Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βουκουρέστι: Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Το Βουκουρέστι αν και δεν συγκαταλέγεται στους τοπ ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, η κομψότητα της οποίας της έχει χαρίσει το προσωνύμιο "Μικρό Παρίσι".
Τα 12 καλύτερα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Βουκουρέστι

Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας. Αν και δεν συγκαταλέγεται στους τοπ ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, η κομψότητα της οποίας της έχει χαρίσει το προσωνύμιο “Μικρό Παρίσι”.

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να δείτε και να κάνετε στο Βουκουρέστι, μεσαιωνικά και αρ νουβό κτήρια, βυζαντινά κτήρια, εκκλησίες 16ου-18ου αιώνα, νεοκλασικά κτίσματα. Αρκετά από αυτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να έχετε μελετήσει εκ των προτέρων τι αξίζει πραγματικά να αναζητήσετε και να δείτε. Θα συμβάλλω σε αυτή τη διαδικασία, παρουσιάζοντας σας μερικά από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε στο Βουκουρέστι.

Πού να μείνετε στο Βουκουρέστι για να είστε κοντά στα αξιοθέατα

Πρώτα όμως θα κάνω μια σύντομη αναφορά σχετικά με το που πρέπει να μείνετε στο Βουκουρέστι για να είστε κοντά στα αξιοθέατα. Η Παλιά Πόλη είναι η ιδανική περιοχή για περιηγήσεις στα αξιοθέατα και γενικά κατάλληλη αν είναι η πρώτη σας φορά στην πόλη.

Καταλύματα κοντά στα αξιοθέατα

1. Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη στο Βουκουρέστι είναι ένα ολόκληρο αξιοθέατο. Είναι ο πρώτος οικισμός της πόλης και είναι από αυτά που σώθηκαν από τις καταστροφές του Τσαουσέσκου – πάνω από το 1/5 της πόλης καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με δικά του σχέδια. Πολλά από τα ιστορικά κτήρια της Παλιάς Πόλης έχουν ανακαινιστεί. Γενικά είναι τέλειο μέρος για να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια της που είναι γεμάτα με καφέ, εστιατόρια, θέατρα και βιβλιοπωλεία. Μέσα στα κορυφαία αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης είναι το Curtea Veche (υπαίθριο μουσείο) και το Εθνικό Μουσείο Ρουμανικής Ιστορίας.

2. Παλάτι Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului)

Παλάτι Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului)
Παλάτι Κοινοβουλίου / Palatul Parlamentului (πηγή:wikipedia)

Το Παλάτι του Κοινοβουλίου (Palatul Parlamentului) που είναι επίσης γνωστό και ως Σπίτι της Δημοκρατίας ή Σπίτι του Λαού είναι η έδρα του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας. Έχει ύψος 84 μέτρων και αποτελεί το πιο βαρύ κτήριο στον κόσμο (4.098.500.000 κιλά). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1997. Για να κατασκευαστεί ο Τσαουσέσκου ισοπέδωσε χώρους λατρείας, πάρκα, γειτονιές και μέρος της Παλιάς Πόλης. Εργάστηκαν περισσότεροι από 20.000 άτομα και 700 αρχιτέκτονες.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο βρίσκεται η πολυσύχναστη Piața Constituției (Πλατεία Συντάγματος) στην οποία πραγματοποιείται η Αγορά του Βουκουρεστίου τα Χριστούγεννα.

Στεγάζει τις αίθουσες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως και τρία μουσεία (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Κομμουνιστικού Ολοκληρωτισμού και το Μουσείο του Παλατιού) και ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο. Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου και ξενάγηση (⭐ 4.4/5).

3. Ρουμανικό Αθηναίο (Ateneul Român)

Ρουμανικό Αθηναίο / Ateneul Român
Ρουμανικό Αθηναίο / Ateneul Român (πηγή:wikipedia)

To Ρουμανικό Αθηναίο (Ateneul Român) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί ως αίθουσα συναυλιών και είναι η έδρα της Φιλαρμονικής “George Enescu”. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του Βουκουρεστίου, το οποίο χρονολογείται από το 1888. Η κατασκευή του οφείλεται στη συμβολή διαφόρων προσώπων που ασχολούνταν με τις επιστήμες και τον πολιτισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της Romanian Athenaeum Cultural Society.

