Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

2 μέρες στη Ρώμη – Τι να δω, τι να κάνω και τι να αποφύγω

Και όμως 2 μέρες στη Ρώμη είναι αρκετές για να δείτε τα κορυφαία αξιοθέατα της Ρώμης και να πάρετε μια γεύση από την Αιώνια Πόλη.
2 μέρες στη Ρώμη - Τι να δω, τι να κάνω και τι να αποφύγω

Αναρωτιέστε αν είναι αρκετές 2 μέρες στη Ρώμη; Θα απαντήσω με όλη την ειλικρίνεια όχι. Αλλά για να είμαι αντικειμενική θα πω πως με ένα καλό πρόγραμμα, καλή διάθεση και άνετα παπούτσια μπορείτε να δείτε τα πιο σημαντικά πράγματα και ύστερα να λέτε με καμάρι πως έχετε ταξιδέψει τη Ρώμη.

Τώρα θα μου πείτε και ποια αξιοθέατα θεωρούμε πιο σημαντικά; Η αλήθεια είναι πως όπου κι αν σταθείς στη Ρώμη βλέπεις αξιοθέατα – μακρά και σπουδαία ιστορία βλέπεις. 

Και όμως κατάφερα να συγκενρώσω τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να δει κανείς σε ένα ταξίδι αστραπή στη Ρώμη, τα έβαλα και σε μια σειρά, βρήκα και τις καλύτερες ξεναγήσεις και σας παρουσιάζω παρακάτω ένα 2ήμερο πρόγραμμα για τη Ρώμη.

Γρήγορες Συμβουλές για την οργάνωση του διημέρου ταξιδιού σας στην Ρώμη

- Πού να μείνετε στη Ρώμη

Εφόσον το ταξίδι σας θα είναι τόσο σύντομο επιλέξτε να μείνετε όσο πιο κεντρικά γίνεται, δηλαδή κοντά στην Φοντάνα ντι Τρέβι και την Πιάτσα Ναβόνα. Έτσι θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο για τις μετακινήσεις σας.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία στο κέντρο της Ρώμης:

- Επιλέξτε ξεναγήσεις και αγορές εισιτηρίων εκ των προτέρων

Ο περιορισμένος χρόνος που θα έχετε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έξυπνα. Το να περιμένετε στις ουρές για να εκδώσετε εισιτήρια θα σας δημιουργήσει άγχος και θα σας κάνει να χάσετε πολύτιμο χρόνο. Στο Get your Guide θα βρείτε εισιτήρια για όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης.

Προτεινόμενες ξεναγήσεις στη Ρώμη:

Tip: Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η κάρτα πόλης Roma Pass, η οποία ισχύει για 48 ώρες και προσφέρει δωρεάν είσοδο σε 1-2 αξιοθέατα, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα και άλλες εκπτώσεις, μόνο με 33€.

2 μέρες στη Ρώμη: Χάρτης δρομολογίων

Η αποτύπωση του 2ήμερου προγράμματος στη Ρώμη με τις στάσεις όπως φαίνονται στο χάρτη θα σας βοηθήσουν να δείτε τις αποστάσεις καλύτερα και να προσανατολιστείτε στη Ρώμη. Δείτε τον χάρτη αναλυτικά εδώ.

χάρτης 2 μέρες στη Ρώμη

1η μέρα στη Ρώμη

1. Φοντάνα ντι Τρέβι

Ώρα εκκίνησης 9:30 π.μ.

Φοντάνα ντι Τρέβι

Θα ξεκινήσουμε την πρώτη μέρα στη Ρώμη με την Φοντάνα ντι Τρέβι. Την έβαλα πρώτη στο πρόγραμμα για να την επισκεφθείτε νωρίς το πρωί, που είναι από τις λίγες ώρες της ημέρας που έχει λιγότερο κόσμο και θα μπορείτε να την θαυμάσετε και να την φωτογραφίσετε με την ησυχία σας.

Το πιο διάσημο σιντριβάνι στον κόσμο, κατασκευάστηκε σε μπαρόκ σχεδιασμό το 1762 και αποτελεί ένα από τα ορόσημα της Αιώνιας Πόλης. Είναι γεμάτη από τα νομίσματα που ρίχνουν οι επισκέπτες – το οποίο σύμφωνα με το μύθο εξασφαλίζει την επιστροφή σας στην ιταλική πρωτεύουσα – τα οποία συλλέγονται και δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

2. Piazza di Spagna και Ισπανικά Σκαλιά

9 λεπτά με τα πόδια από τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ισπανικά Σκαλιά

Η Piazza di Spagna είναι η πλατεία από την οποία ξεκινούν τα Ισπανικά Σκαλιά, ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία στη Ρώμη. Στην πλατεία υπάρχει το σιντριβάνι Fontana della Barcaccia που είναι αφιερωμένη στην πλημμύρα του Τίβερη το 1598. Τα Ισπανικά Σκαλοπάτια που φτάνουν τα 174 σε αριθμό οδηγούν στην εκκλησία Trinita dei Monti και προσφέρουν υπέροχη θέα στην πόλη και στην Via dei Condotti, τον διάσημο δρόμο της μόδας.

