Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Φθινοπωρινή Ισημερία

Η φθινοπωρινή περίοδος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ωστόσο, η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι το γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της αστρονομικής φθινοπωρινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και της αστρονομικής περιόδου της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο.
12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Φθινοπωρινή Ισημερία

Η φθινοπωρινή περίοδος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ωστόσο, η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι το γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της αστρονομικής φθινοπωρινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και της αστρονομικής περιόδου της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο. Το 2022, η Φθινοπωρινή Ισημερία έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 5:03 το πρωί ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τη NASA.

Τι είναι όμως η ισημερία;

Η ισημερία είναι η στιγμή στο χρόνο και στο χώρο, όπου ο ήλιος τοποθετείται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που συμβαίνει μόλις δύο φορές το χρόνο γύρω στις 21 Μαρτίου και 23 Σεπτεμβρίου. Τον Μάρτιο ο ήλιος διασχίζει τον ισημερινό από νότο προς βορρά, φέρνοντας τη ζεστασιά και το φως πίσω στο Βόρειο ημισφαίριο και βυθίζοντας το νότιο Ημισφαίριο στο σκοτάδι του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τον Σεπτέμβριο ο ήλιος ακολουθεί αντίστροφη πορεία προαναγγέλλοντας την αρχή του φθινοπώρου στο Βόρειο Ημισφαίριο και την αρχή της άνοιξης στο Νότιο.

Ισημερία. Η ακτινοβολία του ήλιου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της γης, έτσι ώστε νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια.
Ισημερία. Η ακτινοβολία του ήλιου προσπίπτει κάθετα στον άξονα της γης, έτσι ώστε νύχτα και ημέρα έχουν ίση διάρκεια.

Ακολουθούν 12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για την φθινοπωρινή ισημερία:

1. Η ισημερία είναι ένα στιγμιαίο φαινόμενο

Η ισημερία θεωρείται συνήθως ως ένα φαινόμενο που διαρκεί μια ολόκληρη μέρα. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια χρονική στιγμή, όταν ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, την νοητή γραμμή στον ουρανό πάνω από τον ισημερινό της Γης. Η ισημερία συμβαίνει όταν ο άξονας της Γης δεν πλησιάζει ούτε απομακρύνεται από τον Ήλιο. Μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία, θα υπάρξουν “πρόωρα “ηλιοβασιλέματα και “καθυστερημένες” ανατολές στο βόρειο ημισφαίριο.

2. Η μέρα και η νύχτα δεν έχουν την ίδια διάρκεια

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Η ημέρα και η νύχτα πάντως δεν είναι ακριβώς 12 ώρες η καθεμία την ημέρα της φθινοπωρινής ή της εαρινής ισημερίας. Σε ορισμένα σημεία στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα φαίνεται να βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα όταν είναι πραγματικά κάτω από αυτόν, λόγω της διάθλασης του ηλιακού φωτός.

Οι άνθρωποι που ζουν μακριά από τον Ισημερινό θα βιώσουν μεγαλύτερες μέρες.

Αν και το κέντρο του Ήλιου δύει 12 ώρες μετά την ανατολή του ηλίου, η μέρα ξεκινά λίγο νωρίτερα καθώς ήδη έχει ξεπροβάλει στον ορίζοντα. Παρόμοια είναι η περίπτωση με το ηλιοβασίλεμα, επειδή δεν συμβαίνει έως ότου ολόκληρος ο Ήλιος βυθιστεί εντελώς κάτω από τον ορίζοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μέρες είναι ακόμα λίγο μεγαλύτερες όταν αρχίζει η Φθινοπωρινή Ισημερία. Πραγματική ισημερία με την κυριολεκτική έννοια της λέξης θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα.

3. Η ισημερία δεν συμβαίνει μια σταθερή ημέρα κάθε χρόνο

Η φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει συνήθως στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, αλλά περιστασιακά, μπορεί να συμβεί ακόμη και στις 21 ή 24 Σεπτεμβρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη χρειάζεται 365 ημέρες και 6 ώρες για την περιστροφή της γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ισημερία συμβαίνει 6 ώρες αργότερα από την εποχή που συνέβη το προηγούμενο έτος. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν υπολογίζει αυτές τις έξι ώρες. Αντίθετα, αυτές οι έξι ώρες αντιστοιχούν στην επιπλέον ημέρα σε ένα δίσεκτο έτος. Λόγω των δίσεκτων ετών, η ημέρα της ισημερίας επαναφέρεται στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου. Το 1931 ήταν η τελευταία φορά που η Φθινοπωρινή Ισημερία συνέβη στις 24 Σεπτεμβρίου και θα συμβεί την επόμενη το 2303.

4. Οι ισημερίες σηματοδοτούν την έναρξη του Βόρειου Σέλατος

Η Φθινοπωρινή Ισημερία είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν δύο φορές πιο συχνά από τον ετήσιο μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, οι ηλιακοί άνεμοι ή τα σωματίδια του πλάσματος μπορούν να φτάσουν καλύτερα στην ατμόσφαιρα της Γης, λόγω της αξονικής κλίσης της Γης, μέσω του γεωμαγνητικού μας πεδίου, και αυτή η αλληλεπίδραση έχει ως αποτέλεσμα τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες. Τα σωματίδια του πλάσματος αλληλεπιδρούν με άτομα οξυγόνου, αζώτου και άλλων στοιχείων στην ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν φωτόνια διαφορετικών μηκών κύματος, προκαλώντας τα όμορφα χρώματα του σέλατος.