To σχέδιο του κτηρίου είναι του Γάλλου αρχιτέκτονα Albert Galleron και θυμίζει εξαιρετικά ελληνικό ναό. Έχει ύψος 41 μέτρα και έχει έξι κίονες ιωνικού ρυθμού. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό του. Το αμφιθέατρο έχει χωρητικότητα 652 ατόμων και φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική του.

4. Ναός Σταυρουπόλεως (Biserica Stavropoleos)

Ναός Σταυρουπόλεως (Biserica Stavropoleos)
Ναός Σταυρουπόλεως / Biserica Stavropoleos (πηγή:wikipedia)

Ο Ναός Σταυρουπόλεως (Biserica Stavropoleos) είναι ένας Ορθόδοξος ναός στο Βουκουρέστι. Χτισμένος το 1724 και αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, αποτελούσε ορθόδοξο μοναστήρι μέχρι τον περασμένο αιώνα. Ο ναός χτίστηκε από τον Έλληνα αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Στρατωνικέα, ο οποίος εξελέγη μητροπολίτης Σταυροπόλεως και έτσι το μοναστήρι πήρε αυτό το όνομα. Ο Ιωαννίκιος πέθανε το 1742 και βρίσκεται θαμμένος εκεί.

Η βιβλιοθήκη της μονής φιλοξενεί περισσότερα από 8.000 βιβλία θεολογίας, τέχνης, ιστορίας και βυζαντινής μουσικής. Υπάρχουν βιβλία στα ρουμάνικα, τα ελληνικά και στα εκκλησιαστικά σλάβικα ενώ μερικά από αυτά είναι χειρόγραφα. Το αξιοσημείωτο στη μονή είναι η μουσική που ψάλλεται στα νεοβυζαντινά, η οποία βασίζεται στα έργα Ρουμάνων ψαλμωδών του 19ου αιώνα. Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν.

5. Curtea Veche - Η Παλιά Πριγκιπική Αυλή

Η Curtea Veche ή Παλιά Πριγκιπική Αυλή χτίστηκε το 1459 για να στεγάσει τους Πρίγκιπες της Βλαχίας. Η βασιλεία του Vlad Tepes είχε ανάγκη για μόνιμη κατοικία αφού κυριάρχισε στις επιθέσεις με τη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον 16ο αιώνα ο Mircea Ciobanul επισκεύασε το παλάτι και επέκτεινε την περιοχή Lipscani. 

Το 1559 ο Ciobanul έχτισε την Παλιά Πριγκιπική Αυλή δίπλα στο παλάτι και για τους δύο επόμενους αιώνες εκεί ήταν το μέρος όπου γινόταν η στέψη των Ρουμάνων πριγκίπων. Στο χώρο λειτουργεί το Μουσείο της Παλιάς Αυλής, στο οποίο φιλοξενούνται αντικείμενα και αγγεία που βρέθηκαν από ανασκαφές στην περιοχή.

6. Πλατεία Επανάστασης (Piata Revolutiei)

Το Μνημείο της Αναγέννησης (Memorialul Renașterii) στην Πλατεία Επανάστασης (πηγή:wikipedia)

Η Πλατεία Επανάστασης (Piata Revolutiei) βρίσκεται στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Στην πλατεία αυτή βρίσκεται το πρώην Βασιλικό Παλάτι (νυν Εθνικό Μουσείο Τέχνης), το Athenaeum και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Η πλατεία ήταν γνωστή ως Πλατεία του Παλατιού μέχρι το 1989, όπου με ένα πραξικόπημα και πλήθος 100.000 ατόμων ανάγκασαν τον Τσαουσέσκου να φύγει.