Αν γυρνούσαμε το χρόνο πριν το 2019 θα σας έλεγα ότι είναι το ιδανικό σημείο για να καθίσετε και να απολαύσετε έναν καφέ στο χέρι, αλλά πλέον είναι απαγορευμένο το να καθίσει κάποιος και μάλιστα υπάρχει και ο κίνδυνος προστίμου αξίας 400€.

3. Villa Borghese και Πινακοθήκη Borghese

12 λεπτά με τα πόδια από την Piazza di Spagna

Η Villa Borghese είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους πράσινου στη Ρώμη. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του κέντρου και είναι αποτελείται από δέντρα, γρασίδια και μία λίμνη. Μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα στη Villa Borghese, όπως να νοικιάσετε βάρκα και να κάνετε μια απολαυστική βαρκάδα. Αν ταξιδεύετε με παιδιά θα λατρέψουν το μέρος αναμφίβολα.

Εντός της Villa Borghese βρίσκεται και η Πινακοθήκη Borghese, η οποία στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο. Φιλοξενεί εντυπωσιακές συλλογές έργων τέχνης διάσημων καλλιτεχνών, με γλυπτά, νωπογραφίες, μωσαϊκά. Για να τα θαυμάσετε όλα αυτά θα πρέπει να κλείσετε εισιτήριο εκ των προτέρων. Η περιήγηση στην Πινακοθήκη μαζί με την αναμονή θα σας πάρει κανένα 2ωρο σίγουρα.

4. Piazza Navona

20 λεπτά με τα πόδια από τη Villa Borghese

Piazza Navona
Η Piazza Navona και η

Η Piazza Navona είναι από τις πιο κεντρικές και υπέροχες πλατείες της Ρώμης, που μοιάζει με έργο τέχνης. Την κοσμούν διάφορα μνημεία και σιντριβάνια και προσελκύει μεγάλα πλήθη επισκεπτών. Δύσκολα θα μπορέσετε να την φωτογραφίσετε χωρίς κόσμο, εκτός κι αν πάτε πολύ νωρίς το πρωί.

Το κορυφαίο μνημείο της Piazza Navona είναι η Fontana dei Quattro Fiumi (Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών), ένα σιντριβάνι που σχεδιάστηκε το 1651 από τον Μπερνίνι. Στο κέντρο της υψώνεται ο Οβελίσκος του Δομιτιανού, που μεταφέρθηκε εκεί από τον Ιππόδρομο του Μαξέντιου.

Τριγύρω από την Πιάτσα Ναβόνα υπάρχουν δεκάδες καφέ και εστιατόρια, αλλά είναι πολύ τουριστικά οπότε καλύτερα να τα αποφύγετε.

5. Πάνθεον

5 λεπτά με τα πόδια από την Πιάτσα Ναβόνα

To Πάνθεον αν και χτίστηκε μεταξύ στο 126 και το 128 μ.Χ. αποτελεί ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία στη Ρώμη. Κατασκευάστηκε για τους θεούς της παγανιστικής Ρώμης αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Το εσωτερικό του είναι εκπληκτικά εντυπωσιακό, ιδίως ο θόλος που γεμίζει με φως τον χώρο. Στο Πάνθεον έχουν ταφεί ο Ραφαήλ και ο Βίκτωρας Εμμανουήλ Β’.

Η είσοδος στο Πάνθεον κοστίζει 5€ αλλά με 2-3€ περισσότερα μπορείτε να αποκτήσετε ένα εισιτήριο χωρίς να περιμένετε στην αναμονή.

6. Altare della Patria στην Piazza Venezia

10 λεπτά με τα πόδια από το Πάνθεον

Altare della Patria

H Piazza Venezia βρίσκεται σε μία κομβική τοποθεσία. Εκεί που συναντώνται πέντε σημαντικοί δρόμοι της Ρώμης και κάτω από τον λόφο του Καπιτωλίου. Στην Piazza Venezia βρίσκεται το Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄ (Altare della Patria). Το κτίριο αυτό που χτίστηκε προς τιμή του Βίκτωρ Εμμανουήλ Β’ εγκαινιάστηκε το 1911 και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Ρώμης.

Μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα που προσφέρεται από την βεράντα του Altare della Patria, στην οποία μπορείτε να ανεβείτε με τον γυάλινο ανελκυστήρα που υπάρχει. Μπορείτε να κλείσετε ένα εισιτήριο εκ των προτέρων εδώ.

