Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Αίγινας που πρέπει να δείτε

Ετοιμαστείτε για το επόμενο ταξίδι σας στην Αίγινα και σημειώστε τα καλύτερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε.
axiotheata-aigina

Η Αίγινα είναι από τους εύκολους και πιο δημοφιλείς προορισμούς του Σαββατοκύριακου ειδικά για τους κατοίκους της Αττικής μιας και η απόσταση είναι μικρή και υπάρχουν καθημερινά πολλά δρομολόγια από τον Πειραιά.

Είναι όμως και ένα νησί που αξίζει να το επιλέξει κανείς και λόγω της πλούσιας ιστορίας του και της φυσικής ομορφιάς του. Ήταν άλλωστε και η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1826.

Είναι ένα μικρό νησί οπότε θα έχετε χρόνο στην επίσκεψή σας να γνωρίσετε πολλά σημαντικά μνημεία και περιοχές και να ανακαλύψετε τα πιο σπουδαία αξιοθέατα.

1. Αρχαιολογικό Μουσείο

Μωσαικό στο Αρχαιολογικό μουσείο (φωτογραφία: wikipedia)
Μωσαικό στο Αρχαιολογικό μουσείο (φωτογραφία: wikipedia)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829 και είναι το πρώτο εθνικό μουσείο που ιδρύθηκε μετά την Ελληνική επανάσταση. Πλέον βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας σε ένα νέο κτίριο που έγινε δωρεά από ξένους αρχαιολόγους.

Πολλά από τα αρχικά εκθέματα του μουσείου που δεν προέρχονταν από την Αίγινα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα το 1837. Τώρα στις συλλογές του θα δείτε κάποια από τα αρχικά έργα από την προϊστορική μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο και πολλά από τις ανασκαφές που έγιναν στο νησί μετέπειτα. Η είσοδος κοστίζει 4€ και με το εισιτήριο αυτό μπορείτε να επισκεφθείτε και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

2. Ναός της Αφαίας

Ο αρχαίος Ναός της Αφαίας
Ο αρχαίος Ναός της Αφαίας

Ο Ναός της Αφαίας βρίσκεται στα βόρεια του νησιού σε έναν λόφο ανάμεσα στα πεύκα με υπέροχη θέα. Είναι ένας πολύ καλά διατηρημένος ναός και έχει προκύψει ότι στο σημείο υπήρχε χώρος λατρείας ήδη από το 1300 π.Χ. Ο Ναός που υπάρχει σήμερα στο σημείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ και ήταν από τα πρότυπα των αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα.

Ο ναός όσο περνούσαν τα χρόνια εγκαταλείφθηκε και  κοντά στον 3ο αι. μΧ κατέρρευσε σε μεγάλο βαθμό. Οι πρώτες ανασκαφές από ξένους αρχαιολόγους είχαν ως αποτέλεσμα τα γλυπτά από τα αετώματα να καταλήξουν στη Γερμανία όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η είσοδος κοστίζει 6€.

3. Παλαιοχώρα

Παλαιοχώρα (φωτογραφία:wikipedia)
Παλαιοχώρα (φωτογραφία :wikipedia)

Η Παλαιοχώρα (Παλιαχώρα) είναι γνωστή και ώς ο Μυστράς της Αίγινας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό, την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού που χτίστηκε το 896 μ.Χ όταν θέλησαν οι ντόπιοι να απομακρυνθούν από τα παράλια για να μην κινδυνεύουν από τους πειρατές.

Η πόλη καταστράφηκε δύο φορές, μια από τους πειρατές και μία από τους Βενετούς έτσι οι κάτοικοι σταδιακά την εγκατέλειψαν. Στην περιοχή σώζονται 38 εκκλησίες από τις εκατοντάδες που υπήρχαν και στην κορυφή του λόφου υπάρχει το κάστρο όπου σώζονται κάποια από τα μέρη του. Είναι υπέροχο σημείο για να δείτε και το ηλιοβασίλεμα.

