Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τα 12 καλύτερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς

Στην Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου προετοιμαστείτε να δείτε πολλά μοναδικά μνημεία αλλά και το πλούσιο και ξεχωριστό φυσικό της περιβάλλον.
axiotheatakefalonia

Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα Επτάνησα και ένα από τα πιο όμορφα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην Ελλάδα. Με καταπράσινες πλαγιές, εκπληκτικές παραλίες με τυρκουάζ νερά και γραφικά χωρία σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της θα δείτε παραδοσιακούς και γραφικούς οικισμούς, ενετικά κάστρα, παραμυθένιες σπηλιές και φυσικά την υπέροχη επτανησιακή αρχιτεκτονική να απλώνεται σε όλο το νησί. 

Εάν δεν έχετε ακόμα πειστεί για τη μοναδικότητα της Κεφαλονιάς διαβάστε την επιλογή των κορυφαίων αξιοθέατων παρακάτω και κλείστε εγκαίρως το επόμενό σας ταξίδι.

1. Φισκάρδο

Φισκάρδο
Φισκάρδο

Το Φισκάρδο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι από τα πιο γραφικά και αυθεντικά χωριά που θα επισκεφθείτε. Εκεί θα δείτε πολλά ιστορικά διατηρητέα κτίρια που σώθηκαν από τον σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νησιού. 

Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μέρος επίσης το οποίο το καλοκαίρι κυρίως προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ξεχωρίζουν τα ενετικής αρχιτεκτονική σπίτια και τα γραφικά σοκάκια και κατά μήκος της προκυμαίας στο λιμάνι θα βρείτε πολλά εστιατόρια . Περπατήστε μέχρι την άκρη του οικισμού και βρείτε τους δύο ιστορικούς φάρους , τον ενετικό του 16ου αιώνα και τον πιο σύγχρονο του 19ου αιώνα.

👉 Στο Φισκάρδο βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του ποιητή Νίκου Καββαδία όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ως παιδί.

2. Φάρος Αγίων Θεοδώρων

Φάρος Αγίων Θεοδώρων
Φάρος Αγίων Θεοδώρων

Ο ιδιαίτερος φάρος των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στη Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι. Φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από τους Άγγλους που κυβερνούσαν το νησί και παρόλο που καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό  του 1953 ανακατασκευάστηκε ακριβώς όπως ήταν.

Είναι ένα από τα πιο αγαπητά σημεία για ντόπιους και επισκέπτες ειδικά το σούρουπο που μπορείτε να δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

3. Ακρόπολη Σάμης

Ακρόπολη της Σάμης (φωτογραφία: wikipedia)
Ακρόπολη της Σάμης (φωτογραφία: wikipedia)

Στην ανατολική πλευρά του νησιού στο Όρος Λάπιθα βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της ιστορικής Σάμης. Η Σάμη ήταν μία από τις τέσσερις αυτόνομες και ισχυρές πόλεις του νησιού και για να φτάσετε στα ερείπια θα περπατήσετε τα μονοπάτια και θα συναντήσετε πολλά ρωμαϊκά ευρήματα που έχουν διασωθεί.

Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή όπου θα δείτε και τα ερείπια της Μονής των Αγίων Φανέντων στη νότια πλευρά της ακροπόλης. Στην απέναντι πλευρά του κόλπου θα δείτε την Ιθάκη και μπορείτε από τη Σάμη να βρεθείτε σε λίγη ώρα εκεί.

4. Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο (φωτογραφία: wikipedia)
Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο (φωτογραφία: wikipedia)

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο συστεγάζεται με την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και λειτουργεί από το 1966. Έχει ως σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού αλλά και των Επτανήσων γενικότερα.

 Στις εκθέσεις του θα δείτε αντικείμενα από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον 20ό σε διαφορετικές συλλογές που διαφοροποιούνται ανά θεματική όπως την αστική συλλογή, την αγροτική, την εκκλησιαστική κ.α. Βρίσκεται στο κέντρο του Αργοστολίου και είναι ανοιχτό 9-2 .

5. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Σπήλαιο Μελισσάνης (φωτογραφία: wikipedia)
Σπήλαιο Μελισσάνης (φωτογραφία: wikipedia)

Το εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται κοντά στη Σάμη και ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του ’50 όταν δύο σπηλαιολόγοι βρήκαν το μικρό άνοιγμα στη γη και ανακάλυψαν την αρχαία αυτή σπηλιά. Με το μεγάλο σεισμό δημιουργήθηκε ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα που σήμερα γεμίζει τη σπηλιά με φως και δημιουργεί μαγικές εικόνες.

Μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα βαρκάκι και να περιηγηθείτε στο εσωτερικό αυτού του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου όπου οι ντόπιοι βαρκάρηδες θα σας ξεναγήσουν καθώς θα θαυμάζετε τους σταλακτίτες που υπάρχουν εκεί για χιλιάδες χρόνια.

6. Σπήλαιο Δρογκαράτης

Σπήλαιο Δρογκαράτης (φωτογραφία : wikipedia)
Σπήλαιο Δρογκαράτης (φωτογραφία : wikipedia)

Άλλο ένα μοναδικό και εντυπωσιακό σπήλαιο κοντά στη Σάμη επίσης , είναι το σπήλαιο Δρογκαράτη. Ανακαλύφθηκε σχεδόν 300 χρόνια πριν εξαιτίας ενός σεισμού που εμφάνισε την είσοδο του. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν και έχει βάθος 95 μέτρα.

Στην μεγάλη και επιβλητική αίθουσα του με τους σταλακτίκτες και σταλαγμίτες η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 18 βαθμούς και είναι το μόνο σπήλαιο που έχουν διοργανωθεί συναυλίες .Εδώ έχουν τραγουδήσει η Μαρία Κάλλας και η Μαρία Φαραντούρη λόγω και της φοβερής ακουστικής που υπάρχει εκεί.

7. Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Κάστρο Αγίου Γεωργίου (φωτογραφία: wikipedia)
Κάστρο Αγίου Γεωργίου (φωτογραφία: wikipedia)

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται κοντά στο Αργοστόλι και θα το ακούσετε και ως κάστρο της Κεφαλονιάς. Ιστορικά αποτελούσε το διοικητικό κέντρο του νησιού για αιώνες μέχρι που το Αργοστόλι έγινε η πρωτεύουσα. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα και τον 16ο αιώνα ανακατασκευάστηκε από τους Ενετούς.

Στο εσωτερικό του κάστρου θα δείτε εκκλησίες και μνημεία που αναστηλώνονται και μια υπέροχη θέα από το λόφο. Υπάρχουν ακόμα γύρω από το κάστρο λίγα σπίτια που κατοικούνται . 

8. Αργοστόλι

Αργοστόλι
Αργοστόλι

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1757 και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Παρόλο που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον μεγάλο σεισμό, ανακατασκευάστηκε και θα δείτε αρχοντικά που έχουν σχεδιαστεί πιστά με την αυθεντική βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Στο Αργοστόλι είναι το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής και θα βρείτε μια πληθώρα από καταλύματα όλες τις εποχές του χρόνου. Περπατήστε στο Λιθόστρωτο και στην πλατεία Καμπάνα .

Γέφυρα De Bosset
Γέφυρα De Bosset

Εδώ θα βρείτε και την ιστορική πεζογέφυρα De Bosset (γέφυρα Δεβοσέτου) που διασχίζει τον κόλπο και κατασκευάστηκε το 1813 και είναι η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα πάνω στη θάλασσα.

9. Παραλία Μύρτος

Παραλία Μύρτος
Παραλία Μύρτος

Η πιο διάσημη παραλία της Κεφαλονιάς και από τις πιο γνωστές όλης της Ελλάδα είναι ο Μύρτος. Είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές που θα δείτε, σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με απότομους γκεμούς, βράχια και πυκνή βλάστηση.

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και έχει ένα μικρό λευκό βότσαλο και άμμο  που κάνει τα νερά να παίρνουν ένα μοναδικό τυρκουάζ χρώμα. Το καλοκαίρι υπάρχουν ομπρέλες σε ένα κομμάτι της παραλίας αλλά καλύτερα να φτάσετε εγκαίρως είτε θέλετε ομπρέλα είτε όχι. Τα ηλιοβασιλέματα από τον Μύρτο είναι μοναδικά για αυτό μείνετε εκεί μέχρι τη δύση του ήλιου.

