Παγκόσμια ημέρα ποίησης: παραδοσιακές μορφές ποίησης από όλο τον κόσμο

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, η πρώτη μέρα της Άνοιξης, είναι ταυτόχρονα και η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλα κράτη), και να οριστεί μια συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

«Η ποίηση είναι η πρώτη νεότητα της γλώσσας, ποιητικά είναι τα πρώτα κείμενα, η ποίηση είναι η αρχή των πάντων και έπρεπε να επιλέξουμε μια μέρα που να δηλώνει ακριβώς αυτή την αρχή» σκέφτηκε η Λύντια Στεφάνου και πρότεινε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης να οριστεί η πρώτη μέρα της άνοιξης. (πηγή: πίνακας της Νέλλης Ανδρικοπούλου)
«Η ποίηση είναι η πρώτη νεότητα της γλώσσας, ποιητικά είναι τα πρώτα κείμενα, η ποίηση είναι η αρχή των πάντων και έπρεπε να επιλέξουμε μια μέρα που να δηλώνει ακριβώς αυτή την αρχή» σκέφτηκε η Λύντια Στεφάνου και πρότεινε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης να οριστεί η πρώτη μέρα της άνοιξης. (πηγή: πίνακας της Νέλλης Ανδρικοπούλου)

Ευκαιρία λοιπόν σήμερα να δούμε όχι και τόσο γνωστές μορφές ποίησης απ’ όλον τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ιαπωνία.

Ιαπωνία

Το πρώτο που πιθανότατα θα έρθει στο μυαλό σας όταν σκεφτείτε την παραδοσιακή ιαπωνική ποίηση είναι τα χαϊκού αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό το είδος. Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου έχει αρκετές παραδοσιακές μορφές ποίησης: Haiku, Dodoitsu, Renga, Shichigon-zekku, Senryu και Waka. Τα Senryu και τα haiku μπορεί να είναι οι πιο δημοφιλείς μορφές διεθνώς, αλλά η πιο παραδοσιακή μορφή πρέπει να είναι τα Waka.

Waka σημαίνει απλά, ιαπωνικό ποίημα και επινοήθηκε για να διαφοροποιηθεί από το kanshi, δηλαδή την κινεζική ποίηση ή την ποίηση στην κινεζική γλώσσα γραμμένη από Ιάπωνες. Οι δύο κύριες μορφές του waka ήταν το tanka, που σημαίνει σύντομο ποίημα, και το choka, δηλαδή το μεγάλο ποίημα. Ωστόσο, τα choka σταματήσαν να χρησιμοποιούνται και στο τέλος waka και tanka αναφέρονταν στο ίδιο πράγμα.

Πέτρινο μνημείο του Yamabe no Akahito, διάσημου ποιητή Waka, με choka και tanka ποιήματα γραμμένα πάνω του. (Πηγή: Masaharu Fujikawa)
Πέτρινο μνημείο του Yamabe no Akahito, διάσημου ποιητή Waka, με choka και tanka ποιήματα γραμμένα πάνω του.(Πηγή: Masaharu Fujikawa)

Κατά την περίοδο Heien (794-1185), τα waka χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς και σχεδόν αποτελούσαν μια μορφή επικοινωνίας – χρησιμοποιήθηκαν στους αριστοκρατικούς κύκλους, μεταξύ εραστών ενώ και οι συγγραφείς αντάλλασσαν waka αντί λέξεων.

Καμπότζη

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά για την Καμπότζη και ίσως ακόμη λιγότερα για τη λογοτεχνία της, αλλά μην μου ανησυχείτε! Η ποιητική γραφή της Καμπότζης που ονομάζεται Pathya Vat, πρέπει να είναι μια από τις απλούστερες μορφές ποίησης στον κόσμο. Αποτελείται βασικά από τέσσερις στίχους, εκ των οποίων ο δεύτερος και ο τρίτος θα πρέπει να ριμάρουν. Σε περίπτωση που το ποίημα έχει περισσότερες από μια στροφές, ο τελευταίος στίχος της πρώτης στροφή θα πρέπει να ριμάρει με τον δεύτερο και τρίτο στίχο της επόμενης στροφής.

Παράλληλα, η απαγγελία ενός ποιήματος Pathya Vat είναι πολύ σημαντική, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να γίνει δυνατά, είτε με θυμό (kamhoeung) είτε με θλίψη (tumnuonh).