Στην Πλατεία Επανάστασης υπάρχει το Μνημείο της Αναγέννησης (Memorialul Renașterii), το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των αγώνων αλλά και των θυμάτων από την Ρουμανική Επανάσταση του 1989, όπου ανετράπη ο κομμουνισμός. Στο μνημείο υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα 1.058 θυμάτων της επανάστασης.

7. Αψίδα του θριάμβου στο Βουκουρέστι (Arcul de Triumf)

Η Αψίδα του θριάμβου στο Βουκουρέστι / Arcul de Triumf
Η Αψίδα του θριάμβου στο Βουκουρέστι / Arcul de Triumf

Η Αψίδα του Θριάμβου (Arcul de Triumf) σχεδιάστηκε από τον Petre Antonescu και χτίστηκε το 1921–22, ενώ έχει ανακαινιστεί ξανά το 1936 και το 2014. Είναι αφιερωμένη στη νίκη της Ρουμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη στέψη του βασιλιά Φερδινάνδου. Η πρώτη Αψίδα Θριάμβου στο Βουκουρέστι κατασκευάστηκε το 1878 και ήταν από ξύλο. Το μνημείο αποτελεί ένα από τα ορόσημα της πόλης και είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα. Εκεί πραγματοποιούνται οι στρατιωτικές παρελάσεις την Εθνική Ημέρα της Ρουμανίας (1 Δεκεμβρίου).

8. Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας (Muzeul Național de Artă al României)

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας που στεγάζεται στο πρώην Βασιλικό Παλάτι
Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας που στεγάζεται στο πρώην Βασιλικό Παλάτι (πηγή:wikipedia)

To Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας (Muzeul Național de Artă al României) όπως ανέφερα και παραπάνω βρίσκεται στην Πλατεία Επανάστασης στο Βουκουρέστι. Στεγάζεται στο πρώην Βασιλικό Παλάτι και ιδρύθηκε το 1948. Θεωρείται φυσικά το κορυφαίο μουσείο τέχνης της χώρας και φιλοξενεί μία υπέροχη συλλογή ρουμανικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και της Βασιλικής Συλλογής από τον 15ο αιώνα. Συνολικά υπολογίζεται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 έργα, με τα διεθνή να ανήκουν σε διάσημους καλλιτέχνες όπως Peter Paul Rubens, El Greco, Domenico Veneziano κ.α.

9. Εθνικό Μουσείο Χωριού "Dimitrie Gusti"

Σπίτι της κομητείας Άλμπα του 19ου αιώνα στο Μουσείο Χωριού
Σπίτι της κομητείας Άλμπα του 19ου αιώνα στο Μουσείο Χωριού (πηγή:wikipedia)

Το Εθνικό Μουσείο Χωριού “Dimitrie Gusti” (Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”) είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία που έχετε δει. Ουσιαστικά είναι ένα υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο πάρκο King Michael και δείχνει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ρουμάνων. Δημιουργήθηκε το 1936 και περιλαμβάνει περίπου 300 παραδοσιακά σπίτια σε μια έκταση μεγαλύτερη από 100.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα, δημιουργός ήταν ο λαογράφος Dimitrie Gusti. Τα παραδοσιακά σπίτια που μπορεί να είναι και αχυρώνες, εκκλησίες, εργαστήρια κ.α. μεταφέρθηκαν – μαζί και με διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα – από διάφορες πόλεις της Ρουμανίας για το μουσείο.

10. Εθνικό Μουσείο Ρουμανικής Ιστορίας

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας (Muzeul Național de Istorie a României)
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας / Muzeul Național de Istorie a României (πηγή:wikipedia)

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας (Muzeul Național de Istorie a României) βρίσκεται στη λεωφόρο Calea Victoriei και χρονολογείται από το 1892. Αρχιτέκτονας του νεοκλασικού κτηρίου ήταν ο Alexandru Săvulescu και είναι χτισμένο σε ορθογώνιο σχήμα, είναι τριώροφο, έχει ψηλό υπόγειο και μεγάλη βεράντα. Διαθέτει 60 αίθουσες, στις οποίες φιλοξενούνται ιστορικά εκθέματα από την προϊστορία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Το κορυφαίο έκθεμα του μουσείου είναι ένα τεράστιο αντίγραφο της Στήλης του Τραϊανού του 2ου αιώνα, το οποίο κατασκευάστηκε προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα που νίκησε τις αρχαίες Δακικές φυλές της Ρουμανίας. Επίσης, θα δείτε τα κοσμήματα του ρουμανικού στέμματος (Regalia) αλλά και τον θησαυρό του Pietroasele του 4ου αιώνα.

