Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα του Δουβλίνου που πρέπει να δείτε

Ανακαλύψτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δουβλίνου, για να εξερευνήσετε την πόλη και να μάθετε την ιστορία της ιρλανδικής πρωτεύουσας.
Τα 12 κορυφαία αξιοθέατα του Δουβλίνου που πρέπει να δείτε

Το Δουβλίνο ήταν πάντα μέσα στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις. Φημίζεται για την φιλοξενία και τον πολιτισμό του, που αναδεικνύουν την ιστορία και τις ρίζες της πόλης, που κάποτε αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Από τη μακρά ιστορία της, η πρωτεύουσας της Ιρλανδίας έχει κληρονομήσει μερικά έξοχα αξιοθέατα, τα οποία πρέπει να ανακαλύψετε οπωσδήποτε στο ταξίδι σας εκεί.

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τα κορυφαία αξιοθέατα που πρέπει να δείτε τουλάχιστον την πρώτη σας φορά στο Δουβλίνο.

1. The Book of Kells Experience στο Trinity College

Η Βιβλιοθήκη στο Trinity College
Η Βιβλιοθήκη στο Trinity College

Το Πανεπιστήμιο του Trinity (Trinity College) είναι από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο – ιδρύθηκε το 1592 από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α’. Βρίσκεται στο κέντρο του Δουβλίνο και μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί την περιήγησή σας.

Εντός του Trinity College βρίσκεται η Παλιά Βιβλιοθήκη (Old Library) και η μόνιμη έκθεση The Book of Kells Experience, δηλαδή τα εικονογραφημένα χειρόγραφα των τεσσάρων Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης. 

Θεωρείται κορυφαίο έργο που δημιουργήθηκε τον 9ο αιώνα, πιθανά σε ένα μοναστήρι Κολομβανών στη Σκωτία ή την Ιρλανδία.

Μπορείτε να δείτε επίσης το Long Room του 18ου αιώνα, που στεγάζει περισσότερα από 200.000 παλιά βιβλία.

👉 Βρείτε εδώ τα διαθέσιμα εισιτήρια για τους διάφορους χώρους του Trinity College.

2. Guinness Storehouse

Guinness Storehouse
Guinness Storehouse

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Δουβλίνου είναι το Guinness Storehouse, το μέρος όπου φτιάχνεται η παγκοσμίως γνωστή μπίρα Guinness.

Το κτίριο χτίστηκε αρχικά το 1904 ως εργοστάσιο ζύμωσης για τη ζυθοποιία St. James’ Gate που ίδρυσε ο Arthur Guinness. Έκλεισε το 1988 και μερικά χρόνια αργότερα έγινε αποθήκη ανοιχτή για το κοινό.

Στην αποθήκη θα δείτε πως παρασκευάζεται η μαύρη μπίρα, τα παλιά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή της, θα μάθετε τη διαδικασία μεταφοράς της μπίρας μέσω του ποταμού Liffey και φυσικά θα δοκιμάσετε τη νόστιμη μπίρα στο Gravity Bar του 7ου ορόφου.

👉 Αποκτήστε εισιτήριο εισόδου στο Guinness Storehouse με μπίρα ή αναψυκτικό εδώ.

3. Καθεδρικός Ναός Αγίου Πατρικίου

St Patrick's Cathedral
Καθεδρικός Ναός Αγίου Πατρικίου

Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο σημαντικός είναι ο Άγιος Πατρίκιος για την Ιρλανδία και πόσο μεγάλη γιορτή του.

💡Η St. Patrick’s Day γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου, την ημέρα που πέθανε σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Πατρίκιος.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου (St Patrick’s Cathedral) είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιρλανδία. Ο ναός είναι χτισμένος κοντά στο πηγάδι όπου ο Άγιος Πατρίκιος βάφτισε τους προσήλυτους το 450.

Ο πρώτος ναός ήταν ξύλινος, το 1191 αντικαταστάθηκε από έναν πέτρινο ενώ τον 13ο αιώνα αναδιαμορφώθηκε. Το καμπαναριό προστέθηκε το 1749 ενώ η σημερινή μορφή είναι ύστερα από την αναστήλωση του 1860.

4. Καθεδρικός Ναός της Εκκλησίας του Χριστού

Christ Church Cathedral
Καθεδρικός Ναός της Εκκλησίας του Χριστού

O Καθεδρικός Ναός της Εκκλησίας του Χριστού (Christ Church Cathedral) χτίστηκε πρώτη φορά το 1038 από ξύλο από τους Βίκινγκς. Το 1172 έγινε μία πέτρινη κατασκευή ενώ η τελευταία αποκατάσταση έγινε το 1878.

Ο ναός αποτελείται από υπέροχες γοτθικές καμάρες, ενώ υπάρχει και ο τάφος του Νορμανδού κατακτητή Strongbow (το αντίγραφο βασικά, καθώς ο αρχικός τάφος καταστράφηκε).

