Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

12 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στα Χανιά

Ανακαλύψτε τα καλύτερα αξιοθέατα των Χανίων, που θα απογειώσουν το ταξίδι σας στην πόλη της Κρήτης.
12 κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στα Χανιά

Τα Χανιά χαρακτηρίζονται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Όχι επειδή είναι η πόλη που μένω, αλλά παιδιά ισχύει!

Έχει ομορφιές διαφόρων ειδών – μία υπέροχη ακρογραμμή, μία επιβλητική οροσειρά (βλ. Λευκά Όρη), μία γραφική παλιά πόλη και σπουδαία άλλα αξιοθέατα, που χρονολογούνται από την εποχή που οι Μινωίτες έχτισαν την Κυδωνία.

Στη λίστα που ακολουθεί συγκέντρωσα τα κορυφαία φυσικά και αρχιτεκτονικά αξιοθέατα των Χανίων και τα μοιράζομαι μαζί σας για να μπουν στη λίστα σας στην κατηγορία “ταξίδι στα Χανιά”.

1. Παλιά Πόλη Χανίων

Παλιά Πόλη Χανίων

Το νούμερο ένα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την Παλιά Πόλη των Χανίων, που αποτελεί μία από τις ομορφότερες της Μεσογείου και κρύβει δεκάδες αξιοθέατα εντός της.

Αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης και περιλαμβάνει και το ενετικό λιμάνι που θα το δούμε ξεχωριστά (αρκετά από τα αξιοθέατα των Χανίων βρίσκονται εντός της Παλιάς Πόλης).

Η Παλιά Πόλη αποτελείται από πλακόστρωτα και λιθόστρωτα δρομάκια, τα οποία κοσμούν οι γλάστρες των παλιών σπιτιών, εκκλησίες, όμορφες πλατείες, καφενεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ και τουριστικά μαγαζιά.

Μυρίζει ολόκληρη γιασεμί και εκπέμπει μεγάλη γοητεία. Εγώ ομολογώ ότι την απολαμβάνω περισσότερο κατά τους μήνες της low season, που πολλά από τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν υπάρχουν τα πλήθη τουριστών.

💡Στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης περιλαμβάνεται και η Δημοτική Αγορά, η οποία στεγάζεται σε ένα τεράστιο πέτρινο κτίριο, που έχει σταυροειδή σχεδιασμό. Η αγορά έκλεισε το 2022 έπειτα από 109 χρόνια λειτουργίας για πλήρη ανακαίνιση, οπότε αυτή τη στιγμή εκτός από την πρόσοψη δεν μπορείτε να δείτε κάτι άλλο.

2. Ενετικό Λιμάνι και Φάρος

Το Ενετικό Λιμάνι με το Γιαλί Τζαμισί
Το Ενετικό Λιμάνι με το Γιαλί Τζαμισί

Το Ενετικό Λιμάνι (το λέμε και παλιό λιμάνι) αξίζει πραγματικά ξεχωριστή αφιέρωση. Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα πράγματα στα Χανιά και ειδικά ο Φάρος και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Ο Φάρος είναι το ορόσημο των Χανίων, χτισμένος αρχικά από Ενετούς και ανακατασκευασμένος από Αυγύπτιους. Μπορείτε να περπατήσετε και να φτάσετε μέχρι εκεί.

Φάρος Χανίων
Ο Φάρος

Τις εντυπώσεις κλέβουν και τα Νεώρια, γνωστά και ως Αρσενάλια, τα οποία κάλυψαν τις ανάγκες επισκευών του στόλου του Ενετών.

Θα δείτε επίσης να ξεχωρίζει ένα τζαμί, το Γιαλί Τζαμισί ή Κιουτσούκ Χασάν, το οποίο πλέον λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.

Δεν υπάρχει πιο ρομαντικό θέαμα στα Χανιά από έναν βραδινό περίπατο στο Ενετικό Λιμάνι, με τα φώτα να καθρευτίζονται μέσα στο νερό και τα ορμητικά κύματα του βοριά να βρέχουν την προκυμαία.

3. Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται επίσης στο Ενετικό Λιμάνι. Είναι στη δυτική άκρη του λιμανιού και θα το καταλάβετε αμέσως αφού έχει μία άγκυρα απέξω.

Ουσιαστικά το μουσείο στεγάζεται στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά, ένα ενετικό κάστρο που οι Τούρκοι το χρησιμοποιήσαν ως στρατώνα και από το οποίο η θέα είναι ονειρική.

Το Ναυτικό Μουσείο υπάρχει από το 1973 και τα εκθέματα του – που φτάνουν τα 2.500 – θα σας μεταφέρουν σε όλη την ναυτική ιστορία της Κρήτης.

4. Άγιος Νικόλαος (Σπλάντζια)

Σε μία από τις κεντρικές πλατείες της Παλιάς Πόλης, στην Σπλάντζια, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε γύρω στο 1320, μετατράπηκε σε τζαμί επί τουρκοκρατίας και το 1928 μετατράπηκε σε ορθόδοξος ναός.