11. Πάρκα Βουκουρεστίου

Οι Κήποι Cismigiu είναι το παλαιότερο πάρκο στο Βουκουρέστι. Σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Επανάστασης. Εκτός από το να χαλαρώσετε μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα και να κάνετε κωπηλασία στη λίμνη.

Το άλλο πάρκο που πρέπει να εξερευνήσετε είναι το Herăstrău Park, το οποίο ενώνεται με το King Michael I Park. Εκεί που βρίσκεται και το Μουσείο του Χωριού δηλαδή. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση με λίμνη, όπου μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να κάνετε βόλτα. Στα όρια του πάρκου θα δείτε βίλες του 19ου και του 20ου αιώνα.

12. Κάστρο Bran

Το Κάστρο Μπραν ή αλλιώς Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στο χωριό Μπραν στη Ρουμανία
Το Κάστρο Μπραν ή αλλιώς Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στο χωριό Μπραν στη Ρουμανία

Το κάστρο Μπραν (Castelul Bran) είναι ένα κάστρο κοντά στο χωριό Μπραν της Ρουμανίας. Το κάστρο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και χτίστηκε από το Τευτονικό Τάγμα. Είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Ρουμανίας και είναι γνωστό επίσης ως το “Κάστρο του Κόμη Δράκουλα”. Το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο και αν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας αξίζει να κάνετε μια εκδρομή εκεί από το Βουκουρέστι (απέχει περίπου 3 ώρες).

Στο εσωτερικό του θα δείτε αντικείμενα και έπιπλα παλιάς εποχής, κυρίως από τη διαμονή της Βασίλισσας Μαίρης ενώ μπορείτε να περιηγηθείτε στους πύργους και στα στενά περάσματα του κάστρου. Δείτε τις κορυφαίες εκδρομές για το Κάστρο Μπραν.

Λίγα λεπτά μακριά βρίσκεται το Φρούριο Rasnov του 14ου αιώνα που περιλαμβάνει 9 πύργους, περισσότερα από 30 σπίτια, παρεκκλήσι και άλλα κτήρια.

Σημείωση: Το φρούριο Rasnov βρίσκεται σε ανακαίνιση και το εσωτερικό δεν είναι προσβάσιμο.