4. Ο Πύργος του Μαρκέλλου

Ο Πύργος του Μαρκέλλου (φωτογραφία : wikipedia)
Ο Πύργος του Μαρκέλλου (φωτογραφία : wikipedia)

Στο κέντρο της Αίγινας βρίσκεται ο Πύργος του Μαρκέλλου , ένα κτίσμα του 17ου αιώνα που φτιάχτηκε από τους Ενετούς . Το όνομά του το πήρε απο τον αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής εταιρίας και ανακαίνισε τον πύργο το 1802.

Ο πύργος χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο της αντικυβερνητικής επιτροπή και αργότερα φιλοξένησε υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης και χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια. Σήμερα εκεί βρίσκεται το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.Στο ισόγειο πραγματοποιούνται επίσης εκθέσεις.

5. Ιερό του Απόλλωνα - Κολώνα

Η θέα από το Ιερό του Απόλλωνα
Η θέα από το Ιερό του Απόλλωνα

Σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας όπως έχει ονομαστεί το σημείο εξαιτίας της επιβλητικής κολώνας ύψους 6 μέτρων που στέκεται ακόμη εδώ και αιώνες. Ο προϊστορικός οικισμός που υπήρχε στο σημείο μαζί με το Ναό του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ ήταν από τους πιο σημαντικούς.

Εδώ ήταν η Ακρόπολη του νησιού και υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα από τον οποίο σώζεται μόνο η μία Κολώνα σήμερα από τις 17 συνολικά που είχε.

👉Οι ανασκαφές στο σημείο συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και ο χώρος συνδέεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθενται πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο.

6. Νησάκι Μονή Αίγινας

Το νησί Μονή (φωτογραφία: wikipedia)
Το νησί Μονή (φωτογραφία: wikipedia)

Σε απόσταση 15΄από το λιμάνι της Αίγινας βρίσκεται το μικρό αλλά εντυπωσιακό νησάκι Μονή. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι με μια εκπληκτική παραλία και ένα συνδυασμό βραχώδους περιβάλλοντος μαζί με κατάφυτες πλαγιές.

Το ιδιαίτερο με αυτό το νησάκι είναι ότι με το που φτάσετε θα σας υποδεχτούν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού που είναι τα παγώνια και αν περπατήσετε λίγο παραπάνω στο εσωτερικό του νησιού θα δείτε και τα ελάφια που ζουν εκεί. Είναι επίσης ιδανικό σημείο για να κάνετε πεζοπορία. Το νησί με την ιδιαίτερη άγρια πανίδα έχει χαρακτήριστεί Πάρκο Φυσικής Εκτροφής Θηραμάτων.

7. Ορφανοτροφείο Καποδίστρια

Το κτίριο του Καποδιαστριακού Ορφανοτρεοφείου (φωτογραφία: wikipedia
Το κτίριο του Καποδιαστριακού Ορφανοτρεοφείου (φωτογραφία: wikipedia)

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου της Αίγινας ανήκει στα λεγόμενα Καποδιστριακά κτίρια που είναι ιστορικά κτίρια που φτιάχτηκαν από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας κατά τη διαμονή του στο νησί.

Το ορφανοτροφείο κατασκευάστηκε το 1829 και λειτούργησε και ως σχολείο. Όταν πέθανε ο Καποδίστριας έκλεισε το ορφανοτροφείο και άνοιξε κάποια χρόνια αργότερα ως Σχολή Ευελπίδων μετά ως ψυχιατρείο, και για τα περισσότερα χρόνια λειτουργούσε ως φυλακή. Πλέον το κτίριο αναπαλαιώνεται και ξανασυστήνεται ως Διαχρονικό μουσείο και πολιτιστικός χώρος όπου ήδη φιλοξενούνται εκθέσεις.