5. Η Πανσέληνος της Συγκομιδής

Η πρώτη πανσέληνος που εμφανίζεται μετά τη Φθινοπωρινή Ισημερία ονομάζεται Πανσέληνος της Συγκομιδής (Harvest Moon). Αυτή είναι η στιγμή που η ανατολή της σελήνης εμφανίζεται νωρίτερα το βράδυ, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μπορούν να εργάζονται περισσότερο. Όταν το φεγγάρι της συγκομιδής εμφανίζεται τον Οκτώβριο, είναι γνωστό και ως η πανσέληνος του καλαμποκιού, επειδή είναι η ώρα της συγκομιδής του καλαμποκιού. Στη Βρετανία, το Φεστιβάλ Συγκομιδής γιορτάζεται την Κυριακή που βρίσκεται πλησιέστερα στην Πανσέληνο της Συγκομιδής—οι άνθρωποι δωρίζουν τρόφιμα σε μη προνομιούχους.

6. Η Φθινοπωρινή Ισημερία σηματοδοτούσε κάποτε την έναρξη του νέου έτους

Σύμφωνα με το Γαλλικό Δημοκρατικό Ημερολόγιο, η Φθινοπωρινή Ισημερία σηματοδότησε την επίσημη έναρξη κάθε νέου έτους, μεταξύ 1793 και 1805. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γαλλική μοναρχία εξαλείφθηκε μια μέρα πριν από την ισημερία το 1792. Από το 1793 έως το 1805, η πρωτοχρονιά γιορταζόταν την φθινοπωρινή ισημερία στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.

7. Καθορισμός των χρωμάτων των φθινοπωρινών φύλλων

Τα χρώμα των φύλλων το Φθινόπωρο (πηγή: pixabay.com)
Τα χρώμα των φύλλων το Φθινόπωρο (πηγή: pixabay.com)

Χημικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και οι ανθοκυανίνες γίνονται πιο εμφανείς στα φύλλα μετά τη Φθινοπωρινή Ισημερία, ενώ η χλωροφύλλη μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ζωηρά κεχριμπαρένια, κόκκινα και κίτρινα του φθινοπώρου.

8. Η Φθινοπωρινή Ισημερία στην ελληνική μυθολογία

Η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, Τύμβος Καστά, Αμφίπολη.
Η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, Τύμβος Καστά, Αμφίπολη.

Όταν η Περσεφόνη, κόρη του Δία και της Δήμητρας, απήχθη από τον Άδη, τον Θεό του Κάτω Κόσμου, σηματοδότησε την έναρξη του φθινόπωρου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δήμητρα, η θεά της συγκομιδής, κατέστρεψε όλες τις καλλιέργειες στη Γη μέχρι να επιτραπεί στην κόρη της να επιστρέψει. Όταν ο Άδης επέστρεψε την Περσεφόνη στη Δήμητρα, η θεά της φύσης επέτρεψε στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν ξανά, σηματοδοτώντας την αρχή της Άνοιξης.

9. Η ετυμολογία του Φθινοπώρου

Η αρχαία ελληνική φθινόπωρον είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το ρήμα φθίνω (=λιγοστεύω) και το ουσιαστικό ὀπώρα (=φρούτο).

10. Η Φθινοπωρινή Ισημερία των Μάγια

Kukulkan στο Chichen Itza κατά τη διάρκεια της Ισημερίας. Η περίφημη κάθοδος του φιδιού. Μάρτιος 2009, wikipedia

Στο Μεξικό, οι Μάγια πιστεύεται πως είχαν χτίσει το ναό του Kukulkan, El Castillo στο Chichen Itza, με οδηγό τα άστρα, ώστε να καταφέρνουν πάνω στη στιγμή που ο Ήλιος ήταν ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό στις δύο Ισημερίες, ένα μεγάλο φίδι φωτός να φαίνεται πως κατεβαίνει τα σκαλιά της πυραμίδας αυτής.

11. Η Μαγεία του Μήλου κατά τη διάρκεια της Φθινοπωρινής Ισημερίας

Οι παγανιστές γιορτάζουν την Φθινοπωρινή Ισημερία με μια γιορτή συγκομιδής γνωστή ως Mabon. Κατάλληλη εποχή για εξάσκηση της μηλο-μαγείας. Ξεφλουδίζοντας ένα μήλο συνεχόμενα και αφήνοντας το χάμω όταν τελειώσετε θα σας αποκαλύψει ένα γράμμα, το οποίο είναι και το αρχικό του πραγματικού εραστή σας.  Το μήλο συνδέεται επίσης και με την αθανασία.

12. Η Εαρινή Ισημερία στο Νότιο Ημισφαίριο

Η ισημερία του Σεπτεμβρίου είναι επίσης γνωστή ως εαρινή ισημερία στο νότιο ημισφαίριο και θεωρείται από τους αστρονόμους ως η πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Παντελής Κάκαρης
Παντελής Κάκαρης
Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος είναι νερντ της γεωγραφίας και ταυτόχρονα δεν χορταίνει τα ταξίδια; Δημιουργεί το geografikoi.gr

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.