10. Βοτανικός κήπος

Βοτανικός Κήπος (φωτογραφία facebook Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιας)
Βοτανικός Κήπος (φωτογραφία facebook Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιας)

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στο Αργοστόλι και φτιάχτηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου . Μέσα στον κήπο έχει δημιουργηθεί μια μικρή τεχνητή λίμνη και έχουν φυτευτεί βότανα και μεσογειακά φυτά και γηγενή φυτά της Κεφαλονιάς.

Στον κήπο πραγματοποιούνται δράσεις περιβαλλοντικές για παιδιά και ενήλικες . Μπορείτε να επισκεφθείτε τον κήπο και να περπατήσετε ανάμεσα στα υπέροχα δέντρα και λουλούδια για μια μέρα χαλάρωσης, ιδανική δραστηριότητα και για παιδιά.

11. Χερσόνησος και κάστρο Άσσου

Χερσόνησος Άσσου
Χερσόνησος Άσσου

Στη χερσόνησο της  Άσσου στα βόρεια του νησιού βρίσκεται το ενετικό φρούριο της Άσσου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε τον  16ο αιώνα από τους Βενετούς και αποτέλεσε την πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς. Το κάστρο κατοικούταν από λιγοστούς κατοίκους μέχρι και τη δεκαετία του ’60.

Απέναντι από τη χερσόνησο βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά, η Άσσος. Είναι χτισμένη πάνω σε μια στενή λωρίδα γης και θα σας εντυπωσιάσει η γραφική και ρομαντική της ατμόσφαιρα.

12. Ρωμαϊκή έπαυλη Σκάλας

Στη Σκάλα βρίσκεται η Ρωμαϊκή έπαυλη που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους το 1957 και είναι το σημαντικότερο εύρημα της ρωμαϊκής εποχής στην Κεφαλονιά και χρονολογέιται στον 2οαι. μ.Χ.

Έχουν ανακαλυφθεί έξι χώροι του κτίσματος , με ψηφιδωτά πατώματα με εντυπωσιακές παραστάσεις . Η έπαυλη άνηκε σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία σε πλούσιο γαιοκτήμονα της περιοχής.

Πού να μείνετε στην Κεφαλονιά για τα αξιοθέατα

Για να βρίσκεστε κοντά στα κυριότερα αξιοθέατα και στα μνημεία του νησιού η καλύτερη περιοχή θα είναι στη Σάμη και στον Καραβόμυλο, δυο περιοχές που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του νησιού η μια δίπλα στην άλλη με πολλές επιλογές διαμονής.

  • (€€€)Ionian Emerald: Ξενοδοχείο 5 αστέρων με όλες τις ανέσεις, δίπλα στη θάλασσα , με σπα και χώρους για παιδιά.
  • (€€)Meliti Waterfront Suites: Μεγάλα άνετα μοντέρνα διαμερίσματα με μεσογειακή διακόσμηση δίπλα στην παραλία , σε ήσυχη περιοχή με πισίνα .
  • (€)Rosegarden: Οικονομικά στούντιο και διαμερίσματα στη Σάμη με κήπο και μπαλκόνι πλήρως εξοπλισμένα με κουζίνα ιδανικά για οικογένειες.
Picture of Κορίνα Γεωργίτση
Κορίνα Γεωργίτση
Τα ταξίδια και τα κατοικίδια είναι για μένα τα καλύτερα πράγματα στον κόσμο όλο! Και στην σπάνια περίπτωση που θα καταφέρω να τα συνδυάσω είναι ό,τι καλύτερο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Ορισμένοι σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση οδηγούν σε συνεργαζόμενες σελίδες. Εάν αγοράσετε κάτι μέσω αυτών, μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια — η οποία ΔΕΝ σας επιβαρύνει σε κάτι! Με αυτόν τον τρόπο το geografikoi.gr συντηρείται και μπορώ και παρέχω το περιεχόμενο του δωρεάν.