8. Ναός Αγίου Νεκταρίου

Ναός Αγίου Νεκταρίου (φωτογραφία :wikipedia)
Ναός Αγίου Νεκταρίου (φωτογραφία :wikipedia)

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα είναι από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μοναστήρια των Βαλκανίων και δέχεται πολλούς επισκέπτες και προσκυνητές μιας και θεωρείται και θαυματουργό.

Η Μονή που βρισκόταν στο σημείο επαναλειτούργησε από τον Άγιο Νεκτάριο το 1904 και αργότερα ξαναχτίστηκε πάνω σε έναν υπάρχοντα βυζαντινό ναό τη δεκαετία του ’70 από τυς ντόπιους. Ο ναός γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου και κατά την επίσκεψή σας θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη ενδυμασία.

9. Ελλάνιο Όρος

Ο βυζαντινός ναός στο Ελλάνιο όρος (φωτογραφία: wikipedia)
Ο βυζαντινός ναός στο Ελλάνιο όρος (φωτογραφία: wikipedia)

Το Ελλάνιο Όρος είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού σε υψόμετρο 532 μέτρα. Για να φτάσετε στην κορυφή του θα πρέπει να ακολουθήσετε τα μονοπάτια και θα βρεθείτε στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών δίπλα στο ερείπιο του αρχαίο ναού του Ελλάνιου Δία.

Στην κορυφή βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και από εκεί έχετε θέα μέχρι τη Μονή και το Αγκίστρι.

10. Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι

Ο Άγιος Νικόλαος στο λιμάνι είναι μία από τις πιο παλιές εκκλησίες του νησιού και ένα από τα τοπόσημα του. Από ιστορικές αναφορές ο ναός χτίστηκε σε σημείο που προυπήρχε κάποιος πύργος ήδη πριν τον 17ο αιώνα .

Την περίοδο της Επανάστασης οι ιερείς που λειτουργούσαν στο ναό ήταν πρόσφυγες Ψαριανοί. Ήταν και οι ίδιοι οι Ψαριανοί που τοποθέτησαν πάνω στον τρούλο του ναού φανάρι για να λειτουργεί ώς φάρος.

11. Μουσείο Χρήστου Καπράλου

Το Μουσείο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου ενός από τους πιο σημαντικούς γλύπτες του 20ου αιώνα, αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και βρίσκεται στη περιοχή Πλακάκια , στο σημείο που ήταν και το στούντιο του.

Στους χώρους της έκθεσης μέσα και έξω από το εργαστήριο θα δείτε τα μοντερνιστικά μεγάλα γλυπτά σε ξύλο, μάρμαρο και πωρόλιθο αλλά και μικρότερα σε μπρούντζο αλλά και χαρακτικά και κεραμικά. Μπροστά από το μουσείο ξεχωρίζει το μεγάλο χάλκινο άγαλμα της “Μάνας” που συμβολίζει την μάνα που περιμένει το ναυτικό γιό.

Πού να μείνετε στην Αίγινα για τα αξιοθέατα

Για τη διαμονή σας στην Αίγινα προτιμήστε την πρωτεύουσα του νησιού που είναι από τις πιο γραφικές περιοχές κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και με πολλές επιλογές σε φαγητό.

  • (€€€) Sophia Aegina : Μεγάλο και άνετο διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια και μοντέρνα αισθητική με θέα στο λιμάνι. Διαθέτει τζακούζι και απέχει 7′ από το αρχαιολογικό μουσείο.
  • (€€) Rastoni Hotel Aegina : Όμορφο και ζεστό ξενοδοχείο με κήπο με φυστικιές και άνετα μπαλκόνια με θέα στο ναό του Απόλλωνα και 4′ από τον αρχαιολογικό χώρο.
  • (€) Aeginitikon Arhontikon Stylish Boutique Hotel : Μικρό γραφικό ξενοδοχείο σε ένα ιστορικό νεοκλασσικό κτίριο στο κέντρο της πόλης με εσωτερική αυλή, δίπλα ακριβώς στον Πύργο του Μάρκελλου.
Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.