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

2 Απαντήσεις

 1. Από αξιοθέατα και αξιοσημείωτες τοποθεσίες: Όλη η παλιά πόλη, Curtea Veche, Palace of parliament, Romanean Athenaum, Revolution Square, Hanu lui Manuc, University Square, National Theater, Matasari Street, Opera Nationale, Arcul de Triumf, Radu Voda monastery, Stavropoleos Monastery, Cismigiu Gardens, King Michael I park, Ioanid Park, Gradina Votanic, National park.
  Από μουσεία: Εθνικό μουσείο τέχνης, Palatul Sutu, Dimitrie Gusti Village, Federik&Cecilia Cutescu House, Bucharest municipality museum, George Severeanu Museum, National bank of romania museum.
  Εστιατόρια: Excalibur (μεσαιωνικού τύπου, μεγάλες μερίδες και οικονομικό, ενδιαφέρον), Forbidden Transylvanian csilki sor craft brewery ( έχει δική του ζυθοποιία, ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα, κυρίως κρεατικά), Caru cu bere (τουριστικότατο μαγαζί, αξίζει μόνο για τον χώρο του, το φαγητό του κάτω του μετρίου, αλλά αν θέλετε να θυσιάσετε τη γεύση για το περιβάλλον, είναι το κατάλληλο μέρος), MOM (πολύ νόστιμα πιάτα, πιο σύγχρονο και minimal περιβάλλον και αισθητική), Bucataria localfood.
  Street food: In house pastrami and more (σαντουιτσάκια με παστράμι 🤤), Corn dog caravan (χωρίς υπερβολές το καλύτερο burger που έχουμε φάει στη ζωή μας, έχει χώρο και έξω να κάτσεις, αλλά επίσης μπορείς να πάρεις το φαγητό σου από αυτή την “καντίνα” και να το φας στο εσωτερικό του μαγαζιού Hop Hooligans Taproom που είναι μια καταπληκτική μπυραρία).
  Specialty coffee: Sonder (από τα καλύτερα cappuccino), Mingle (είναι καφετέρια και ταυτόχρονα vintage store), Mugshot, Eshte (υπέροχο μαγαζί και καφές), FORMA, OTOTO.
  Κοκτέιλ και μπύρα: Fix Me A Drink( είναι αρκετά χωμένο και δύσκολο να το βρεις, μέσα σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών, στον πρώτο όροφο, αλλά αξίζει πραγματικά, δέχονται μόνο κάρτα), Linea closer to the moon(τίποτα ιδιαίτερο, τον χειμώνα έχουν αυτά τα “ιγκλού” στην ταράτσα για να πιεις το ποτό σου, μόνο η θέα από την ταράτσα είναι όμορφη κατά τ’αλλα αδιάφορο σαν μαγαζί), Ironic Tap room(για tasting μπύρας, ipa/sour/ale/haze κλπ, έχει μέσα και station για φαγητό), Hop Hooligans (αγαπημένη ζυθοποιία, είναι το μαγαζί όπου “συστεγάζεται” όπως είπα και πιο πάνω με το Corndog Caravan, αν σας αρέσουν οι ipa ή οι sour μπύρες αυτό είναι το μέρος σας, αλλά και να σας αρέσουν οι απλές μπύρες πάλι είναι το μέρος σας γιατί έχει άπειρες), Paine sin Vin (εμπνευσμένο από τη λειτουργία της θείας κοινωνίας, ειδικεύονται στο κρασί και στο ψωμί και με αυτό σας καλοσωρίζουν, κάναμε tasting σε λευκά και κόκκινα ρουμανικά κρασιά και ήταν υπέροχα, έχει και φαγητό αλλά δεν δοκιμάσαμε).
  Brunch: Boiler x guido, Simbio, Crocant, Trofic Ion.
  Bakeries: Boutique pain au chocolat, Cafelier, Holy bakery, Plain Kaisir Kiseleff, Arc bakery franklin.
  Γλυκάκια: Love u Choux (τσιμπημενο), Berliner donuts, Eclarts Sweet, Friddi (παγωτάκι), Clateaterie (καντίνα για κρέπα μέσα στα στενά της παλιάς πόλης, ήταν νόστιμη) , French revolution (πεντανόστιμα εκλερ).

  *Οπωσδήποτε μονοήμερη/2ημερη προς Μπρασόβ, Σινάια, Τρανσυλβανία και γύρω περιοχές. Το Μπρασόβ παραμυθένιο, εμείς το πετύχαμε και με χιόνια και ήταν απίστευτα όμορφο, αλλά και τα δύο κάστρα είναι ενδιαφέροντα. Το Peles Castle είναι πανέμορφο, το Bran γνωστό ως “κάστρο του Δράκουλα” είναι καθαρά τουριστικό, αλλά αν σας αρέσει ο Δράκουλας σαν χαρακτήρας ταινιών δεν θα πω πως δεν παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί. Γενικά οι περιοχές σε Σινάια, Τρανσυλβανία κλπ, είναι πανέμορφες, το Βουκουρέστι μπορείτε να το γυρίσετε σε 2-3 μέρες άνετα, οπότε μπορείτε να αφιερώσετε εκεί τις υπόλοιπες 😊

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.