Το αξιοσημείωτο με αυτή το ναό είναι ότι αποτελεί τη μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που έχει ταυτόχρονα καμπαναριό και μιναρέ. Για αυτό και θα δείτε καθημερινά τουρίστες να φωτογραφίζουν το αξιοθέατο.

Εκεί θα βρείτε και την εκκλησία του Αγίου Ρόκκου, που πιθανά χτίστηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας της πανώλης, αφού ο Άγιος Ρόκκος ήταν προστάτης των Χανίων από την πανώλη. Ο ναός λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων.

👉 Αφού θαυμάσετε το ναό, καθίστε στην πλατεία στο Καφενείο Φιξ για καφέ ή μία δροσερή μπίρα (είναι ανοιχτό από τέλος Μάρτη μέχρι αρχές Οκτώβρη).

 

5. Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι το πιο καινούργιο αξιοθέατο της πόλης. Φυσικά εννοώ το κτίριο και τις εγκαταστάσεις, αφού άνοιξε τον Απρίλιο του 2022 (μέχρι το 2020 στεγαζόταν σε άλλο χώρο).

Η έκθεσή του περιλαμβάνει 3.500 αντικείμενα, από τις αρχαίες πόλεις των Χανίων που φυλάσσονται σε τρεις αίθουσες, ενώ περιλαμβάνει και εργαστήρια συντήρησης.

Το κτίριο είναι υπέροχο και ο εξωτερικός του χώρος ιδανικός για συναυλίες και εκδηλώσεις.

6. Οικία - Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και Τάφοι Βενιζέλου

Οικία-Μουσείο Ελ. Βενιζέλου
Οικία-Μουσείο Ελ. Βενιζέλου / φωτογραφία: wikipedia

Στη Χαλέπα κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται και η Οικία-Μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το σπίτι αυτό το χρησιμοποίησε αρχικά η οικογένεια ως εξοχικό και μετά ως μόνιμη κατοικία. Εκτός από το Μουσείο θα δείτε και τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε ο Βενιζέλος.

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκονται και οι Τάφοι του Βενιζέλου, σε μία υπέροχη τοποθεσία με θέα ολόκληρη την πόλη των Χανίων. Θα πρότεινα επίσκεψη κατά τη δύση του ηλίου!

7. Μονή Γουβερνέτου και Σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος

Η Μονή Γουβερνέτου ή αλλιώς Μονή Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου είναι ένα μοναστήρι στο Ακρωτήρι Χανίων, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και μοιάζει με φρούριο.

Από τη Μονή κατεβαίνοντας κάμποσα πέτρινα σκαλοπάτια, θα βρεθείτε στο φαράγγι Αυλάκι. Εκεί βρίσκεται και η Μονή Καθολικού (ή Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη) που είναι ερειπωμένη αλλά και το σπήλαιο της Παναγίας Αρκουδιώτισσας ή Ακροδόσπηλιος.

Το φαράγγι είναι ονειρικό και καταλήγει στη θάλασσα. Είναι αρκετά βατό – το μόνο που θα σας κουράσει είναι η ανάβαση στα σκαλιά για την επιστροφή.

8. Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων

Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων
Η εσωτερική αυλή και το Καθολικό της Μονής Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων / φωτογραφία: wikipedia

Μία επίσης μονή εκπληκτικής αρχιτεκτονικής είναι η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων. Βρίσκεται και αυτή στο Ακρωτήρι, 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Μονή Γουβερνέτου.

Είναι τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα που στη μέση έχει μία κατάφυτη αυλή. Εκεί βρίσκεται και το καθολικό της μονής, το οποίο έχει τέσσερις κίονες ιωνικού ρυθμού. Το εσωτερικό του είναι πολύ εντυπωσιακό (αν και πολύ φανταχτερό κατά τη γνώμη μου).

Στη μονή θα βρείτε και ένα μικρό μουσείο όπου φυλάσσονται κειμήλια της μονής, όπως και ένα οστεοφυλακείο. Στην είσοδο της μονής θα βρείτε κατάστημα από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα που φτιάχνουν οι μοναχοί.

9. Αρχαία Απτέρα

Ρωμαϊκή Δεξαμενή στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας
(εγώ) μέσα στη Ρωμαϊκή Δεξαμενή στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας / φωτογραφία: Μαρία Καραμιχάλη

Από τα αγαπημένα μου αξιοθέατα στα Χανιά είναι ο Αρχαιολογικός Χώρος της Απτέρας. Η Απτέρα ή Άπτερα ήταν μία αρχαία πόλη της Κρήτης που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. σε έναν λόφο 230 μέτρων.

Σήμερα προφανώς και είναι ερειπωμένη αλλά έχει πολλά σπουδαία μνημεία να δείτε, όπως τις ρωμαϊκές δεξαμενές, τα λουτρά, τα ερείπια μίας βίλας, τις οχυρώσεις και το σημαντικότερο ένα Αρχαίο Θέατρο.

Το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας είναι από τα ομορφότερα που έχω δει. Έγιναν αναστηλώσεις και από το 2015 πραγματοποιούνται μερικές παραστάσεις εκεί. 

*Αν το επισκεφθείτε σε μέρα που δεν έχει παράσταση, ας πάει κάποιος από την παρέα στη μέση να μιλήσει για να ακούσετε οι υπόλοιποι την ακουστική του.

