε, πηδώντας από τη θάλασσα. Στο μέρος όπου έγινε «της Γριάς το πήδημα», ο βράχος πέτρωσε. Και έτσι, η παραλία πήρε το όνομά της.
Ποια εκδοχή να είναι αληθινή; Όπως και να έχεις, το ιδιαίτερο όνομα, έχει συμβάλλει στο γεγονός η παραλία αυτή να αποκτήσει μυθικές διαστάσεις.
Για τη συνέχεια: Ανακαλύψτε τις 10 καλύτερες παραλίες της Άνδρου