👉 Mε μία μικρή γέφυρα που χτίστηκε το 1870, συνδέεται με το Dublinia, ένα ιστορικό μουσείο με θέμα τη μεσαιωνική ιστορία του Δουβλίνου και τους Βίκινγκς.

5. Κάστρο του Δουβλίνου

Dublin Castle
Κάστρο του Δουβλίνου

Το Κάστρο του Δουβλίνου (Dublin Castle) χτίστηκε πριν 820 χρόνια (1204) και αποτελούσε την έδρα της διοίκησης της βρετανικής κυβέρνησης μέχρι το 1922.

Το κάστρο σήμερα χρησιμοποιείται ως συνεδριακό κέντρο της ιρλανδικής κυβέρνησης, για εκδηλώσεις και συναυλίες ενώ είναι ανοιχτό για το κοινό καθώς στεγάζει μερικά μουσεία (βιβλιοθήκη, γκαλερί Chester Beatty).

💡 Το Κάστρο του Δουβλίνο έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, όπως το The Tudors, το Barry Lyndon, το Becoming Jane κ.α.

Θα το δείτε να ξεχωρίζει από διάφορα σημεία της πόλης, αλλά για να βρείτε την είσοδο θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς την οδό Dame.

6. Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol
Kilmainham Gaol

To Kilmainham Gaol είναι μία παλιά φυλακή, που ιδρύθηκε το 1796 λίγο έξω από το κέντρο του Δουβλίνου. Υπήρχε το μέρος όπου φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν πολλοί επαναστάτες, αλλά και πολλοί που φυλακίστηκαν για κλοπές – μέχρι και μικρά παιδιά.

Την περίοδο που ξέσπασε ο λιμός, γύρω στο 1845, ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε λόγω του ότι οι άνθρωποι έκλεβαν φαγητό για να επιβιώσουν. Η φυλακή έκλεισε το 1924.

💡 Στο Kilmainham Gaol είχε φυλακιστεί ο Eamon de Valera πριν γίνει Πρόεδρος της Ιρλανδίας.

7. Phoenix Park

Phoenix Park
Ελαφάκια στο Phoenix Park

Το Phoenix Park είναι το μεγαλύτερο κλειστό αστικό πάρκο στην Ευρώπη – περίπου 1.750 στρέμματα. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί εκπληκτική χλωρίδα και πανίδα.

Από τον 17ο αιώνα φιλοξενεί εκατοντάδες άγρια ελάφια και η ιρλανδική κυβέρνηση πιέζει για να μπει το πάρκο στα μνημεία της UNESCO.

Στο πάρκο υπάρχουν επίσης το Áras an Uachtaráin (σπίτι του προέδρου της Ιρλανδίας), ο Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου και το Wellington Monument (μνημείο για τις νίκες του Wellington).

👉 Με την κάρτα πόλης Go City του Δουβλίνου θα εξασφαλίσετε είσοδο σε περισσότερα από 40 αξιοθέατα (Καθεδρικός Ναός Αγ. Πατρικίου, Guinness Storehouse, ξενάγηση με hop-on hop-off λεωφορείο κ.α.). Ισχύει για 1,2,3,4 ή 5 ημέρες. Αποκτήστε την εδώ.

8. GPO Museum

GPO Dublin
GPO Museum

Το GPO Museum (πλέον GPO Witness History Interpretive Centre) είναι το Γενικό Ταχυδρομείο του Δουβλίνου. Το κτίριο χτίστηκε το 1814 και αποτελεί το μέρος όπου ξεκίνησε η αποτυχημένη εξέγερση του 1916 κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

Σκοπός του μουσείου να αναδείξει στους επισκέπτες την ανάπτυξη της ιρλανδικής κοινωνίας στο πέρασμα των αιώνων αλλά και τα γεγονότα που συνέβησαν από το 1916 μέχρι τον Ιρλανδικό Πόλεμο Ανεξατησίας.

9. EPIC - Μουσείο Ιρλανδικής Μετανάστευσης

EPIC - Μουσείο Ιρλανδικής Μετανάστευσης
EPIC - Μουσείο Ιρλανδικής Μετανάστευσης / φωτογραφία: wikipedia

Το EPIC – Μουσείο Ιρλανδικής Μετανάστευσης (Τhe Irish Emigration Museum) είναι ένα καινούργιο μουσείο που ιδρύθηκε μόλις το 2016. Σκοπός του μουσείου είναι να περιγράψει τις μεταναστεύσεις των Ιρλανδών ανά τους αιώνες.

Η μετανάστευση των Ιρλανδών είναι κάτι που ξεκινάει πολύ πίσω και το μουσείο είναι πραγματικά συγκινητικό.

Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικές θεματικές για την ιστορία της ιρλανδικής μετανάστευσης και την επιρροή που είχε ο ιρλανδικός λαός στα μέρη που εγκαταστάθηκε ανά τον κόσμο.

