Ιθαγενείς φυλές στο χείλος της εξαφάνισης

Adam Koziol

Ο Πολωνός φωτογράφος Adam Koziol τα έχει βάλει με τον χρόνο. Στην αποστολή του για την απαθανάτιση διάφορων φυλετικών πολιτισμών από όλο τον κόσμο, ο νεαρός φωτογράφος ταξιδεύει εκτενώς, αναζητώντας αυτόχθονες λαούς στο χείλος της εξαφάνισης.

Μέχρι στιγμής, το έργο του τον έφερε στην Αφρική και την Ασία, όπου κατάφερε να έρθει σε επαφή με 18 φυλές και να φωτογραφίσει απίστευτους ανθρώπους. Τον ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τα τατουάζ, τα κοσμήματα και τα ενδύματα που αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερα από επιλογές αισθητικής. Ως σύμβολα επιτυχίας, γενναιότητας και κοινωνικής κατάστασης, τα αξεσουάρ των αυτόχθονων παρουσιάζονται με απόλυτο σεβασμό σε κάθε πορτρέτο, προς τιμήν της αντίστοιχης φυλής.

Όταν ο Koziol δεν είναι στο δρόμο, εργάζεται στο φωτογραφικό του στούντιο. Επιπλέον, για να βοηθήσει τη χρηματοδότηση των ταξιδιών του, δημιούργησε το μπραντ ενδυμάτων Selva, πουλώντας αντικείμενα εμπνευσμένα από τις φυλές που συνάντησε.

Ξεκίνησε από τα 16 του να φωτογραφίζει σπάνια έντομα και πολύ σύντομα βρέθηκε να ταξιδεύει σχεδόν 7 φορές τον χρόνο. Σε ένα απ’ τα συχνά ταξίδια του στο Βόρνεο (η Μέκκα για τα έντομα) ήρθε σε επαφή με ηλικιωμένους με τα πολύ χαρακτηριστικά Bunga Terung τατουάζ, αλλά και με Ιban κυνηγούς κεφαλών!

Αυτό του έξαψε την φαντασία καθώς τέτοια τατουάζ τα συναντάς σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από μπόλικο θάρρος που είτε είχαν πολεμήσει εναντίον άλλων φυλών ή είχαν φέρει το κεφάλι ενός εχθρού στη φυλή τους. Αυτή ήταν η κουλτούρα των κυνηγών.

Κι έτσι από φωτογράφος εντόμων βρέθηκε να φωτογραφίζει μέλη της Iban φυλής μέσα στη ζούγκλα ταξιδεύοντας με σκούτερ ή ακόμα και με τα πόδια και στην πλάτη ένα σακίδιο. Μια τελείως διαφορετική εμπειρία από την αναζήτηση εντόμων τη νύχτα.

Σε ένα από τα χωριά, κατάφερε να βρει τρεις ηλικιωμένους άνδρες με τατουάζ σε όλο το σώμα τους. Αυτή ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για εκείνον, καθώς ενδεχομένως να ήταν το τελευταίο άτομο που άκουγε τις ιστορίες τους.

Αφού επέστρεψε στη βάση του άρχισε να ψάχνει την κατάσταση των περισσότερων ιθαγενών φυλών και συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση είναι παρόμοια. Μικρός και γερασμένος πληθυσμός. Σε συνέντευξη του στο mymodernment δήλωσε:

Αυτοί μπορούν να πουν την ιστορία της ζωής τους, του πολιτισμού τους, που θα γίνουν ιστορία μετά το θάνατό τους. Αντί για έντομα, άρχισα να πηγαίνω και να καταγράφω ανθρώπους και τον πολιτισμό τους.

Adam Koziol
Κάντε μια κοινοποίηση αν σας φάνηκε ενδιαφέρουσα η ανάρτηση —->
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Αν σας αρέσει το περιεχόμενο που ανεβάζουμε, ακολουθείστε μας στο Facebook, Twitter, Instagram, Youtube και Pinterest  για πιο άμεση επικοινωνία.

Μην χάσετε τα παρακάτω άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ακολουθείστε μας στο Instagram