Sar Agha Seyed, το Ιρανικό χωριό όπου οι στέγες των σπιτιών και οι δρόμοι γίνονται ένα

Όσο απίστευτο κι αν μας φαίνεται, υπάρχει ένα χωριό στο Ιράν όπου ο χρόνος έχει σταματήσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια παρόλο που απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από τις σύγχρονες τεχνολογίες του 21ου αιώνα. Είναι γνωστό για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αλλά και την απουσία τηλεφωνικών συνδέσεων και έχει αποτελέσει πόλο έλξης των τουριστών από όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το χωριό Sar Agha Seyed (ή Sar Aqa Seyyed)!

Η ονομασία του χωριού

Σύμφωνα με γενεαλογικές έρευνες, η ίδρυση του χωριού χρονολογείται πριν από 600 χρόνια και το όνομα του χωριού προκύπτει απ’ τον ιερό τάφο/ναό αφιερωμένο στον Agha Seyed.

Λέγεται ότι στην αρχαιότητα, όσοι πήγαιναν να επισκεφτούν τον ιερό τάφο, έλεγαν ότι θα πάμε στον τάφο του Agha Seyed Isa, εν συντομία «Saragha Seyed». Η εναλλακτική θεωρία αναφέρει ότι επειδή τα σπίτια στο χωριό βρίσκονται πάνω από τον ιερό τάφο, και το “Sar” στα περσικά σημαίνει κορυφή, το αποκαλούν Saragha Seyed που σημαίνει “Ένα μέρος στην κορυφή του τάφου Agha Seyed”.

Η ιδιαιτερότητα του Saragha Seyed

Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα με τη μορφή μιας συμπαγούς σκάλας και η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι τέτοια που η αυλή κάθε σπιτιού είναι η στέγη ενός άλλου σπιτιού. Όλα τα σπίτια χρησιμοποιούν το τοπίο ως μέρος της κατασκευής τους και είναι χτισμένα από τη μια πλευρά μόνο. 

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σπιτιών του χωριού είναι η λάσπη και ο πηλός, ενώ χρησιμοποιείται και ξύλο για τις πόρτες και τη στέγη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των σπιτιών είναι η έλλειψη παραθύρων με τα περισσότερα σπίτια να μην έχουν καθόλου. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μόνο πολύ μικρές πόρτες, κατασκευασμένες από ξύλα της περιοχής. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των σπιτιών τα προμήθευε το ίδιο το χωριό. Τα σπίτια είναι χτισμένα φωλιασμένα στην πλαγιά και αποτελούνται από δύο μέρη, το ένα για τους ένοικους του σπιτιού και το άλλο χρησιμοποιείται για τα ζώα ή ως αποθηκευτικός χώρος.

Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2006 ήταν 1360 κάτοικοι (208 οικογένειες).

Το χωριό απολαμβάνει μια άγρια, απολαυστική φύση με καταπράσινα περιβόλια, πηγές νερού και ένα αναζωογονητικό ορεινό κλίμα. Οι λιμνούλες με αλάτι κοντά στο χωριό αποτελούν υπέροχο φυσικό πόλο έλξης και ταυτόχρονα πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του χωριού. Οι χωρικοί δουλεύουν στις λιμνούλες για να μαζέψουν αλάτι και να το πουλήσουν στην αγορά. Η γεωργία και η κτηνοτροφία, η ύφανση χαλιών και κιλιμιών είναι κάποιες άλλες δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού.

Πότε να επισκεφτείτε το Saragha Seyed;

Το χωριό Saragha Seyed είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά στο Ιράν και το μέρος για να βιώσετε τη νομαδική ζωή. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι καλύτερες εποχές για να το επισκεφτείτε. Όταν πλησιάζει ο χειμώνας ο πληθυσμός του χωριού μειώνεται αισθητά.

Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους στο Saragha Seyed είναι νομάδες Bakhtiari που έρχονται σε αυτό το χωριό τον Μάιο και το εγκαταλείπουν πριν από την έλευση των σκληρών ημερών του χειμώνα.

Που βρίσκεται το χωριό;

Το όμορφο και παρθένο χωριό απέχει 140 χλμ. από το Shahrekord, την πρωτεύουσα της επαρχίας Chaharmahal και Bakhtiari και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρων. Περίπου το μισό χρόνο το χωριό είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω χιονόπτωσης τους τελευταίους μήνες του φθινοπώρου και όλο τον χειμώνα και μόνο το μισό χρόνο οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Εδώ οι καλοί χάρτες: Saragha Seyed στο Ιράν (πηγή: wikipedia)
Εδώ οι καλοί χάρτες: Saragha Seyed στο Ιράν (πηγή: wikipedia)

Ένα βίντεο ισούται με 1000 εικόνες οπότε δείτε το βιντεάκι για το χωριό Sar Agha Seyed από το Iran Nomad Tour:

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *