Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα στην Αμοργό

Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδίτικο νησί γεμάτο ομορφιές! Εξερευνήστε και φωτογραφίστε τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα.
Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα στην Αμοργό

Στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων βρίσκεται ένα μακρόστενο νησί, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό το 1988 με την ταινία Απέραντο Γαλάζιο (Le Grand Bleu) του σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν. Φυσικά και αναφέρομαι στην Αμοργό.

Η Αμοργός είναι ένα από τα αγαπημένα μου νησιά, αφού είναι γεμάτη ομορφιές – από παραλίες με κρυστάλλινα νερά και γραφικά χωριά, μέχρι αρχαίους οικισμούς και ακατοίκητες νησίδες. Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Αμοργού, αλλά μην αρκεστείτε μόνο σε αυτό. Υπάρχουν μερικά ακόμα που θα σας εντυπωσιάσουν.

Είναι εφικτό να εξερευνήσετε το νησί μέσα σε 5-6 μέρες, σε όποια περιοχή κι αν επιλέξετε να μείνετε στην Αμοργό. Το νησί έχει αρκετά δρομολόγια λεωφορείων, αλλά συνιστώ να έχετε το δικό σας όχημα (καλύτερα αυτοκίνητο) για ευέλικτο πρόγραμμα. Ας μην φλυαρώ άλλο και ας πάμε να δούμε τα κορυφαία αξιοθέατα της Αμοργού

1. Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας
H Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι ένα μοναστήρι χτισμένο μέσα στο βράχο, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Πρόκειται για το πιο διάσημο και πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της Αμοργού. Το μοναστήρι εικάζεται ότι χτίστηκε τον 9ο αιώνα, όταν αφίχθη εκ θαλάσσης στον όρμο της Αγίας Άννας η εικόνα της ομώνυμης Παναγίας. Η μονή έχει 8 επίπεδα, 15 κελιά και συνολικά 72 χώρους και για να φτάσετε σε αυτή θα πρέπει να ανεβείτε κάμποσα σκαλοπάτια. Υπάρχει πάρκινγκ για να αφήσετε το όχημά σας κοντά στην παραλία της Αγίας Άννας.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με ένα λευκό μοναστήρι χτισμένο στον γκρεμό και από κάτω τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Οι κοπέλες φροντίστε να έχετε μαζί κάποιο παρεό ή φούστα, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος με μαγιό ή σορτσάκι. Οι πατέρες της μονής μας υποδέχτηκαν θερμά και μας κέρασαν ψημένη ρακή που φτιάχνουν οι ίδιοι.

2. Κάστρο Χώρας

Το Κάστρο της Χώρας της Αμοργού
Το Κάστρο της Χώρας της Αμοργού

Το Κάστρο στη Χώρα της Αμοργού κατασκευάστηκε από τους Ενετούς περίπου τον 13ο αιώνα. Σκοπός ήταν η προστασία από τους Σαρακηνούς πειρατές. Το ύψος του φτάνει τα 65 μέτρα και γύρω του απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα λευκά σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Η τέλεια ώρα για να το επισκεφθείτε είναι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Η θέα είναι πανοραμική και απέναντι θα δείτε τους ανεμόμυλους. Φροντίστε να το επισκεφθείτε μια μέρα που δεν θα έχει αέρα, καθώς ο δυνατός άνεμος το καθιστά σχεδόν ανέφικτο.

3. Ανεμόμυλοι Αμοργού

Ανεμόμυλοι Αμοργός
Οι Ανεμόμυλοι της Αμοργού

Οι Ανεμόμυλοι βρίσκονται απέναντι από το Κάστρο της Χώρας και στέκουν σε μια λοφοσειρά. Χτισμένοι αμφιθεατρικά σε περίοπτη θέση, στέκουν εκατοντάδες χρόνια. Η συνοικία του Τρούλλου της Χώρας είναι η είσοδος για τους ανεμόμυλους, αν και μερικοί απαιτούν δύσκολη ανάβαση, ειδικά τις ημέρες με δυνατό αέρα. Ο αριθμός των ανεμόμυλων στο παρελθόν ήταν 18. Όσοι διατηρούνται ως σήμερα έχουν τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν οι μυλωνάδες.

4. Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού

Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμοργού
Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμοργού (φωτογραφία:wikipedia)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού (θα το δείτε ως Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού) για μένα είναι από τα καλύτερα αξιοθέατα του νησιού. Στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά, το μέρος που έζησε η ομώνυμη οικογένεια. Το κτίσμα χρονολογείται περίπου από τον 16ο αιώνα και έχει βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Φιλοξενεί εκθέματα από την εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος του αρχαίου κόσμου. Μέσα στα εκθέματα θα δείτε γλυπτά και επιτύμβια ανάγλυφα.

5. Αρχαία Μινώα

Αρχαία Μινώα Αμοργού
Αρχαία Μινώα Αμοργού

Η Αρχαία Μινώα ήταν η μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού (οι άλλες δύο ήταν η Αιγιάλη και η Αρκεσίνη). Περιλάμβανε το κεντρικό τμήμα του νησιού μαζί με τους σημερινούς οικισμούς της Χώρας και των Καταπόλων. Στην κορυφή του λόφου Μουντουλιάς σώζονται τα ερείπια του οικισμούς της Μινώας. Θα δείτε το αρχαϊκό τείχος, το περίβολο, τους προμαχώνες, λείψανα από το Στάδιο και το Γυμνάσιο. Στην κορυφή της ακρόπολης υπάρχει η βάση του ιερού που έχει αφιερωθεί στον Διόνυσο Μινωίτη.

6. Ναυάγιο Ολυμπία

Ναυάγιο Ολυμπία Αμοργός
Ναυάγιο Ολυμπία Αμοργός

Το Ναυάγιο του πλοίου Ολυμπία είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη στην Αμοργό. Βρίσκεται στον όρμο του Λίβερου πριν την Καλοταρίτισσα και βρίσκεται εκεί περίπου 60 χρόνια. Το πλοίο είχε κυπριακή σημαία και προσέκρουσε στα βράχια στην προσπάθεια του καπετάνιου να αποφύγει τον δυνατό βοριά. Στο σημείο έχουν γυριστεί σκηνές για την ταινία Απέραντο Γαλάζιο. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας στο δρόμο (υπάρχει ένα άνοιγμα) και να κατηφορίσετε από το μικρό μονοπάτι.

7. Αγία Άννα

Αγία Άννα, Αμοργός
Το εκκλησάκι και η παραλία της Αγίας Άννας, Αμοργός

Η παραλία της Αγίας Άννας είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Αμοργού και βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Απέχει μόλις 3 χλμ. από τη Χώρα και εκεί γυρίστηκαν επίσης σκηνές για το Απέραντο Γαλάζιο. Μόλις φτάσετε θα δείτε ένα κάτασπρο εκκλησάκι και από κάτω απλώνεται η παραλία. Η παραλία είναι πολύ διαφορετική από αυτό που έχουμε συνηθίσει, καθώς πρόκειται για μια πολύ μικρή ακτή. Έχει κυρίως βράχια στα οποία μπορείτε να απλώσετε τις πετσέτες σας και να βουτήξετε στο νερό. Τα νερά είναι καταγάλανα και καθαρά και γενικά θα σας εντυπωσιάσει η άγρια ομορφιά του τοπίου. Επιλέξτε να την επισκεφθείτε απόγευμα και συνδυάστε την με την επίσκεψη στο μοναστήρι. 

8. Αρχαία Αρκεσίνη

Η Αρχαία Αρκεσίνη ή αλλιώς Καστρί όπως ανέφερα και παραπάνω είναι μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού. Η θέση της είναι στρατηγική και για αυτό και ήταν επιλογή των Ναξίων σαν αποικία. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από το Βρούτση, το οποίο διαρκεί περίπου μισή ώρα περπάτημα. Θα συναντήσετε την παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη και στη συνέχεια θα δείτε την ακρόπολη και την Παναγία την Καστριανή.

9. Πύργος Αγίας Τριάδας

Πύργος Αγίας Τριάδας
Πύργος Αγίας Τριάδας, Αμοργός (φωτογραφία:wikipedia)

Ο Πύργος της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στην Αρκεσίνη και αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο μνημείο της Κάτω Μεριάς. Είναι καλοδιατηρημένος αλλά έχει εγκαταλειφθεί. Αν είναι κλειστά μπορείτε να ζητήσετε το κλειδί από το εστιατόριο “Στον Πύργο”.

10. Γραμβούσα

Η παραλία της Καλοταρίτισσας από ψηλά, Αμοργός
Η παραλία της Καλοταρίτισσας και η νησίδα Γραμβούσα από πίσω

Μπορεί να μην έχει αρχαία μνημεία αλλά για μένα είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού. Η Γραμβούσα είναι μια ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται απέναντι από την Καλοταρίτισσα. Για να επισκεφθείτε το νησάκι αρκεί να πάρετε καραβάκι από το λιμάνι της Καλοταρίτισσας. Το καραβάκι σας αφήνει εκεί μερικές ώρες να απολαύσετε την παραλία και σας γυρνάει πίσω. Υπάρχει ένα πολύ μικρό εκκλησάκι της Παναγίας και μία μεγάλη παρθένα παραλία με κρυστάλλινα νερά. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και σνακ, καθώς δεν υπάρχει κάποια καντίνα στο νησάκι.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.