👉 Αποκτήστε ένα εισιτήριο για τον EPIC- The Irish Emigration Museum, με ηχητικό οδηγό και αναμνηστικό εδώ.

10. Teeling Whiskey Distillery

Teeling Whiskey Distillery
Teeling Whiskey Distillery / φωτογραφία: wikipedia

Αν σας αρέσει το ιρλανδικό ουίσκι ή το ουίσκι γενικότερα κάντε μια στάση εδώ..

Το Αποστακτήριο του Teeling (Teeling Whiskey Distillery) βρίσκεται στα νότια της πόλης και αποτελεί το πρώτο καινούριο αποστακτήριο στο Δουβλίνο.

Αν και η οικογένεια Teeling είχε ξεκινήσει την δραστηριότητά της στην παρασκευή ουίσκι ήδη από το 1782, το Teeling Whiskey Distillery ιδρύθηκε μόλις το 2015 από την τελευταία γενιά Teeling.

Εκτός από το να περιηγηθείτε στο αποστακτήριο θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε το τελικό προϊόν παρασκευής.

👉 Αν προτιμάτε σαν ουίσκι το Jameson, μπορείτε να επισκεφθείτε το Παλιό Αποστακτήριο Jameson (Jameson Distillery Bow St), για να μάθετε την ιστορία του διάσημου ουίσκι και φυσικά να το γευτείτε. Κλείστε εισιτήριο εδώ.

11. Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας-Αρχαιολογίας

Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας-Αρχαιολογίας
Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας-Αρχαιολογίας / φωτογραφία: wikipedia

To Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας-Αρχαιολογίας ( National Museum of Ireland – Archaeology) προσφέρει εκθέματα από τη Μεσολιθική περίοδο μέχρι τον Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε το 1890 και το παλαιότερο έκθεμα που στεγάζει ανήκει στο 7.000 π.Χ.

Στο ισόγειο θα δείτε αντικείμενα από την Προϊστορική Ιρλανδία, όπως όπλα και εργαλεία, ενώ στον πρώτο όροφο θα μάθετε πως ζούσαν οι Βίκινγκς στην Ιρλανδία μετά το 795 μ.Χ. αλλά και πως ήταν η Ιρλανδία κατά τον Μεσαίωνα.

👉 To Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας – Αρχαιολογίας έχει δωρεάν είσοδο.

12. O'Connell Street

O'Connell Street

Η O’Connell Street είναι ο κύριος δρόμος του Δουβλίνου. Εκτείνεται από τη γέφυρα O’Connell μέχρι την οδό Parnell. Έχει πάντα κόσμο και αξίζει να κάνετε μία βόλτα εκεί.

Εκεί θα βρείτε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια αλλά και μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης, όπως:

  • το Γενικό Ταχυδρομείο (GPO) που ανέφερα παραπάνω
  • το άγαλμα του Daniel O’Connell (ηγέτης του 19ου αιώνα) από τον οποίο πήρε το όνομά του
  • τα γλυπτά των Sir John Gray, James Larkin, Charles Stewart Parnell και Theobald Mathew
  • όσα κτίρια διατηρήθηκαν από την εξέγερση του 1916

Extra αξιοθέατο: Cliffs of Moher

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher

Το διάσημο αξιοθέατο Cliffs of Moher (βράχοι του Μοχέρ) μπορεί να μην βρίσκεται στο Δουβλίνο, είναι όμως εξαιρετική ευκαιρία να το θαυμάσετε.

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική περιοχή της Ιρλανδίας και ουσιαστικά είναι μία βραχώδης ακτή με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό – σίγουρα το έχετε δει δεκάδες φορές σε φωτογραφίες και βίντεο από την Ιρλανδία.

Υπάρχουν ημερήσιες εκδρομές που ξεκινούν από το Δουβλίνο με λεωφορείο και ξεναγό για τα Cliffs of Moher, που κάνουν στάση και στο Burren και την πόλη Galway. Δείτε τιμές και διαθεσιμότητα:

Powered by GetYourGuide

Πού να μείνετε στο Δουβλίνο για τα αξιοθέατα

Είναι σχετικά εύκολο να περιηγηθείτε στα κεντρικά σημεία του Δουβλίνου με τα πόδια. Ωστόσο, τα λεωφορεία και τα τρένα θα σας βολέψουν για να πάτε σε σημεία πιο απομακρυσμένα ή αν δεν θέλετε να περπατάτε πολύ.

Εγώ θα σας πρότεινα να μείνετε κοντά στην O’Connell Street και στο ποτάμι Liffey για να έχετε εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα.

Προτεινόμενα ξενοδοχεία:

Picture of Μαρία Καραμιχάλη
Μαρία Καραμιχάλη
Είμαι η Μαρία και όνειρο μου είναι να κάνω τον γύρο του κόσμου με ένα βαν! Επειδή ακόμα αργεί να γίνει πραγματικότητα, γράφω στους γεωγραφικούς για τις εμπειρίες μου από τα ταξίδια που έχω κάνει μέχρι τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.