7. Νυχτερινή ξενάγηση

Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε και τα βράδια σας στη Ρώμη αντί να πάτε για ένα φαγητό και ποτό, μπορείτε να κλείσετε μία νυχτερινή ξενάγηση στα σκοτεινά και απόκρυφα σοκάκια της πόλης, με έναν έμπειρο οδηγό που θα μοιραστεί μαζί σας ιστορίες για φαντάσματα και εκτελέσεις. Κλείστε θέση εδώ.

2η μέρα στη Ρώμη

Ώρα εκκίνησης 9:00 π.μ.

1. Βασιλική της Santa Maria Maggiore

Η δυτική όψη της Santa Maria Maggiore
Η δυτική όψη της Santa Maria Maggiore

Η Ρώμη φημίζεται για τις εκκλησίες της και κυρίως για τις παπικές. Μία από τις τέσσερις παπικές βασιλικές είναι η Santa Maria Maggiore, που όπως αποκαλύπτει και το όνομά της είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 432-440 από τον Σίξτο Γ’ και παρόλο που έχει γνωρίσει πολλές καταστροφές και ανακατασκευές έχει διατηρηθεί ο αρχικός πυρήνας του. Στην Santa Maria Maggiore έχουν ταφεί πολλοί Πάπες, όπως και ο Άγιος Ιερώνυμος. Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7 το πρωί και φυσικά έχει δωρεάν είσοδο.

2. Κολοσσαίο

20 λεπτά με τα πόδια από τη Santa Maria Maggiore

Κολλοσαίο

Το Κολοσσαίο είναι το ορόσημο της Ρώμης και το αναγνωρίζουν ακόμα και αυτοί που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τη Ρώμη. Το αμφιθέατρο χτίστηκε μεταξύ του 72 μ.Χ. και του 80 μ.Χ. και αποτελούσε το μεγαλύτερο στον ρωμαϊκό κόσμο, με χωρητικότητα 50.000 ατόμων. Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν από μονομαχίες μέχρι ρωμαϊκοί αγώνες και παρόλο που αποτελεί ένα τόσο διάσημο αξιοθέατο, εκεί έχασαν τη ζωή τους μισό εκατομμύριο άνθρωποι και ένα εκατομμύριο ζώα.

Μην κάνετε το λάθος να μην προμηθευτείτε εισιτήριο για το Κολοσσαίο από πριν, η ουρά για να κόψει κανείς εισιτήριο απέξω μοιάζει ατελείωτη. Και για να είμαι ακόμα πιο αντικειμενική θα σας πω ότι χωρίς ξεναγό δεν θα καταλάβετε τίποτα στον χώρο και θα χάσετε πολύτιμο χρόνο. Ο ξεναγός θα σας καθοδηγήσει άμεσα στο εσωτερικό και θα σας δείξει τα σημαντικότερα σημεία. Υπάρχουν διάφορες ξεναγήσεις για το Κολοσσαίο, άλλες επιτρέπουν είσοδο σε όλους τους χώρους, άλλες μόνο στην Αρένα.

Σημείωση: Φροντίστε να είστε εκεί κατά τις 9:30, 10:00 το αργότερο, πριν καταφθάσουν τα μεγάλα πλήθη επισκεπτών.

3. Ρωμαϊκή Αγορά και Παλατίνος Λόφος

5 λεπτά με τα πόδια από το Κολοσσαίο

Ρωμαϊκή Αγορά

Η Ρωμαϊκή Αγορά ή Forum βρίσκεται δίπλα στο Κολοσσαίο. Στην πραγματικότητα θα δείτε μόνο ερείπια, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια μετά το 1898 που ξεκίνησαν οι ανασκαφές στην περιοχή. Δίπλα βρίσκεται και ο Παλατίνος Λόφος που λέγεται ότι από εκεί γεννήθηκε η Ρώμη. Συνήθως η Ρωμαϊκή Αγορά και ο Παλατίνος Λόφος συμπεριλαμβάνονται στο εισιτήριο του Κολοσσαίου και η αλήθεια είναι ότι σας συμφέρει να κλείσετε ένα ενιαίο εισιτήριο αν πρόκειται να τα επισκεφθείτε όλα μαζί ή ακόμα καλύτερη να κλείσετε ένα ξεναγό που θα σας κατατοπίσει και θα σας μεταφέρει στην εποχή που οι χώροι αυτοί αποτελούσαν την καρδιά της Αρχαίας Ρώμης.