Αξίζει να ανεβείτε και μέχρι το Τουρκικό Φρούριο (μπορείτε να φτάσετε με το αμάξι μέχρι πάνω), το οποίο θα το δείτε και ως Κουλές ή Πύργος/Φρούριο. Τόσο το εσωτερικό όσο και η θέα θα σας μαγέψει.

10. Μπάλος

Μπάλος
Ο Μπάλος τον Νοέμβριο / φωτογραφία: Μαρία Καραμιχάλη

Εκτός από τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα και μνημεία, τα Χάνια σφύζουν από φυσικό κάλλος. Ένα από αυτά είναι η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με το νησάκι της Γραμβούσας.

Είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη στα Χανιά. Υπάρχεις δρόμος για να φτάσετε οδικώς (θέλει λίγη προσοχή) αλλά υπάρχουν και καραβάκια που φεύγουν από την Κίσσαμο.

Αν πάτε οδικώς θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα κατεβείτε από τα πέτρινα σκαλοπάτια, έχοντας θέα τη λιμνοθάλασσα. Μαγικό, ειδικά τη στιγμή της δύσης!

Δυστυχώς, το καλοκαίρι ο Μπάλος μαζεύει άπειρο κόσμο, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς εύκολα να απολαύσεις το μέρος. Αν θέλετε να έχετε μία καλύτερη εμπειρία πηγαίνετε νωρίς το πρωί ή τους μήνες εκτός σεζόν!

11. Ελαφονήσι

Ελαφονήσι Χανιά
Το Ελαφονήσι από ψηλά (χωρίς κόσμο) / φωτογραφία: wikipedia

Το Ελαφονήσι ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Μπάλο, δηλαδή μία παραδεισένια παραλία, που προσελκύει άπειρο κόσμο και ανήκει στις φυσικές ομορφιές των Χανίων.

Συχνά συγκαταλέγεται στις κορυφαίες παραλίες του κόσμου και όχι αδίκως. Είναι και αυτή λιμνοθάλασσα που σε πολλά σημεία έχει ροζ αμμουδιά, από τα κοράλλια και προστατεύεται από το δίκτυο Natura.

Όπως φαντάζεστε ο αριθμός των τουριστών που καταφθάνουν το καλοκαίρι στο Ελαφονήσι είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον. Για αυτό αν πάτε φροντίστε να είστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται.

12. Φαράγγι Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς
Φαράγγι Σαμαριάς / φωτογραφία: Μαρία Καραμιχάλη

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα των Χανίων, για το οποίο καταφθάνουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς πρόκειται για ένα αξιοθέατο που δεν μπορούν να απολαύσουν όλοι. Το φαράγγι έχει μήκος 16 χιλιόμετρα και είναι ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το να περπατάς περίπου 5 ώρες κάτω από τον ήλιο δεν είναι εύκολο για όλους.

Ωστόσο, όσοι είστε δραστήριοι και αγαπάτε τις πεζοπορίες θα το λατρέψετε. Θα πρέπει να πάτε στον Ομαλό στο σημείο Ξυλόσκαλο και θα επιστρέψετε από την Αγία Ρουμέλη, στην οποία καταλήγει το φαράγγι, με καραβάκι (η Αγία Ρουμέλη είναι χωριό χωρίς οδική πρόσβαση).

Το σημείο Πόρτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς
Το σημείο Πόρτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς / φωτογραφία: Μαρία Καραμιχάλη

Στο φαράγγι μέσα θα συναντήσετε τον παλιό οικισμό – ναι ναι έμεναν άνθρωποι εκεί μέσα κάποτε – και το εντυπωσιακό σημείο Πόρτες όπου το άνοιγμα του φαραγγιού είναι μόλις 3 μέτρα ενώ το ύψος πάνω από 100μ.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

➡️Ξεκινήστε νωρίς το πρωί

➡️Υπάρχει είσοδος για το Φαράγγι 5€

➡️Το εισιτήριο για το καραβάκι από Αγία Ρουμέλη για Σούγια είναι 13€

➡️Κλείστε να πάτε με πρακτορείο και οδηγό για να είστε εντάξει με τον χρόνο, καθώς το καραβάκι αναχωρεί συγκεκριμένη ώρα και αν το χάσετε θα πρέπει να μείνετε στην Αγία Ρουμέλη (έχει δωμάτια)

Πού να μείνετε στα Χανιά

Το καλύτερο μέρος για να μείνετε στα Χανιά και να εξερευνήσετε τα κορυφαία αξιοθέατα είναι η πόλη. 

Ουσιαστικά θα σας πρότεινα την Παλιά Πόλη, το σύγχρονο μέρος της πόλης μέχρι το ύψος της οδού Μπότσαρη, τη συνοικία Κουμ Καπί και την περιοχή Νέα Χώρα.

Όπως και να έχει θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να γυρίσετε το νησί – όχι ότι δεν υπάρχουν λεωφορεία αλλά όλα θα είναι πιο εύκολα με δικό σας όχημα.

Μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην πόλη των Χανίων:

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.