Τα μοναδικά παραδοσιακά κουρέματα Amasunzu των Ρουαντέζων

Τα μοναδικά παραδοσιακά κουρέματα Amasunzu των Ρουαντέζων

Το Amasunzu είναι ένα παραδοσιακό ρουαντέζικο χτένισμα που επέλεγαν κάποτε οι άνδρες, καθώς και οι ανύπαντρες γυναίκες για να υποδείξουν στους πιθανούς μνηστήρες ότι ήταν ελεύθεροι και σε ηλικία γάμου. Τα μαλλιά είναι χτενισμένα περίτεχνα δημιουργώντας καλοσχηματισμένες κορυφές και συχνά περιγράφονται ότι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου.

Υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικά στυλ amasunzu που επιλέγονταν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες και συχνά συμβόλιζαν τους διαφορετικούς ρόλους και την κατάστασή τους στην κοινότητα. Για τους άνδρες, το amasunzu θα έδειχνε τη δύναμη, τη γενναιότητα, την αρχοντιά και το κύρος του.

amasunzu

Όσον αφορά τις γυναίκες, το amasunzu ήταν εγγενώς συνδεδεμένο με την οικογενειακή κατάσταση και τη σεξουαλική αποχή της γυναίκας και το φορούσαν μόνο έφηβες μέχρι να παντρευτούν. Μετά το γάμο, μερικές γυναίκες άφηναν τα μαλλιά τους να μακρύνουν ελεύθερα.

amasunzu

Στο βιβλίο της Marie Beatrice Umutesi, με τίτλο Surviving the Slaughter: The Ordeal of a Rwandan Refugee in Zaire, περιγράφει έναν άνδρα σε εξορία από το Μπουρουντί που κρατήθηκε για κάποιο διάστημα σε φυλακή της Ρουάντα επειδή: «Η συμπεριφορά του θεωρήθηκε ανατρεπτική από τις αρχές, που τον κατηγόρησαν ότι έφερε μούσι και δεν είχε το απαιτούμενο κούρεμα Amasunzu.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν είστε απ’ αυτούς που σας γοήτευαν οι γεωγραφικοί πονοκέφαλοι, είτε από εκείνους που δεν εκτίμησαν τη Γεωγραφία ποτέ όσο της άξιζε, τότε θα λατρέψετε το βιβλίο Γεωγραφία για εντελώς Αγεωγραφήτους. Θα το βρείτε  εδώ!

Το στυλ amasunzu επιτυγχάνεται κόβοντας λίγα από τα μαλλιά στο πλάι, προς τη μέση, αφήνοντάς τα στη συνέχεια να μεγαλώσουν. Μερικά σχέδια μοιάζουν με κύκλους μέσα σε κύκλους ενώ άλλα με τοίχους πίσω από τοίχους.

amasunzu

Η δημιουργικότητα δεν έλειπε από τα κουρέματα Amasunzu και πολλά χωριά διεξήγαγαν διαγωνισμούς για να αναδείξουν τα καλύτερα χτενίσματα. Τα παιδιά προσμονούσαν την ημέρα που θα ήταν αρκετά μεγάλα ώστε να κάνουν τα μαλλιά τους με το συγκεκριμένο τρόπο.

Το Amasunzu είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επιλογή στυλ και σύμφωνα με το The East African: «Η εθιμοτυπία της Ρουάντα βασίζεται στη φύση του σώματος. Αυτό το στυλ χρησιμοποιήθηκε για να επισημάνει σημαντικές πτυχές των ρουαντέζων όπως τη δύναμη, την υγιεινή και, για τα ανύπαντρα κορίτσια, την παρθενία. Ήταν επίσης ένας τρόπος να επικοινωνήσουν την τάξη στην οποία ανήκαν. Οι ισχυροί ηγέτες, οι ευγενείς και οι πλούσιοι συχνά επέλεγαν το χτένισμα.»

amasunzu

Το χτένισμα amasunzu, έχοντας πλέον χάσει σε μεγάλο βαθμό το αρχικό του νόημα, γίνεται ξανά δημοφιλές σε όσους το βλέπουν ως έναν τρόπο να δοξάσουν την κουλτούρα της Ρουάντας που χάθηκε κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και του εμφυλίου πολέμου. Μάθετε για τη ζωή στη Ρουάντα μέσα από τα βιώματα μιας ελληνίδας travel planner.

amasunzu
amasunzu
amasunzu
amasunzu
amasunzu
amasunzu
amasunzu

Φωτογραφίες: Library of Congress / French National Archives / Surviving the Slaughter: The Ordeal of a Rwandan Refugee

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σε έρευνα των γεωγραφικών, το 97% απάντησε ότι η παρουσία μιας υδρόγειου σφαίρας στο σπίτι βοηθάει στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Τις καλύτερες υδρόγειες σφαίρες θα τις βρείτε εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Αν εκτιμάτε την προσπάθεια που γίνεται εδώ στους γεωγραφικούς και θέλετε να με κερνάτε ένα καφεδάκι τον μήνα μέσω του Patreon θα με βοηθούσε να μένω ξύπνιος περισσότερες ώρες και να ανεβάζω περισσότερες γεωγραφικές πληροφορίες. Κάνετε εγγραφή από εδώ!

ΕΚΤΑΚΤΟ γεωΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Βρέθηκε το καλύτερο Κουίζ Γεωγραφίας! Καλείσαι να αποδείξεις τις γνώσεις σου στη Γεωγραφία μέσα από έξι συναρπαστικά mini-games του zoo.gr. Ελάτε να παίξουμε μαζί. Θα το βρείτε και για android και για apple.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