  • Εισιτήριο εισόδου στη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Παλατίνο Λόφο και το Κολοσσαίο.
  • Ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Αγορά, τον Παλατίνο Λόφο και το Κολοσσαίο

4. Βατικανό (Βασιλική Αγίου Πέτρου, Καπέλα Σιστίνα, Μουσεία Βατικανού)

35 λεπτά με τα πόδια από τη Ρωμαϊκή Αγορά ή 20 λεπτά με τη γραμμή 46 του τραμ

Το Βατικανό όπως φαίνεται από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Το Βατικανό όπως φαίνεται από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Το Βατικανό είναι μια χώρα μέσα στην πόλη της Ρώμης. Αποτελεί την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετές ώρες εκεί αν θέλετε να το εξερευνήσετε ολόκληρο. Η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, τα Μουσεία του Βατικανού, η Καπέλα Σιστίνα, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Βατικανού. Ας τα δούμε ένα ένα..

Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου αποτελεί το σημείο που συγκεντρώνονται οι πιστοί για να λάβουν την ευλογία του Πάπα που στέκει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αποτελεί μία πλατεία-έργο τέχνης με 145 αγάλματα αγίων και 280 κίονες.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Χωράει 60.000 άτομα και χρειάστηκαν περίπου 120 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Διαθέτει τον υψηλότερο τρούλο στον κόσμο και είναι εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Φιλοξενεί σπουδαία έργα τέχνης, όπως το γλυπτό Pieta του Μιχαήλ Άγγελου. Μπορείτε να φτάσετε στον τρούλο της Βασιλικής και να θαυμάσετε τη θέα σε ολόκληρη τη Ρώμη, ανεβαίνοντας από τα 323 σκαλοπάτια ή από το ασανσέρ.

Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Εκτός από τη θέα και το ναό μπορείτε να παρακολουθήσετε και μία λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Πραγματοποιούνται καθημερινά 8:30 π.μ., 9 π.μ., 10 π.μ., 11 π.μ., 12 μ.μ. και 5 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα στις 9 π.μ., 10:30 π.μ., 11:15 π.μ., 12:15 μ.μ., 1 μ.μ., 4 μ.μ., 4:45 μ.μ. και 5:30 μ.μ.

Τα Μουσεία του Βατικανού είναι επίσης εξαιρετικά και αξίζουν την επίσκεψή σας. Φιλοξενούν εκθέματα που μαρτυρούν την ιστορία και την πορεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και προσελκύουν περισσότερους από 4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Για να φτάσετε στα Μουσεία θα πρέπει να περάσετε από την Καπέλα Σιστίνα και τα Δωμάτια του Ραφαήλ.

Η Καπέλα Σιστίνα ή αλλιώς Παρεκκλήσι του Σίξτου είναι το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού. Ανακαινίστηκε το 1480 και έκτοτε λειτουργεί ως χώρος θρησκευτικών και διοικητικών εκδηλώσεων. Είναι εξαιρετικά διάσημη καθώς διακοσμείται από τις νωπογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου.

Οι νωπογραφίες της Καπέλας Σιστίνα
Οι νωπογραφίες της Καπέλας Σιστίνα / φωτογραφία: wikipedia

Σημείωση: Τα εισιτήρια εκ των προτέρων είναι απαραίτητα για τα αξιοθέατα του Βατικανού ώστε να μην χάνετε χρόνο στις ουρές. Όπως επίσης και οι ξεναγήσεις, καθώς θα σας γλιτώσουν από πολύτιμο χρόνο που μπορεί να χάνετε όταν περιηγείστε μόνοι σας στους χώρους. 

Εισιτήρια και ξεναγήσεις για το Βατικανό:

5. Castel Sant'Angelo

περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από την πόλη του Βατικανού

Castel Sant'Angelo
To Castel Sant'Angelo και η γέφυρα Sant'Angelo

Μετά το Βατικανό μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τη Ponte Vittorio Emanuele II, μία τρίτοξη ρωμαϊκή γέφυρα που κοσμείται από μεγάλα γλυπτά με φτερά και να συνεχίσετε μέχρι τη Ponte Sant’Angelo, τη γέφυρα που οδηγεί στο Castel Sant’Angelo.

Τόσο η Γέφυρα όσο και το Castel Sant’Angelo κόβουν την ανάσα, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος. Το Castel Sant’Angelo κατασκευάστηκε το 139 μ.Χ. από τον Αδριανό για να χρησιμοποιηθεί ως μαυσωλείο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε επίσης ως καταφύγιο και φρούριο για τους πάπες. Η γέφυρα Sant’Angelo έχει πέντε τόξα και φημίζεται για τα μπαρόκ αγάλματα αγγέλων που μαρτυρούν τα Πάθη του Χριστού.

Αποκτήστε ένα εισιτήριο εισόδου στο Castel Sant’Angelo εκ των προτέρων εδώ.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.