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ποιήματος Pathya Vat είναι το Bookworms του Simon McGurk που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ομοιοκαταληξίες που σας έλεγα πριν.

Searching amongst
these dusty piles
of books, he smiles
and picks a few

To curl up with
while coffee brews
content to lose
himself in lands

Βιετνάμ

Το Lục Bát είναι ένα βιετναμέζικο στυλ ποίησης που σημαίνει «Έξι οκτώ», το οποίο εξηγεί και το σχήμα του ποιήματος. Έχει στίχους με 6 και 8 συλλαβές εναλλάξ, και η 6η συλλαβή του πρώτου στίχου θα πρέπει να κάνει ομοιοκαταληξία με την 6η συλλαβή του 2ου στίχου, ενώ η 8η συλλαβή του δεύτερου στίχου θα πρέπει να κάνει ομοιοκαταληξία με την 6η συλλαβή του τρίτου στίχου και ούτω καθεξής.

^^^^^Α
^^^^^Α^Β
^^^^^Β
^^^^^Β^Γ
^^^^^Γ
^^^^^Γ^Δ
^^^^^Δ
^^^^^Δ^Ε

Τα ποιήματα Lục Bát δεν έχουν περιορισμό στις λέξεις και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους 1000+ στίχους.

Ινδία

Η χώρα είναι γνωστή για τον πλούσιο πολιτισμό και ιστορία ενώ έχει φυσικά και πολλές μορφές παραδοσιακής ποίησης εξαιτίας των 400+ γλωσσών που ομιλούνται στο έθνος. Ας ξεκινήσουμε με την επική ποίηση, η οποία αποτέλεσε μεγάλο μέρος της βάσης του Ινδουισμού. Το Mahabharata είναι είναι το μεγαλύτερο ποίημα που γράφτηκε ποτέ, με πάνω από 200.000 στίχους (ή 100.000 δίστιχα). Για να καταλάβετε το μέγεθος, η Ιλιάδα του Ομήρου αποτελείται από 15693 στίχους και η Οδύσσεια από 12110 στίχους. Το Mahabharata, μαζί με το Ramayana είναι τα δύο μεγαλύτερα έπη της ινδικής λογοτεχνίας.

Μέρος του Mahabharata (πηγή: Fickwhreligionsmuseum)
Μέρος του Mahabharata (πηγή: Fickwhreligionsmuseum)

Στην γλώσσα των Ταμίλ, αξίζει να αναφερθούμε στο Kural, μια σημαντική (και σύντομη) παραδοσιακή μορφή ποίησης κατά την οποία το ποίημα αποτελείται από 2 μόνο στίχους με 4 λέξεις και 3 λέξεις αντίστοιχα.

Ρωσία

Το Chastushka, είναι μία από τις μορφές της παραδοσιακής ρωσικής ποίησης! Αποτελείται από τετράστιχα που ακολουθούν μία από τις ομοιοκαταληξίες ΑΒΓΒ, ΑΒΑΒ ή ΑΑΒΒ. Είναι χιουμοριστικά, σατιρικά ή ειρωνικά και συνήθως συνοδεύονται με μουσική από ακορντεόν. Συνηθίζεται να τα τραγουδούν το ένα μετά το άλλο και υπάρχει ένα μικρό διάστημα μεταξύ κάθε chastushka, ώστε οι ακροατές να μπορούν να γελάσουν με την ησυχία τους χωρίς να χάσουν τα στιχάκια του επόμενου ποιήματος.

Bylina, από την άλλη πλευρά, είναι επικά ποιήματα που περιγράφουν ηρωικές πράξεις. Σε αντίθεση με έπη από άλλα μέρη, ένα Bylina αποτελείται από μερικές εκατοντάδες στίχους χωρίς ομοιοκαταληξία. Προέρχεται από τη λέξη «byl», που ουσιαστικά σημαίνει «μια ιστορία πραγματικών γεγονότων».

Λετονία

Αναπόσπαστο μέρος του λετονικού πολιτισμού είναι η ποίηση, και συγκεκριμένα τα ποιήματα daina. Πρόκειται για τετράστιχα με ευρεία θεματολογία από όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και μοιάζουν στη δομή με τα χαϊκού.

To “Επεισόδιο” της Judy Van Gorder είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα:

Seizures rack her little body.
Sisters softly sing a love song,
Mommy gently rubs her tummy,
lulling home the cherished baby.

Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram